Υπέρ της εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα εθνικά θέματα Παπανδρέου και Μπακογιάννη

Υπέρ της εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα εθνικά θέματα Παπανδρέου και Μπακογιάννη

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και σοβαρότητα

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Φίλη με τίτλο «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν», τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όσο και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τάχθηκαν υπέρ της εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα εθνικά θέματα και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανικανότητα και διγλωσσία στη αντιμετώπιση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο χαιρετισμό που απέστειλε, σημείωσε: «H νευρικότητα της Τουρκίας, όπως την έχω διακρίνει εδώ και αρκετό καιρό - και πριν ενταθούν οι προκλητικές της ενέργειες σε διάφορα πεδία - οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός, ότι σήμερα η Τουρκία στερείται στέρεων συμμαχιών, ενώ η διευθέτηση των ανοιχτών της μετώπων προϋποθέτει άλλες αντιλήψεις και μεθόδους από αυτές που προτάσσει η σημερινή της ηγεσία». Xαρακτήρισε δε, το βιβλίο του κ. Φίλη, ως ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να αποκωδικοποιήσει κανείς τις κυρίαρχες τάσεις εντός της Τουρκίας και να «διαβάσει» καλύτερα τις αιτίες της τουρκικής προκλητικότητας. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και σοβαρότητα. «Αυτό ισχύει και για την ένταση στο Αιγαίο, και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και βεβαίως για άλλα ιδιαίτερα λεπτά ζήτημα, όπως η σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Λεονταρισμοί, συναισθηματικές εξάρσεις και φωνασκίες από την πλευρά των πολιτικών και δημιουργία πολεμικού κλίματος, πολλές φορές και κάποια παραπληροφόρηση από μέσα ενημέρωσης, σίγουρα δεν βοηθούν στη σωστή διαχείριση και στην προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. Ακόμη και στο θέμα των δύο αξιωματικών, με το να ανεβάζουμε δημοσίως τους τόνους δεν βοηθούμε τους αξιωματικούς. Αδυνατίζει αντί να ενδυναμώνει τη θέση μας η αξιοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για προσωπικές φιλοδοξίες ή μικροκομματικές αντιπαραθέσεις» τόνισε και πρόσθεσε: «είναι επείγον να ληφθούν πρωτοβουλίες για μια ευρεία εθνική συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων πριν να είναι αργά». 

«Δεν πρέπει να υπάρχει η καταστροφική διγλωσσία που υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης. Θα ήταν τραγικό από λάθος, ή από απερισκεψία, ή από ανευθυνότητα, να εμπλακούμε σε μια σύγκρουση» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. 

H Ντόρα Μπακογιάννη, αφού αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι η γειτονική χώρα «επιχειρεί να σύρει την Κύπρο σε μια οιονεί ενδιάμεση συμφωνία για την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, χωρίς την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού». 

Για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, σημείωσε ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανέναν σχεδιασμό» και πρόσθεσε ότι «όλοι θυμόμαστε την απροετοίμαστη και άνευ στόχευσης επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Όπως θυμόμαστε και τη φαιδρή πολιτική του υπουργού Άμυνας, που δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των καταστάσεων. Η διαχείριση του θέματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, αποκάλυψε για ακόμα μια φορά την ανικανότητα της κυβέρνησης. Η διγλωσσία προκάλεσε σύγχυση και στο μεταξύ, τα δύο παιδιά βρίσκονται ακόμη στις τουρκικές φυλακές, με άγνωστη την έκβαση της υπόθεσης». 

Η πρώην υπουργός, αφού επισήμανε ότι η Ευρώπη αντέδρασε με χλιαρό τρόπο στις προκλήσεις του Ερντογάν, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις συμμαχίες της και να σχεδιάσει εκ νέου την πολιτική της. «Χρειάζεται να καταστρωθεί εναλλακτικό σχέδιο. Η πολιτική του Ελσίνκι περί ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., δεν μπορεί να λειτουργεί πια ως μοχλός πίεσης στην 'Αγκυρα. Γιατί; Διότι για την ώρα η λογική του Ελσίνκι είναι νεκρή» είπε. Πρόσθεσε ότι πρέπει «να αναλάβουμε δυναμική πρωτοβουλία ουσιαστικού διαλόγου και να θυμίσουμε σε εταίρους και συμμάχους ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν αποτελεί ελληνοτουρκικό πρόβλημα. Η Τουρκία δεν απειλεί τα σύνορα της Ελλάδας ή της Κύπρου, αλλά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Φίλης, σημείωσε ότι ενόψει του 2023, 100 χρόνια από τη γέννηση της τουρκικής δημοκρατίας, ο Ερντογάν αναμετράται με την ιστορία και τον Κεμάλ και πιστεύει ότι πρέπει να διορθώσει τα λάθη του Κεμάλ ή τις παραλήψεις του με τη συνθήκη της Λωζάνης, και υπογράμμισε ότι «τα αδιέξοδα του Ερντογάν βρίσκονται στη Μέση Ανατολή». 

Τέλος για την τουρκική προκλητικότητα και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ο κ. Φίλης τόνισε ότι παρά το ότι δεν πιστεύει ότι η Τουρκία σχεδιάζει κεντρικά κάποιο επεισόδιο ή και σύρραξη, «έχει στρατηγικό στόχο μέσα από την πρόκληση μιας κρίσης, είτε με την απειλή πρόκλησης κρίσης, επειδή η ίδια μεγαλώνει και θεωρεί ότι η Ελλάδα μικραίνει, να μας σύρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τους δικούς της όρους, έχοντας καταφέρει να ενσωματώσει και πολλές από τις διεκδικήσεις της σε μια φθοροποιό πορεία που ακολουθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΣ ΤΟ 1987 ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΟΙ ΚΟΛΟΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΔΕΣ ΠΩΣ ΑΠΗΝΤΗΣΕ?ΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΑΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ .ΟΤΑΝ ΑΛΛΟΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΠΟ ΤΟΥ ΚΟΒΕΙΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΤΟ ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ.

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΑΓΗΣ- ΝΔ - ΖΥΡΙΖΑ. ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ. ΟΙ ΣΩΤΗΡΕς ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!!!

Κίνησε ο τέτζερις και βρήκε το καπάκι

Ο ένας πούλησε τη χώρα στο Καστελόριζο, η άλλη πήγε σε πάγκο λαϊκής το όνομα, την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Τι δουλειές εχετε κάνει μέχρι σήμερα άχρηστοι γόνοι, δεν ειναι βέβαια δουλειά το να είστε εγχώριοι αντιπρόσωποι των εχθρών του ελληνισμού.

@εγχώριοι αντιπρόσωποι των εχθρών του ελληνισμού.

Δυστυχώς οφείλω να συμφωνήσω μαζί σου...Οχι άλλους Εθνικούς "σωτήρες" που έχουν ήδη δοκιμαστεί και έχουν ήδη αποδείξει το πόσο άχρηστοι και επικίνδυνοι ήταν...Οπότε ο χειρότερος των χειροτέρων Αλέκσης μπορεί να συνεχίζει να παίζει μπάλα μόνος του ....πηγαίνοντας μας σε κατήφορο χωρίς τέρμα....

Όχι άλλη "ψυχραιμία και σοβαρότητα"

Με "ψυχραιμία και σοβαρότητα" η Ελλάδα από το 1996 και μετά απώλεσε αποτρεπτικής ικανότητας, γεωπολιτικής σημασίας, αξιοπρέπειας και διεθνούς κύρους. Με "ψυχραιμία και σοβαρότητα" η Ελλάδα απώλεσε διεισδυτικής ικανότητας στο ζωτικό χώρο των Βαλκανίων, αλλά και παρεμβατικότητας στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Με "ψυχραιμία και σοβαρότητα" η Ελλάδα έχει απαξιωθεί διεθνώς λόγω της "ψύχραιμης κι σοβαρής" οικονομικής κατάρρευσης , που επέφεραν οι δεκαετίες ρεμούλας, αδράνειας και κομματικού πλιάτσικου των κομμάτων των ανωτέρω "ψύχραιμων και σοβαρών" πολιτικών προσώπων, εκπροσώπων ό,τι πιο παλαιοκομματικού και πολιτικά υποκριτικού υφίσταται σήμερα. Με "ψυχραιμία και σοβαρότητα" απαγορεύσατε πια στους Έλληνες να ονειρεύονται. "Με ψυχραιμία και σοβαρότητα" σε λίγο θα έχετε "ευνουχίσει" εθνικά τους Έλληνες. Δειλία και υποχώρηση = η "Ψυχραιμία και σοβαρότητα" σε υπερβολικές δόσεις. Όχι και τόσο κατάλληλες "αρετές" για τις εποχές που έρχονται.

sierra

συμφωνησαν οι δυο που και οι δυο αποδοκιμαστηκαν απο τον κοσμο και δεν τους ψηφισαν οτνα εφτιαξαν δικο τους κομμα.

93%

Μια ζωή οι γαλάζιοι μιζαδόροι κολλητοί με τους κλεφτοπασόκους! Μέχρι που θα ξανά συγκυβερνήσουνε!

Συνταξιούχος

Φίλε μου έχεις δίκιο εκεί πάνε τα πράγματα αλλά υπάρχουν επιλογές??? Που να κοιτάξει κάνης αριστερά. Δεξιά. Κέντρο όλοι καθάρματα του κέρατα κλέφτες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίες στα εθνικά θέματα προδότες του λαού δεν ξέρω Είμαστε σε παρακμή ολικοι

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kaili

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή καταθέτει δεύτερη ερώτηση στην Κομισιόν για το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής – Επισημαίνει ότι τα δάνεια της Τράπεζας δίνονται με τα λεληλατημένα κεφάλαια των αποθεματικών των Ταμείων 

ypourgiko_main01

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «κουτσομπολιό» τις αποκαλύψεις για το δάνειο Πολάκη και επιχειρώντας να υποβαθμίσει ένα θέμα, που αναδεικνύουν ακόμα και τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ - ΝΔ: Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό

4
tsavousoglou_main

Είπε ότι η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, αλλά... «στην τελευταία επίσκεψη συμφωνήσαμε με την Ελλάδα -όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες, όπου συζητούμε όλα τα θέματα- να επανεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την μη κλιμάκωση της έντασης»

6
kotzias

Με αφορμή τη δήλωση του τομεάρχη της ΝΔ ότι «Κοτζιάς και Καμμένος αλληλοεκβιάζονται» - Τον καλεί να ανακαλέσει τις κατηγορίες ή να τις αποδείξει - «Δεν απεμπολώ το δικαίωμά μου να κάνω πολιτικές εκτιμήσεις» του απαντά ο τομεάρχης της ΝΔ