Τσίπρας στο Προοδευτικό Φόρουμ: Είναι αναγκαίο να μιλήσουμε για μια νέα αριστερά στην Ευρώπη

Τσίπρας στο Προοδευτικό Φόρουμ: Είναι αναγκαίο να μιλήσουμε για μια νέα αριστερά στην Ευρώπη

Η Ευρώπη βλέπει τώρα τις συνέπειες των πράξεων των συντηρητικών πολιτικών της ηγεσιών είπε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βάδισε στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο

Τσίπρας στο Προοδευτικό Φόρουμ: Είναι αναγκαίο να μιλήσουμε για μια νέα αριστερά στην Ευρώπη
Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων σε μια Ευρώπη που σήμερα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και το μέλλον της βρίσκεται υπό διακύβευση καταγράφηκε στη διήμερη Διεθνή Συνάντηση του Προοδευτικού Φόρουμ της Ευρώπης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες της Συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η οικονομική κρίση του 2008 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που οι προοδευτικές δυνάμεις ανά την ήπειρο, εδώ και πολλά χρόνια είχαν επισημάνει, όπως το δημοκρατικό έλλειμμα, την ατολμία σε επίπεδο θεσμικής ολοκλήρωσης, την έλλειψη αλληλεγγύης και συνευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη.

"Οι ριζοσπαστικές αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να δώσουμε τις δικές μας εξηγήσεις για τα αίτια της κρίσης αλλά και για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας αν θέλουμε να ηγεμονεύσουμε σε αυτόν τον ανταγωνισμό", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Και όσον αφορά στα αίτια που οδήγησαν στην κρίση, επισήμανε: ""Για μας ήταν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να πάρει η κρίση του καπιταλισμού τη συγκεκριμένη μορφή που πήρε στην Ευρώπη. Επιλογές με το ιδεολογικό και ταξικό αποτύπωμα των νεοφιλελεύθερων συντηρητικών δυνάμεων, οι οποίες αναδείχθηκαν σε κυρίαρχο πόλο πανευρωπαϊκά, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '90".

Κλείσιμο


Εκτός από τις ευθύνες της ευρωπαϊκής δεξιάς αναφέρθηκε και στις ευθύνες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, λέγοντας: "Γιατί υπήρξαν και μεγάλα - τα συντριπτικά μεγαλύτερα για να είμαστε ακριβείς - τμήματα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που βάδισαν το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, αποδυναμώνοντας έτσι την ισχύ του προοδευτικού μπλοκ σε ολόκληρη την ήπειρο. Παίρνοντας μάλιστα στην πλάτη τους πολλές φορές, πολιτικές απορύθμισης της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα πριν τη κρίση, τη δεκαετία του 2000".

Οι συνέπειες των πράξεων των συντηρητικών πολιτικών 

"Σήμερα, η Ευρώπη που βαδίζει δειλά στη «μετά την κρίση» εποχή, βλέπει στην επικράτεια της, τις συνέπειες των πράξεων των συντηρητικών πολιτικών της ηγεσιών", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

"Η Ευρώπη βλέπει τους οπαδούς του εθνικού απομονωτισμού, όχι απλά να κερδίζουν έδαφος αλλά και να πετυχαίνουν ισχυρά πλήγματα έναντι της Ευρωπαϊκής ιδέας, όπως στην περίπτωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου", παρατήρησε και πρόσθεσε: "Βλέπει τους κάθε λογής δημαγωγούς, να εκμεταλλεύονται τις δομικές αδυναμίες της Ένωσης και να αποκτούν πρωτοφανή πολιτική και εκλογική επιρροή.

Βλέπει κράτη μέλη της Ένωσης, κυρίως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, να αγνοούν τις αρχές και τις συμφωνίες της και να ορθώνουν τείχη και φράχτες, απέναντι στους κυνηγημένους του πολέμου και της τρομοκρατίας, που ψάχνουν καταφύγιο και μια νέα ζωή στις χώρες της Ευρώπης.

Βλέπει την ακροδεξιά, να αυξάνει διαρκώς την εκλογική της βάση αλλά και την επιχειρησιακή της δράση, με στόχο πάντα τους αδύναμους, τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους, τους συνδικαλιστές και όποιον η φρικτή ιδεολογία της κατατάσσει ως εχθρό του εκάστοτε έθνους".

"Είναι κρίσιμο και αναγκαίο να μιλήσουμε σήμερα για την ανάγκη μιας νέας αριστεράς στην Ευρώπη, μιας νέας ευρωπαϊκής αριστεράς, που θα γεννηθεί μέσα από τις αντιθέσεις αλλά και τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η ανάγκη μιας νέας αριστεράς στην Ευρώπη

Για την νέα αυτή Ευρωπαϊκή Αριστερά είπε ότι θα πρέπει να είναι "πολύ πιο ριζοσπαστική και μαχητική για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από ότι είναι σήμερα ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και σαφώς πιο φιλοευρωπαϊκή, πιο οικολογική, πιο δικαιωματική και αντιεθνικιστική από ότι ο μέσος όρος της σημερινής παραδοσιακής ευρωπαϊκής αριστεράς.



Με απώτερο στόχο να συμβάλει καθοριστικά στη συζήτηση και στη προσπάθεια για τις αναγκαίες προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη. Για μια Ευρώπη που θα βρει ξανά τη χαμένη της αίγλη και τη λαϊκή αποδοχή, στη βάση των αξιών της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης".

Υπάρχει ο πόλος των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, σημείωσε, αλλά παρατήρησε πως "προσέρχεται στον πολιτικό και κοινωνικό ανταγωνισμό κατακερματισμένος και ο κατακερματισμός, η πολυδιάσπαση είναι ότι ακριβώς επιθυμούν όσοι επιδιώκουν την ιστορική ήττα όχι μόνο του αριστερού ευρωπαϊσμού αλλά και των ιδρυτικών αξιών της ευρωπαϊκής ενοποίησης".

Οι τρεις πόλοι για τη συμπόρευση
   
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Πρασίνων και η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία είναι οι τρεις πόλοι της προσπάθειας για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ειδικότερα για την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία τόνισε πως οι ευθύνες της για την πρόσδεση στο άρμα της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και στο παρόν, είναι δεδομένες, ωστόσο υπογράμμισε πως "είναι δεδομένο ότι η συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής συμμαχίας στην Ευρώπη, περνά μέσα από τις επιλογές και των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας".

Πρόσθεσε πως "δεν χωρά αμφισβήτηση ότι στον εν εξελίξει πολιτικό ανταγωνισμό, δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο συντηρητικό και το προοδευτικό στρατόπεδο σε επίπεδο Ευρώπης" και σημείωσε: "Οι ανοιχτές προκλήσεις για την επόμενη μέρα, εξάλλου, δεν το επιτρέπουν. Τώρα είναι η ώρα που η κάθε πολιτική δύναμη καλείται να πάρει στρατηγικές αποφάσεις".

Η δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης

"Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη και παράλληλα να θέσουμε τις βάσεις για την επόμενη", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κι αυτό είπε θα γίνει "με ένα ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο για μια Ευρώπη για τους πολίτες της. Επανασυνδέοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης".



"Η δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης, είναι η μόνη διέξοδος. Είναι ανάγκη δώσουμε τη μάχη με στόχο να προχωρήσουμε στην οικονομική αλλά και κοινωνική εμβάθυνση", δήλωσε.

Τι πρέπει να γίνει για να κερδηθούν οι μάχες 
  
"Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας, για να κερδηθούν είναι προϋπόθεση η ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συμπόρευση των δυνάμεων της αριστεράς, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, των δυνάμεων της οικολογίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Συνάντηση του Προοδευτικού Φόρουμ της Ευρώπης.

Σημείωσε πως η κρισιμότερη παράμετρος στην προσπάθεια γι αυτή τη συμπόρευση είναι η προοπτική που πρέπει να δοθεί στη νέα γενιά και παρατήρησε: "Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο, έφερε τα ιστορικά υψηλά στην ανεργία των νέων. Το σχέδιο της ακροδεξιάς, υπόσχεται μονάχα φόβο, μίσος και διχασμό. Είναι, λοιπόν, ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων, να δώσουν τη μάχη για την Ευρώπη που θα χωρά τα όνειρα και τους στόχους των επόμενων γενιών".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης