Μίλτος Κύρκος: «Αγκάθι» του Προσφυγικού η απουσία αλληλεγγύης και κοινής πολιτικής
Μίλτος Κύρκος: «Αγκάθι» του Προσφυγικού η απουσία αλληλεγγύης και κοινής πολιτικής
Επιτακτική ανάγκη να έχει βρεθεί λύση μέχρι το καλοκαίρι, λέει στο protothema.gr o ευρωβουλευτής του Ποταμιού - «Οι χώρες πρέπει να μοιράζονται τους πρόσφυγες που τους αναλογούν, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και τον πληθυσμό τους»
Αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της συνεχίζει να βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση , καθώς το χάσμα που χωρίζει το Βορρά από τον Νότο της Ευρώπης σε ότι αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων συνεχώς διευρύνεται.
Ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος στην ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου: Καταρρίπτοντας μύθους» εξήρε, μεταξύ άλλων, τη στάση που έχουν επιδείξει έως τώρα οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, σηκώνοντας από κοινού το βάρος του Προσφυγικού.
Ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος στην ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου: Καταρρίπτοντας μύθους» εξήρε, μεταξύ άλλων, τη στάση που έχουν επιδείξει έως τώρα οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, σηκώνοντας από κοινού το βάρος του Προσφυγικού.
Η ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου: Καταρρίπτοντας μύθους»
Παράλληλα, στάθηκε στη δουλειά των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και παρουσίασαν στοιχεία αναφορικά με τη διαχείριση του προβλήματος.
Μπορεί η προσφυγική κρίση να εμφανίζει σημάδια κάμψης τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, λόγω της μείωσης των ροών, που οφείλεται κυρίως στην συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ωστόσο στην Ιταλία η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, ενώ τα πολλά ανοικτά μέτωπα, με κρισιμότερο εκείνο της Λιβύης, εξελίσσονται σε μια νέα βραδυφλεγή «βόμβα» για την Ευρώπη.
Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, μιλώντας στο protothema.gr, θέλησε να επισημάνει ότι «χωρίς αλληλεγγύη απέναντι στο Προσφυγικό και κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, δύσκολα φτάνεις σε ευρωπαϊκές λύσεις». Υπογράμμισε ότι το μεγάλο «αγκάθι» είναι πως δεν υπάρχει αυτόματη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και εξήγησε ότι όλες οι χώρες πρέπει να μοιράζονται τους πρόσφυγες που τους αναλογούν, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και τον πληθυσμό τους.
Στην εκδήλωση παρενέβησαν ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), οι οποίοι εξήραν το σημαντικό έργο της Υπηρεσίας Ασύλου, που κατέγραψε συνολικά 58.661 αιτήσεις για το 2017.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Κλοντ Μοράες (Claude Moraes) συμφώνησε πως «λύση στο προσφυγικό δεν θα βρεθεί εάν δεν λειτουργήσουν όλα τα κράτη–μέλη της ΕΕ ως ομάδα» και υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος».
Παρέμβαση έκανε και ο αρμόδιος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης και έχει αναλάβει ένα έργο τιτάνιο. Τέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις, καταφέρνοντας να κάνει σημαντικά βήματα για τη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος ασύλου».
Στο περιθώριο της συζήτησης, μιλώντας στο protothema.gr, ο Μίλτος Κύρκος, τόνισε πως «η εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία να δείξουμε το μεγάλο έργο που επιτελεί η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα. Δεν μιλάμε για αριθμούς, αλλά για ανθρώπους. Και είμαστε εδώ για να μεταλαμπαδεύσουμε στους ευρωπαίους συναδέλφους μας ότι η Ελλάδα σηκώνει τα βάρη που της αναλογούν και κάνει αυτά που πρέπει. Αλλά χωρίς αλληλεγγύη απέναντι στο Προσφυγικό και κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, δύσκολα φτάνεις σε ευρωπαϊκές λύσεις. Η χώρα μας καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, παρά το υπερβολικό βάρος που δέχεται».
Απαντώντας στην ερώτηση για το ποιες είναι οι ενέργειες που θα οδηγήσουν σε ένα απτό αποτέλεσμα, είπε πως « η Κομισιόν έχει κάνει μια πρόταση για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού με έναν ενιαίο τρόπο. Το Κοινοβούλιο δέχτηκε την πρόταση, όμως η υπόθεση έχει κολλήσει στο Συμβούλιο των Αρχηγών, ένα γεγονός που εμποδίζει ευρωπαϊκές λύσεις, πολλές φορές. Πρέπει να ξεμπλοκάρουμε από αυτό που μεμονομένα θέλει και επιθυμεί κάθε κράτος – μέλος και να πάμε σε μια κοινή γραμμή. Μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχουμε λύσει αυτό το ζήτημα, έτσι ώστε αν τα πράγματα δυσκολέψουν στη χώρα μας, αλλά και στην Ιταλία (σε χώρες πρώτης γραμμής), να υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός, που μόλις κάποιος περάσει τα σύνορά μας, αμέσως θα μετακινείται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα μπαίνει εκεί μέσα στο σύστημα ασύλου, θα έχουν εκείνοι την ευθύνη να εξετάσουν την αίτησή του, να τον ταΐσουν, να τον στεγάσουν και να δουν τι θα γίνει με αυτόν. Ο αρμόδιος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».
- Οι οικονομικά ισχυρότερες χώρες μπορούν να κάνουν περισσότερα για το Προσφυγικό; - Τι θα γίνει με αυτές που δεν δέχονται πρόσφυγες;
Γερμανία,Γαλλία, Σουηδία, Αυστρία είναι χώρες που έχουν κάνει πολλά. Εχουν δεχτεί στο έδαφός τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Υπάρχουν όμως και χώρες, όπως οι Ουγγαρία, Πολωνία, η Τσεχία, οι χώρες της Βαλτικής, που δεν έχουν δεχτεί κανέναν. Η Ευρώπη είναι αλληλεγγύη. Πρέπει να μοιράζεται το βάρος παντού. Το ζητούμενο είναι όλες οι χώρες αυτόματα να μοιράζονται τους πρόσφυγες που τους αναλογούν, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και τον πληθυσμό τους, φυσικά.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπει το μέλλον της ΕΕ, δήλωσε αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι πέρα από ένα κοινό νομισματικό ή τραπεζικό σύστημα πρέπει να δούμε πιο βαθιά. Να αποφασίσουμε να ανοίξουμε τα μάτια στο πρόβλημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν έχει ψυχή. Είμαστε μια καλή οικονομική συνεργασία, αλλά δεν είναι αυτό η ουσία της Ένωσης. Πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι πρέπει να προχωρήσει προς τα εμπρός. Η ακινησία είναι θάνατος. Ο υπόλοιπος κόσμος τρέχει πάρα πολύ γρήγορα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα