Αψιμαχίες κυβέρνησης - Μητσοτάκη στη σκιά του συλλαλητηρίου

Αψιμαχίες κυβέρνησης - Μητσοτάκη στη σκιά του συλλαλητηρίου

«Εγκλωβισμένο» το Μαξίμου στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων 

Αψιμαχίες κυβέρνησης - Μητσοτάκη στη σκιά του συλλαλητηρίου
Με το συλλαλητήριο της Κυριακής να αναδεικνύεται σε καταλυτικό ίσως παράγοντα για τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, ειδικά εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για πρωτοφανή συμμετοχή του κόσμου, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν να επιδίδονται σε μία σκληρή αντιπαράθεση για τους χειρισμούς στην υπόθεση και να αλληλοκατηγορούνται.

Το Μαξίμου μοιάζει εγκλωβισμένο στο όλο ζήτημα, με τις κοινωνικές αντιδράσεις να αποκτούν ως ένα βαθμό και γενικότερο αντικυβερνητικό χαρακτήρα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απομονώνεται πολιτικά, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται συναινέσεις.

Επιπλέον οι χθεσινές δηλώσεις των Σκοπιανών περί μακεδονικής ταυτότητας, ρίχνουν νέες σκιές στην όλη προσπάθεια εξεύρεσης μίας λύσης, αποθαρρύνοντας την κυβέρνηση και πυροδοτώντας τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας, ενόψει του συλλαλητηρίου. Ειδικά για τη συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα, η αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ εγκαλούν την κυβέρνηση, ζητώντας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των διαδηλωτών από προβοκάτσιες και άλλες περίεργες ενέργειες, που ίσως εκδηλωθούν. Η παρέμβαση αυτή έρχεται μετά από απειλές, που φέρεται να εκτοξεύτηκαν από τον Ρουβίκωνα.

Μάλιστα ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση και για τις απειλές του Ρουβίκωνα, ενώ εξαπέλυσε εναντίον της συνολική επίθεση για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό.

Ο πρόεδρος της σημείωσε ότι ο τυχοδιωκτισμός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να απειλεί τα συμφέροντα της χώρας και κατηγόρησε για άθλια πολιτική συμπαιγνία τους δύο κυβερνητικούς εταίρους που εξακολουθούν να έχουν αντίθετες θέσεις. «Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι κατάντια για τη χώρα να έχει αυτή την κρίσιμη ώρα μια τόσο ανεύθυνη Κυβέρνηση» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί οτιδήποτε».
Κλείσιμο

Στις κατηγορίες αυτές απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου: «Εκτός από το να προσπαθεί να καπηλευθεί τις πατριωτικές ανησυχίες των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει το θάρρος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ονοματολογικό;» ανέφερε σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, το οποίο επιμένει στην αξιοποίηση παλαιών δηλώσεων στελεχών της ΝΔ για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Η σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου έχει ως εξής:

«Το 2008 ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωνε πως η τότε κυβέρνηση είχε προκρίνει τον όρο «Νέα Μακεδονία. Προχθές η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως η εθνική γραμμή το 2008 προ του Βουκουρεστίου, ήταν σύνθετη ονομασία που εμπεριείχε και τον όρο Μακεδονία και υπογράμμισε πως επιμένει και σήμερα στη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Στις 9 Ιανουαρίου ο νυν Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε πως η εθνική γραμμή για το ζήτημα, η οποία, όπως τόνισε τότε, χαράχτηκε στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή, αποτελεί τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή σύνθετη ονομασία. Ωστόσο, τις τελευταίες 20 μέρες ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και δεν παίρνει θέση. Τελικά εκτός από το να προσπαθεί να καπηλευθεί τις πατριωτικές ανησυχίες των πολιτών, θα έχει το θάρρος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ονοματολογικό;».

Πάντως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συγκυρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, επιμένοντας επίσης στη θέση ότι δεν υφίσταται πρόβλημα με το Σύνταγμα των Σκοπίων, το οποίο έχει επιλυθεί με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

«Σημασία έχει τι λέει το διεθνές δίκαιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από εμάς πια και, βεβαίως, το πώς μπορείς να επικαλεστείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΗΕ, μία διεθνή υποχρέωση που αναλαμβάνουν τα Σκόπια, την οποία ενδέχεται να παραβιάσουν, γιατί, φυσικά, μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης