Πρωτοφανές: Ρωτούν πολιτικά φρονήματα για να δώσουν ιθαγένεια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Πρωτοφανές: Ρωτούν πολιτικά φρονήματα για να δώσουν ιθαγένεια

Ο... γνωστός ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης δίνει οδηγίες στις Επιτροπές να ρωτούν τους αιτούντες για τα πολιτικά τους φρονήματα και τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα

Πλήθος ερωτημάτων για τη σκοπιμότητα στοχευμένων ερωτήσεων για τα πολιτικά τους φρονήματα, καθώς και για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα προκαλεί εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία εμπεριέχονται οδηγίες προς τις Επιτροπές Πολιτογράφησης που χορηγούν την ελληνική ιθαγένεια.

Πρόκειται για μια καινοφανή εξέλιξη, κόντρα στον ισχύοντα μέχρι τώρα νόμο, ο οποίος δεν επιτρέπει την υποβολή ερωτήσεων για τις πολιτικές και κομματικές πεποιθήσεις των ενδιαφερομένων κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τους ενώπιον των Επιτροπών Πολιτογράφησης, η οποία μόνο αθώα δεν μπορεί να θεωρηθεί.  Συγκεκριμένα, στις 12 Δεκεμβρίου του 2017 ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης έστειλε εγκύκλιο με θέμα «Οδηγίες σχετικά με τη διενέργεια των συνεντεύξεων» προς τους προέδρους των Επιτροπών Πολιτογράφησης με κοινοποίηση σε όλα τα μέλη τους, τακτικά και αναπληρωματικά. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μπαλτσιώτη στη θέση του ειδικού γραμματέα προκάλεσε βροχή κοινοβουλευτικών ερωτήσεων μετά το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» (3/12/2017), αφού ο διδάκτορας Ιστορίας αναφέρεται στα κείμενά του, μεταξύ άλλων, στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων και θέτει ζήτημα Τσάμηδων και Τσαμουριάς.

Ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, λοιπόν, στην εγκύκλιό του κατά κάποιον τρόπο «επιπλήττει» τα μέλη των επιτροπών για τον τρόπο με τον οποίο θέτουν τις ερωτήσεις και για την κατανομή των ερωτήσεων, καθώς δίνεται, όπως αναφέρει, μεγαλύτερη βαρύτητα από όση αναλογεί στην Ελληνική Ιστορία και ελάχιστη στην ενεργή συμμετοχή του αλλοδαπού στην ελληνική τρέχουσα πολιτική ζωή.  Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Μπαλτσιώτης υποδεικνύει διά της εγκυκλίου ότι καθίστανται απαραίτητες ερωτήσεις όχι μόνο για το αν ο αιτών έχει ενταχθεί σε κάποιον πολιτικό σχηματισμό, αλλά ακόμα και για το αν είναι θετικά διακείμενος προς κάποιο πολιτικό κόμμα ή ασκεί κριτική και ποια προς πολιτικούς και κόμματα! «Οι επιτροπές είναι καταρχήν ελεύθερες να ερωτούν και για ζητήματα που άπτονται της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής του αιτούντος ή ακόμη και των προσωπικών του δεδομένων ευαίσθητου χαρακτήρα. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, ερωτήσεις τέτοιου χαρακτήρα καθίστανται απαραίτητες προκειμένου να σχηματίσει γνώμη η επιτροπή. Για παράδειγμα, η πιθανή πολιτική ή κομματική ένταξη του αιτούντος και η αιτιολόγησή της ή το γεγονός αυτός να είναι θετικά διακείμενος προς κάποιο πολιτικό κόμμα, καθώς και η κριτική πολιτικών, κομμάτων κ.λπ. δεν μπορεί παρά να κριθούν θετικά, καθώς αναδεικνύουν τη δυνατότητα του αιτούντος να συμμετέχει στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος Μπαλτσιώτη. Δηλαδή με αυτές τις οδηγίες ο αλλοδαπός που αγωνιά για το αν θα πάρει ελληνική ιθαγένεια θα καλείται να αιτιολογήσει στην Επιτροπή Ιθαγένειας για ποιον λόγο εντάχθηκε σε κάποιο κόμμα ή να αποκαλύψει με ποιους πολιτικούς ή κόμματα δεν συμφωνεί, γεγονός που θα εκτιμηθεί θετικά. 

Ο κ. Μπαλτσιώτης στο έγγραφό του επικαλείται την εγκύκλιο-βάση του υπουργείου Εσωτερικών «Συνδρομή ουσιαστικών προϋποθέσεων στη διαδικασία πολιτογράφησης», με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο διενέργειας των συνεντεύξεων από το 2010 έως σήμερα. Σύμφωνα, όμως, με την εγκύκλιο αυτή, «δεν απαιτείται, σε καμία περίπτωση, από τον ενδιαφερόμενο να αποκαλύψει τις πολιτικές του πεποιθήσεις, την κομματική του ταυτότητα, καθώς και την ιδεολογία του, αλλά να παράσχει μόνο τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες και που ο ίδιος επιθυμεί. Επομένως, εκφεύγει της αρμοδιότητας της Επιτροπής Πολιτογράφησης η υποβολή ερωτήματος σχετικά με τα πολιτικά φρονήματα, τις φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τα δεδομένα θρησκευτικής πίστης καθώς και τη συνδικαλιστική δράση του υποψηφίου και η υποβολή σχετικών ερωτημάτων από τα μέλη της Επιτροπής θα πρέπει να αποφεύγεται». 

Το μόνο που επιτρέπεται να ερωτάται ο υπήκοος τρίτων χωρών είναι αν τη δεδομένη χρονική στιγμή όπου βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Ιθαγένειας ή κατά το παρελθόν συμμετείχε σε πολιτικές οργανώσεις, χωρίς η Επιτροπή να αναζητά την πολιτική - κομματική ταυτότητά του, ακόμα κι αν ο ίδιος συγκατατίθεται.

«Ειδική βαρύτητα στη διαμόρφωση της εκτίμησης της Επιτροπής Πολιτογράφησης έχει η συμμετοχή σε πολιτικές ενώσεις, δηλαδή πολιτικούς σχηματισμούς και κομματικές οργανώσεις -κεντρικού, περιφερειακού και τοπικού επιπέδου- χωρίς η επιτροπή να υπεισέρχεται σε αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την πολιτική - κομματική ταυτότητα του υποψηφίου, στοιχείο που χαρακτηρίζεται ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και δεν δύναται να εξετάζεται σε καμία περίπτωση, ακόμα κι αν συγκατατίθεται ο υποψήφιος στην αποκάλυψη της πολιτικής - κομματικής του ιδιότητας. Ο υποψήφιος ερωτάται μόνον αν συμμετέχει τη δεδομένη χρονική περίοδο σε πολιτικές ενώσεις και φορείς ή αν συμμετείχε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες κατά το παρελθόν». 

Οπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Εσωτερικών από το 2010 μέσω του συγκεκριμένου εγγράφου, «η Επιτροπή Πολιτογράφησης α) δεν επιτρέπεται να απευθύνει ερωτήσεις σχετικά με τις πολιτικές - φιλοσοφικές πεποιθήσεις ή προτιμήσεις του ατόμου, β) πρέπει να μεριμνά για την αποφυγή τύπου ερωτήσεων που οδηγούν με ευθύ τρόπο στην αποκάλυψη πολιτικών φρονημάτων, γ) να μη συνεκτιμά την οικειοθελή έκφραση και αποκάλυψη των πολιτικών φρονημάτων και δ) σε περίπτωση αποκάλυψης αυτών πρέπει να φροντίζει για τη μη καταχώρηση των ληφθεισών απαντήσεων στο πρακτικό της συνεδρίασης». 

ΣΧΟΛΙΑ (42)

7/3/2018

χτες στα δελτια ειδησεων της ΕΡΤ , εδειξαν τους σκουρλετη και αυτο τον "ειδικο γραμματεα"...να λενε πως θα μειωθει ο χρονος στα 3 χρονια , αντι 6 ετη αναμονης και θα αλλαξουν οι ερωτησεις στο θεμα ιθαγενειας. ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ αλλά για υπηκοοτητα. Η ιθαγενεια ΔΕΝ χορηγειται.Κληρονομειται. Αυτα τα παρανοικα ανομα πραγματα που κανει ο συριζα ειναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ και αισχος.

Jerry

Το μόνο κομμα που μέτρα για τους επενδυτές ειναι το ισλαμ.

joy

Πρωτοφανές: Ρωτούν πολιτικά φρονήματα για να δώσουν ιθαγένεια. Oi ntopioi den pezei na tous psifisoun xana opote feran 1.000.000 allodapous apo oli tin Asia kai Afriki gia na tous entaxoun stous neous psifoforous.

Λογικό είναι

Τους ντόπιους δεν μπορείς να τους επιλέξεις, και κακήν-κακώς, πρέπει να τους δεχτείς ως έχουν -νέους ή γέρους, όμορφους ή άσχημους, έξυπνους ή βλάκες αριστερούς ή δεξιούς. Αλλά έναν ξένο που θέλει να γίνει πολίτης σου, μπορείς να τον περάσεις από χίλια κόσκινα, και να επιλέξεις μόνο όσους πληρούν τα κριτήρια σου. Αν λοιπόν πεις ότι πρέπει π.χ. να είναι όλοι υγιείς αριστεροί μουσουλμάνοι, ε τότε μόνο αυτούς θα πάρεις. H (υπερ)προσφορά δεν λείπει. Έτσι δουλεύουν οι υπηρεσίες μετανάστευσης σε όλον τον κόσμο: ο πήχης είναι πολύ ψηλότερα για τους "υποψήφιους πολίτες" παρά για όσους είχαν την τύχη (;) να γεννηθούν σε έναν τόπο.

Διονυσιος

1ον Η ιθαγενεια ΔΕΝ χορηγειται, αλλά κληρονομειται...και 2ον ειστε παρανοικοι και ανομοι, εκει στο συριζοφασισταν των αμορφωτων.

Κωστας

Με ΕΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΩΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ! ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΑΣΥΛΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΚομματα για τις χωρες τους κι αν ως κιναιδοι κινδυνευουν στις ισλαμιστικες τους πατριδες!!!! Αριστεροι και κιναιδοι ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ Η ΕΛΛΑΣ!!!!

ΕΠΕ

Συριζα ταμάμ; Ταμάμ! Αλλάχ Ακμπάρ

teo

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΕΣΤΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ".......

Κυνικός

Αυτός είναι ο λόγος που δεν επιτρέπουν στους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν. Η Αριστερά κάνει κανονική αντικατάσταση πληθυσμού και εμείς φωνάζουμε για το Νόβα Μακεντονιγια....

ΕΛΛΑΔΙΤΗΣ

Δεν μπορείτε να φανταστείτε, σε πόσους λαθρομετανάστες έχουν δώσει Ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο και χωρίς καν να ευρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και ούτε λέξη Ελληνική δεν γνωρίζουν. Τα γνωρίζω από πρώτο χέρι, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΊΤΕ τι έχουν κάνει αυτοί οι λετσοι της αριστεράς. Διάβασα ένα σχόλιο πολύ εύστοχο 09.13, όντως η ερώτηση είναι αυτή, θέλουν ψηφοφόρους για να παραμένουν στις καρέκλες και στην εξουσία. Πρέπει να κάνουμε κάτι, δεν γίνεται να τους αφήνουμε να γίνονται αυτά. Έλληνες ενωθείτε πριν είναι αργά. Γιατί νομίζετε ότι έχουν υψηλά ποσοστά οι συριζαιοι??? Επειδή αυτοί πού τους ψηφίζουν είναι αλβανοι οι περισσότεροι, οι οποίοι έχουν γίνει όλοι Έλληνες χάρη στον συριζα, καμερουνεζους και πολλούς αφρικανους που δεν γνωρίζουν Ελληνικά. ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ

Για εξήγησε το μου ρε παλικάρι....

Αν κάποιος από αυτούς τους λάθρο, αφρικανούς κτλ. που λες πάρει την πολυπόθητη ιθαγένεια/υπηκοότητα, και γίνει έτσι και αυτομάτως πολίτης της ΕΕ, γιατί να μην φύγει την αμέσως επόμενη στιγμή για Γερμανία π.χ., κανονικά και με το νόμο πλέον, και όχι ως "πρόσφυγας"; Εξάλλου, αυτό ήταν και το όνειρό τους μια ζωή. Νομίζεις θα κάτσουν να ασχοληθεί με τους μίζερους εκλογικούς σου καταλόγους ή να μπλεχτούν στα βρώμικα πολιτικά σου παιχνίδια; Με το νέο του διαβατήριο στο χέρι, στη Γερμανία και μαύρη πέτρα πίσω του.

Q

Εχαψες το παραμυθι των φασιστερων οτι δεν ερχονται για να μεινουν και οτι θελουν να πανε Γερμανια? Θα μου πεις 40 χρονια στο πιπιλιζαν, ηταν θεμα χρονου να το πιστεψεις. Τι να την κανουν την Γερμανια οταν εχουν εμας τα κοροιδα να τους ταιζουμε τζαμπα, να ξεσπιτωνουμε τους δικους μας απο τα σπιτια τους για να τα δωσουμε στους εισβολεις και στο καπακι τους δινουμε και επιδοματα? Στην Γερμανια αμα πανε θα πρεπει να τους βγει το λαδι στην δουλεια. Ασε που εκει τους εχουν του κλωτσου και του μπατσου και οσοι ειναι εκει τωρα θελουν να φυγουν. Που θα βρουνε καλυτερα απο το Ελλαδισταν? Το ξερουν αυτο οι ανθελληνες και γι'αυτο τους υπολογιζουν ως αυριανους ψηφοφορους τους. Μονο εσυ δεν το χεις πιασει ακομα το νοημα...

Γνώστης

Τον έχω γνωρίσει τον κύριο προσωπικά. Είναι ισλαμοφιλος όσο δεν παίρνει, ιδεοληπτικος αριστερός, αναζητάει παντού "καταπιεσμένες μειονότητες". Ψάξτε και λίγο τι σημαίνει ΚΕΜΟ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

papandreou_fwfi_arthro_new2

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις» ξεκαθάρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στον Στανίσεφ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - «Για μεγάλη ευκαιρία, που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη» κάνει λόγο η Σοσιαλιστική Διεθνής

7
kammenosmesa

Μόνη πράξη τήρησης της αξιοπρέπειας μας είναι η υποβολή των παραιτήσεων μας αναφέρουν 12 στελέχη από τη Δυτική Μακεδονία - Στη Ροδόπη παραιτήθηκε η  Συντονιστική Επιτροπή του κόμματος: Η συμφωνία αντίκειται στην ιδρυτική μας διακήρυξη αναφέρουν - Παραιτήθηκε και ο πολιτευτής Μανώλης Αλιφιεράκης 

35
fwfi_papandreou_arthro2

Νέο μεγάλο πρόβλημα για την Φώφη και το Κίνημα Αλλαγής - Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει τη συμφωνία Τσίπρα με Ζάεφ και «ενθαρρύνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων»

18
main_vouli_tsipras_mitsotakis

Διαψεύδει η ΝΔ δημοσίευμα της FAZ που μιλά για δέσμευση Μητσοτάκη να μην ακυρώσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό - Επιμένει ο Γερμανός δημοσιογράφος - Πατριδοκάπηλος και τσάμπα μάγκας, λέει το Μαξίμου για τον Κυριάκο - ΝΔ: Ο Τσίπρας χαμογελούσε, όταν ο Ζάεφ μιλούσε για «Μακεδόνες»

109