Ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα σαν παράδειγμα προς αποφυγήν

Ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα σαν παράδειγμα προς αποφυγήν

Ρεπορτάζ της Welt αποκαλύπτει πώς η Μέρκελ τον σταμάτησε, ενώ εκείνος έσπρωχνε τη χώρα σε Grexit - Τι δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη στους Financial Times

Απόλυτα δικαιωμένος για τα αποτελέσματα των επίπονων μεταρρυθμίσεων που απαιτούσε από την Ελλάδα,
την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο δηλώνει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των επιλογών του, σε συνέντευξή του στους Financial Times, τονίζοντας ότι ποτέ δεν είχε στόχο την επιβολή λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αντίθετα ότι «ήταν πάντα από την πλευρά όσων επιθυμούσαν λύσεις», ενώ ανέφερε ότι η προσέγγισή του ήταν πάντα σταθερή, εποικοδομητική και δίκαιη.

«Θα επιχειρηματολογούσα, με μεγαλύτερη πυγμή πλέον, μετά από οκτώ χρόνια, ότι αυτή η πολιτική γεννά περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη», τόνισε ο 75χρονος Γερμανός πρώην ΥΠΟΙΚ, που εντός των επόμενων εβδομάδων θα αναλάβει την προεδρία της γερμανικής Βουλής.

Στη συνέντευξή του, μία ημέρα πριν το 113ο και τελευταίο Eurogroup της οκταετούς θητείας του, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για νέες «φούσκες» λόγω των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν ρίξει οι κεντρικές τράπεζες στις αγορές.

Ο Σόιμπλε ανέλαβε τη θέση του τον Οκτώβριο του 2009, τον ίδιο μήνα που η Ελλάδα αποκάλυψε ότι το έλλειμμά της ήταν διπλάσιο από την προηγούμενη εκτίμηση, πυροδοτώντας γεγονότα που οδήγησαν στην πρώτη από τις τρεις διασώσεις της χώρας.

Δηλώνει ότι του προκάλεσε έκπληξη που έγινε υπουργός Οικονομικών. «Δεν ήμουν ποτέ μεγάλος οικονομολόγος. Είμαι γερμανός δικηγόρος –όχι τόσο συναρπαστικό- και τα αγγλικά μου δεν ήταν επίσης πολύ καλά».

Την ίδια στιγμή ανέλαβε τη θέση με ένα βαθμό «εμπιστοσύνης στον εαυτό μου από τη μακρά πολιτική εμπειρία», περιλαμβανομένων δυο θητειών ως υπουργός Εσωτερικών και μια περίοδο ως πρόεδρος του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ.

Ο Γιώργος Παπακωνσαντίνου, πρώτος Ελληνας υπουργός οικονομικών που συνάντησε τον Σόιμπλε θυμάται τις πρώτες κουβέντες. «Είσαι πραγματικός υπουργός Οικονομικών;», λέει ότι τον ρώτησε ο Σόιμπλε, προφανώς θέτοντας αμφιβολίες για το εάν ο Ελληνας είχε εξουσία να λάβει σκληρές αποφάσεις.

Ο Σόιμπλε θυμάται να λέει στην συνάδελφό του Κριστίν Λαγκάρντ, τώρα επικεφαλής του ΔΝΤ: Έχεις περισσότερη εμπειρία, δούλεψες σε μεγάλη αμερικανική δικηγορική εταιρεία, έχεις μεγάλη καριέρα και έπαιξες μεγάλο ρόλο στη Γαλλία, αλλά καταλαβαίνω την πολιτική πολύ καλύτερα από εσένα».

Κάποιες φορές ο Σόιμπλε παραδέχεται ότι «εκνεύρισε τους συναδέλφους του».

Στην Ελλάδα ο εκνευρισμός του έφτασε σε κρίσιμο σημείο μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, που αμφισβήτησε τους όρους της ελληνικής διάσωσης. Προκάλεσε σκλήρυνση της στάσης του, καταλήγοντας σε ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα μια προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη.

Ο ίδιος ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι πρωτοστάτησε στη συζήτηση για προσωρινή αποχώρησή της από το ευρώ, όμως η χώρα μας ήταν ανένδοτη σε τέτοιο ενδεχόμενο, οπότε δεν υπήρχε άλλος δρόμος από αυτόν των μεταρρυθμίσεων, παρά το πολιτικό κόστος που είχε για την κυβέρνηση στην Αθήνα. 

Αναφέρθηκε δε και στην αντιπάθεια που αντιμετωπίζει από τους Έλληνες, τονίζοντας ότι μόνο κάποιοι νιώθουν έτσι γι' αυτόν, ενώ άφησε αιχμές για τους Έλληνες πολιτικούς: «Θα έπρεπε να ρωτήσετε τους Έλληνες τι εικόνα έχουν για τους ηγέτες τους». Το ζητούμενο, συνέχισε αιχμηρά ο κ. Σόιμπλε, είναι να λαμβάνεις αποφάσεις που είναι δύσκολες αλλά απαραίτητες, ακόμα κι αν υπάρξουν συνέπειες.
Συνάδελφοι στο Eurogroup περιγράφουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως επίμονο, γρήγορο, ευθύ συνομιλητή που δεν υποφέρει τους ανόητους.

«Εχει κακή αίσθηση του χιούμορ, πολύ οξύ», είπε ο Παπακωνσταντίνου στους FT. «Εχει μικρές εκρήξεις, αλλά είναι εν γένει πολύ κοντρολαρισμένος. Κάποιες φορές θα πει: Α! αρκετά με αυτό».

Άλλος πρώην υπουργός Οικονομικών με τον οποίο επικοινώνησαν οι Financial Times περιγράφει τον Σόιμπλε ως «άνθρωπο με πολλή δύναμη, πολύ καλά προετοιμασμένο. Σκληρό που όμως ακούει».

Η αποχώρησή του θα κλείσει ένα κεφάλαιο στις συζητήσεις του Eurogroup που για οκτώ χρόνια σε όχι μικρό βαθμό καθορίζονταν από τις απαιτήσεις του σημειώνει το δημοσίευμα. 

«Δεν θα λυπηθούν όλοι που δεν θα χρειάζεται πλέον να με ανέχονται. Είχαμε όμως πάντα ένα καλό ομαδικό πνεύμα στο Eurogroup. Και συμφωνούμε σε πολλά πράγματα», λέει.

Τέλος, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρθηκε με συγκίνηση στο πρωτοσέλιδο πορτογαλικής εφημερίδας, όταν έγινε γνωστή η αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας: «Έγραψαν, πάνω κάτω, Βόλφγκανγκ, σε συγχωρούμε, σε παρακαλούμε μείνε. Ήταν αρκετά συγκινητικό».

Welt: Ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν

Για δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο η Welt am Sonntag σε εκτενές αφιέρωμα στον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό.

Η εφημερίδα του Βερολίνου ταυτίζει τον Σόιμπλε με την ίδια την Ευρώπη, εξαίροντας τη συμβολή του στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής τα προηγούμενα χρόνια. «Μόνο στα τελευταία οκτώ χρόνια ο Σόιμπλε βίωσε και συναποφάσισε στο πλαίσιο της ευρωκρίσης περισσότερα από ό,τι οι περισσότεροι προκάτοχοί του συνολικά. Έβαλε τις βάσεις, οι οποίες -ανεξαρτήτως του ποιος θα τον διαδεχθεί- δεν μπορούν απλά να παρακαμφθούν χωρίς να προξενηθούν σοβαρές ζημιές στο οικοδόμημα της ευρωζώνης», γράφει μεταξύ άλλων η Welt της Κυριακής, η οποία χαρακτηρίζει τον Σόιμπλε έναν από «τους μεγαλύτερους γερμανούς πολιτικούς αυτής της εποχής», ο οποίος αποτέλεσε αξιόπιστο στήριγμα για την καγκελάριο Μέρκελ στη διαχείριση της ευρωκρίσης.

Το δημοσίευμα αναφέρει την Ελλάδα ως «το καλύτερο παράδειγμα» για την ανθεκτικότητα που διέκρινε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών. Όπως σημειώνει, «σε μεγάλο βαθμό χωρίς να γίνει αντιληπτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ο Σόιμπλε ήθελε το 2011 να εξωθήσει τη χώρα εκτός νομισματικής ένωσης. (…) Τέσσερα χρόνια αργότερα το επιχείρησε εκ νέου. "Ο Σόιμπλε χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα προκειμένου να καταστήσει σαφές σε μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία από τι απειλούνται εάν δεν παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες" λέει ένας συνεργάτης του Β. Σόιμπλε». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Μέρκελ τον σταμάτησε. Ο Σόιμπλε δεν τα παράτησε όμως, αλλά διαπραγματεύθηκε το επόμενο πακέτο διάσωσης για την οικονομικά δυσπραγή χώρα. Δεν είναι πάντα δείγμα αδυναμίας, όταν συνεχίζει κανείς το έργο του παρά την ήττα που υπέστη». 

Η Welt am Sonntag εκτιμά ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μπορέσει να μεταθέσει στο μακρινό μέλλον το ζήτημα της διαχείρισης της ευρωκρίσης. «Μέχρι το καλοκαίρι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει τελικά με κεφάλαια στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Ο Σόιμπλε δεν το ήθελε ποτέ (σ.σ. ελάφρυνση χρέους), αλλά εν τέλει θα υπέκυπτε στην αναγκαιότητα. Με έναν υπουργό Οικονομικών από το FDP αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο» παρατηρεί η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι η «η Ελλάδα και το μέλλον του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) είναι μόνο δύο από τα πολλά ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής που ενδέχεται να απασχολήσουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση στο σύνολο της επόμενης νομοθετικής περιόδου».

ΣΧΟΛΙΑ (33)

W

Το νέο είναι ότι φεύγει ένας ξεκάθαρα οπαδός της αυστηρής λιτότητας. Τι δρόμο θα ακολουθήσει η ΕΕ κανείς δεν ξέρει. Πάντως τα χειρότερα μάλλον πέρασαν για την ΕΕ και οχι για εμάς. Λιτότητα σημαίνει μείωση δημοσίων επενδύσεων, μείωση μισθών και κατανάλωσης. Γι αυτό και ο πληθωρισμός κινείται οριακά προς τα κατω, ενώ η ανάπτυξη είναι σχεδόν μηδενική. Το ευρω είναι πλέον είναι πολύ ισχυρό, σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα και αυτό κάνει τις εξαγωγές λιγότερο ελκυστικές, ενώ ταυτόχρονα η εσωτερική κατανάλωση μειώνεται. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική. , το πιο πιθανό είναι να βρεθούμε σε συνεχεις αποεπενδυσεις σε όλη την Ευρώπη, λόγω του κόστους του ευρώ και οχι των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κεινσιανισμος είναι η μόνη λύση για τις βαλτωμένες χώρες της ΕΕ. Βέβαια σε ένα ασταθές οικονομικό διεθνές περιβάλλον, λόγω των αναταράξεων που δέχτηκαν όλες οι οικονομίες το 2008, η πρακτική της λιτότητας, ήταν ωφέλιμη, αλλά τα πράγματα αλλάζουν πλέον. Θα δούμε.

der neue Jude

απλά πολιτική αλητεία...τίποτα άλλο!

@

Εκδικητικός, μικρόψυχος, ωφελιμιστής. Πιθανόν μεγάλος οικονομολόγος αλλά ως άνθρωπος δεν θα το έλεγα. Κρίμα για αυτόν και για την επιμονή του να τιμωρήσει για να παραδειγματίσει. Χτυπούσε τον αδύναμο, μη δίνοντάς του χρόνο προσαρμογής. Ακόμη και να τον εξαφανίσει δε θα δίσταζε αρκεί να συνέτιζε Ιταλία και μάλλον Ισπανία και Γαλλία. Για τους δικούς μας πολιτικούς δε χρειάζεται σχόλιο (που όμως εμείς τους ψηφίζουμε και έχουμε ότι μας αξίζει, συνεπώς έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη).

ΑΕΓ

Σε κάθε περίπτωση η σκέτη οικονομία είναι ένα μέρος,τα υπόλοιπα αφορούν Γεωπολιτικές ισορροπίες . Τα αποτελέσματα θα φανούν στο μέλλον . Είναι νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα . Ο κ. Σόιμπλε ήταν καλός για τα Γερμανικά συμφέροντα . Εμείς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να δούμε τα του οίκου μας . Ίσως οι επόμενες γενεές με καλύτερη Παιδεία κ την αρωγή του πλούτου του υπεδάφους ( ? ) ζήσουν καλύτερες καταστάσεις...Το ελπίζω κ το εύχομαι ολόψυχα...

Αγύριγο κεφάλι

Οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ εδώ μέσα ΕΒΡΙΖΑΝ και σε ...προσωπικό επίπεδο τον κύριο Σόιμπλε, (συνήθης τρόπος των ΝΕΟΝΑΖΙ-ΦΑΣΙΣΤΩΝ όταν αντιμετωπίζουν Ανθρώπους). ____________Τώρα, που ο κύριος ΣΟΙΜΠΛΕ ΕΣΩΣΕ (στην κυριολεξία ΕΣΩΣΕ) την Ελλάδα από ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της, θα ζητήσουν μήπως Δημόσια "ΣΥΓΓΝΩΜΗ"; __________Μπουούού! Οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ, να σου κάνουν κάτι τέτοιο!..___________Ζωντανά! Όταν λέμε ότι είναι Ζωντανά ...κυριολεκτούμε!..

Αγύριγο κεφάλι

ΕΔΩ: _________"Έπαινοι από τον Σόιμπλε": _____"Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στο σωστό δρόμο"__________ΣΥΡΙΖΑ γιά 45%._______Δεν είναι ΔΙΚΑΙΟ να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ; __________Δεν είναι ΑΔΙΚΟ να ψηφίσουμε την ΔΕΞΙΑ και τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ; Που η πρώτη μας ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ μας ΕΒΓΑΛΕ από την ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ και μας ΧΑΡΙΣΕ το ΕΥΡΩ;_____ΔΙΚΑΙΑ όθεν θα ψηφίσουμε! __________ ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ, παρέχει ΑΦΕΙΔΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σε ΟΛΟΥΣ και δεν πειράζει ποτέ ΚΑΝΕΝΑΝ και η Ελλάδα Λάμπει ΠΑΛΙ με αυτόν!__________ Μα αυτή, είναι η ένδοξος ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Stalinka

Ποιο ΣΥΡΙΖA; Το νέο ΠΑΣΟΚ που πρόδωσε την ψήφο του λαού; Μόνο ΚΚΕ είναι η λύση. Σταθερό, αταλάντευτο, δίπλα στο λαό και έτοιμο για ρήξη!

schauble

αγαλμα θα πρεπει και νομιζω θα του κανουμε κιολας σε λιγα χρονια.. η συνταγη του εχει τα φοντα να μας κανει οικονομια επιπεδου γερμανιας σε βαθος 20ετιας

Δευτέρα σήμερα

Δευτέρα η οικονομία δεν πάει καλά. Αύριο ο Σόιμπλε θα πει καλά πράγματα για την Ελλάδα, ειναιΤριτη

Τι βριζετε το Σοιμπλε ρε βλακες?

Τι τον βριζετε ρε στοκοι? "Θα έπρεπε να ρωτήσετε τους Έλληνες τι εικόνα έχουν για τους ηγέτες τους" Ακουτε τι λεει ο Σοιμπλε? Εσεις φταιτε που ψηφιζετε τσιπρες, τι σας φταει ο Σοιμπλε ρε? Το προβλημα ειναι χωρα και οχι ο Σοιμπλε ρε τουβλα. Κατσε, τωρα που θα φυγει και θα ερθει ο χειροτερος, τωρα θα δειτε ποσο θα σας αρεσει ο νεοφιλελες του FDP.

ΡΕ ΜΟΥΣΤΟΓΡΙΑ

ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΧΟΛΟΥΣ ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΠΟΥΛΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΟΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ.ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ.ΛΑΓΟΚΟΤΕΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΑΣ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης