Βερναρδάκης για Ελληνικό: Η απόφαση του ΚΑΣ είναι προς το συμφέρον των επενδυτών

Βερναρδάκης για Ελληνικό: Η απόφαση του ΚΑΣ είναι προς το συμφέρον των επενδυτών

Ο υπουργός Επικρατείας υπερασπίστηκε την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι δίνει μεγαλύτερη αξία στην επένδυση του Ελληνικού

Βερναρδάκης για Ελληνικό: Η απόφαση του ΚΑΣ είναι προς το συμφέρον των επενδυτών
Τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου 300 στεμμάτων στο Ελληνικό, στήριξε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο οποίος ανέφερε ότι, όταν ένας χώρος κηρύσσεται αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δομείται με όρους που δεν προσβάλλονται και έτσι αποφεύγονται προσφυγές στο ΣτΕ. Η απόφαση του ΚΑΣ είναι προς το συμφέρον των επενδυτών και δίνει μεγαλύτερη αξία στην επένδυση του Ελληνικού, συμπλήρωσε. 

«Το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται κάποιος χώρος αρχαιολογικός -πάντοτε ίσχυε αυτό, όχι μόνο τώρα- δε σημαίνει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση, απλώς υπάρχει μία διαδικασία πάνω σε αυτό, με την αυξημένη προσοχή που πρέπει να έχει η αρχαιολογική υπηρεσία. Ο χώρος αυτός έτσι κι αλλιώς ήταν γνωστό ότι είναι περιοχή αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το είχαν δεχθεί και από παλιά και οι επενδυτές» είπε ο υπουργός, εκτιμώντας πως οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν «απολύτως θετικά» τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, «διότι είναι προς το συμφέρον των επενδυτών, όταν ένας χώρος κηρύσσεται αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δίνει και μεγαλύτερη αξία στην επένδυση, καθώς όταν είναι γνωστό από τα πριν, δομείται με όρους που δεν προσβάλλονται».

«Νομίζω είναι η καλύτερη λύση για όλους, χωρίς να προσβάλλεται η νομιμότητα, η οποία είναι και αυτή ένα στοιχείο μιας επενδυτικής πλευράς. Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι επενδυτές του Ελληνικού το γνωρίζουν και είναι σύμφωνοι, δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αντίθετα, μία άλλη πολιτική διαχείριση στο συγκεκριμένο ζήτημα στην ουσία θα σήμαινε ότι δε θα γινόταν ποτέ η επένδυση αυτή, δεδομένου ότι θα είχαμε σίγουρα προσφυγές στο ΣτΕ, νομικές ανακατατάξεις και χαρακτηρισμούς σε δεύτερο χρόνο, ο χρόνος θα πέρναγε και όλα θα ήταν πολύ πιο ρευστά. Αυτή τη στιγμή το τοπίο είναι καθαρό, είναι γνωστό σε όλους. Άλλωστε είναι μία πολύ μικρή έκταση» εξήγησε ο κ. Βερναρδάκης.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Αφού περάσαμε τις δύο αξιολογήσεις, οι οποίες ήταν πάρα πολύ δύσκολες διαδικασίες, με πολύ δύσκολα θέματα και με μεγάλες τεχνικές, διοικητικές και πολιτικές εκκρεμότητες, τώρα έχουμε έναν πιο καθαρό διάδρομο».

«Είμαστε πια και σε ένα άλλο πλαίσιο και περιβάλλον από αυτό που ήμασταν το 2015, έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα, έχει αποδώσει», διευκρίνισε, σημειώνοντας: «Η εκκρεμότητα της συμμετοχής, ή μη, του ΔΝΤ, έχει φύγει από εμάς [...] το μεγάλο βάρος έχει φύγει πια από εμάς, εμείς έχουμε δείξει ότι είμαστε αξιόπιστοι και έχουμε κερδίσει έναν καθαρό διάδρομο διαχείρισης».
Κλείσιμο

Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε πως «ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να αποτυπώσει το κλίμα της ανάκαμψης με μία δίκαιη μοιρασιά, με μία ανάκαμψη των κοινωνικών δεικτών, όχι μόνο των οικονομικών».

Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται εντός του κόμματος σε επιμέρους ζητήματα ο υπουργός σημείωσε: «Έχουμε μάθει να ζούμε με διαφορετικές απόψεις και τάσεις. Έχουμε μάθει να ζούμε μέσα σε μία πολυπλοκότητα, σε έναν πλουραλισμό απόψεων και αυτό έχει γίνει πια και μία δεύτερη φύση. Αυτά που για κάποιους άλλους είναι λίγο περίεργα, για εμάς είναι η καθημερινότητα». 

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται στον επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ., του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, ο κ. Βερναρδάκης παρατήρησε: «Ο κ. Καμμένος δέχεται επιθέσεις, αλλά είναι και προσχηματικές. Προφανώς είναι το μικρότερο κόμμα της συγκυβέρνησης αυτή τη στιγμή και θεωρείται ότι αν δεχθεί μία φθορά ή μία επίθεση θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης. Έχουν μία ιδιοτέλεια αυτές οι επιθέσεις που γίνονται στον κ. Καμμένο. Ο κ. Καμμένος είναι βεβαίως αρμόδιος να απαντάει σε αυτές τις επιθέσεις». Υπογράμμισε δε: «Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει μία συνοχή στην κυβερνητική γραμμή και το κυβερνητικό έργο και σε αυτό το πράγμα, παρά το γεγονός ότι όντως υπάρχουν αρκετές φορές και από μεμονωμένους βουλευτές αλλά και συνολικά διαφορετικές εκτιμήσεις, νομίζω ότι έχουμε βρει έναν τρόπο όλες αυτές οι διαφορές να συντίθενται».

Κληθείς να σχολιάσει τις διεργασίες για τη συγκρότηση νέου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κ. Βερναρδάκης εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής που είναι σε εξέλιξη «αναπαράγει τις παθογένειες που έχει αυτός ο χώρος, ότι δε θέλει να είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, έχοντας καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές». «Αυτό δε γίνεται και για ιστορικούς λόγους και για συμβολικούς λόγους και για πολιτικούς. Έτσι όπως γίνεται αυτή η αντιπαράθεση η εσωτερική και με τους τόσους υποψήφιους υπονομεύει το εγχείρημα και δεν του δίνει κάποια αξιοπιστία. Στην ουσία γίνεται μία προσπάθεια διαπραγμάτευσης στο εσωτερικό ενός συστημικού καθεστωτικού μπλοκ, το οποίο όμως βασική συνιστώσα του είναι η ΝΔ– τουλάχιστον αυτό ισχύει για το 80% των υποψηφίων αυτή τη στιγμή» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης