Πρώτα ψήφισαν, τώρα 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν προστασία των συνταξιούχων από τις κατασχέσεις

Πρώτα ψήφισαν, τώρα 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν προστασία των συνταξιούχων από τις κατασχέσεις

Να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ζητούν από την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές υποστηρίζοντας ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της προστασίας των συντάξεων ήδη δύο φορές 

Την προστασία των συνταξιούχων από την λαιμητόμο των κατασχέσεων που και οι ίδιοι ψήφισαν ζητούν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο. Συγκεκριμένα επισημαίνουν πως τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κ Πετρόπουλος δεσμεύτηκε για λύση του προβλήματος με ρύθμιση που θα κατέθετε αμέσως μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανέμενε. Οι βουλευτές όμως υποστηρίζουν πως το ΝΣΚ έχει ήδη γνωμοδοτήσει δυο φορές υπέρ της προστασίας των συντάξεων από κατασχέσεις και καλούν την υπουργό Εφη Αχτσιόγλου να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

"Οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά προστατεύονται από τις κατασχέσεις, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις δε που ο μισθός ή η σύνταξη υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ,  επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ (άρ. 31 ΚΕΔΕ)" αναφέρουν οι βουλευτες στο κειμενο τους και συνεχίζουν "Η  προστασία από την κατάσχεση αφορά κάθε μηνιαίως καταβαλλόμενο μισθό ή σύνταξη, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του (μηνιαία και περιοδική καταβολή ή εφάπαξ καταβολή). Δικαιολογητικός λόγος θέσπισης του ακατάσχετου, όπως ρυθμίζεται στο άρθ. 982 ΚΠολΔ και στο άρθ. 31 ΚΕΔΕ, είναι η εξασφάλιση επαρκών οικονομικών πόρων του εργαζόμενου και του συνταξιούχου για τη διαβίωσή του". Εξηγούν ωστόσο πως "Από την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης έως την ημέρα χορήγησης της σύνταξης μεσολαβεί συνήθως χρονικό διάστημα μηνών, με αποτέλεσμα δεδουλευμένες συντάξεις να καταβάλλονται αναδρομικά. Για το λόγο αυτό παρατηρείται το φαινόμενο, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα να προβαίνουν σε κατάσχεση του συνολικού αναδρομικά καταβαλλόμενου ποσού της σύνταξης, αφήνοντας υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ή, κατά περίπτωση, τα 1.250 ευρώ ή και μηδενικό υπόλοιπο.

Επειδή πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που έχουν λάβει αναδρομικά συντάξεις, μη υπερβαίνουσες κατά μήνα το ανώτατο όριο του ακατάσχετου, ωστόσο το Δημόσιο και τα πιστωτικά ιδρύματα προέβησαν στην κατάσχεσή τους κατά παράβαση της προστατευτικής διάταξης".

Παράλληλα τονίζουν οτι " για το θέμα ο πρώτος από εμάς έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, που έλαβε ειδικό αριθμό 1210/05-09-2016 και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της 16ης/9/2016. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Υφυπουργός ανέφερε ότι αναμένει σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το ζήτημα και ότι μετά τη γνωμοδότηση θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση.

Επειδή για το ζήτημα έχουν ήδη εκδοθεί δύο γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι υπ' αριθμ. 384/2013 και 41/2016, οι οποίες δέχονται ότι η προστασία από τις κατασχέσεις καταλαμβάνει κάθε μηνιαίο ποσό σύνταξης που δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο, ανεξαρτήτως του τρόπου χορήγησής της από το ασφαλιστικό ταμείο, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούμασταν στο άτοπο η προστασία της σύνταξης από την κατάσχεση να εξαρτάται από το τυχαίο και συμπτωματικό γεγονός της κανονικής και περιοδικής ή εφάπαξ καταβολής της".

Ρωτούν τελος την κυρία Αχτσιογλου: "Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να προστατευθούν οι αναδρομικά καταβαλλόμενες συντάξεις από τις κατασχέσεις;

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επιστροφή των αναδρομικά καταβληθεισών συντάξεων που έχουν ήδη κατασχεθεί κατά παράβαση της προστατευτικής ρήτρας περί ακατάσχετου;"Οι βουλευτες που υπογράφουν την ερωτηση ειναι οι:

 

Θεοφύλακτος Ιωάννης

 

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

 

Αυλωνίτου Ελένη

 

Βαγενά Άννα

 

Βάκη Φωτεινή

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Γεννιά Γεωργία

 

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία

 

Γκαρά Αναστασία

 

Δέδες Ιωάννης

 

Δρίτσας Θεόδωρος

 

Δριτσέλη Παναγιώτα

 

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Θελερίτη Μαρία

 

Θεωνάς Ιωάννης

 

Θηβαίος Νικόλαος

 

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

 

Ιγγλέζη Αικατερίνη

 

Καΐσας Γεώργιος

 

Καραγιαννίδης Χρήστος

 

Καρακώστα Ευαγγελία

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Καστόρης Αστέριος

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Κυρίτσης Γεώργιος

 

Λιβανίου Ζωή

 

Μανιός Νικόλαος

 

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

 

Μιχαηλίδης Ανδρέας

 

Μιχελής Αθανάσιος

 

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

 

Μορφίδης Κωνσταντίνος

 

Μουσταφά Μουσταφά

 

Μπαλαούρας Γεράσιμος

 

Μπαλτάς Αριστείδης – Νικόλαος – Δημήτριος

 

Ντζιμάνης Γεώργιος

 

Ξυδάκης Νικόλαος

 

Πάλλης Γεώργιος

 

Πάντζας Γεώργιος

 

Παπαδόπουλος Νικόλαος

 

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

 

Παπαφιλίππου Γεώργιος

 

Παυλίδης Κωνσταντίνος

 

Πρατσόλης Αναστάσιος

 

Ρίζος Δημήτριος

 

Ριζούλης Ανδρέας

 

Σαρακιώτης Ιωάννης

 

Σκούφα Ελισσάβετ

 

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

 

Σταμπουλή Αφροδίτη

 

Στογιαννίδης Γρηγόριος

 

Συρίγος Αντώνιος

 

Τελιγιορίδου Ολυμπία

 

Τζαμακλής Χαρίλαος

 

Τζούφη Μερόπη

 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

Τριανταφύλλου Μαρία

 

Τσόγκας Γεώργιος

 

Ψυχογιός Γεώργιος

ΣΧΟΛΙΑ (51)

γκομεζ

Αντε ριξτε ενα κλαμα να σας περασει,υποκριτες

Βρεγμένη σανίδα...

Ψηφίζουνε,ύστερα δήθεν μετανοιώνουν,ύστερα δήθεν διαμαρτύρονται και κλαίνε...ένα σωρό μαϊμουδιές για να περνάει ο καιρος(7000 χιλ/μήνα κλπ κλπ παρακαλω...) και να το επικοινωνούν στους σανοφαγους(;) τους!...Το μονο παρήγορο ειναι οτι μέσα(στο μοιρολόι) ειναι και ο πάτζας...όποτε,σοβαρεύει το πράγμα...Άι παγενετε ρε...τα είδαμε όλα με σας!!!

ΝΕΟΝ

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ''ΣΩΖΕΙ'' ΤΙΠΟΤΑ !! ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΣΑΣ .

Λούλης

Πόσα να χρωστάς άραγε. Χαραμοφάη. Να Αγιάσουν τα παλικάρια του ΣΥΡΙΖΑ λέμε!

ΓΙΩΡΓΗΣ

Αχ κατακαημενε Λουλη, βαφτιζεις και ξαναβαφτιζεις καθε τοσο τους πιο διεφθαρμενους πολιτικους ολων των εποχων, σχεδον δηλ. ολους τους Συριζανεληδες, και τους αποκαλεις ''παλληκαρια'',λες και ετσι θα συχωρεθουνε οι αμαρτιες τους Ο Λαος ομως αργει μα δε λησμονει και θα τιμωρησει τους Συριζανεληδες αυστηρα μακαρι που να γενεις... παπας!

Λουλη

Αν ήταν παληκάρια όπως λες από τους 153 θα είχε παρατηρηθεί έστω και ένας για λόγους ευθιξίας ΕΊΝΑΙ ΌΛΟΙ ΤΟΥΣ ΛΑΜΌΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΆ ΜΕ ΔΕΞΙΈΣ ΤΣΈΠΕΣ!!!!!

Sheriff

Το ζουρλομανδια ρεεεε!

ΕΛΛΗΝΑΣ

ΩΡΑΙΟΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 400 ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΕΡΓΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 55-60 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕ 4500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΝΣΗΜΑ ΔΗΛΑΔΗ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 67 ΕΤΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ 600 ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ!!! ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΛΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΥΓΕ!!!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΚΥΡΙΟΙ ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΑΤΕ.

εδώ Καμπάλα

Και το δούλεμα συνεχίζεται ανελλιπώς, από τα συριζοκοπρόσκυλα.

αντι

Oταν στηθείς στα τέσσερα, μετά δεν ξανασηκώνεσαι, δεν σας το είχανε πει?Να κάνετε το σταυρό σας κάθε μέρα , ακόμα και οι άθεοι , που δεν είστε αναγνωρίσιμοι, πέρα από κάτι σούργελα και κάτι κομπάρσους σε ταινιούλες που παίζανε τον τζιτζιφιόγκο.

Δίκαια πράγματα

Πάρα Πολύ καλά περνάμε επί ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε σαν λαός (με αυτά τα "προσόντα" που έχετε) να ζήσετε και καλύτερα; Μόνο σε βάρος άλλων μπορείτε να ζήσετε καλύτερα με αυτά τα υπάρχοντα δεδομένα.

Λούλης

Μα τι λες τώρα αγαπητέ. Οι ελληναράδες έμαθαν τόσα χρόνια να ζουν με τα λεφτά των άλλων λαών. Πάντως, δεν με απασχολεί το τι θα πάθει ο κάθε τρελόγερος (και οι γονείς μου μέσα) που στα νιάτα του ψήφιζε σοσιαλισμό. Ο Λούλης απολαμβάνει τον φρέντο του στο παγκάκι της παραλίας, χαζεύει τον ήλιο και την θάλασσα και, δεν έχει καμία όρεξη και διάθεση να πληρώνει τις βλακείες των άλλων. Ας πρόσεχαν!

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ποσο στραβα τα εχετε μαθει οι ανθελληνες απο τους ανθελληνες! Δεν ειχε καταστραφει η Ελλαδα περισσοτερο απο ολες τις Χωρες της Ευρωπης,αφου ταυτοχρονα σχεδον αντιμετωπισαμε τις τρεις μαστιγες του περασμενου αιωνα: Φασισμο, Ναζισμο και κομουνισμο;Μεσα σε λιγα χρονια δεν πιασαμε στις πρωτες θεσεις τις πιο προοδευμενες Χωρες της Ευρωπης,αν και καθυστερησαμε στην εκκινηση ολοκληρη 10ετια;Δεν ξεφορτοθηκαμε ε π ι δ ε ξ ι α τη μισητη Δικτατορια χωρις αιματοχυσια;Οταν μπηκαμε στο ευρω ποιος ειχε απο τους πιο ταχεις ρυθμους Αναπτυξης;Δεν αντιμετωπισαμε τον Τσιπρα που απο το 2008 επεδιωξε να μας κανει''Συρια'';Δεν απομονωσαμε το Γιωργακη, ωραιοτατα, που ηθελε να μας βγαλει απο το ευρω και,ει δυνατον να διαλυσει την Ευρωζωνη;Δε συναγωνιστηκαμε τον Ευρωπαιο στο Πανεπιστημιο και στο χωραφι και εχουμε δειξει την αξια μας; Χαλαρα εμεις, ιδροκοπωντας εκεινοι;Ενας Ελληνας εργατης, για δυο Ευρωπαιους! Σε απολυτους αριθμους ειμαστε στις πρωτες θεσεις σε πτυχιουχους Π α ν ε π ι σ τ η μ ι ω ν. Ελεος πια, με την υπερτιμηση των Ευρωπαιων!

Την ευθύνη τη φέρουν οι Ιεράρχες....

διότι δεν προσευχήθηκαν επαρκώς στην πρόσφατη εγχείρηση κήλης του Τσίπρα τα πράγματα να μην πάνε καλά ούτως ώστε ο καταληψίας να αποβιώσει...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syriza-grafeia

Απάντηση του κυβερνώνοντος κόμματος στην ανακοίνωση της ΝΔ για τις αιτιάσεις Τσίπρα ότι υπεύθυνο για την επίθεση κατά Μπουτάρη είναι «ένα συμπαγές, σκοτεινό τμήμα  της ΝΔ»

2
0000lae21

Το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη χαιρέτισε την επιτυχία του προέδρου της Βενεζουέλας, «παρά τον απερίγραπτο και αδίστακτο πόλεμο που είχε εξαπολύσει η ιμπεριαλιστική Δύση στην Μπολιβαριανή Επανάσταση»

5
zoran_zaev_arthro

«Η Ελλάδα παίρνει ένα νέο όνομα, χρονικό σημείο αναφοράς και συνταγματικές αλλαγές» επιχειρηματολογεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ - Η νέα πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση του «μακεδονικού έθνους και της γλώσσας», τονίζει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ

8
0000the21

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη βία από την ελληνική κοινωνία και σ' αυτή την πράξη πρέπει με σοβαρότητα να 'σκύψουν' όλες οι πολιτικές δυνάμεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

1
kin_alla_0009

Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει πως «ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να εμφανίσει στους υπουργούς του ένα γενικό πλαίσιο του σχεδίου που έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες αλλά κρατούσε μυστικό από την ιδία του την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό»