Μητσοτάκης: «Η καλή κυβέρνηση χτίζεται στην αντιπολίτευση»

Μητσοτάκης: «Η καλή κυβέρνηση χτίζεται στην αντιπολίτευση»

«Έχουμε υποχρέωση να πούμε την αλήθεια, να μην ωραιοποιήσουμε καταστάσεις και να μην στρογγυλέψουμε τα προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ - Τι προβλέπουν οι προτάσεις της ΝΔ για το μέλλον της ΔΕΗ και για το λαθρεμπόριο στα πετρελαιοειδή

Μητσοτάκης: «Η καλή κυβέρνηση χτίζεται στην αντιπολίτευση»
Την πεποίθησή του ότι «η καλή κυβέρνηση χτίζεται στην αντιπολίτευση» εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
, Κυριάκος Μητσοτάκης,
μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση της πολιτικής του κόμματός του για την ενέργεια, οι βασικοί άξονες της οποίας παρουσιάστηκαν πριν από δύο εβδομάδες. 

«Στην αντιπολίτευση πρέπει να προετοιμαστούμε σωστά, να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τι θέλουμε να κάνουμε, να καταλάβουμε τι από αυτά τα οποία θέλουμε, μπορούμε να τα κάνουμε μέσα στους σφικτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, στους οποίους αναγκαζόμαστε να κινηθούμε», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο στο οποίο συμμετείχαν παράγοντες της αγοράς ενέργειας.

Κλείσιμο
 «Και βέβαια», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουμε και μια υποχρέωση μέσα από τον προγραμματικό μας λόγο, να πούμε την αλήθεια, να μην ωραιοποιήσουμε καταστάσεις και να μην στρογγυλέψουμε τα προβλήματα». 

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για την ενέργεια υποστήριξε ότι «απαντά σε αυτό το οποίο περιμένουν οι πολίτες». Και συμπλήρωσε: «Αντιμετωπίζει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο. Ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ανάγκες της χώρας. Κυρίως, όμως, είναι μια πρόταση η οποία δεν σπρώχνει τα προβλήματα "κάτω από το χαλί". Αναλαμβάνει με ευθύνη την επίλυσή τους. Εμείς δεν είμαστε απαθείς. Και δεν βλέπουμε τα πράγματα στατικά, κάτι το οποίο οι καιροί δεν το επιτρέπουν». 



Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική «έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος» που επιβάλλεται και από το γεγονός ότι «δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει καμία κατεύθυνση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το μηδενισμό ως αντιπολίτευση και έχει μηδενική πολιτική στα ενεργειακά ως κυβέρνηση». 

«Για την ακρίβεια», συνέχισε, «απειλεί να κάνει τεράστια ζημιά στον τομέα της ενέργειας ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Δυσκολίες που τις υποδηλώνει, με τον πιο τρανταχτό τρόπο, το αδιέξοδο στο οποίο πάει να παγιδευτεί η ΔΕΗ». 

Επικρίνοντας την κυβέρνηση, υποστήριξε «έχουν γίνει μεγάλα λάθη και έχουν χαθεί σημαντικές ευκαιρίες στα ενεργειακά ζητήματα». Όπως είπε, «η ΔΕΗ δεν εκσυγχρονίστηκε όσο έπρεπε, όταν έπρεπε. Η αγορά ενέργειας δεν απελευθερώθηκε νωρίτερα και δεν απελευθερώθηκε με τον σωστό τρόπο. Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας δεν αναπτύχθηκαν στον αναγκαίο βαθμό ούτε και αυτές με τον σωστό τρόπο. Και το κόστος της ενέργειας αφέθηκε να μεγαλώνει μέχρι που έγινε εξαιρετικά βαρύ, ειδικά για τις επιχειρήσεις».

Χατζηδάκης: «Δεν φοβόμαστε την είσοδο επενδυτών»

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ, ο αρμόδιος για το Κυβερνητικό Πρόγραμμα αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:
Πρώτον σε ό,τι έχει να κάνει με τα δίκτυα είπε: «Εμείς δεν πιστεύουμε ότι τα δίκτυα βγάζουν πόδια και φεύγουν και γι’ αυτό δεν φοβόμαστε την είσοδο επενδυτών στα δίκτυα της χώρας. Άλλωστε, υπάρχει η επίβλεψη της ρυθμιστικής Αρχής, υπάρχει η εμπειρία της Πορτογαλίας, υπάρχουν οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Επίσης, δεν πιστεύουμε στα διπλά κριτήρια στα οποία φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση που προχωράει, από τη μία, στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, αλλά περιορίζει το ποσοστό παραχώρησης του ΑΔΜΗΕ στο 24%. Για μας πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και του ΔΕΣΦΑ και του ΑΔΜΗΕ. Η προσέγγισή μας είναι ενιαία».

Δεύτερον, αναφορικά με τη ΔΕΗ, αφού κατελόγισε «αβάσταχτη ελαφρότητα» στη σημερινή κυβέρνησης, συνέχισε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2012 - 14 είχε προχωρήσει το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτό, το 30% της εταιρείας θα πωλείτο ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για ενίσχυση της ρευστότητας του οργανισμού, καθώς και για την πραγματοποίηση επενδύσεων, ακολουθώντας παράλληλα τον ευρωπαϊκό δρόμο. Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, μας πήγε από το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ στο μοντέλο της μισής ΔΕΗ, καθώς συμφώνησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 95% στο 50% χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Δημιουργεί, έτσι, έναν οργανισμό – τερατούργημα, που έχει τους μισούς πελάτες, αλλά τις ίδιες απαρχαιωμένες δομές, οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες ανισορροπίες. Εντωμεταξύ, η ΔΕΗ έχει απαξιωθεί τόσο πολύ που είναι δύσκολο πλέον να βρεθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής». 



Τρίτον, σε σχέση με τις δυσλειτουργίες της αγοράς, επεσήμανε: «Είναι καιρός να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά. Δεν γίνεται οι τίμιοι παίκτες να είναι θύματα μιας στρεβλής οργάνωσης της αγοράς. Και δεν μπορεί τη ζημιά να την πληρώνουν, παράλληλα, οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι. Για αυτό και μιλάμε για προετοιμασία και άμεση δημοσιοποίηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης διαγωνισμών Α.Π.Ε., με ανταγωνιστική διαδικασία σε συνδυασμό με Feed in Premium (FiP) για όσο διάστημα απαιτείται ώστε να διασφαλίζεται επενδυτικό ενδιαφέρον. Προσαρμογή, δηλαδή, βάσει του σχετικού ευρωπαϊκού πλαισίου. Σε αυτό το πλαίσιο, μιλάμε, παράλληλα, για εξορθολογισμό της τιμής αναφοράς, με βάση τις τρέχουσες αξίες, για μικρές μονάδες και όσες δεν συμμετέχουν στους διαγωνισμούς. Και προτείνουμε τα έσοδα που προκύπτουν από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων να χρησιμοποιηθούν για την εξάλειψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. & ΣΗΘΥΑ (ΕΛΑΠΕ).

«Καμία ανοχή στο λαθρεμπόριο»

Τέταρτον, όσον αφορά στα πετρελαιοειδή παρατήρησε τα εξής: «Οφείλει να δοθεί προτεραιότητα στην πάταξη παραβατικών συμπεριφορών προς όφελος της υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά και του ίδιου του Κράτους. Ενώ είχαν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από την προηγούμενη κυβέρνηση, η προσπάθεια αυτή δυστυχώς σήμερα έχει ατονήσει αδικαιολόγητα. Και δεν το λέω εγώ αυτό, το λένε τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών: Το 2014 διενεργήθηκαν 27.365 έλεγχοι για λαθρεμπόριο καυσίμων με συνολικά βεβαιωμένο ποσό ύψους 18.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το πρώτο εννιάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν μόλις 2.567 έλεγχοι, με το ποσό που βεβαιώθηκε να ανέρχεται σε 2.400.000 ευρώ. 7,5 φορές κάτω, Παράλληλα, δεν γίνονται έλεγχοι με βάση τα συστήματα εισροών - εκροών τα οποία έχουν εγκατασταθεί στα πρατήρια ήδη από το 2014. Στη Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή στο λαθρεμπόριο. Διαθέτουμε και την τεχνογνωσία και τη βούληση να εγκαθιδρύσουμε ένα καθεστώς νομιμότητας στον κλάδο. Δεν απαιτείται κάποια μαγική συνταγή. Απαιτείται η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, που ήδη υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να μην εφαρμόζει.  

«Είναι σημαντικό, επίσης, να τονίσουμε», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, «ότι δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις επενδύσεις. Στη Νέα Δημοκρατία η προσέγγισή μας στην ενέργεια, όπως και γενικότερα στην οικονομία, βασίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης