«Πόλεμος» για την παρέμβαση Τσίπρα στα μισθολογικά των ανώτατων δικαστών

«Πόλεμος» για την παρέμβαση Τσίπρα στα μισθολογικά των ανώτατων δικαστών

Η υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις και ότι χρειάζεται αύξηση στις αποδοχές της δικαστικής ηγεσίας πυροδότησε το πολιτικό κλίμα - Θέμα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών θέτει η αντιπολίτευση

«Πόλεμος» για την παρέμβαση Τσίπρα στα μισθολογικά των ανώτατων δικαστών
Να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα των τελευταίων ημερών στη δικαιοσύνη και να καλύψει τους χειρισμούς της ηγεσίας της (τόσο του προέδρου του ΣτΕ
για τις τηλεοπτικές άδειες, όσο και του Αρείου Πάγου για Ντογιάκο κ.α.), επιχείρησε ο πρωθυπουργός, όμως προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα,
πυροδοτώντας νέες πολιτικές κόντρες και ενισχύοντας την αμφισβήτηση του κύρους των δικαστικών λειτουργών!

Η συνάντηση του
Κλείσιμο
Αλέξη Τσίπρα με τους ανώτατους δικαστές στο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης ήταν ουσιαστικά ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα μέτωπα που έχουν ανοίξει εσχάτως. Μόλις μία μέρα νωρίτερα άλλωστε είχε παρέμβει στη σύγκρουση με την εκκλησία, επιδιώκοντας έναν συμβιβασμό για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Το εγχείρημα να κατευνάσει τα πνεύματα στο χώρο της δικαιοσύνης όμως αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο και τελικά στέφθηκε με πλήρη αποτυχία. Και κατά τα φαινόμενα όχι μόνο εκθέτει εκ νέου την κυβέρνηση, αλλά δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά για τη στάση της δικαστικής ηγεσίας.

Επιπλέον οδηγεί την αντιπολίτευση να θέτει όλο και πιο έντονα θέμα δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα και να μιλά για πρόβλημα στους θεσμούς και την ανεξαρτησία τους. Εάν μάλιστα συνδέσει κανείς και το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τη συνταγματική αναθεώρηση με αφορμή την ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής διαλόγου, γίνεται αντιληπτό ότι χάνονται ακόμη και βασικά σημεία επαφής και συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το πολιτικό κλίμα του επόμενου διαστήματος.

Τα μισθολογικά η αφορμή

Η σύνδεση δύο διαφορετικών συζητήσεων, του θεσμικού ρόλου της δικαιοσύνης με τα μισθολογικά των δικαστών, κατά την παρουσία της δικαστικής ηγεσίας στο Μαξίμου, ήταν η αφορμή για τη νέα κόντρα, καθώς εκλήφθηκε σχεδόν απ’ όλους ως προσπάθεια συναλλαγής: Η υπόσχεση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις και ότι χρειάζεται αύξηση στις αποδοχές της δικαστικής ηγεσίας, την ώρα που αντιπολίτευση και πολλές άλλες πλευρές επικρίνουν τους προέδρους του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου ότι εναρμονίζουν τις κινήσεις με τις επιθυμίες της κυβέρνησης θεωρήθηκε ως έμμεση προσπάθεια ποδηγέτησης της δικαιοσύνης από το Μαξίμου.

Οι δηλώσεις του Τσίπρα προς τους δικαστές 


Η πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή αυτές τις συζητήσεις ήταν σφοδρή, καθώς η ΝΔ τόνισε ότι «οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή». Πρόσθεσε δε ότι «εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται».

Απαντώντας στο ίδιο έντονο ύφος το Μέγαρο Μαξίμου, σημείωνε ότι «καλά θα κάνει η Νέα Δημοκρατία να κατανοήσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των Δικαστηρίων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικούς φορείς. Αποτελεί θέμα πολιτειακής τάξης και λειτουργίας του Πολιτεύματος». Πρόσθετε δε ότι «η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου» κα έκλεινε με το υστερόγραφο «Θα όφειλαν τουλάχιστον να θυμούνται ότι ανάλογου περιεχομένου συνάντηση με την Ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης, έχει κάνει ως Πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς στις 6/12/2012».

Ανάλογα επικριτικές για την κυβέρνηση ήταν και οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης:

«Τελικά ο κ. Πρωθυπουργός δεν τηρεί πια ούτε τα προσχήματα στις καθημερινές παρεμβάσεις του στο έργο της Δικαιοσύνης» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Ο πρωθυπουργός καλεί την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τάζει ότι δεν θα μειώσει τους μισθούς των δικαστών. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλώνει ότι «καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας», λες και οι δικαστές είναι εταιρείες δημοσκοπήσεων κι όχι λειτουργοί που εφαρμόζουν τους νόμους. Χρησιμοποιεί δε τον πρωτοφανή όρο «οι δικαστές μου». Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σωτήριο έτος 2016, που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς» σημειώνουν από το Ποτάμι.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ» για τη δικαιοσύνη, η οποία σύμφωνα με το ΚΚΕ «παραπέμπει σε κομματικό καβγά για τον έλεγχο και τον επηρεασμό της».

«Η στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με προβληματίζει και δεν είναι δυνατόν να λέει διασφαλίσαμε τις αποδοχές διότι είναι σαν να γίνεται συναλλαγή» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης