Η Βουλή και Ευρωβουλή αποφασίζουν για την άρση ασυλίας πέντε βουλευτών

Η Βουλή και Ευρωβουλή αποφασίζουν για την άρση ασυλίας πέντε βουλευτών

Τους Παύλο Πολάκη, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και Χρήστο Μπγιάλα του ΣΥΡΙΖΑ, το Νίκο Μίχο από την Χρυσή Αυγή και τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο από το ΚΚΕ (Ευρωβουλευτής) αφορούν οι δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στην Βουλή και την Ευρωβουλή 

Η Βουλή και Ευρωβουλή αποφασίζουν για την άρση ασυλίας πέντε βουλευτών
Η Βουλή και η
Ευρωβουλή καλούνται να αποφασίσουν για την άρση ή μη της ασυλίας τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
, ενός της Χρυσής Αυγής και ενός ευρωβουλευτή του
Κλείσιμο
ΚΚΕ.

Από τις κατά τόπους Εισαγγελικές αρχές διαβιβάστηκαν στην Βουλή και την Ευρωβουλή οι δικογραφίες που αφορούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και βουλευτή Χανιών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη, τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, τον βουλευτής Γρεβενών του ίδιου κόμματος Χρήστο Μπγιάλα, τον βουλευτής Ευβοίας της Χρυσής Αυγής Νίκο Μίχο και τον Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.
 
Παύλος Πολάκης
Το ερώτημα των εισαγγελικών αρχών για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη που διαβιβάστηκε τώρα στην Βουλή είναι το δεύτερο κατά σειρά, καθώς έχει προηγηθεί πρόσφατα και άλλο.

Ειδικότερα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανιών με την υπ΄ αριθμ. 503/2016 απόφασή του δεν προχώρησε στην εκδίκαση υπόθεσης σε βάρος του κ. Πολάκη, με την ιδιότητα του δημάρχου Σφακίων, για παράβαση του νόμου περί αιγιαλού και παραλίας, μέχρι η Βουλή να αποφασίσει για την άρση ή όχι της ασυλίας του.

Ο κ. Πολάκης κατηγορείται ότι ως δήμαρχος Σφακίων (πριν εκλεγεί βουλευτής και πριν αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Υγείας) παραβίασε το άρθρο 29 του νόμου 2971/2001 που αφορά την προστασία του αιγιαλού και παραλία και για τους παραβάτες προβλέπει φυλάκιση πάνω από 1 έως 5 χρόνια φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο.

Στον αναπληρωτή υπουργού Υγείας αποδίδεται ότι το 2011 με την ιδιότητα του δημάρχου στη θέση Μάρμαρα (ή Διαλεσκάρι) κοντά στο Λουτρό Σφακίων του νομού Χανιών επέφερε μεταβολή στην θάλασσα και τον αιγιαλό.

Συγκεκριμένα, χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής (κτηματική υπηρεσία) κατασκεύασε αυθαίρετη προβλήτα από μπετόν και πέτρα μήκους 30 μέτρων, πλάτους 1 μέτρου και ύψους 2 μέτρων.

Η δίωξη σε βάρους του κ. Πολάκη έγινε πριν εκλεγεί βουλευτής και την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσής του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανιών ο δικηγόρος του επισήμανε ότι πρέπει να ανασταλεί η εκδίκαση της υπόθεσης είτε μέχρι να αποφασιστεί η άρση της ασυλίας του ή μέχρι να λήξει η βουλευτική ιδιότητά του.

Τελικά, το δικαστήριο των Χανίων αποφάσισε να αναστείλει την εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι την άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη και έστειλε σχετικό ερώτημα στην Βουλή.

Πάντως, αναφορικά με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας η Βουλή πρέπει να αποφασίσει και για το πρώτο ερώτημα που έχει σταλεί για τη άρση ασυλίας που αφορά τα αδικήματα της στάσης από κοινού, της παράνομης βίας από κοινού, του απόπλου πλοίου άνευ ελέγχου της Λιμενικής Αρχής και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας.

Η πρώτη αυτή υπόθεση αφορά στην κατάληψη πλοίου στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 που μετέφερε τουρίστες και ενώ ο αρμόδιος τότε υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε απαγορεύσει τον απόπλου όσων πλοίων ελέγχονταν για τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους από ξένο νηογνώμονα.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας Χανίων ο κ. Πολάκης με ομάδα τόμων «φέρεται ότι δρώντας από κοινού, στράφηκαν δι' εξεγέρσεως κατά της εξουσίας του πλοιάρχου του Ε/Γ-Ο/Γ-Δ/Ρ πλοίου "Σαμαριά 1" ΝΧ 16, που βρισκόταν στο λιμένα Σούγιας Χανίων, απαιτώντας από τον πλοίαρχο αυτού να αποπλεύσει, παρ' όλο που το πλοίο τελούσε υπό απαγόρευση απόπλου, για Αγία Ρούμελη με σκοπό την παραλαβή επιβατών. 

Με βάση τα ανωτέρω ερευνάται η τέλεση των αδικημάτων της στάσης από κοινού (άρθρο 45 ΠΚ, 213 παρ. 1 ΝΔ 187/1973), της παράνομης βίας από κοινού (άρθρο 45, 330 ΠΚ), του απόπλου πλοίου άνευ ελέγχου της Λιμενικής Αρχής (άρθρο 234, σε συνδυασμό με 31, ΝΔ 187/1973) και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας με πρόθεση (άρθρο 291 παρ. 1 ΠΚ)».
 
Σωτήρης Ζαριανόπουλος - Τριαντάφυλλος Μηταφίδης
Οι εισαγγελικές αρχές καλούν τόσο τη Βουλή όσο και την Ευρωβουλή να αποφασίσει για την άρση ή μη της ασυλίας των κ.κ. Ζαριανόπουλου – Μηταφίδη.

Και αυτό γιατί το 2011 ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να χορηγηθεί άδεια για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατορίου, καφετέριας, κ.λπ.) σε κοινόχρηστο χώρο πεζόδρομου.

Με την άδεια που χορηγήθηκε παρεμποδίζεται η πρόσβαση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως είναι ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, κ.λπ.
 
Χρήστος Μπγιάλας
Σε βάρος του κ. Μπγιάλα έχει κατατεθεί μήνυση από κάτοικο της εκλογικής του περιφέρειας για εξύβριση και απειλή.

Η αντιδικία αφορά λεκτική διένεξη μεταξύ του κατοίκου των Γρεβενών και του βουλευτή για την αποψίλωση (καθάρισμα των χόρτων) ενός χαντακιού.

Ο βουλευτής φέρεται να είπε στον συμπατριώτη του ότι δεν έχει δικαίωμα να καθαρίζει το χαντάκι και τελευταίος του είπε «φέρε τον εισαγγελέα να με δικάσει».

Και ο κ. Μπγιάλας του απάντησε: «Είσαι ανώμαλος και κοπέλι. Αν έρθω εκεί θα σε τσιτσιαλίσω, θα σε κάνω λιώμα».
 
Νίκος Μίχος 
Ο κ. Μίχος αντιμετωπίζει την κατηγορία της παράβασης του νόμου 3213/2003 για ελλιπή δήλωση πόθεν έσχες (δήλωση περιουσιακής κατάστασης) του έτους 2013 (που αφορά το 2012), καθώς αναγράφεται μηδενικό εισόδημα.
Σύμφωνα με τον κ. Μίχο υπήρχε αρνητικό εισόδημα, λόγω της ζημιάς που είχε από ατομική επιχείρηση.

Όμως, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η οποία διαβίβασε την υπόθεση στην Εισαγγελία Εφετών, δεν έχουν προσκομιστεί επαρκή στοιχεία απόδειξης του τρόπου χρηματοδότησης της οικονομικής ζημιάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης