Συνταγματική αναθεώρηση και αναλογικό σύστημα ζήτησε η Φώφη Γεννηματά

Συνταγματική αναθεώρηση και αναλογικό σύστημα ζήτησε η Φώφη Γεννηματά

«Είναι αναγκαίο ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο με σημαντικές τομές στο πολιτικό μας σύστημα», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Συνταγματική αναθεώρηση και αναλογικό σύστημα ζήτησε η Φώφη Γεννηματά
Την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας και την εφαρμογή αναλογικού συστήματος στις εκλογές, ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη και Αλκμήνης Φωτιάδη, με τίτλο «Είναι ανθεκτικό το Σύνταγμα και τί πρέπει να αλλάξει;» που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θ. και Δημ. Τσάτσου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

«Είναι αναγκαίο ένα νέο «πολιτικό συμβόλαιο» με σημαντικές τομές στο πολιτικό μας σύστημα, καθώς οι νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν διεθνώς εξ αιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, οδήγησαν σε μια βαθιά πολιτική και ηθική κρίση», είπε η Φώφη Γεννηματά.

Επίσης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Κλείσιμο
- Την κατάργηση της πολύ ενισχυμένης σήμερα αναλογικής, που έχει χάσει την αξία και την αποστολή της, σε μια εποχή ισχνών πλειοψηφιών που εκ των πραγμάτων επιβάλλουν συγκλίσεις και ευρύτερες συνεργασίες.

- Την κατάργηση του απόλυτου μπόνους των 50 εδρών και την αντικατάστασή του με ένα μικρότερο, 30 εδρών, μόνο για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που έχει υπερβεί το 40%: κίνητρο για κυβερνησιμότητα, αλλά και για συμμαχίες σε πολιτική και όχι καιροσκοπική βάση.

- Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και τη διατήρηση τουλάχιστον του 3% ως πλαφόν εισόδου στη Βουλή και του σημερινού αριθμού των βουλευτών, μακριά από λαϊκιστικές κορώνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης