Μητσοτάκης από την Λευκωσία: Προσδοκούμε αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό

Μητσοτάκης από την Λευκωσία: Προσδοκούμε αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό

Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής της Τουρκίας ως προς τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ για το προσφυγικό δεν είναι ενθαρρυντικά, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Μητσοτάκης από την Λευκωσία: Προσδοκούμε αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό
«Προσδοκούμε από την Τουρκία, να υπάρξει μια αλλαγή της στάσης στην αντιμετώπιση του Κυπριακού ζητήματος» δήλωσε από την Λευκωσία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο κύριος Μητσοτάκης είναι ακόμα ότι «ως Ελλάδα, αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη. Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής, τα οποία έχει δείξει η Τουρκία σε αυτό το πεδίο της πολιτικής, δεν είναι ενθαρρυντικά. Ελπίζω, πραγματικά, να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, για να μη βρίσκεται η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή ενός πολύ μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος».

Παράλληλα, ο κύριος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, στον οποίο εξέφρασε «την αμέριστη στήριξη όχι μόνο της ΝΔ αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού στις προσπάθειες της Κύπρου και του κυπριακού λαού, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό». 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο δεν έχει μόνο εθιμοτυπικό και συμβολικό ρόλο, αλλά είναι ένα ταξίδι ουσίας, το οποίο πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία.

«Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με συγκρατημένη αισιοδοξία χωρίς να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες είναι ακόμα μπροστά μας», δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση, η οποία θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα εισβολής και κατοχής που στοιχειώνει ολόκληρο τον ελληνισμό εδώ και 42 χρόνια.
Κλείσιμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι με την παρουσία του εδώ στην Κύπρο επιθυμεί να σηματοδοτήσει και το έντονο ενδιαφέρον του για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, καθώς και οι δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρος, βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο μνημονιακών πολιτικών.

«Η Κύπρος καταφέρνει με αποφασιστικότητα και με τη στήριξη ολόκληρου του κυπριακού λαού να εξέλθει από το Μνημόνιο εντός των επόμενων δύο μηνών», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο πως δυστυχώς δεν μπορεί να πει το ίδιο για την Ελλάδα, «η οποία ακόμα βρίσκεται δέσμια ενός τρίτου Μνημονίου από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθει μέσα στα επόμενα χρόνια».

«Το μάθημα της Κύπρου και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα και για τη δικιά μας χώρα», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχει μια πλειοψηφούσα αντίληψη ότι η τουρκική πολιτική στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό είναι αμετάβλητη εδώ και δεκαετίες και ερωτηθείς κατά πόσο ο ίδιος συμμερίζεται αυτή την αντίληψη ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα πρέπει και η Τουρκία να παίξει ένα πολύ πιο δημιουργικό και πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο.

«Και αυτό προσδοκούμε από την Τουρκία. Να υπάρξει μια αλλαγή στάσης της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του Κυπριακού», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην ΕΕ για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη, αναφέροντας πως δυστυχώς τα δείγματα γραφής που έχει δείξει η Τουρκία δεν είναι ενθαρρυντικά.

«Ελπίζω πραγματικά να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και να μην βρίσκεται η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή ενός πολύ μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απόψεις για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν συνολικά τον ελληνισμό, και τον μητροπολιτικό και τον κυπριακό ελληνισμό.

Ο κ. Ομήρου επεσήμανε τη σταθερή του εκτίμηση ότι «η εθνική ομοψυχία Κύπρου – Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελληνικής Δημοκρατίας, αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ευόδωση των κοινών εθνικών μας στόχων».

Τόνισε ότι οι δύο χώρες περνούν μια δύσκολη περίοδο με την οικονομική κρίση που τις έπληξε, υπογραμμίζοντας ότι είναι επείγουσα προτεραιότητα η υπέρβαση αυτής της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και η επάνοδος και συνθήκες ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής. Άλλωστε, τόνισε, η οικονομική ισχύς είναι εκ των θεμελιωδών προϋποθέσεων και για την αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά επενδύει προσδοκίες και ελπίδες στη διαπραγματευτική διαδικασία, υποδεικνύοντας ωστόσο από την άλλη πως χρειάζεται προσοχή για να μην διατυπώνονται υπερβολικές προσδοκίες και ένα κλίμα ευφορίας προτού δούμε έμπρακτα δείγματα γραφής.

«Αναμένουμε και από την τ/κ ηγεσία αλλά και από την Τουρκία που κρατά το κλειδί λύσης του Κυπριακού να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα, εγκαταλείποντας διαχρονικά αδιάλλακτες θέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για μια σωστή, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι η διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού λαού για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι δεδομένη διαχρονική και ολόθερμη, γεγονός για το οποίο ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, όπως είπε, επέλεξε να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι εκτός Ελλάδας εδώ στην Κύπρο «όχι μόνο για συμβολικούς αλλά και για ουσιαστικούς λόγους για να εκφράσει έτσι με αυτό τον τρόπο την επαγρύπνηση του ελληνικού λαού, της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και της ΝΔ βεβαίως στον αγώνα μας για ελευθερία και δικαίωση».

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: 

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επισκέπτομαι σήμερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανταποδίδοντας, με αυτόν τον τρόπο, την επίσκεψη του Προέδρου στη Βουλή των Ελλήνων, την περασμένη εβδομάδα. Και πράγματι το ταξίδι μου στην Κύπρο δεν έχει μόνο εθιμοτυπικό και συμβολικό ρόλο. Είναι ένα ταξίδι ουσίας, το οποίο πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία. Θέλω, με την παρουσία μου εδώ, να σηματοδοτήσω την αμέριστη στήριξη, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, στις προσπάθειες της Κύπρου, του κυπριακού λαού, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό ζήτημα.
 
Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, κύριε Πρόεδρε, τις τελευταίες εξελίξεις. Με συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες οι οποίες είναι ακόμα μπροστά μας. Ελπίζουμε, όμως, ότι αυτήν τη φορά θα μπορεί να βρεθεί μια λύση, η οποία θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, αυτήν την εθνική τραγωδία, αυτό το μεγάλο πρόβλημα εισβολής και κατοχής, που στοιχειώνει ολόκληρο τον Ελληνισμό, εδώ και 42 χρόνια.
 
Με την παρουσία μου, όμως, εδώ στην Κύπρο, θέλω να σηματοδοτήσω και το έντονο ενδιαφέρον μου για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, καθώς και οι δύο χώρες - Ελλάδα και Κύπρος – βρέθηκαν, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο μνημονιακών πολιτικών. Η Κύπρος καταφέρνει, με αποφασιστικότητα και με τη στήριξη ολόκληρου του Κυπριακού λαού, να εξέλθει από το μνημόνιο εντός των επόμενων δύο μηνών. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη χώρα μας, η οποία ακόμα βρίσκεται δέσμια ενός τρίτου μνημονίου από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθει μέσα στα επόμενα χρόνια. Το μάθημα της Κύπρου και ο τρόπος με τον οποίο η Κύπρος αντιμετώπισε τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, την επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα και για τη δική μας χώρα.
 
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, και πάλι να σας ευχαριστήσω για τη θερμή σας υποδοχή. Να επαναλάβω την αμέριστη στήριξή μας στις προσπάθειες και τις δικές σας τις προσωπικές. Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο ταξίδι σας στις Βρυξέλλες. Και να επαναλάβω πόσο απαραίτητη είναι η συμπόρευση Ελλάδας και Κύπρου αυτήν την εποχή, που έχουμε μπροστά μας τόσες ανοιχτές, μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις. Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ».


Συνάντηση με τα δυο μεγάλα κόμματα

Κοινές έγνοιες και αγωνίες τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία όσο και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό διαπίστωσαν οι πρόεδροι Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικού Συναγερμού σε συνάντηση που είχαν στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση ο αναπληρωτής πρόεδρος και Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι «οι δικές μας έγνοιες και αγωνίες τόσο για την οικονομία όσο και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είναι και δικές τους», υποδεικνύοντας ότι «για μας έχει ιδιαίτερη αξία αυτή η συνάντηση» καθώς ΔΗΣΥ και ΝΔ είναι αδελφά κόμματα.

«Μας εξέφρασε την σταθερή στήριξη, συμπαράσταση αλλά και την αγαστή συνεργασία που εμπεδώνουμε εδώ και χρόνια τόσο για το εθνικό μας θέμα και τις προσπάθειες που γίνονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος όσο και για τα άλλα ζητήματα για τα οποία απαιτούνται συνεργασίες για το κοινό καλό τόσο σε κομματικό επίπεδο όσο και σε εθνικό» είπε για τη συνάντηση ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ.

Εξάλλου, για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Κωνσταντινούπολη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για μια συνάντηση γνωριμίας κατά την οποία η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ ευχήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλές επιτυχίες προς όφελος πάντα του ελληνικού λαού.

Είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωση τον Πρόεδρο της ΝΔ για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του στην Τουρκία για την οποία, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

«Τον ενημερώσαμε σε γενικές γραμμές, πρόθεση μας είναι να επισκεφτούμε την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό για να ενημερώσουμε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας εκεί για τις επαφές που είχαμε στην Τουρκία» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και στην Κύπρο.

«Θα επικοινωνήσουμε με τα πολιτικά κόμματα για να τα ενημερώσουμε -όσα ενδιαφέρονται να τα ενημερώσουμε- για τα αποτελέσματα των επαφών που είχαμε στην Τουρκία», ανέφερε σχετικά.

Είπε, τέλος, ότι συμφώνησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα διατηρήσουν επαφές και ότι κατά την επόμενη επίσκεψη του στην Ελλάδα θα συναντηθούν για να συνεχίσουν τις μεταξύ τους συζητήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης