Ακιντζι: Θα γυρίσουν λίγοι Ελληνοκύπριοι στα Κατεχόμενα μετά τη λύση

Ακιντζι: Θα γυρίσουν λίγοι Ελληνοκύπριοι στα Κατεχόμενα μετά τη λύση

Είπε ότι στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις Τουρκοκυπρίων λόγω των εδαφικών αναπροσαρμογών

Ακιντζι: Θα γυρίσουν λίγοι Ελληνοκύπριοι στα Κατεχόμενα μετά τη λύση
O Tουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε χθεσινή διακαναλική συνέντευξη στα κατεχόμενα κατέβαλε έντονες προσπάθειες να καθησυχάσει τη κοινή γνώμη στα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι το πιθανότερο είναι πως δεν θα επιστρέψει μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων στη βόρεια «συνιστώσα πολιτεία» μετά τη λύση του Κυπριακού και πως στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις Τουρκοκυπρίων λόγω των εδαφικών αναπροσαρμογών αλλά και της επιστροφής περιουσιών στους Ελληνοκύπριους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, και στο μέχρι πότε μπορεί να υπάρξει λύση, σημειώνοντας πως δεν αποκλείεται να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία την άνοιξη. Ανέφερε πως ελπίζει ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα πριν από τις βουλευτικές  εκλογές του Μάη στη Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και πως αν αυτό δεν επιτευχθεί μέχρι τότε, «δεν θα είναι το τέλος του κόσμου». 

«Οι διεργασίες συνεχίζονται, σημείωσε, εκφράζοντας βεβαιότητα πως θα υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι και οι δύο κοινότητες να πουν «ναι» στη συμφωνία που θα επιτευχθεί», είπε.
 
Πλειοψηφίες πληθυσμών

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη θέση πως η έννοια της διζωνικότητας προνοεί «πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών σε κάθε περιοχή» και εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να υπάρξει επιστροφή περιουσιών «αλλά κανείς δεν περιμένει ότι θα είναι πολλές». Επεσήμανε πάντως πως σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, «αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν για να ζήσουν στον βορρά δεν είναι πολλοί». Στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς πάντως, τόνισε, είναι να μετακινηθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι Τουρκοκύπριοι, ως αποτέλεσμα δηλαδή των εδαφικών αναπροσαρμογών και της διευθέτησης του περιουσιακού που ενδέχεται να προκύψει.
Κλείσιμο

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στη διαφωνία που υπάρχει για το αν ο ιδιοκτήτης ή ο σημερινός χρήστης μια περιουσίας θα έχει τον πρώτο λόγο για την τύχη της, διευκρινίζοντας πως από την οπτική γωνία της τουρκοκυπριακής πλευράς «η πεποίθηση ότι ο ιδιοκτήτης του ’74 έχει τον πρώτο λόγο είναι λανθασμένη». Ο κάτοχος του τίτλου ιδιοκτησίας, διευκρίνισε, θα έχει τον πρώτο λόγο στο κατά πόσο θα αμφισβητήσει τη θεραπεία που θα καθορίζουν τα κριτήρια, και σε μια τέτοια περίπτωση η κατάσταση του σημερινού χρήστη θα ληφθεί υπόψη.

Πάντως, ανέφερε πως υπάρχει πρόοδος στη συζήτηση για τα κριτήρια για το περιουσιακό, η οποία όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, προσθέτοντας πως μια συμφωνία στο περιουσιακό θα δώσει το έναυσμα για να συζητηθεί και το εδαφικό το οποίο, κατά τον κ. Ακιντζί, ακόμα δεν έχει ανοίξει. Τα κριτήρια, τόνισε, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα έτσι ώστε η μελλοντική επιτροπή περιουσιών να μπορεί να κλείσει το θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας ότι κανένας δεν μπορεί να μετακινηθεί χωρίς να του υποδειχθεί εναλλακτικός τόπος διαμονής.
 
Εγγυήσεις

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως με τη λύση του Κυπριακού ανοίγουν οι ορίζοντες για την Κύπρο καθώς μπορεί να καταστεί σημαντικό κέντρο ερευνών. Πρόσθεσε πως ως εκλεγμένος «πρόεδρος» έχει υποχρέωση να βρει τη λύση που θέλουν οι Τουρκοκύπριοι και πως δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη τους, προσθέτοντας όμως πως «σε αυτό το νησί υπάρχει και η ελληνοκυπριακή κοινότητα», και τονίζοντας την ανάγκη να γίνει σεβαστή και η βούληση των Ελληνοκυπρίων. Για το θέμα των εγγυήσεων επισήμανε πως η διασφάλιση της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία είναι απαραίτητη για την κοινότητά του σύμφωνα με τα όσα αντιλαμβάνεται από την κοινή γνώμη. Χωρίς τουρκικές εγγυήσεις, σημείωσε, δεν περιμένει πως οι Τουρκοκύπριοι θα εγκρίνουν ένα σχέδιο λύσης.

«Δεν θα υπογράψουμε συμφωνία που θα απορριφθεί» τόνισε ο κ. Ακιντζί, σημειώνοντας πως οι δύο πλευρές ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν εργάστηκαν τόσο έντονα. «Για πρώτη φορά οι πλευρές συζητούν από μόνες τους πώς θα στήσουν μια κοινή ζωή» επισήμανε.

Όσον αφορά το θέμα της ιθαγένειας του ομοσπονδιακού κράτους, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε πως έχει συμφωνηθεί ότι όλοι οι σημερινοί «πολίτες» της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος) θα είναι πολίτες της δομής που θα προκύψει, ενώ σε σχέση με τα όσα αναφέρονται για αναλογία 4 (Ελλήνων) έναντι 1 (Τούρκου) τόνισε πως αυτό δεν αφορά την αναλογία Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων στον πληθυσμό της Κύπρου, αλλά όσων νέων πολιτών θα προέρχονται από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Σε σχέση με τη συζήτηση που γίνεται για την εκτελεστική εξουσία, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση πως το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας θα ξεπεραστεί, αλλά σημείωσε πως ακόμα δεν έχει λυθεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί τη συγκεκριμένη ρύθμιση σημαντική σε σχέση με την πολιτική ισότητα.

Ερωτηθείς για το θέμα της προετοιμασίας των Τουρκοκυπρίων για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, ο κ. Ακιντζί παραδέχθηκε πως δεν έχει γίνει καλή προετοιμασία και πως οι ελλείψεις εξετάζονται από ειδική ad hoc επιτροπή, αλλά και πως μπορεί η προσαρμογή αυτή να συνεχιστεί μετά τη λύση κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης