Απόστολος Κακλαμάνης: «Δεν προσφέρονται σε πρόχειρες επιστημονικοφανείς προσεγγίσεις τα εθνικά θέματα»

Απόστολος Κακλαμάνης: «Δεν προσφέρονται σε πρόχειρες επιστημονικοφανείς προσεγγίσεις τα εθνικά θέματα»

«H Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση 80 περίπου ετών, εναρμονίστηκε επισήμως με το διεθνές δίκαιο και με την ιστορική αλήθεια, όταν με τον νόμο 2193/1994, που ψήφισε ομοφώνως το εθνικό της κοινοβούλιο, αναγνώρισε τη διάπραξη από την Τουρκία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής

Απόστολος Κακλαμάνης: «Δεν προσφέρονται σε πρόχειρες επιστημονικοφανείς προσεγγίσεις τα εθνικά θέματα»
«Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται σε πρόχειρες επιστημονικοφανείς προσεγγίσεις ή σκόπιμες κομματικές αντιπαραθέσεις», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, επί της προεδρίας του οποίου εισήχθησαν, συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν ομοφώνως ο νόμος 2193/1994 για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και οι νόμοι 2397/1996 και 2645/1998 για τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας.

«Όσες φορές αυτό αγνοήθηκε στο παρελθόν, τόσο στη νεότερη ιστορία του ελληνισμού, όσο και στη σύγχρονη το πληρώσαμε ακριβά και ανεπανόρθωτα (Μ. Ασία, Κύπρος, κ.α.)», προσθέτει ο κ. Κακλαμάνης.

Όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση 80 περίπου ετών, εναρμονίστηκε επισήμως με το διεθνές δίκαιο και με την ιστορική αλήθεια, όταν με τον νόμο 2193/1994, που ψήφισε ομοφώνως το εθνικό της κοινοβούλιο, αναγνώρισε τη διάπραξη από την Τουρκία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και ειδικότερα της γενοκτονίας των Ποντίων». 

Υπενθυμίζει επίσης ότι με τους νόμους 2397/1996 και 2645/1998 αναγνώρισε τις γενοκτονίες από την Τουρκία των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Όπως ακόμη και ότι ειδικός, ογκώδης τόμος με τα επίσημα στοιχεία (εκθέσεις ξένων πρεσβειών κ.ά) που τεκμηριώνουν αδιαμφισβήτητα τη γενοκτονία των Ποντίων, σύμφωνα με τα πορίσματα ιστορικών μελετών και συνεδρίων, καθώς και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εκδόθηκε από τη Βουλή, ύστερα από πρότασή μου, ο οποίος τέθηκε υπόψη της διεθνούς κοινότητας και είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερόμενου.

Επιπλέον σημειώνει ότι η Βουλή των Ελλήνων έπραξε τότε το καθήκον της και, σε συνεννόηση του Προεδρείου της με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, «αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις διπλωματικές παρεμβάσεις και έμμεσες απειλές της άλλης πλευράς».
Κλείσιμο

Και καταλήγει: «Σήμερα, με τόσα ανοιχτά μέτωπα και σε τόσο κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα,, μόνον ατυχής μπορεί να χαρακτηριστεί και άνευ ουσίας ο όψιμος αυτός “διάλογος”, γι’ αυτό πρέπει να τερματιστεί».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης