Στην επιτροπή πόθεν έσχες τα ερωτήματα για την υπόθεση Φλαμπουράρη

Στην επιτροπή πόθεν έσχες τα ερωτήματα για την υπόθεση Φλαμπουράρη

Πρόβλημα ανειλικρινούς δήλωσης από τον υπ. Επικρατείας για τις μετοχές σε κατασκευαστική εταιρεία βλέπουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες - Βορίδης: Υπάρχει νομικό πρόβλημα, να ελεγχθεί για κακούργημα - Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Στην επιτροπή πόθεν έσχες τα ερωτήματα για την υπόθεση Φλαμπουράρη
Σε εφιάλτη εξελίσσεται για το Μέγαρο Μαξίμου το θέμα των προβληματικών πόθεν έσχες δύο κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Μέχρι τώρα και παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρωθεί σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα από τις πρώτες αποκαλύψεις η κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί την τακτική της σιωπής που πλέον προσεγγίζει επικίνδυνα το όριο της ανοχής απειλώντας ευθέως το «χαρτί» της «Αριστερής ηθικής». Την ίδια «γραμμή» ακολουθούν και οι βουλευτές της συμπολίτευσης στην Βουλή αποφεύγοντας να απαντήσουν στο «σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης που ζητά εξηγήσεις.

Για την ώρα μόνο ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ο ένας εκ των δύο φακέλων αφορά τον ίδιο και την υπόθεση που είχε αποκαλύψει πριν από περίπου ένα μήνα το «Πρώτο Θέμα» για τις μετοχές σε κατασκευαστική εταιρία.

Ο ίδιος επαναφέρει τους ισχυρισμούς περι έγκαιρης μεταβίβασης των μετοχών ωστόσο αυτό θα το δείξουν οι έρευνες των ορκωτών λογιστών που πιθανότατα θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, ανώτεροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες με συμμετοχή στην αρμόδια επιτροπή επισημαίνουν ότι ο υπουργός επικρατείας δεν έχει δηλώσει την μεταβολή στην επίμαχη δήλωση περιουσιακής κατάστασης θέτοντας – σε πρώτη φάση – τυπικό πρόβλημα ανειλικρινούς δήλωσης πόθεν έσχες.

Την ίδια ώρα όμως ο κ. Μάκης Βορίδης υποστηρίζει ότι υπάρχει και νομικά ουσιαστικό πρόβλημα για τον κ. Φλαμπουράρη ο οποίος πρέπει να ελεγχθεί για το αδίκημα της κακουργηματικής πράξης. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό που παρουσίασε ο υπουργός είναι στην πράξη άκυρο και πως ακόμα και σήμερα ο κ. Φλαμπουράρης κατέχει μετοχές σε εταιρία  παραβιάζοντας ευθέως το σχετικό ασυμβίβαστο που ισχύει για υπουργούς.
Κλείσιμο

Ειδικότερα, με παρέμβασή του κατά την χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου είπε: «τα ζητήματα της διαφθοράς δεν πρέπει να τα εξετάζει αλά καρτ η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως και να συζητήσουμε τι έγινε την περίοδο 2010-2012 για τη λίστα Λαγκάρντ και να συγκρίνουμε τι κάναμε εμείς και τι εσείς. Μέχρι τότε, όμως, πείτε στον κ. Φλαμπουράρη ότι αυτή την στιγμή κατέχει μετοχές εργολήπτριας εταιρείας, διαπράττοντας κακουργηματική πράξη, αλλά δεν βλέπουμε αντιδράσεις. Επειδή είστε ευαίσθητοι, αύριο ο υπουργός να αποδείξει όσα υποστηρίζει, όχι όμως με ιδιωτικά συμφωνητικά που δεν ισχύουν για μεταβίβαση μετοχών ούτε με σφραγίδες και γνήσια που δεν προκύπτουν από πουθενά. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει θέση». Το ίδιο θέμα έθιξε και ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος λέγοντας «ο κ. Φλαμπουράρης - προς τιμήν του βέβαια - παραδέχθηκε ότι είχε ξεχάσει να αφαιρέσει τις μετοχές και πως πήρε ένα έργο από το δημόσιο σαν να μην τρέχει τίποτα». Επίσης, ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) σημείωσε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω κάνοντας ένα σχόλιο για την υποτιθέμενη ανωτερότητα της αριστεράς ή μάλλον ψέματα εκείνων που δηλώνουν αριστεροί. Δεν άκουσε κανείς την μέχρι πρότινος σύντροφό σας να αναφέρει δύο περιπτώσεις υπουργών, ο ένας που επί τρία χρόνια δεν δήλωνε ένα εκατομμύριο στο πόθεν έσχες  του και ο έτερος που δεν δήλωνε επίσης στο πόθεν έσχες του μετοχές εταιρίας που κατέχει; Σχόλιο επ΄ αυτού δεν έχουμε;».

Την ερχόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της επιτροπής πόθεν έσχες

Πάντως, αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τα πόθεν έσχες και η αποφάσεις για την περαιτέρω έρευνα των προβληματικών υποθέσεων.

Αναφορικά με την υπόθεση του κ. Φλαμπουράρη, τα βασικά ερωτήματα που θα απασχολήσουν τα μέλη της επιτροπής είναι: έπρεπε ή όχι να δηλώσει την μεταβίβαση των μετοχών στο επίμαχο πόθεν έσχες που αφορά μεν το 2014 αλλά κατατέθηκε στην Βουλή τον Απρίλιο του 2015; Είναι νόμιμη η μεταβίβαση μετοχών με ιδιωτικό συμφωνητικό ή απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη;  Πως είναι δυνατόν το γνήσιο της υπογραφής να επικυρώνεται στο στρατηγείο της ΕΛΑΣ (!) από αξιωματικό με συνδικαλιστική δράση;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης