Μουζάλας: Δεν είναι πρόθεσή μας να κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο προσφυγικό κέντρο

Μουζάλας: Δεν είναι πρόθεσή μας να κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο προσφυγικό κέντρο

Προανήγγειλε τη λειτουργία σε δύο μήνες των hotspot και απηύθυνε έκκληση για διάλογο στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου - «Ζούμε το μεγαλύτερο κύμα προσφυγικών ροών από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Μουζάλας: Δεν είναι πρόθεσή μας να κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο προσφυγικό κέντρο
Ευρωπαϊκό και εθνικό χαρακτήρισε το πρόβλημα  των προσφυγικών ροών ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος παρομοίασε την κατάσταση με το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μουζάλας με εμφανή διάθεση συνεργασίας απηύθυνε κάλεσμα σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συζητήσουν προκειμένου να δοθεί μία εθνική λύση στο ζήτημα και να παραμερίσουν τα “blame game”. 

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν έχει η ζήσει η πατρίδα. Έτσι ζούμε το μεγαλύτερο κύμα προσφυγικών ροών από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η τραγωδία των λαών γίνεται και δυσκολία για τη χώρα μας, καθώς είμαστε η πόρτα που περνάνε», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός. Παρά ταύτα, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να  διευκολύνει τη συζήτηση μεταξύ των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και απηύθυνε έκκληση για συνεργασία. «Να συνεργαστούμε και να μην μπλέξουμε σε ένα blame game τι έκαναν οι προηγούμενοι,  τι κάναμε εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά 

Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση μας αποδέχθηκε ως θετική αρχή τις προτάσεις του κ. Γιούνκερ, που έγιναν αποδεκτές και από τη Σύνοδο κορυφής». Αυτό έγινε εφικτό, όπως είπε, γιατί είχε μεσολαβήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η υπηρεσιακή κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι είχαν προσπαθήσει να περάσουν τη νομοθεσία από τα επίπεδα προτροπής σε υποδοχής.

Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι προσφυγικό, όχι μεταναστευτικό και σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης οι πρόσφυγες δεν απωθούνται αλλά πρέπει να ανοίξουμε ανθρωπιστικό δρόμο. Επισήμανε ότι η Ευρώπη αναγνώρισε το πρόβλημα ως ευρωπαϊκό, δηλαδή ότι η προσφυγιά είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που συμβαίνει στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η Ευρώπη ενέκρινε 160.000 θέσεις μετεγκατάστασης και πως θα δώσει τεχνική βοήθεια και σε ανθρώπινο δυναμικό. 

Πρότεινε, δε, να πηγαίνει η Ευρώπη στις τρίτες χώρες, δηλαδή να πηγαίνουν να παραλαμβάνουν τους πρόσφυγες από τα πρώτα κέντρα συγκέντρωσης, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος να διασχίζουν το Αιγαίο και να μην υπάρχουν διακινητές. 
Κλείσιμο

Παραδέχθηκε ότι η ροή ήταν μεγάλη και δήλωσε ότι «αιφνιδιαστήκαμε, διότι τα σημεία υποδοχής δεν ήταν οργανωμένα». Ανακοίνωσε ότι το πολύ σε δύο μήνες θα λειτουργούν τα hotspot. Tόνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι στις προθέσεις του να γίνει η χώρα ένα  απέραντο προσφυγικό κέντρο, αλλά θα φτιάχνονται θέσεις ανάλογα με τον αριθμό 

«Η πρόθεσή μου είναι να συνεργαστώ με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Θα κανονίσω όταν γυρίσω από το Λοξεμβούργο να ξεκινήσω επαφές με όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι ένα εθνικό θέμα και τεράστιο. 

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε, επίσης, ότι η αριστερά είναι φιλική σε αυτές τις θέσεις αλλά και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε αυτό που προτείνει ο Γιούνκερ και σε αυτό που προτείνουν άλλοι με σκυλιά, δακρυγόνα και τείχη. 

«Θα δουλέψουμε μαζί για να το νικήσουμε», κατάληξε ο αναπληρωτής υπουργός. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης