LIVE

Κορωνοϊός

Τόσκας: «Η υπέρτατη αρχή είναι ο ελληνικός λαός»

Τόσκας: «Η υπέρτατη αρχή είναι ο ελληνικός λαός»

Ευχαρίστησε άπαντες για την προσφορά τους, ο απερχόμενος υπουργός Αντώνης Μακρυδημήτρης - Χρειάζεται «μέθοδος , οργάνωση , σκληρή δουλειά και πίστη» είπε ο νέος υπουργός Νίκος Τόσκας - Για «σεβασμό στις απόψεις του καθενός άλλα όχι με βάσει τις κομματικές απόψεις» έκανε λόγο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σε ομιλία του

Στην κλασική αποτίμηση του έργου της Αστυνομίας στη σύντομη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις ευχές στο νέο υπουργό για καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο του,  προχώρησε ο απερχόμενος υπουργός κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης στην τελετή παράδοσης παραλαβής που πραγματοποιήθηκε παρουσία της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής και αξιωματούχων της ΕΥΠ. Στην τελετή παρευρέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος στο σύντομο λόγο του τόνισε ότι το υπουργείο λειτουργεί με σεβασμό στις απόψεις του καθενός άλλα όχι με βάσει τις κομματικές απόψεις καθώς ο θεσμός πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες αξιοκρατίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας. Κάτι το οποίο υπογράμμισε και ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Στο δύσκολο έργο του υπουργείου χρειάζεται μέθοδος , οργάνωση , σκληρή δουλειά και πίστη. Εξαρτώμεθα από τον ελληνικό λαό και θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η υπέρτατη αρχή είναι ο ελληνικός λαός...». 

«Απερχόμενος ευχαριστήσω θερμά ηγεσία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΥΠ . Τα στελέχη γραφείου μου για την προσπάθεια που κατέβαλαν το διάστημα της θητείας μου το οποίο ήταν σύντομο όμως τα προβλήματα ήταν πολλά. Ελπίζω να μην τα κάναμε χειρότερα για ότι ατέλειες υπήρχαν συγχωρέστε εμένα ενώ για τις επιτυχίες αξίζουν συγχαρητήρια προς τα στελέχη. Όταν ανέλαβα πριν από ένα μήνα μου είχαν πει να μην ανησυχώ γιατί οι υπηρεσίες αυτού του υπουργείου δουλεύουν καλά σαν καλολαδωμένη μηχανή. Μου έδωσε την εντύπωση καλοκαρδισμένης ορχήστρας. Εγώ δεν ήμουν τίποτα περισσότερο ο άνθρωπος με τη μπαγκέτα στο χέρι» τόνισε ο κ. Μακρυδημήτρης και πρόσθεσε «Το υπουργείο βρίσκεται σε σχετικά καλή και ικανοποιητική κατάσταση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις σε ότι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι νίκες δεν κερδίζονται παρά μόνο με στρατηγικές. Οι νίκες κερδίζονται με στρατηγική σκέψη. Οι νίκες που κερδίζονται με αθέμιτα μέσα πάσχουν από ηθική. Πεμπτουσία μιας νίκης είναι η κατάκτηση του σεβασμού του αντιπάλου. Ο εχθρός να γίνει φίλος για να αποκατασταθεί το πνεύμα της ειρήνης και της ομαλότητας. Σκοπός και αγαθό των δυνάμεων τάξης και  ασφάλειας είναι η κοινωνική ειρήνη υπό συνθήκες κράτους δικαίου και δημοκρατίας..». 

Από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε πως «Σε μια εποχή όπου οι ανισότητες είναι εις βάρος των πολλών οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον όπου ο άνθρωπος θα είναι πραγματικός πολίτης και όχι παθητικός αποδέκτης της τύχης του από άλλους. Μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος οφείλουμε να λειτουργήσουμε με βάση το σύνταγμα και τους νόμους και καλούμαστε σε αυτά τα πλαίσια να υπηρετήσουμε μαζί σας τους θεσμούς με κανόνες το αίσθημα δικαίου, αξιοκρατίας, διαφάνειας και αξιολόγησης. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ώστε το έργο να υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο. Θα προσπαθήσουμε έτσι ώστε αυτοί ου υπηρετούν στα Σώματα ασφαλείας, που ρισκάρουν τη ζωή τους και αμείβονται με χαμηλούς μισθούς να αντιστρέψουμε την οικονομική ανισότητα. Να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο όπου η Αστυνομία να εμπεδώσει εν τοις πράγμασι μια νέα σχέση με τον πολίτη. Έτσι ώστε η δημοκρατία να λειτουργήσει με καλύτερους όρους. Δώστε μας μια περίοδο χάριτος και ο χρόνος θα επιβεβαιώσει τα λόγια αυτά. Τώρα θα διερωτηθείτε πως ένας άνθρωπος που δεν βλέπει θα έχει την ευθύνη σε αυτόν τον τομέα.  Είναι πλεονέκτημα γιατί η  Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν επηρεαστεί κατά καιρούς από τους πειρασμούς των κομμάτων. Εγώ λοιπόν δεν βλέπω ως εκ τούτου ειλικρινά σας καταθέτω ότι θα λειτουργήσουμε με σεβαστό στις απόψεις του καθενός άλλα όχι με βάσει τις κομματικές απόψεις. Ο θεσμός πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες αξιοκρατίας αξιοσύνης. Αξιοκρατία αξιοσύνη αξιολόγηση και διαφάνεια. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν ότι εμφιλοχωρούν σε αυτούς τους χώρους φθάνουμε να διαφθοράς». 

Στην ομιλία του ο κ. Τόσκας δήλωσε πως «Το συγκεκριμένο υπουργείο ανταποκρίθηκε  σε περίοδο δύσκολων συνθηκών. Εμείς σήμερα δίνουμε κάποιες γενικές κατευθύνσεις και απόψεις. Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις νίκες άλλα για να επιτευχθούν χρειάζεται μέθοδος , οργάνωση , σκληρή δουλειά και πίστη από αυτόν που εξαρτόμαστε. Τον ελληνικό λαό. Ο, τι κάνουμε και όπως λειτουργούμε θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η υπέρτατη αρχή είναι ο ελληνικός λαός, δεν είμαστε ούτε δύναμη καταστολής. Από εκεί και πέρα θα δοθούν επιμέρους οδηγίες και κατευθύνσεις». 

Ενώ στην άτυπη ενημέρωση που είχε με τους δημοσιογράφους τόνισε πως «Δεν παριστάνω ότι ήρθα εδώ χωρίς να παριστάνω ότι τα ξέρω όλα. Ξέρω πολλά στο άλλο υπουργείο Άμυνας. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Μεταναστευτικές ροές είμαστε σε ένα περίγυρο όπου οι απειλές και οι κίνδυνοι έχουν διογκωθεί τα τελευταία χρόνια. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες καταστάσεις και να είμαστε έτοιμοι για προς όλες καταστάσεις οι οποίες έρχονται με μικρό χρόνο προειδοποίησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κυρίαρχος σε ύψη την υπόθεση είναι ο ελληνικός λαός για χάρη του ελληνικού λαού δουλεύουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν ανεκτές καταστάσεις υπερβάσεις κανόνων νόμων και αξιών θα είμαστε αμείλικτοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να κουκουλωθούν καταστάσεις είτε με ΕΔΕ που δεν τελειώνουν ποτέ» είπε ενώ για το ζήτημα του μεταναστευτικού τόνισε πως «Για ένοπλες δυνάμεις και στρατό στο μεταναστευτικό θα γίνει συνεννόηση με κύριο Καμμένο άλλα και τον κ. Μουζάλα.  Σε επισκέψεις που έκανα στα νησιά για να δω στρατιωτικά θέματα από το Μάρτη είχαμε δει κάποια θέματα που θα μπορούσαν να βελτιωθούν . Έχω εικόνα του προβλήματος. Με βλέπετε διστακτικό όμως πρέπει να συνεννοηθώ με τα άλλα υπουργεία. Οι ένοπλες δυνάμεις ειναι για άλλες δουλειές ούτε πρέπει να στρατιωτικοποιείται η αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων. Μόνο υποστηρικτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Στο θέμα ασφάλειας είμαι αντίθετος στη χρήση στρατιωτικών λύσεων. Το πως θα χρησιμοποιήσει η αστυνομία , τα ΜΑΤ είναι ένα μεγάλο θέμα και έχει σχέση με γενικότερη φιλοσοφία που πρέπει να έχεις για την αντιμετώπιση του πολίτη για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ολοι έχουμε και καλές και κακές εικόνες από τη χρήση κατασταλτικών μηχανισμών. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν ανεκτές καταστάσεις εκδίκησης». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης