LIVE

Κορωνοϊός

Κατρούγκαλος: Σε ένα μήνα πρέπει να εφαρμόσουμε όσα δεν έγιναν σε 40 χρόνια

Κατρούγκαλος: Σε ένα μήνα πρέπει να εφαρμόσουμε όσα δεν έγιναν σε 40 χρόνια

Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε την επίσπευση της ανακοίνωσης του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών - Τι αλλάζει σε ταμεία και συντάξεις 

Την επίσπευση της ανακοίνωσης του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών ζήτησε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου.

Ο κ. Κατουγκαλος ζήτησε η επιτροπή να παραδώσει το πόρισμα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι στόχος αυτής της προσπάθειας είναι ένα εθνικό σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού που θα αποτρέψει την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων. 

«Πρέπει μέσα σε ένα μήνα να εφαρμόσουμε όσα δεν έγιναν σε 40 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Για το εργασιακό, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι είναι θέμα που πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό και όχι διμερές και ξεκαθάρισε: «Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε τη νομιμότητα και να επαναφέρουμε την εργασιακή ασφάλεια». 

Ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος πρώην διοικητής του ΟΑΕΕ επεσήμανε ότι θα μελετηθεί ότι το πόρισμα της επιτροπής με στόχο την εφαρμογή ενός βιώσιμου και δίκαιου συστήματος.Τι αλλάζει σε ταμεία και συντάξεις


Το πόρισμα της επιτροπής Σοφών θα δοθεί για διαβούλευση σε φορείς και κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).


Το πόρισμα θα αποτελεί σύνθεση των προτάσεων που κατατέθηκαν με στόχο την άμβλυνση των επώδυνων μνημονιακών μέτρων (περικοπή συντάξεων, ΕΚΑΣ, ενιαίοι κανόνες παροχών-εισφορών) τα οποία θα πρέπει να «κλειδώσουν» έως το τέλος Οκτωβρίου και να υλοποιηθούν  από 1/1/2016.
  
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις θα «διυλιστούν» μέσω της επιτροπής σοφών υπό τον τίτλο «νέα αρχιτεκτονική των συντάξεων» και θα παρουσιαστούν ως συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με κορμό την πρόταση του υπουργού εργασίας Γ.Κατρούγκαλου, διανθισμένη από στοιχεία της πρότασης του Μ. Νεκτάριου (καθηγητή πανεπιστημίου Πειραιά, τέως διοικητή του ΙΚΑ). 

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η επιτροπή επικεντρώθηκε στην ενοποίηση των ταμείων (θα συγχωνευτούν σε ένα ή τρία), στην ενοποίηση των κανόνων που θα ισχύουν για όλα τα ταμεία καθώς και στα μεταβατικά στάδια που θα εφαρμοστούν για τους  παλαιότερους ασφαλισμένους. Οι προτάσεις δεν έχουν ακόμα «ποσοτικοποιηθεί» κάτι που πρέπει να γίνει σύντομα λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

H πρώτη πρόταση  Κατρούγκαλου προβλέπει ενοποιήσεις σε τρία η τέσσερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Επιστημόνων) με ενιαίους κανόνες, απονομή εθνικής σύνταξης σε όσους βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας και συμπλήρωσή της με την αναλογική που θα  βασίζεται στις εισφορές  του ασφαλισμένου τοποθετημένες  σε ατομικές μερίδες με βάση τους κανόνες  της νοητής κεφαλαιοποίησης. 

Η πρόταση Νεκτάριου προβλέπει άμεση ένταξη όλων των Tαμείων - κύριων και επικουρικών - στο ΙΚΑ,  ενιαίες παροχές για τους ασφαλισμένους μετά το 1992 και μεταβατικές διατάξεις για τους παλαιότερους. Το ΙΚΑ θα εξασφαλίζει εγγυημένη σύνταξη έως και 50% του μισθού, με το σύστημα ατομικών μερίδων και χαμηλές εισφορές (15%) που θα εισπράττονται από την Εφορία ενώ οι πολίτες θα συμπληρώνουν το επίπεδο προστασίας (επιπλέον 25%) μέσω των προαιρετικών προγραμμάτων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. «Αγκάθι» στο σχέδιο αποτελεί η εκπόνηση ειδικού προγράμματος εξεύρεσης συμπληρωματικών πόρων ύψους 15 δισ. ευρώ   προκειμένου το κράτος να εγγυηθεί τουλάχιστον τις σημερινές μειωμένες παροχές στις γενιές που είναι σήμερα άνω των 60 ετών κατά την περίοδο 2016-2050. 

Στο τραπέζι έχει κατατεθεί επίσης παλαιότερη πρόταση του Στέφανου Μάνου που προβλέπει εφαρμογή του μοντέλου της Ν. Ζηλανδίας με στάνταρ σύνταξη για όλους από τη γενική φορολογία.

Το πόρισμα θα περιλαμβάνει ακόμη προτάσεις για κατάργηση των εισφορών ή ενοποίησή τους με τους φόρους καθώς και την ταχύτερη εφαρμογή του ν. 3863/10 για όλους τους ασφαλισμένους προκειμένου οι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις να έρθουν νωρίτερα και η μεταρρύθμιση να έχει ολοκληρωθεί το 2028 αντί του 2050 όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης