Πανούσης: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ χωρίς Μεϊμαράκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό

Πανούσης: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ χωρίς Μεϊμαράκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό

«Έχω γράψει εδώ και δύο μήνες, πως ούτε το δημοψήφισμα, ούτε οι εκλογές χρειάζονταν. Οι εκλογές θα είχαν νόημα αν άλλαζαν τον εκλογικό χάρτη, αν είχαμε πραγματικά το τέλος της μεταπολίτευσης, με την έννοια των συνασπισμών, νέων κομμάτων με νέα πρόσωπα, άρα ένα νέο πολιτικό σκηνικό» δήλωσε ο μέχρι πρότινος υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Πανούσης: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ χωρίς Μεϊμαράκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν χτες βράδυ ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Evening Report και τον Γιώργο Κουβαρά.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον Γιάννη Πανούση να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές, ο πρώην Υπουργός απάντησε «αυτό θα το συζητήσουμε μετά τις εκλογές», συμπληρώνοντας πως «από το 2012 είχα καταλάβει ότι δεν κάνω για βουλευτής, κάνω για δάσκαλος». Σχετικά με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε «πρόκειται για ανακύκλωση των ίδιων προσώπων. Δεν μπορώ να δω που είναι το άνοιγμα προς τη λεγόμενη κεντροαριστερά, γιατί το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου είναι να έχεις έναν πρωθυπουργό που είναι αριστερός αλλά που στηρίζεται από σοσιαλιστικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Και αυτό δεν το βλέπω».

Σε ερώτηση για το λόγο που τελικά γίνονται οι εκλογές, ο κύριος Πανούσης ανέφερε «έχω γράψει εδώ και δύο μήνες, πως ούτε το δημοψήφισμα, ούτε οι εκλογές χρειάζονταν. Οι εκλογές θα είχαν νόημα αν άλλαζαν τον εκλογικό χάρτη, αν είχαμε πραγματικά το τέλος της μεταπολίτευσης, με την έννοια των συνασπισμών, νέων κομμάτων με νέα πρόσωπα, άρα ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Το να κάνεις εκλογές για να απαλλαγείς από κάποια εσωτερική αντιπολίτευση, είναι θέμα κόμματος, δεν είναι θέμα κοινωνίας». Για την αποχώρηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε «Προφανώς υπήρχαν λόγοι ιδεολογικοί –κατά τη γνώμη μου είναι ιδεοληψία- και πολιτικοί και κοινωνικοί και κοινοβουλευτικοί και προσωπικοί. Όταν δει κάποιος μερικά στελέχη του Λαφαζάνη, θα δει ανθρώπους που δεν πάνε για λόγους ιδεολογίας, ούτε είχαν τέτοια χαρακτηριστικά στο παρελθόν, άρα παίζονται όλα τα παιχνίδια μαζί».
Κλείσιμο

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου πως το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ το εκφράζει πια περισσότερο η Λαϊκή Ενότητα, ο Γιάννης Πανούσης απάντησε «το ζήτημα είναι τι λες ως διακήρυξη, τι πράττεις ως κυβέρνηση, τι συμβαίνει όταν δεν είσαι μόνος στον κόσμο, πως προσαρμόζεσαι με στόχο να σώσεις μία χώρα και ένα λαό». Για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα να απορρίπτει πιθανή συνεργασία με τη ΝΔ, είπε :«Όλοι ζητάνε την αυτοδυναμία προεκλογικά, όλοι ζητάνε υψηλή συσπείρωση, αυτό είναι θεμιτό. Σε ένα συνασπισμό κάποιος θα χάσει στο τέλος , ή θα αφομοιωθεί, ή θα απαξιωθεί στους δικούς του», συμπληρώνοντας πως «φυσικά φοβάται μην πάθει ό,τι έπαθε και το ΠΑΣΟΚ συνεργαζόμενο με τη ΝΔ, μην πάθει ό,τι και το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Γαλλία».

Αναρωτώμενος ποια είναι η δυνατότητα αν δε γίνει ο μετεκλογικός συνασπισμός των δύο μεγάλων κομμάτων, ανέφερε: «Να πάμε σε μία βουλή, μισή μνημονιακή, μισή αντιμνημονιακή; Γιατί όποιος μείνει έξω από την κυβέρνηση θα κάνει αντιμνημονιακό παιχνίδι, δεν υπάρχει θέμα. Ο Τσίπρας αν δεν είναι πρώτο κόμμα, θα είναι αντιμνημονιακός προφανώς, δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν υποθέσουμε ότι πρωθυπουργός ο Μεϊμαράκης, θα λέει αυτό που εφαρμόζω δεν το έφερα εγώ , το έφερε ο Τσίπρας, αλλά το εφαρμόζω για τη σωτηρία της χώρας. Και ο Τσίπρας θα λέει εγώ το έφερα, αλλά δεν εννοούσα αυτό και σε τρεις μήνες πάλι εδώ θα είμαστε, στα ίδια χάλια. Έτσι δε γλιτώνει η χώρα».

Σε ερώτηση για το ποιος θα μπορούσε να είναι ιδανικός πρωθυπουργός κοινής αποδοχής, αν δεν είναι κάποιος από τους αρχηγούς των δύο κομμάτων και δεδομένου ότι συζητείται και το όνομα του κυρίου Πανούση, εκείνος απάντησε «Να σας θυμίσω ότι το καλάμι το άφησα έξω… Εάν πράγματι θέλουν να συνασπιστούν για τα τρία χρόνια του μνημονίου, να το εφαρμόσουν και ταυτόχρονα να φτιάξουν εθνική στρατηγική και μετά τα τρία χρόνια ας μαλώνουν στο άπειρο, θα είναι καλύτερα να μην είναι κανένας από τους δύο πρωθυπουργός. Και οι δύο αρχηγοί να κρατάνε τα κόμματα τους, ώστε να λειτουργούν με ενότητα. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει ταυτόχρονα, είναι οι υπουργοί που θα μπούνε, θα πρέπει να έχουν στόχο την επίλυση των προβλημάτων και όχι την εκλογική τους πελατεία. Είχα πει στο παρελθόν, αυτοί που θα είναι υπουργοί να μην ξανακατέβουν ως υποψήφιοι».

Σε ερώτηση για το αν κάνει για πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, από τη στιγμή που, όπως έχει πει ο κύριος Πανούσης, είναι λαϊκό παιδί και παραπλανήθηκε από τον Βαρουφάκη, εκείνος απάντησε: «Καταρχάς τον έδιωξε. Έκανε ένα λάθος, αλλά το διόρθωσε, έστω και αργά το διόρθωσε. Έναν πρωθυπουργό θα τον κρίνεις από το σύνολο των πράξεων και των παραλείψεων. Είναι πολύ θετική η πρόθεση του κυρίου Τσίπρα, το αποτέλεσμα εξαρτάται από ποια γωνία το βλέπεις. Κάποιοι άνθρωποι είχαν υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις τους, είχαν άγνοια κινδύνου, νόμιζαν ότι θα συγκρουστούν με την Ευρώπη και τον κόσμο μέσα από μία αριστερή διακυβέρνηση. Ήταν  στοχαστές και ακτιβιστές, και όχι άνθρωποι που μπορούσαν να διοικήσουν, να κυβερνήσουν, και ένας πρωθυπουργός που είχε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα με την Ευρώπη, ένα πρόβλημα με τα ιδεολογήματα του χώρου και μετά ένα πρόβλημα με τους βουλευτές του».

Όταν ο Γιώργος Κουβαράς ρώτησε στα πόσα λάθη καίγεται ένας πρωθυπουργός, στην πόση άγνοια κινδύνου, ο κύριος Πανούσης απάντησε «θα σας απαντήσω ένα μήνα μετά τις εκλογές, γιατί θέλω να καταλάβω ποιο είναι το σχέδιο του κυρίου Τσίπρα. Βασικά, η στρατηγική να τρέχεις πιο γρήγορα από τη φθορά…. Διότι αυτή τη στιγμή, καλύπτοντας όλους αυτούς που έφυγαν, δίνεις την αίσθηση ότι αυτό που σ’ ενδιαφέρει είναι να έχεις μία κοινοβουλευτική ομάδα ελεγχόμενη. Θεμιτό. Αυτούς θα τους βάλεις και στην κυβέρνηση; Άρα θα επαναλάβεις το ίδιο λάθος, στο όνομα μιας παρέας, μίας φιλίας; Για αυτό σας λέω, θα δω ένα μήνα μετά». «Ο ηγέτης πάντα παίρνει κεφάλια, δεν γίνεται αλλιώς. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί ακόμα να το κάνει. Δείχνει ότι είναι εγκλωβισμένος, όχι μόνο σε πρόσωπα και στον εαυτό του, αλλά σε καταστάσεις, σε διαδικασίες» ανέφερε ο Γιάννης Πανούσης.

Σχετικά με το διάστημα που ο ίδιος ήταν υπουργός και τη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό, αποκάλυψε σχετικά: «Δεν τον ήξερα και δεν με ήξερε πριν. Ο πρωθυπουργός με στήριξε κατά τρόπο που δεν περίμενα καν. Και εναντίον μου ήταν όλοι. Οπότε εύκολο του ήταν, ακόμα και στον ανασχηματισμό που του ζήτησα εγώ να μην είμαι, εκείνος γέλασε… Παραιτήσεις υπέβαλα τρεις, και γέλασε και τις τρεις φορές. Η μία ήταν στην πρώτη φάση του μεταναστευτικού, είχα διαφορετικές αντιλήψεις από τον κύριο Βούτση και την κυρία Χριστοδουλοπούλου. Η δεύτερη ήταν όταν συνέβησαν όλα αυτά με τις νεολαίες, με την κυρία Μακρή, με την κυρία Κωνσταντοπούλου, όπου σκέφτηκα γιατί να του δημιουργώ πρόβλημα… Η τρίτη φορά ήταν την εποχή που γινόντουσαν όλα αυτά με το plan B».

Σε ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά για το αν ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε καταρτίσει σχετικό σχέδιο σε περίπτωση grexit, ο κύριος Πανούσης απάντησε πως «είμαστε στην εποχή που ο Σόιμπλε έλεγε θα σας βγάλουμε από το ευρώ κλπ, πριν πάει ο κύριος Τσίπρας… Οπότε ζήτησα και από την ΕΥΠ και από τις Υπηρεσίες, όχι με μυστικές διαδικασίες, να κάνουμε δύο υποθέσεις εργασίας. Η μία ήταν ότι μένουμε στην Ευρώπη και η άλλη ότι βγαίνουμε. Σε επίπεδο δημόσιας τάξης και ασφάλειας, τι σήμαινε αυτό; Ποιοι θα μαζεύονταν σε πλατείες; Αν μέναμε, που θα είχαμε αγανάκτηση; Στις φυλακές, στα Εξάρχεια; Αυτό ήταν ένα πεντασέλιδο σχέδιο που το πήγα στον κύριο Τσίπρα, χωρίς να μου το έχει ζητήσει. Και όταν το είδε, μου είπε ‘Πάλι αστυνομικά γράφεις Πανούση, ε;’, γιατί δεν πίστευε ότι θα έρθει αυτό. Όταν όμως έγινε η ιστορία με τα capital controls, με φώναξε ο ίδιος για να δούμε πως θα το χειριστούμε. Και το σχέδιο που του είχα δώσει πριν ένα μήνα, ήταν αυτά που μας βοήθησαν στην ομαλή εξέλιξη». Όταν ρωτήθηκε για το αν ο κύριος Τσίπρας είχε την ίδια γνώμη με εκείνον για το τι θα γινόταν αν βγαίναμε από το ευρώ, σε επίπεδο δημόσιας τάξης και κοινωνικής ειρήνης, απάντησε «Δεν το φανταζόταν, γιατί ούτε εμείς το ξέραμε. Δεν ξέρουμε τι γίνεται σε μία πλατεία με παππούδες και γιαγιάδες που έμειναν με 300 δραχμές. Τι κάνεις όταν ο άλλος δεν μπορεί να πάρει το φάρμακο του; Δεν το ξέραμε, δεν το είχαμε ξαναδεί. Έπρεπε να προετοιμαστούμε και γι’ αυτά».

Στη συνέχεια, αποκάλυψε λεπτομέρειες για το βιβλίο που γράφει. «Έγραψα μία μυθιστορία, δηλαδή εν μέρει μυθιστόρημα, εν μέρει πραγματικότητα, για τους έξι μήνες, σε μορφή αστυνομικού. Για να αποφύγουμε και κάποιες εμπλοκές… Μόλις τελειώσουν οι εκλογές, θα το εκδώσω. ‘Όλα τα πρόσωπα θα είναι ζωγραφισμένα…». Για το αν καλώς οδηγηθήκαμε σε εκλογές τον Ιανουάριο με τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κύριος Πανούσης είπε: «Από το 2012 και μετά, ιδίως όταν είχε προταθεί στον κύριο Κουβέλη τον Μάιο του 2012 η πρωθυπουργία και τον Ιούνιο μία αντιπροεδρία με πολιτικά στελέχη, ό,τι ακολουθήθηκε ήταν λάθος. Με αποκορύφωση τις εκλογές του Ιανουαρίου, που ήταν λάθος και του κυρίου Τσίπρα. Θα ήταν τελείως διαφορετική η πορεία του και του κόμματος του αν είχε την υπομονή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης