Τσίπρας: Πάω σε εκλογές αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Τσίπρας: Πάω σε εκλογές αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Προκάλεσε την αριστερή πτέρυγα: Συνέδριο τον Σεπτέμβριο ή εσωκομματικό δημοψήφισμα τώρα - Κάλεσε τους διαφωνούντες βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους - Μίλησε για «μικρόμυαλους» που ονειρεύονται έφοδο στα... χειμερινά ανάκτορα - Είχαν αποφασίσει από καιρό τη ρήξη και τη διάσπαση

Τσίπρας: Πάω σε εκλογές αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Αποφασισμένος να λύσει τους λογαριασμούς του με την εσωκομματική αντιπολίτευση, την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του δηλαδή, που διαφωνεί με τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δίωρη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο “sto kokkino 105.5”, μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα και μάλλον ασυνήθιστα οξύς απέναντι στους αμφισβητίες και έχοντας πλήρη αντίληψη ότι η κατάσταση με το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, αφού πρόκειται για διαφορά στρατηγικής. Αναρωτήθηκε μάλιστα κάποια στιγμή, αιφνιδιάζοντας ίσως πολλούς, εάν η εσωκομματική ρήξη ήταν προαποφασισμένη από κάποιους. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι εγγυητής της ενότητας, αλλά όχι μίας εκβιαζόμενης ενότητας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η άλλη πλευρά επιδιώκει να του επιβάλλει τις απόψεις της. “Η ζωή θα δείξει εάν οι φόβοι μου είναι αληθινοί” συμπλήρωσε στο σημείο εκείνο.

Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι εάν χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή τότε θα πάει σε εκλογές αναγκαστικά – αποκλείοντας εμμέσως τα σενάρια περί συγκρότησης κυβέρνηση ειδικού σκοπού με άλλα κόμματα – και σήκωσε το γάντι που του πετά η αριστερή πτέρυγα: Πρότεινε να γίνει έκτακτο και συντεταγμένο συνέδριο τον Σεπτέμβριο – αντί του διαρκούς συνεδρίου που προτείνει η πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη -, επικαλούμενος την ανάγκη να ολοκληρωθεί πρώτα η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αφού η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μία κρίσιμη κατάσταση, που πρέπει να χειριστεί. “Κρατάω στα χέρια μου μία βόμβα η οποία είναι απασφαλισμένη και αντί αυτοί να με βοηθήσουν να την περάσουμε στην άλλη πλευρά, με σπρώχνουν για να σκάσει στα χέρια μου” τόνισε με δραματικό τόνο, προσθέτοντας ότι “εάν δεν συμφωνούν, τότε θα πρέπει να μιλήσουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι να διεξαχθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα, πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης”.

Δεν πρέπει να πάμε σε διαδικασίες άρπα κόλα, σημείωσε, τονίζοντας ότι μία συλλογική διαδικασία όπως είναι το συνέδριο αμέσως μετά τις διακοπές, που θα αποφασίσει για όλα τα θέματα, είναι η πρόταση της λογικής.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε για πρώτη φορά, έστω και εμμέσως, τους διαφωνούντες βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους: “Όταν πάρεις μία απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο πρέπει να κυβερνήσεις τον τόπο και άρα οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται απ' όλους, αλλιώς όσοι διαφωνούν πρέπει να παραδίδουν τις έδρες” τόνισε και πρόσθεσε ότι “υπάρχει διαφορά στρατηγικής, την οποία σέβομαι γι' αυτό και δεν ζήτησα να επιβληθούν κυρώσεις”. Σημείωσε δε με σαρκαστικό ύφος ότι “είναι σουρεαλισμός να καταψηφίζεις τις αποφάσεις, αλλά να λες ότι στηρίζεις” και εξομολογήθηκε: “Με έχει εκπλήξει σε προσωπικό επίπεδο η συμπεριφορά ορισμένων συντρόφων. Ζούσαμε την αγωνία να μην κλείσει μία τράπεζα, γιατί θα καταστρεφόμασταν, γνωρίζαμε τις εναλλακτικές λύσεις και προσπαθούσαμε μαζί. Οι ίδιοι άνθρωποι να λένε τώρα, εντάξει ψήφισε εσύ, αλλά εμείς θα έχουμε την πολιτική καθαρότητα και δεν ψηφίζουμε. Οι ίδιοι με τους οποίους αγωνιούσες μέχρι χθες τώρα σου λένε πάρε εσύ την ευθύνη. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. «Θα περίμενα στάση συντροφικότητας και αλληλεγγύης, στήριξη με κατάθεση της διαφωνίας μέχρι να κλείσει η συμφωνία».
Κλείσιμο

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πρόβλημα της χώρας πρόσθεσε και επισήμανε ότι υπάρχει εμφανής αναντιστοιχία ανάμεσα σε ένα κόμμα 30 χιλιάδων μελών, και σε ένα σώμα 3 εκατ. πολιτών που τον στηρίζουν. “Η αναντιστοιχία αυτή είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε, αλλά τώρα τις αποφάσεις θα τις πάρουν οι 30 χιλιάδες” σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα να αλλάξει ο ριζοσπαστικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Παραδέχθηκε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, η προσπάθεια να μετατραπεί σε κόμμα από ένωση συνιστωσών δεν πέτυχε. “Λειτουργεί αυτό το μοντέλο καλά στην αντιπολίτευση, αλλά στην κυβέρνηση όχι. Δεν γίνεται να λειτουργεί με παράλληλα κέντρα εξουσίας όταν είναι στη διακυβέρνηση της χώρας” είπε.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απαντήσει συνολικά στην κριτική που δέχεται από τα αριστερά του κόμματός του:

“Αν κάποιος πιστεύει ότι ο Τσίπρας είχε εναλλακτική στις 12 Ιουλίου και επέλεξε την ομηρία της χώρας και πρόδωσε τις αξίες, ας βγει να το εξηγήσει δημόσια, χωρίς λαθροχειρίες. Να πει, ποιο ήταν αυτό το σχέδιο που δεν ακολούθησα. Εκ του ασφαλούς και έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε”.

Κάρφωσε όσους κάνουν λόγο για ήττα όσον αφορά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι «ήττα θεωρείται από όσους μικρόμυαλους θεωρούν ότι η επανάσταση είναι έφοδος στα χειμερινά ανάκτορα».

Ήταν δε ιδιαίτερα σκληρός για τον τρόπο που ερμηνεύουν οι αμφισβητίες το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος: “Είναι λαθροχειρία εκ του ασφαλώς να λένε ότι το ΟΧΙ σήμαινε έξοδος από το ευρώ. Εγώ δεν ζήτησα, ούτε πήρα τέτοια εντολή”.

«Αισθάνομαι ότι ο Ελληνικός λαός κατέληξε ως τον δραπέτη την ώρα που τον συλλαμβάνουν και καταλήγει σε ένα σκληρότερο κελί από αυτό στο οποίο δραπέτευσε. Ο τρόπος λένε κάποιοι θα ήταν να πέσουμε στην τάφρο με τους κροκόδειλους ή να πέσουμε στα ηλεκτροφόρα σύρματα. Θα απελευθερωθούμε μόνο αν δημιουργήσουμε ένα κίνημα υπέρ της απελευθέρωσης του λαού» συνέχισε την κριτική του προς όσους προτείνουν άλλες λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα.

Επιρρίπτοντας επίσης στην αριστερή πτέρυγα τάσεις αποφυγής της ευθύνης διακυβέρνησης και αναχωρητισμού από την εξουσία, αναρωτήθηκε εάν διαμορφώνουμε καλύτερα τις αντικειμενικές συνθήκες αν είμαστε στην αντιπολίτευση: «Κάποιοι λένε - καλοπροαίρετα γιατί ο κόσμος της αριστεράς υπέστη σοκ - ότι δεν έχει νόημα να είναι στην κυβέρνηση η αριστερά. Πρακτικά αυτό σημαίνει είναι να πούμε στον λαό ότι διαψευστήκαμε όταν λέγαμε ότι θα παλέψουμε κόντρα στα Μνημόνια και αφήνουμε τη διακυβέρνηση στο χρεοκοπημένο. Αυτό τι σημαίνει, ότι θα απέχουμε από τις εκλογές για να μην υποστούμε τη φθορά από τη διακυβέρνηση όπως έκανε το ΚΚΕ το 1946; Ας υποθέσουμε ότι αν εμείς οι σοφοί της αριστεράς του πούμε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε από τη θέση της διακυβέρνησης, θα μας εμπιστευτούν από την αντιπολίτευση; Κλείνει η αριστερά αν οδηγηθεί σε λογικές αναχωρητισμού μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα από τη θέση ευθύνης. Ουσιαστικά είναι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη» κατέληξε για αυτό το θέμα ο κ. Τσίπρας
Είμαστε όλοι απογοητευμένοι αλλά να αυτομαστιγωνόμαστε γιατί η αριστερά έχει μάθει στη λαθολογία δεν είναι σωστό απάντησε με ένταση ο πρωθυπουργός στην παρατήρηση ότι υπάρχει έμμεση περικοπή μισθών και συντάξεων με την αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος τον... Λένιν και τις αναφορές του ηγέτη της Οκτωβριανής επανάστασης στον αριστερισμό. Η επαναστατική διαδικασία είπε, έχει ελιγμούς και υποχωρήσεις, ενώ υπενθύμισε αυτό που έλεγε ο Λένιν για τον ληστή που ζητάει από κάποιον “τα λεφτά ή τη ζωή του” και ο οποίος φυσικά και πρέπει να δώσει τα λεφτά και να σώσει τη ζωή του για να συνεχίσει να αγωνίζεται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης