«Κάνε κυβέρνηση, κ. Τσίπρα», το κοινό μήνυμα της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό

«Κάνε κυβέρνηση, κ. Τσίπρα», το κοινό μήνυμα της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό

Μη νομίζετε ότι «μας πιάσατε χαζούς» επειδή ψηφίζουμε εμείς τα μέτρα που καταψηφίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Ε. Μεϊμαράκης. Επίθεση στους «συνωμότες της δραχμής» που δεν παραιτούνται από τα προνόμια εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.  «Δεν μπορείτε να πατάτε σε δυο βάρκες», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά

«Κάνε κυβέρνηση, κ. Τσίπρα», το κοινό μήνυμα της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό
Ως μήνυμα προς τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να δημιουργήσει μια νέα κυβέρνηση έτοιμη να ανταποκριθεί στο βαρύ καθήκον να εφαρμόσει τα επώδυνα μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, ερμηνεύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα όσα διημείφθησαν κατά την  επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής στην οποία με τη συνδρομή της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε η νομοθεσία για τις προαπαιτούμενες δράσεις που ανοίγουν το δρόμο για το νέο πρόγραμμα.
 
«Όποιος κυβερνά, θα έχει και τις ευθύνες», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να επενδύει ότι θα έχει εσαεί τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα επιτρέπει στους υπουργούς και βουλευτές του να καταψηφίζουν τις νέες μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

«Αισθάνομαι  ότι μας έχετε πιάσει και για χαζούς εδώ πέρα», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα. «Και δεν είμαστε. Μην παρεξηγείτε την αστική ευγένεια απέναντι σε όλα αυτά. Και μην νομίζετε ότι είναι αδυναμία. Όχι. Είναι πολιτική δύναμη για εμάς να σας πούμε «ναι, προχωρήστε στην Ευρώπη, προχωρήστε όπως πρέπει». Και σας το είπαμε κύριε Πρωθυπουργέ». 

Κλείσιμο



«Σας κατανοώ», είπε μιλώντας πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Τσίπρα. «Ξέρω τι περάσατε. Δεν έχω τη διάθεση σήμερα και δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πούμε όλα αυτά τα οποία έχουμε να πούμε, αλλά πρέπει να παραδεχτείτε, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι η στάση συνολικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε στη φαρέτρα σας πολλά όπλα. Το «251» το οποίο είχατε από εδώ και πήγατε εκεί, μέτρησε. Και όχι μόνο δεν το δεχτήκατε αλλά μιλάνε κάποιοι και για πραξικόπημα και ότι δεν θέλουν και τη συνεννόηση».

Μετά την ψηφοφορία, ο κ. Μεϊμαράκης  επεσήμανε ότι «το Εθνικό Κοινοβούλιο έστειλε το μήνυμα που έπρεπε στην Ευρώπη και κρατάει  την Ελλάδα στην πορεία που έχει χαράξει». Σημείωσε τη συμπαγή στάση που είχε το κόμμα του και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει τις δικές του αποφάσεις. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε ότι δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο μπορεί να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο και συμπλήρωσε ότι η Νέα Δημοκρατία, παρά τις διαρροές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και δεν παρεμβαίνει στα εσωκομματικά του κυβερνητικού κόμματος και γι΄ αυτό, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας.

Στο ερώτημα, εξάλλου, σχετικά με τη σεναριολογία περί Οικουμενικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε μάλλον αρνητικά: «Δεν μας το ζήτησε κανείς και δεν το έχω σκεφτεί. Θα το σκεφτούμε, αλλά δεν νομίζω ότι θα μετείχαμε, γιατί δεν θεωρώ ότι αυτά είναι λύσεις». 


Θεοδωράκης: Θα παραμείνουμε η χρήσιμη αντιπολίτευση

«Ήταν φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας καθυστερούσε αυτή τη συμφωνία γιατί φοβόταν το κόμμα του», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνοντας ότι αυτόν τον φόβο ήθελε να διαλύσει το κόμμα του που πήρε από την πρώτη στιγμή θέση υπέρ της υπογραφής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές.




«Το Ποτάμι γνώριζε το παιχνίδι των συνωμοτών της δραχμής, μια συνωμοσία με πολλούς υποστηρικτές στη συντηρητική Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, υπενθυμίζοντας τις αποκαλύψεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Χάρη Θεοχάρη για τους σχεδιασμούς κυβερνητικών περί επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.
«Αυτοί απειλούσαν στο παρασκήνιο: “τα μέτρα δεν περνούν από τη Βουλή γι’ αυτό πάμε όλοι μαζί στη δραχμή”. Και εμείς φωνάζαμε στο προσκήνιο: “τα μέτρα περνούν από τη Βουλή. Τολμήστε το”», ανέφερε για να προσθέσει: «Μας ωφέλησε κομματικά; Ίσως όχι. Αλλά αυτό είναι το Ποτάμι. Θα αγωνισθούμε λοιπόν. Θα ψηφίσουμε. Και αφού σωθούμε θα δώσουμε μάχη για να βελτιώσουμε τη συμφωνία. Γιατί μπορούμε να βελτιώσουμε αυτή τη συμφωνία.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του μέχρι τη Δευτέρα θα έχει μια πλήρη πρόταση για τις αναγκαίες αλλαγές που θα υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών. «Στην κυβέρνηση όμως δε θα συμμετέχουμε. Θα παραμείνουμε η χρήσιμη αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση των μεταρρυθμίσεων. Η αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος. Να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Να ενισχύουμε ό,τι μας κρατά στην Ευρώπη. Να αλλάξουμε την Ευρώπη. Να παλεύουμε για τις αλλαγές που έχουν ανάγκη οι πολλοί», τόνισε.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους «συνωμότες της δραχμής» που δρουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κρύφτηκαν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα. Διεκδίκησαν τις μεγάλες καρέκλες της εξουσίας. Τις πήραν κάποιοι απ’ αυτούς. Και τώρα μας λένε: “Δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα του Τσίπρα, αλλά θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα προνόμια που μας παραχώρησε ο Τσίπρας”». 

Τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί πολιτική ανηθικότητα, ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα για να πει: «Πρέπει κ. Πρωθυπουργέ να δώσετε μια απάντηση. Δε νοείται να κρατάτε στην κυβέρνηση αυτούς που καταψηφίζουν. Και δίπλα από τους πολιτικούς συνωμότες, οι ιερείς του λαϊκισμού. Κάποιοι ποντικοί που πηδάνε από εξουσία σε εξουσία. Κάποιοι γνωστοί φοροφυγάδες. Κάποιοι που έχουν τα λεφτά τους έξω και περιμένουν τη δραχμή για να πλουτίσουν».

Γεννηματά: Καταστρεπτικά τα σενάρια για Κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι η θετική ψήφος  του κόμματός της «δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση».  Και συμπλήρωσε: «Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι για τις ενέργειές σας και τις ενέργειες των Υπουργών σας. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα. Θα μας βρείτε αρωγούς σε ότι αφορά τα συμφέροντα της χώρας. Θα μας βρείτε ενεργά απέναντι σε παλαιοκομματικές διχαστικές αντιλήψεις».




Επιμένοντας ότι «η χώρα χρειάζεται μια Εθνική Γραμμή για τη Βιώσιμη Λύση»,  η κυρία Γεννηματά απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα και αφού του επεσήμανε ότι δεν έπεισε ούτε τους βουλευτές του συμπλήρωσε: «Εσείς και η Κυβέρνησή σας έχετε την ευθύνη με την εντολή του ελληνικού λαού. Αναλάβετέ την και κυβερνήστε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι εκλογές είναι καταστροφή για τη χώρα. Καταστρεπτικά είναι και τα σενάρια Κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου. Υπάρχει εθνικός σκοπός με ορίζοντα τη λήξη του προγράμματος. Δεν μπορείτε να πατάτε σε δυο βάρκες. Εσείς έχετε την πρωτοβουλία και την ευθύνη. Οφείλετε να πάρετε αποφάσεις για την κυβέρνηση σας, την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής. Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι συμφωνημένα με εθνική ομοψυχία».

Βενιζέλος: Εκβιασμός ή παραπλάνηση;

Σε παρέμβαση του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για οφθαλμοφανή και προκλητική παραβίαση της βούλησης λαού που εξαπατήθηκε τόσο στις εκλογές του Ιανουαρίου όσο και στο δημοψήφισμα που το «όχι» μετατράπηκε σε ένα ταπεινωτικό «ναι». Αναρωτήθηκε ακόμη  αν υπάρχει κυβέρνηση έτοιμη να εφαρμόσει αυτά που ψηφίζονται στο Κοινοβούλιο, ενώ στηλίτευσε και τη θεωρία του πραξικοπήματος: « Έχουμε εδώ μια κυβέρνηση υποτεταγμένη, η οποία λειτουργεί υπό εκβιασμό ή μία κυβέρνηση που έχει παραπλανήσει τον λαό και αλλάζει τώρα πολιτική πλατφόρμα εν ψυχρώ;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε προς τα κυβερνητικά έδρανα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης