Τσακαλώτος: Δύσκολη συμφωνία με επώδυνα μέτρα - Δεν θριαμβολογούμε

Τσακαλώτος: Δύσκολη συμφωνία με επώδυνα μέτρα - Δεν θριαμβολογούμε

«Η ΕΚΤ ήταν αρκετά υποστηρικτική τον τελευταίο μήνα - Μπορεί να μας κρατούσε σε ασφυξία, αλλά συγχρόνως πίεζε προς τις άλλες χώρες για να βρεθεί λύση» εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών

Τσακαλώτος: Δύσκολη συμφωνία με επώδυνα μέτρα - Δεν θριαμβολογούμε
Για δύσκολη συμφωνία που, παρά τις όποιες αλλαγές, θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την τοποθέτησή του στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών και λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός, σε ομιλία που χαρακτηρίζεται μάλλον ρεαλιστική, σε σχέση με παλαιότερες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως, «αν βγει η συμφωνία τότε θα μιλάμε για μια δύσκολη συμφωνία και το ξέρουμε γι' αυτό και δεν θριαμβολογούμε».

Παρέθεσε μάλιστα ένα παράδειγμα με έναν Αμερικανοασιάτη φίλο του, που μάλλον έφερε σε δύσκολη θέση τους βουλευτές του κόμματός του.

«Ένας από τους καλούς φίλους, Αμερικάνος με ασιατικές ρίζες, μου είπε ότι όταν κλείνουν μια συμφωνία στην Ανατολή δεν υπάρχουν χαμόγελα και χειραψίες. Στην Αμερική ισχύει το αντίθετο. Τους κάνει εντύπωση, γιατί στην Ανατολή θεωρούν ότι, όταν ολοκληρώνεται μια  διαπραγμάτευση, έχουν χάσει κάτι πολύτιμο και δεν είναι καιρός για θριαμβολογίες» τόνισε.

Πάντως, ο υπουργός επιχείρησε να αναδείξει τα καλά σημεία της πρότασης, υποστηρίζοντας ότι, αν και παραμένουν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2018, έχουν μειωθεί οι απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα και ως εκ τούτου η διαδρομή γίνεται πιο εύκολη.
Κλείσιμο

Είπε ότι η κατανομή των βαρών θα γίνει δικαιότερη, καθώς θα επιβαρυνθούν τα υψηλότερα εισοδήματα, με παράλληλη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κάποιου είδους αποζημίωση στους κατοίκους συγκεκριμένων νησιών, ώστε να εξισορροπηθεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, αλλά αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου.

Επισήμανε επίσης το νέο αναπτυξιακό πακέτο, όπως κι εκτίμησε ότι τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα μεταφερθούν στον ESM, ώστε η εξυπηρέτησή τους να γίνει πιο εύκολη. Εϊπε μάλιστα πως «οι εταίροι μας γνωρίζουν το πρόβλημα που ξεκινά το 2022 με την αποπληρωμή δανείων και θα το αντιμετωπίσουν».

Σημείωσε ότι η εξουσιοδότηση ζητείται για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε ότι «η ΕΚΤ ήταν αρκετά υποστηρικτική τον τελευταίο μήνα. Μπορεί να μας κρατούσε σε ασφυξία, αλλά συγχρόνως πίεζε προς τις άλλες χώρες για να βρεθεί λύση. Η ΕΚΤ περιμένει την απόφασή μας, που θα είναι ότι υπάρχουν οι ράγες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που θα λύσει μια και καλή το πρόβλημα της ασφυξίας».

Υποστήριξε, τέλος, ότι τα capital controls δεν επιβλήθηκαν σε όλη τους την γκάμα και αυτό κάνει την ομαλοποίηση πιο εύκολη.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης