Κρίσιμη συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
Κρίσιμη συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
Ερωτηματικό η στάση Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη - Έντονοι εσωκομματικοί κραδασμοί από την πρόταση της κυβέρνησης - Βούτσης: «Είμαστε αισιόδοξοι για μία πολύ καλή συμφωνία» - «Πρέπει να δούμε πώς θα επιβιώσουμε μέσα σε αυτό το πολύ σκληρό πλαίσιο», σχολίασε ο Ξυδάκης
UPD:
5
ΣΧΟΛΙΑ
Άρχισε η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας, με θέμα συζήτησης την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση προς τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας. Η συνεδρίαση, που πραγματοποιείται στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, είναι κλειστή.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έφτασε με καθυστέρηση χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ερωτήματα εγείρει η στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη μέσα στο κυβερνητικό συμβούλιο έγιναν πράξη με την μη υπογραφή του στο τελικό κείμενο της συμφωνίας που κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς αυτό να προδικάζει την στάση του στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Την κυβέρνηση προβληματίζει και η στάση του Πάνου Καμμένου, όμως το βλέμμα είναι στραμμένο στο εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο οι διεργασίες είναι συνεχείς.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έφτασε με καθυστέρηση χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ερωτήματα εγείρει η στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη μέσα στο κυβερνητικό συμβούλιο έγιναν πράξη με την μη υπογραφή του στο τελικό κείμενο της συμφωνίας που κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς αυτό να προδικάζει την στάση του στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Την κυβέρνηση προβληματίζει και η στάση του Πάνου Καμμένου, όμως το βλέμμα είναι στραμμένο στο εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο οι διεργασίες είναι συνεχείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας είναι σε ασταμάτητες ζυμώσεις.
Οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα χωρίς δηλώσεις, ωστόσο τη δική τους τοποθέτηση έκαναν οι κ.κ. Βούτσης - Ξυδάκης.
«Είμαστε αισιόδοξοι για μία πολύ καλή συμφωνία. Θα συζητήσουμε και όλα θα πάνε πολύ καλά», δήλωσε κατά την είσοδό του ο κύριος Βούτσης.
«Θα προσπαθήσουμε για τη συμφωνία. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ σκληρή Γερμανία. Πρέπει να δούμε πώς θα επιβιώσουμε μέσα σε αυτό το πολύ σκληρό πλαίσιο», σχολίασε ο Νίκος Ξυδάκης.
Ο κύριος Κουρουμπλής δήλωσε, εισερχόμενος: «Δεν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη να ρίξει μια κυβέρνηση τεσσάρων μηνών».
Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Δεν νομίζω να υπάρξουν διαρροές. Θα είναι μια συναινετική διαδικασία».
Σε δηλώσεις προέβη και ο Δημήτρης Μάρδας: «Είμαι αισιόδοξος για συμφωνία την Κυριακή - Νέα πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την Δευτέρα με περισσότερες δυνατότητες για εξυπηρέτηση του κοινού στα γκισέ».
Η χθεσινή νύχτα ήταν δύσκολη για τους βουλευτές της συμπολίτευσης και κυρίως για εκείνους της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Ζυμώσεις συναντήσεις και τηλεφωνήματα ήταν σε εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ενόψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος σήμερα το πρωί από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία. Στο πλαίσιο των εσωτερικών διεργασιών αναμένεται να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σάββατο.
Καθώς πάντως η πρόταση συναντά δυσκολίες ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες.
Είναι ενδεικτικό της αμηχανίας που υπάρχει ότι το κείμενο που κατατέθηκε προς έγκριση από την Βουλή δεν έχει την υπογραφή του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου κατέθεση επιφυλάξεις, ενστάσεις και αντιρρήσεις. Παρομοίως αν και δεν είναι μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου αντιρρήσεις εξέφραζε και το έτερο κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας ο κ. Δημήτρης Στρατούλης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πρώτες παρασκηνιακές αντιδράσεις των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας που κατά πληροφορίες είχαν μία πρώτη σύσκεψη αργά τη νύχτα.
Μία πρώτη ημιεπίσημη αντίδραση υπήρξε από την ιστοσελίδα Iskra που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα σε ανάρτηση με τον ουδέτερο τίτλο: «Άνοιξε ο δρόμος για συμφωνία με τους θεσμούς;» Στο κείμενο υπάρχει απλώς δήλωση του κ. Πάνου Καμμενου ότι “Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί”. Επίσης αναφέρεται ότι “σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ και πρόκειται να κατατεθεί στο Eurogroup του Σαββάτου”.
H πραγματική τοποθέτηση όμως της Αριστερής Πλατφόρμας χωρίς αυτό να προδικάζει την στάση της στην κρίσιμη ψηφοφορία αντανακλάται σε δύο άλλες αναρτήσεις. Στην πρώτη ο τίτλος είναι “Από Σύνοδο σε Σύνοδο σύρρεται το ελληνικό λαικό αίτημα για αξιοπρέπεια” και στην δεύτερη φιλοξενείται η χθεσινή δήλωση του κ. Λαφαζάνη σύμφωνα με την οποία “το ΟΧΙ δεν θα γίνει ΝΑΙ σε νέα μνημονιακά κρεματόρια”. Στο ίδιο μήκος κύμματος ίσως και πιο έντονη είναι η ρητορική της τάση του κ. Αντώνη Νταβανέλου και του κ. Ρούντι Ρινάλντι. Στελέχη περί τον κ. Τσίπρα έλεγαν χθες σε συνομιλία τους στην Βουλή ότι “οι πιθανές διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία” μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι σαφές ότι η Αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης, την θεωρεί νέο μνημόνιο που ακυρώνει το προεκλογικό πρόγραμμα και το κυριότερο ότι αναιρεί το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος. Ωστόσο αριστερές τάσεις δείχνουν εγκλωβισμένες. Εάν μαζικά καταψηφίσουν τότε η συμφωνία περνά με την ψήφο της αντιπολίτευσης αλλά χάνεται η δεδηλωμένη και ανοίγει ο δρόμος για νέα κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας. Ήδη έχουν γίνει συεννοήσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταυρο Θεοδωράκη. Καθώς οι εκλογές στο προσεχές διάστημα αποκλείονται εάν χρειαστεί θα στηρίξουν ένα νέο κυβερνητικό σχήμα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Οι περί την ηγεσία θεωρούν αναμενόμενη την οξεία ρητορική του κ. Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλαρφόρμας. Ο κ. Λαφαζάνης δέχεται και ο ίδιος κριτική από τα πιο σκληρά στελέχη της αριστερής τάσης ότι δείχνει υποχωρητικότητα. Το πρόβλημα της Αριστερής Πλατφόρμας είναι ότι πέραν του να προβάλλει το “υπερήφανο όχι του ελληνικού λαού”, δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση για το πως θα αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας από μία παράταση της οικονομικής ασφυξίας. το πλαίσιο αυτό η αριστερή πτέρυγα έχει δύο εναλλακτικές είτε την καταψήφιση και αποχώρηση από το κόμμα είτε την περιχαράκωση και την καταγραφή ως εσωκομματική αντιπολίτευση από τα αριστερά.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως για την αριστερή του πτέρυγα το ερώτημα που τίθεται αποκατά υπαρξιακές διαστάσεις: μπορεί ένα αριστερό κόμμα να υλοποιήσει ένα σκληρό οικονομικό πρόγραμμα με νεοφιλελεύθερες παραμέτρους; Η απάντηση που δίνουν τα αριστερά στελέχη είναι ότι σαφώς όχι και ότι η κυβερνητική εφαρμογή θα προκαλέσει μετάλλαξη της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος. Από την άλλη η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας με κλειστές τις τράπεζες το κόμμα έχει ευθύνη έναντι των πολιτών και δεν έχει άλλη διέξοδο. Η πλειοψηφία θα στηρίξει την επιλογή του κ. Τσίπρα και ενδεχομένως και νέα κυβέρνηση συνεργασίας εάν η αριστερή πτέρυγα αποχωρήσει και αυτονομηθεί προτιμώντας να παραμείνει στις αρχές της και να ασκεί αντιπολίτευση από τα αριστερά.
UPD:
5
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα