Αισιόδοξος ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Αισιόδοξος ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε είπε ότι μειώνονται οι διαφορές και αυξάνονται τα σημεία, για τα οποία υπάρχει συμφωνία

Αισιόδοξος ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Αισιοδοξία για την προοπτική της λύσης του Κυπριακού εξέφρασε απόψε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Λευκωσία ο κ. Άιντε ανέφερε ότι οι συνομιλίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό ειδικά σε επίπεδο διαπραγματευτικών ομάδων. 

Είπε επίσης ότι μειώνονται οι διαφορές και ότι έχουν αυξηθεί τα σημεία, για τα οποία υπάρχει συμφωνία. 

Σύμφωνα με τον κύριο Άιντε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφωνούν ότι στο ομόσπονδο κράτος που θα προκύψει από τη λύση θα εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Ο κ. Άιντε εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό, ο οποίος θα λειτουργήσει υποστηρικτικά. 
Κλείσιμο

Επιπλέον, χαρακτήρισε κρίσιμο το σημείο της πολιτικής ισότητας σε μία γνήσια ομοσπονδιακή και όχι συνομοσπονδιακή δομή, στην οποία θα υπάρχουν δύο συνιστώντα κρατίδια με ξεκάθαρες εξουσίες. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Άιντε είπε ότι νοιώθει έντονα πως η Τουρκία επιθυμεί λύση και πως υποστηρίζει την παρούσα διαδικασία, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα, διεθνούς υφής σε σχέση με την Κύπρο, που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης