Μέρκελ - Σόιμπλε: Γιατί ξαφνικά μιλούν για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Μέρκελ - Σόιμπλε: Γιατί ξαφνικά μιλούν για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Αποκλείουν όμως και οι δύο την «κλασική» αναδιάρθρωση διότι θα «παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωζώνης» - Ναι στις επιμηκύνσεις και στις ωριμάνσεις - Ντομπρόβσκις: Μπορούμε να εξετάσουμε ελάφρυνση

Μέρκελ - Σόιμπλε: Γιατί ξαφνικά μιλούν για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Στο τραπέζι της εν εξελίξει δύσκολης διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνηση και των πιστωτών είναι και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, που προκαλεί επιπλέον περιπλοκές, καθώς υπάρχουν διιστάμενες έως αντικρουόμενες τοποθετήσεις από ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ.

Το κούρεμα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που ζητά η ελληνική κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα για τα δύσκολα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία, ωστότο το θέμα υπερβαίνει την Ελλάδα και έχει γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης -έως και αντιπαράθεσης- μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου.

Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό δημοσίευμα του Spiegelonline, το οποίο αναφέρει ότι στις επικοινωνίες που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ ζητά επιτακτικά και κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Στο ίδιο πλαίσιο του επικοινωνιακού πολέμου εντάσσει το περιοδικό και δημοσιεύματα από το Assosiated Press και τους Times της Νέας Υόρκης, τα οποία θυμίζουν το κούρεμα του γερμανικού χρέους που έκαναν το 1953 οι νικήτριες χώρες και αποτέλεσε τη βάση για την οικονομική απογείωση της Γερμανίας.

Το καινούργιο στοιχείο είναι η φαινομενική τουλάχιστον αλλαγή στάσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Bundesbank στη Φρανκφούρτη, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι “έχει δίκιο το ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο δίχως κούρεμα”.
Κλείσιμο

Πρόσθεσε όμως ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν να προχωρήσει σε κούρεμα. Εκτιμάται ότι απαντά στη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επιμένει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους για να γίνει βιώσιμο, αλλά αρνείται να κουρέψει το χρέος προς το ΔΝΤ.

Στο θέμα του ελληνικού χρέους όμως αναφέρθηκε σήμερα και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απέκλεισε «κλασικό» κούρεμα. Από το Σεράγεβο η κυρία Μέρκελ ανέφερε πως ένα «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης: «Το 2012 ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Επιμηκύναμε τις ωριμάνσεις, αναβάλαμε την απαίτηση αποπληρωμής για τα δάνεια του EFSF έως το 2020. Δεν αντιμετωπίζουμε λοιπόν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για πρώτη φορά» δήλωσε η Μέρκελ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις διαφορές με το ΔΝΤ για μια απομείωση του χρέους της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι “η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί ταμπού”. Παρόμοια θέση υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είχε πάρει προχθές και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

Στο θέμα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος σημείωσε ότι «οι χώρες της ευρωζώνης μπορεί να εξετάσουν ελάφρυνση χρέους».

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν για την Ελλάδα αναδιάρθρωση χρέους χωρίς «κούρεμα», καθώς, όπως εξήγησε, το «haircut» είναι μια δύσκολη απόφαση για αρκετά κράτη-μέλη πάντως και εκείνος απέκλεισε το Grexit.

Ένας ακόμη Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι, για να υπάρξει μία λύση win-win, η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένη και αξιόπιστη πρόταση μεταρρυθμίσεων και οι πιστωτές να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρόταση που θα υποβάλλουν οι θεσμοί αφού παραλάβουν την ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση σήμερα το βράδυ. Οι θεσμοί θα πρέπει να αποφανθούν στην εισήσησή τους προς το Euroworking Group, πρώτον εάν το ελληνικό θέμα αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωπαική Ένωση και ακολούθως εάν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Επίσης, εάν θα είναι αξιόπιστη η ελληνική πρόταση με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Ωστόσο, αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι στ  συμφωνία να συμπεριληφθεί συγκεκριμένη και σαφής δέσμευση ότι θα ανοίξει το θέμα και όχι κάποια νεφελώδης διατύπωση όπως του Νοεμβρίου του 2012, που απλά έδωσε τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους ηγέτες να αθετήσουν τη δέσμευσή τους.

Είναι, δε, η δέσμευση για το ελληνικό χρέος μαζί με το αναπτυξιακό πακέτο τα δύο σημεία στα οποία η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει, προκειμένου να περάσει τη συμφωνία από την ελληνική Βουλή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης