Σόιμπλε: Για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμα

Σόιμπλε: Για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμα

Ωστόσο, είπε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωζώνης και ισχυρίστηκε: «Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ είπε ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα λύσει προβλήματα» - Πιο συμβατικός ο Τσακαλώτος από τον Βαρουφάκη, σύμφωνα με τον Σόιμπλε - Μέρκελ: Αποκλείω «κλασικό» κούρεμα - Ντομπρόβσκις: Μπορούμε να εξετάσουμε ελάφρυνση

Σόιμπλε: Για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμα
Το έδαφος για διευθέτηση του χρέους φαίνεται πως προλειαίνουν, σταδιακά, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό ζήτημα.

Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις τόσο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και του Βάλντις Ντομπρόβσκις. Κατά πώς φαίνεται, δεν θα πρόκειται για μία «κλασική» διευθέτηση, με «κούρεμα» του χρέους, αλλά ενδεχομένως να δοθεί μια επιμήκυνση στην Αθήνα, με παράταση της αποπληρωμής των δανείων.

Χαρακτηριστικά, στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Bundesbank στην Φρανκφούρτη.

Στην ομιλία του παραδέχθηκε, όπως και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμα, ωστόσο ομολόγησε ότι αναδιάρθρωσή του θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωζώνης. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να γίνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως περιμένει προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση και επισήμανε πως η λύση βρίσκεται στις βαθιές μεταρρυθμίσεις.
Κλείσιμο

Όπως είπε, η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο προαπαιτουμένων προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των εταίρων της.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Αθήνα «δεν έκανε τίποτα».

Όπως τόνισε ο κ. Σόιμπλε «αναμένονται ακόμα οι προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση», ενώ επισήμανε πως τα υπόλοιπα προγράμματα διάσωσης λειτούργησαν στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Στέλνοντας τα «βέλη» του στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ότι «η κωλυσιεργία δεν θα λύσει τα προβλήματά μας».

«Just do it», είπε στον Τσακαλώτο

Σχετικά με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του «περισσότερο συμβατική» σε σχέση με τον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Την ίδια στιγμή, αποκάλυψε πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, δίχως να διευκρινίσει αν αναφέρεται στον κ. Τσακαλώτο ή στον κ. Βαρουφάκη, είπε ότι η ελάφρυνση του χρέους δε θα λύσει προβλήματα, ενώ πρόσθεσε πως σκοπεύει να ζητήσει «χώρο» για επανεξέταση του χρέους.

Ωστόσο, αποκάλυψε πωςκατά την πρώτη του συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο τον συμβούλευσε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. «Just do it!», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ότι είπε στον νέο υπουργό Οικονομικών.

Από την άλλη, δήλωσε πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και εξήγησε πως η καρδιά της κρίσης βρίσκεται στην δομή της Ευρωζώνης, ενώ άφησε και αιχμές για την φιλελληνική στάση των τελευταίων ημερών της Γαλλίας λέγοντας πως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν φυσικά υπάρχουν διαφορές (ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία).

Όσο για το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα είπε ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα σταματήσει η τραπεζική αργία.

«Η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο αυτή την περίοδο της κρίσης, επομένως δεν υπάρχει τόση ανησυχία σε σχέση με άλλους», συμπλήρωσε.

«Το ΔΝΤ με προειδοποίησε να μην είμαι τόσο γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Δεν ήθελα το ΔΝΤ να αναλάβει στο ζήτημα της Ελλάδας, αλλά υπερίσχυσε η Μέρκελ», αποκάλυψε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Γερμανίδα καγκελάριο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Όσο για το δημόσιο χρέος, σχολίασε πως η βιωσιμότητα του χρέους δε μπορεί να είναι εφικτή χωρίς κούρεμα.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος παραχώρησε δηλώσεις στην ίδια συνεδρίαση από την μία τόνισε ότι αν καταγραφεί η έξοδος μίας χώρας από το ευρώ, αυτό θα υπονόμευε το μονοπάτι της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Από την άλλη, ωστόσο, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη με μία χώρα που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Την ίδια στιγμή, είπε ότι πρέπει να κάνουμε όσα μπορούμε εντός του υφιστάμενου πλαισίου της συνθήκης προς το παρόν. Βέβαια, πρόσθεσε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί ταμπού.

Μέρκελ: Αποκλείω κλασικό «κούρεμα»
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψής της στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, Σαράγεβο, πως ένα «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης.

«Το 2012 ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Επιμηκύναμε τις ωριμάνσεις, αναβάλαμε την απαίτηση αποπληρωμής για τα δάνεια του EFSF έως το 2020. Δεν αντιμετωπίζουμε λοιπόν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για πρώτη φορά» δήλωσε η Μέρκελ όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις διαφορές με το ΔΝΤ για μια απομείωση του χρέους της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ντομπρόβσκις: Οι χώρες της ευρωζώνης μπορεί να εξετάσουν ελάφρυνση χρέους
Οι χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να εξετάσουν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις για την χώρα μας την Πέμπτη, διεμήνυσε πως η Κομισιόν «σε καμία περίπτωση» δεν προετοιμάζει Grexit.

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν για την Ελλάδα αναδιάρθρωση χρέους χωρίς «κούρεμα», καθώς όπως εξήγησε το «haircut» είναι μια δύσκολη απόφαση για αρκετά κράτη-μέλη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης