Τσίπρας: Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα

Τσίπρας: Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα

Οι εταίροι απέρριψαν τα ισοδύναμα, παραδέχεται το Μαξίμου - Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε περίεργη τη στάση των θεσμών, τονίζοντας ότι ίσως «εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα»

Τσίπρας: Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε (όπως αναφέρεται σε non paper που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η κυβέρνηση):

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα». 

Κλείσιμο
Τις τελευταίες ώρες έχει παρουσιαστεί νέα, μεγάλη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις γεγονός που επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός με την παραπάνω δήλωσή του. Μόλις λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε συγκεκριμένους θεσμούς (σσ. ουσιαστικά φωτογράφισε το ΔΝΤ) πως είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συμφέροντα, πυροδοτώντας σενάρια για το ενδεχόμενο ασυμφωνίας και ρήξης.

Η οργή του πρωθυπουργού, που κατηγόρησε τους πιστωτές πως «είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα» εξηγείται από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ απέρριψαν την τελευταία πρόταση που παρουσίασε η ελληνική πλευρά και προέβλεπε μέτρα ύψους 7,9 δισ.ευρώ μέχρι το τέλος του 2016, επιμένοντας στην πεντασέλιδη πρότασή τους την οποία ουσιαστικά επανέφεραν με την τελευταία επιστολή τους.

Ζητούν επιπλέον μέτρα;


Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι οι πιστωτές θεωρούν ότι ο προβλεπόμενος στόχος για τον ρυθμό ανάπτυξης του έτους 2015 είναι υπερβολικός και υποστηρίζουν ότι από τα μέτρα που εισηγείται η ελληνική κυβέρνηση υποσκάπτεται η προσπάθεια ανάκαμψης. Διαφωνώντας και με το μείγμα των μέτρων που η Αθήνα προτείνει, οι δανειστές -σύμφωνα με ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες- ζητούν να αναπροσαρμοστεί το ύψος των μέτρων της διετίας 2015-2016 από τα 7,9 δισ. στα 11 δισ. ευρώ! Αυτό αναφέρουν πηγές που υποστηρίζουν ότι οι πιστωτές αμφισβητούν την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης σε επιβολή μόνο φορολογικών μέτρων και ζητούν να σχεδιαστεί κατά προτεραιότητα μια διαφορετική συνταγή, όπου εκτός από νέους φόρους θα περιλαμβάνεται και η μείωση των κρατικών δαπανών. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης