ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτά όλα τα σενάρια εσωκομματικών και πολιτικών εξελίξεων

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτά όλα τα σενάρια εσωκομματικών και πολιτικών εξελίξεων

Οι πιέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και το «καμπανάκι» από τη «δεξιά» πλευρά-

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτά όλα τα σενάρια εσωκομματικών και πολιτικών εξελίξεων
Θολό παραμένει το τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στην Βουλή και ενόψει του νέου γύρου πολιτικής διαπραγμάτευσης στο κορυφαίο επίπεδο για την εξέυρεση συμβιβαστικής λύσης. 

Εάν σε κάτι υπάρχει ομοφωνία, είναι στην απόρριψη των προτάσεων των δανειστών όπως αυτές περιέχονται στο πακέτο Γιούνκερ, αλλά και απέναντι στα σχέδια κύκλων της αντιπολίτευσης περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Από εκεί και πέρα όμως οι διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για την έκβαση της διαπραγμάτευσης όσο και για την αποδοχή της ενδεχόμενης συμφωνίας παραμένουν με τα στελέχη και τις διαφορετικές τάσεις να παίρνουν θέσεις μάχης. 

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις το Μέγαρο Μαξίμου για μία ακόμη φορά εμφανίζεται αισιόδοξο. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε την Κυριακή σε συνομιλητές του ότι ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, πιθανόν την Τετάρτη κατά την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, θα κλείσει η διαπραγμάτευση. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινείται ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος στην συνέντευξή του στο Βήμα εμφανίστηκε απαισιόδοξος λέγοντας: “ Δεν νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για θετική συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές. Οι τελευταίοι μάλλον θέλουν παράδοση και υποταγή. Κι αυτό δεν πρέπει ποτέ να το επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ”. Στην αντίθετη κατεύθυνση ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράτης στον “Ελεύθερο Τύπο” που προέβλεπε συμφωνία. 

Από την πλευρά του ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει ότι “η ρήξη δεν είναι φετίχ” αφήνοντας ανοικτά και τα δύο ενδεχόμενα. 


Κλείσιμο
Σκληροί και διαλλακτικοί 

Προς το παρόν η διάσταση απόψεων εμφανίζεται στις διαφορετικές προτροπές προς την ηγεσία της κυβέρνησης. Κομματικά στελέχη και βουλευτές που ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν να μην δεχθεί μία κακή συμφωνία και να κινηθεί σε κατεύθυνση ρήξης. Στην χωρεία των “σκληρών” εκτός από τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, εντάσονται εκκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες και η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο κ. Μανώλης Γλέζος, ενώ ιδιαίτερη στάση τηρεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος επιμένει ότι δεν θα υπογράψει συμωνία που αναπαράγει τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης της τελευταίας πενταετίας. 

Οι βουλευτές όμως που ανήκουν στις δεξιές πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ ήδη στις συζητήσεις τους προβάλλουν τις συνέπειες που έχει στην πραγματική οικονομία η παράταση της εκκρεμότητας και η έλλειψη ρευστότητας και προτιμούν την συμφωνία με κάθε κόστος. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Βέβαια μεταξύ αυτών των βουλευτών που συνιστούν την πλειοψηφία υπάρχει ο προβληματισμός: “κάτι πρέπει να μας δώσουν και οι δανειστές για να μπορούμε κι εμείς να βγουμε στην κοινωνία και να πάμε στις περιφέρειές μας” λένε στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους.  


Σενάρια εσωκομματικών και πολιτικών εξελίξεων 

Συνοπτικά τώρα διαμορφώνονται τα εξής ενδεχόμενα: Οι δανειστές να επιμείνουν στο πακέτο Γιούνκερ. Τότε όλοι ακόμη και οι πιο διαλλακτικοί στηρίζουν την κυβέρνηση στην απόρριψη της πρότασης έστω κι αν σημαίνει ρήξη. 

Το δεύτερο βασικό ενδεχόμενο είναι να αποσύρουν από το πακέτο οι δανειστές την απαίτηση για το ΕΚΑΣ και την ΔΕΗ αλλά να παραμείνουν οι αξιώσεις για αύξηση του ΦΠΑ  στα νησιά και στα προιόντα και στα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει διχασμός. Εφόσον η ηγεσία αποδεχθεί έστω και μία δύσκολη συμφωνία η πλειοψηφία θα πάει μαζί της. 

Στο πλαίσιο αυτό το πρώτο ερώτημα είναι αν οι νυν υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής παραμείνουν επιμείνουν μέχρι τέλους. Η μεν κα Κωνσταντοπούλου είναι και πρόεδρος της Βουλής ενώ οι κ.κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης είναι και υπουργοί. Το ακόλουθο ερώτημα είναι αν στην ψηφοφορία στην Βουλή υπάρξουν αρκετές διαρροές ώστε να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη ή επικρατήσει το πολιτικό σκεπτικό ότι “ακόμη και μία κακή συμφωνία είναι καλύτερα να εφαρμοστεί από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά να προκαλέσουμε μόνοι μας την πτώση της κυβέρνησης και την αριστερή παρένθεση”. 

Πολλά θα εξαρτηθούν από την μεθόδευση που θα ακολουθήσει η ηγεσία. Εάν είναι κάτι βέβαιο είναι ότι η κομματική πειθαρχία που προανήγγειλε σε μία ατυχή του δήλωση ο κ. Νίκος Παππάς δεν περνάει. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα συγκαλέσει τα κομματικά όργανα, την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα επιδιώξει μέσω της πλειοψηφίας να δεσμεύσει την μειοψηφία που θα διατηρεί τις ενστάσεις της. Ακόμη κι έτσι όμως είναι αμφίβολο αν θα πειθαρχήσουν όλοι, θεωρείται όμως ότι δεν αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη. 

Φυσικά θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις με πρώτο βήμα τον ανασχηματισμό αφού οι αριστεροί υπουργοί δύσκολα θα παραμείνουν στην κυβέρνηση για να υλοποιούν τις νεοφιλελεύθερες επιταγές που θα περιέχει σε κάθε περίπτωση η συμφωνία με τους δανειστές. Σε δεύτερο χρόνο αν και όχι πολύ μακρό το ερώτημα είναι αν θα διαμορφωθεί μία συμπαγής αριστερή αντιπολίτευση ή αν θα υπάρξει διάσπαση. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης