Κομισιόν: Η Αθήνα δεν υλοποιεί τη συμφωνία

Κομισιόν: Η Αθήνα δεν υλοποιεί τη συμφωνία

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων - Οι συζητήσεις θα έπρεπε να είχαν αρχίσει ταχύτατα για τη παραγωγή μιας πλήρους λίστας μεταρρυθμίσεων - Οι Βρυξέλλες βλέπουν θετικά τις διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον - Μοσκοβισί: Κανένα «Plan B» για την Ελλάδα, η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη

Κομισιόν: Η Αθήνα δεν υλοποιεί τη συμφωνία
Αλλαγή τόνου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο χρόνος κυλά και δεν παρατηρείται κάποια σημαντική πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Ευρωπαϊκών θεσμών. 

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του Πρώτου Θέματος στις Βρυξέλλες για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και τη πιθανότητα συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε την δυσφορία της Επιτροπής για την έλλειψη προόδου.
 
Κλείσιμο
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε πως: «Εργαζόμαστε συνεχώς με τους άλλους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές και οι συνομιλίες συνεχίζονται. Παρόλα αυτά, δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόοδο που σημειώνεται και ο ρυθμός της πρέπει να ενταθεί πριν το άτυπο Eurogroup συνεδριάσει, όπου και οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν την πρόοδο που έχει γίνει. Το Brussels Group δεν θα έχει κάποια φυσική συνάντηση σήμερα ή αύριο, οι επαφές όμως συνεχίζονται.»
 
Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με τον ακριβή λόγο δυσαρέσκειας της Επιτροπής, ο κύριος Σχοινάς σημείωσε πως η αδυναμία σύγκλισης των απόψεων σχετικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων, αποτελεί εμπόδιο στη διαδικασία που συμφώνησαν όλες οι πλευρές να ακολουθήσουν στις 20 Μαρτίου.
 
«Όπως όλοι θυμάστε στη δήλωση του Συμβουλίου την 20η Μαρτίου, οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να είχαν αρχίσει ταχύτατα για τη παραγωγή μιας πλήρους λίστας μεταρρυθμίσεων που θα εξεταστούν από τους θεσμούς, έτσι ώστε να συγκληθεί το άτυπο Eurogroup. Όταν δηλώνουμε πως υπάρχει έλλειψη προόδου αυτό σημαίνει πως η διαδικασία που έχουμε συμφωνήσει δεν υλοποιείται, συνεπώς αν θέλουμε το άτυπο Eurogroup να καταγράψει την κατάσταση, χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο.»
 
Πάντως, η Επιτροπή φαίνεται να βλέπει θετικά τις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν τόπο αυτές τις μέρες στη Ουάσινγκτον, καθώς θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες για διμερείς συναντήσεις μεταξύ των κύριων παικτών της διαπραγμάτευσης.
 
Ο κύριος Σχοινάς δήλωσε πως, «ελπίζουμε η διάδραση αυτή σε όλα τα επίπεδα να επιφέρει και την πρόοδο που θέλουμε να δούμε», τονίζοντας πως εκτός από το τεχνικό σκέλος των διαβουλεύσεων υπάρχει και το πολιτικό, το οποίο θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση για να βγει η διαδικασία από το τέλμα των τελευταίων ημερών.
 
Τέλος, η Επιτροπή δια στόματος του εκπρόσωπου Τύπου επανέλαβε τη δέσμευση Γιούνκερ και όλων των επιτρόπων για εύρεση συμφωνίας και αποφυγή χειρότερων σεναρίων.

«Η υπομονή του Γιούνκερ με την Ελλάδα εξαντλείται»

Οι δηλώσεις του κ. Σχοινά έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα ανέφερε χθες  στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης, περί εκνευρισμού του προέδρου της Κομισιόν όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο τον αξιωματούχο της ΕΕ, μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης πως «η υπομονή του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την Αθήνα εξαντλείται».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της ΕΕ, ο οποίος προσπάθησε να μεσολαβήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ότι η υπομονή του με την Ελλάδα εξαντλείται και ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή, ο κ. Γιούνκερ επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για μία πιθανή ελληνική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 

«Το Grexit είναι ένα θέμα ταμπού για τον κ. Γιούνκερ», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μοσκοβισί: Κανένα «Plan B» για την Ελλάδα

«Πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αρνούμαι να συμμετέχω στη σκέψη για ένα ''Plan  B'' για τη χώρα». Αυτό δήλωσε σήμερα, από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν, σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον.  

Ειδικότερα, ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για σταδιακή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ».

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης