Φλαμπουράρης: Μπορεί να μην ήταν προτεραιότητά μου η συμφωνία για τα αεροσκάφη
Φλαμπουράρης: Μπορεί να μην ήταν προτεραιότητά μου η συμφωνία για τα αεροσκάφη
Πλήθος αντιδράσεων για την ανάθεση των 500 εκατ. - Ο Ν. Φίλης παραδέχτηκε ότι υπάρχει ζήτημα με την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το πρόγραμμα - Να συζητηθεί η σύμβαση στη Βουλή πρότεινε η Κωνσταντοπούλου - Υπεραμύνθηκε του προγράμματος ο υφ. Άμυνας
UPD:
26
ΣΧΟΛΙΑ
Πληθαίνουν καθημερινά οι αντιδράσεις και τα ερωτήματα που προκύπτουν από πολιτικούς παράγοντες στο θέμα της έγκρισης του εξοπλιστικού προγράμματος αναβάθμισης πέντε αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την Κυριακή η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση θα στοιχίσει 500 εκατ. δολάρια για το ελληνικό δημόσιο και οι ενστάσεις για το κατά πόσο ήταν συμφέρουσα η συμφωνία προβληματίζουν στελέχη προερχόμενα τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την Νέα Δημοκρατία.
Την αντίθεσή του στην έγκριση του εξοπλιστικού προγράμματος εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ερωτηθείς στο Mega για το μείζον θέμα που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ σε σχέση με τα 200 εκατ. ευρώ που προορίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια, ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε: «Μπορεί να μην ήταν προτεραιότητά μου η συμφωνία για τα αεροπλάνα του Ναυτικού». Η δήλωση αυτή του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα έρχεται να προστεθεί στην παραδοχή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ότι υπάρχει ζήτημα με την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το πρόγραμμα.
Την αντίθεσή του στην έγκριση του εξοπλιστικού προγράμματος εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ερωτηθείς στο Mega για το μείζον θέμα που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ σε σχέση με τα 200 εκατ. ευρώ που προορίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια, ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε: «Μπορεί να μην ήταν προτεραιότητά μου η συμφωνία για τα αεροπλάνα του Ναυτικού». Η δήλωση αυτή του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα έρχεται να προστεθεί στην παραδοχή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ότι υπάρχει ζήτημα με την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το πρόγραμμα.
Φίλης – Κωνσταντοπούλου: Να συζητηθεί η σύμβαση στη Βουλή
Εχθές μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη για το θέμα αυτό κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής. Ο κ. Φίλης παραδέχτηκε ότι υπάρχει ζήτημα με την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων την ώρα που δίνει μόλις 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συμφώνησε μάλιστα με την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να υπάρξει άμεσα κοινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά θέματα προκειμένου να συζητηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση. Έτσι αναγνωρίζεται με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο η προβληματική έγκριση του ΚΥΣΕΑ και την εκταμίευση της πρώτης προκαταβολής ύψους 45 εκατ. δολαρίων χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση της Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Φίλης ανέφερε μεν ότι υπήρξαν ικανοποιητικές απαντήσεις στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα πέντε αεροσκάφη, ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει: «Υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα. Σε μια περίοδο που η κοινωνική και οικονομική κρίση επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και να ψάχνουμε να βρούμε με το ζόρι 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας πρέπει να προσέχουμε – έστω και αν πιεζόμαστε από διάφορες προθεσμίες – στο πώς διαθέτουμε χρήματα για εξοπλισμούς. Δεν θέλω να μπω σε έρευνα σκοπιμότητας γιατί δεν γνωρίζω τα στοιχεία του φακέλου. Για το μέλλον όμως να γίνει αυτή η συζήτηση».
Επιπλέον κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης η κυρία Κωνσταντοπούλου επανέλαβε προηγούμενη άποψή της ότι θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση τη επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα αρμοδιότητας της ΕΑΣ και των άλλων αμυντικών βιομηχανιών και των εξοπλισμών. Η κα Κωνσταντοπούλου δεν δίστασε να απευθυνθεί και προς τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Τόσκα σημείωσε «Θα σας ελέγχουμε! Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος της Βουλής και του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δεν υπάρχει καχυποψία, αλλά δεν υπάρχει και λευκή επιταγή. Υπάρχει διακριτή ελεγκτική λειτουργία που συμβάλλει στη διαφάνεια και λειτουργία».
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο συντονιστής Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας έδωσε απαντήσεις για τη στάση που κράτησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο θέμα.
Όπως δήλωσε η απόφαση για την αποκατάσταση των αεροσκαφών ελήφθη στο ΚΥΣΕΑ του περασμένου Οκτωβρίου αλλά «το παγώσαμε συνεκτιμώντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας».
«Τώρα αυτοί που τότε δεν το ψήφισαν και ενώ οι ανάγκες της χώρας είναι πολύ πιο αυξημένες, το υλοποιούν» συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας
«Όλα αυτά γίνονται σε ένα περιβάλλον ασυναρτησίας και κάθε λεπτό που περνάει φέρνει τη χώρα σε δυσμενέστερη θέση προς τους δανειστές της» κατέληξε για το θέμα ο κ. Τασούλας μιλώντας στο ραδιόφωνο του BHMA FM.
Τι ειπώθηκε στην επιτροπή της Βουλής
Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας υπεραμύνθηκε του προγράμματος υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη είναι απολύτως απαραίτητα για τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας.
Εντούτοις δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις στο γιατί το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) το 2009 έκρινε ομόφωνα πως τα συγκεκριμένα πέντε αεροσκάφη πρέπει να καθηλωθούν.
Διαβάστε τους επίμαχους διαλόγους στην επιτροπή της Βουλής:
ΗΛ. Παναγιώταρος: Όλοι οι γνώστες λένε ότι τα P-3 και η αναβάθμισή τους θα δώσουν υπεροπλία στο κράτος Διευκρίνιση: τα 500 εκατ. είναι συμφέρουσα τιμή σε σχέση με το να αγοράζαμε καινούρια ή κάτι άλλο αντίστοιχο;
Ε. Μεϊμαράκης: Διάβασα το non paper του Μ. Μαξίμου που λέει ότι καθηλώθηκαν τα αεροσκάφη P- 3 με απόφαση Μεϊμαράκη. Δεν αποφασίζει ο υπουργός. Με ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ (Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο) καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα.
Ν. Τόσκας: Ναι όμως προσυπογράψατε
Ε. Μεϊμαράκης: Και να μην προσυπέγραφα έχουν έννομη ισχύ.
Ν. Τόσκας: … Τα αεροσκάφη από επιχειρησιακή πλευρά ήταν απαραίτητα έπρεπε να καλύψουν το χώρο Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου. Απόλυτα απαραίτητα κακώς απενεργοποιήθηκαν
Ε. Μεϊμαράκης: Γιατί δεν τα λέτε στον κ. Χρηστίδη (σσ. αναφέρεται στον πρώην αρχηγό ΓΕΝ ναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη) που είναι δίπλα σας; Θα μπορούσαν να παω κόντρα σε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου; Ζήτησα εξηγήσεις και ήρθε η εισήγηση τον Ιούλιο του 2009 και συζητείτο από το 2008.
Ν. Τόσκας: Τέλος πάντων.
Ε. Μεϊμαράκης: Όχι τέλος πάντως. Εξαπολύετε κατηγορίες
Τόσκας: Τα 500 εκατ.ευρώ ήταν η πιο συμφέρουσα τιμή
Ν. Τόσκας: Το ξέρω καλά και μπορώ να καταδείξω υπευθύνως… τότε η ευθύνη βρίσκεται στο πουθενά. Υπάρχει ευθύνη για την απενεργοποίηση. Τώρα υπάρχει η υπηρεσιακή ανάγκη. Τα 500 εκατ. ευρώ ήταν η πιο συμφέρουσα τιμή. Αν προσπαθούσαμε να πάρουμε αμερικανικά αεροπλάνα και τα εκσυγχρονίζαμε θα ήταν πιο ψηλά το κόστος. Εγινε σύγκριση τιμών κρίθηκε συμφέρουσα καθώς εμπλέκεται και η ΕΑΒ και κρίθηκε ως καλύτερη λύση
Ζωή Κωνσταντοπούλου : Ενδιαφέρον πολύ το θέμα. Προτείνω να υπάρξει μια συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων για αυτά τα θέματα θα το βάλουμε ως ζήτημα ημερήσιας διάταξης και θα συζητηθεί
Ε. Μεϊμαράκης : Αποκρύφτηκε και σκοπίμως ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου προς τον υπουργό. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα το σταματάμε. Αφου είναι τοσο αναγκαία γιατί ο κ. Χρηστίδης δεν το εισηγήθηκε το 2010-11-12-13;
Ν. Τόσκας: Κ. Μεϊμαράκη ρωτήστε τον τότε αρχηγό ΓΕΝ που σήμερα είναι στέλεχος της ΝΔ. Ενεργοποιήθηκαν τώρα τα αεροσκάφη γιατί φθάσαμε στο αμήν από πλευράς επιχειρησιακών απαιτήσεων
Κωνσταντοπούλου: Για τα ζητήματα εξοπλισμών όλοι έχουμε ευαισθησία και θέλουμε διαφάνεια.
Ε. Μεϊμαράκης: Στο τέλος θα παραπεμφθώ γιατί δεν έδωσα τα 500 εκατομμύρια! Επειδή δεν υπέγραψα καμία προμήθεια! Αυτή η λάσπη δεν με ακουμπάει.
Τόσκας: Αν τα διατηρούσατε στην ενέργεια δεν θα δίναμε σήμερα 500 εκατ.
Ε. Μεϊμαράκης: Πώς θα τα διατηρήσω όταν μου έλεγε το ΑΝΣ να τα καθηλώσω; Δεν έδωσα εγώ 500 εκατ. μέσα στην κρίση. Θα πήγαινα κατηγορούμενος αν δεν προσυπέγραφα την ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ!
Κωνσταντοπούλου: Μιλάτε εκτός μικροφώνου κ. Μεϊμαράκη και είπατε αν καταλάβαμε καλα γιατί δεν θα πάτε κατηγορούμενος και γιατί θα πηγαίνατε αν. Μπορούμε να προγραμματίσουμε συνεδρίαση για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Η διάθεση η δική μου δεν είναι να θάψουμε οτιδήποτε, όλα θα τα συζητήσουμε.
Ηλ. Παναγιώταρος: Δεν φέρουμε αντίδραση στις προμήθειες. Όχι έκπτωση τοπ καλύτερο στην πλεόν συμφέρουσα τιμή. Αν κρίνεται απαραίτητο τα P-3 θα πρέπει να γίνει για την ασφάλεια χώρας. Ρωτήσαμε μόνο για το οικονομικό γιατί δεν έχουμε συγκριτικό στοιχείο.
Νίκος Φίλης: «Η συζήτηση είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο της χρυσοτόκου επιχείρησης των εξοπλισμών. Συμφωνώ με την πρόταση της Προέδρου να υπάρξει κοινή συνεδρίαση της επιτροπής μας με την επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα με αφορμή το θέμα που προέκυψε. Θεωρώ ότι υπήρξαν ικανοποιητικές απαντήσεις στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα πέντε αεροσκάφη. Αλλά όμως, υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα. Σε μια περίοδο που η κοινωνική και οικονομική κρίση επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και να ψάχνουμε να βρούμε με το ζόρι 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας πρέπει να προσέχουμε – έστω και αν πιεζόμαστε από διάφορες προθεσμίες – στο πώς διαθέτουμε χρήματα για εξοπλισμούς. Δεν θέλω να μπω σε έρευνα σκοπιμότητας γιατί δεν γνωρίζω τα στοιχεία του φακέλου. Για το μέλλον όμως να γίνει αυτή η συζήτηση».
Εχθές μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη για το θέμα αυτό κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής. Ο κ. Φίλης παραδέχτηκε ότι υπάρχει ζήτημα με την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων την ώρα που δίνει μόλις 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συμφώνησε μάλιστα με την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να υπάρξει άμεσα κοινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά θέματα προκειμένου να συζητηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση. Έτσι αναγνωρίζεται με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο η προβληματική έγκριση του ΚΥΣΕΑ και την εκταμίευση της πρώτης προκαταβολής ύψους 45 εκατ. δολαρίων χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση της Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Φίλης ανέφερε μεν ότι υπήρξαν ικανοποιητικές απαντήσεις στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα πέντε αεροσκάφη, ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει: «Υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα. Σε μια περίοδο που η κοινωνική και οικονομική κρίση επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και να ψάχνουμε να βρούμε με το ζόρι 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας πρέπει να προσέχουμε – έστω και αν πιεζόμαστε από διάφορες προθεσμίες – στο πώς διαθέτουμε χρήματα για εξοπλισμούς. Δεν θέλω να μπω σε έρευνα σκοπιμότητας γιατί δεν γνωρίζω τα στοιχεία του φακέλου. Για το μέλλον όμως να γίνει αυτή η συζήτηση».
Επιπλέον κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης η κυρία Κωνσταντοπούλου επανέλαβε προηγούμενη άποψή της ότι θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση τη επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα αρμοδιότητας της ΕΑΣ και των άλλων αμυντικών βιομηχανιών και των εξοπλισμών. Η κα Κωνσταντοπούλου δεν δίστασε να απευθυνθεί και προς τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Τόσκα σημείωσε «Θα σας ελέγχουμε! Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος της Βουλής και του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δεν υπάρχει καχυποψία, αλλά δεν υπάρχει και λευκή επιταγή. Υπάρχει διακριτή ελεγκτική λειτουργία που συμβάλλει στη διαφάνεια και λειτουργία».
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο συντονιστής Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας έδωσε απαντήσεις για τη στάση που κράτησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο θέμα.
Όπως δήλωσε η απόφαση για την αποκατάσταση των αεροσκαφών ελήφθη στο ΚΥΣΕΑ του περασμένου Οκτωβρίου αλλά «το παγώσαμε συνεκτιμώντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας».
«Τώρα αυτοί που τότε δεν το ψήφισαν και ενώ οι ανάγκες της χώρας είναι πολύ πιο αυξημένες, το υλοποιούν» συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας
«Όλα αυτά γίνονται σε ένα περιβάλλον ασυναρτησίας και κάθε λεπτό που περνάει φέρνει τη χώρα σε δυσμενέστερη θέση προς τους δανειστές της» κατέληξε για το θέμα ο κ. Τασούλας μιλώντας στο ραδιόφωνο του BHMA FM.
Τι ειπώθηκε στην επιτροπή της Βουλής
Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας υπεραμύνθηκε του προγράμματος υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη είναι απολύτως απαραίτητα για τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας.
Εντούτοις δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις στο γιατί το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) το 2009 έκρινε ομόφωνα πως τα συγκεκριμένα πέντε αεροσκάφη πρέπει να καθηλωθούν.
Διαβάστε τους επίμαχους διαλόγους στην επιτροπή της Βουλής:
ΗΛ. Παναγιώταρος: Όλοι οι γνώστες λένε ότι τα P-3 και η αναβάθμισή τους θα δώσουν υπεροπλία στο κράτος Διευκρίνιση: τα 500 εκατ. είναι συμφέρουσα τιμή σε σχέση με το να αγοράζαμε καινούρια ή κάτι άλλο αντίστοιχο;
Ε. Μεϊμαράκης: Διάβασα το non paper του Μ. Μαξίμου που λέει ότι καθηλώθηκαν τα αεροσκάφη P- 3 με απόφαση Μεϊμαράκη. Δεν αποφασίζει ο υπουργός. Με ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ (Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο) καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα.
Ν. Τόσκας: Ναι όμως προσυπογράψατε
Ε. Μεϊμαράκης: Και να μην προσυπέγραφα έχουν έννομη ισχύ.
Ν. Τόσκας: … Τα αεροσκάφη από επιχειρησιακή πλευρά ήταν απαραίτητα έπρεπε να καλύψουν το χώρο Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου. Απόλυτα απαραίτητα κακώς απενεργοποιήθηκαν
Ε. Μεϊμαράκης: Γιατί δεν τα λέτε στον κ. Χρηστίδη (σσ. αναφέρεται στον πρώην αρχηγό ΓΕΝ ναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη) που είναι δίπλα σας; Θα μπορούσαν να παω κόντρα σε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου; Ζήτησα εξηγήσεις και ήρθε η εισήγηση τον Ιούλιο του 2009 και συζητείτο από το 2008.
Ν. Τόσκας: Τέλος πάντων.
Ε. Μεϊμαράκης: Όχι τέλος πάντως. Εξαπολύετε κατηγορίες
Τόσκας: Τα 500 εκατ.ευρώ ήταν η πιο συμφέρουσα τιμή
Ν. Τόσκας: Το ξέρω καλά και μπορώ να καταδείξω υπευθύνως… τότε η ευθύνη βρίσκεται στο πουθενά. Υπάρχει ευθύνη για την απενεργοποίηση. Τώρα υπάρχει η υπηρεσιακή ανάγκη. Τα 500 εκατ. ευρώ ήταν η πιο συμφέρουσα τιμή. Αν προσπαθούσαμε να πάρουμε αμερικανικά αεροπλάνα και τα εκσυγχρονίζαμε θα ήταν πιο ψηλά το κόστος. Εγινε σύγκριση τιμών κρίθηκε συμφέρουσα καθώς εμπλέκεται και η ΕΑΒ και κρίθηκε ως καλύτερη λύση
Ζωή Κωνσταντοπούλου : Ενδιαφέρον πολύ το θέμα. Προτείνω να υπάρξει μια συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων για αυτά τα θέματα θα το βάλουμε ως ζήτημα ημερήσιας διάταξης και θα συζητηθεί
Ε. Μεϊμαράκης : Αποκρύφτηκε και σκοπίμως ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου προς τον υπουργό. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα το σταματάμε. Αφου είναι τοσο αναγκαία γιατί ο κ. Χρηστίδης δεν το εισηγήθηκε το 2010-11-12-13;
Ν. Τόσκας: Κ. Μεϊμαράκη ρωτήστε τον τότε αρχηγό ΓΕΝ που σήμερα είναι στέλεχος της ΝΔ. Ενεργοποιήθηκαν τώρα τα αεροσκάφη γιατί φθάσαμε στο αμήν από πλευράς επιχειρησιακών απαιτήσεων
Κωνσταντοπούλου: Για τα ζητήματα εξοπλισμών όλοι έχουμε ευαισθησία και θέλουμε διαφάνεια.
Ε. Μεϊμαράκης: Στο τέλος θα παραπεμφθώ γιατί δεν έδωσα τα 500 εκατομμύρια! Επειδή δεν υπέγραψα καμία προμήθεια! Αυτή η λάσπη δεν με ακουμπάει.
Τόσκας: Αν τα διατηρούσατε στην ενέργεια δεν θα δίναμε σήμερα 500 εκατ.
Ε. Μεϊμαράκης: Πώς θα τα διατηρήσω όταν μου έλεγε το ΑΝΣ να τα καθηλώσω; Δεν έδωσα εγώ 500 εκατ. μέσα στην κρίση. Θα πήγαινα κατηγορούμενος αν δεν προσυπέγραφα την ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ!
Κωνσταντοπούλου: Μιλάτε εκτός μικροφώνου κ. Μεϊμαράκη και είπατε αν καταλάβαμε καλα γιατί δεν θα πάτε κατηγορούμενος και γιατί θα πηγαίνατε αν. Μπορούμε να προγραμματίσουμε συνεδρίαση για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Η διάθεση η δική μου δεν είναι να θάψουμε οτιδήποτε, όλα θα τα συζητήσουμε.
Ηλ. Παναγιώταρος: Δεν φέρουμε αντίδραση στις προμήθειες. Όχι έκπτωση τοπ καλύτερο στην πλεόν συμφέρουσα τιμή. Αν κρίνεται απαραίτητο τα P-3 θα πρέπει να γίνει για την ασφάλεια χώρας. Ρωτήσαμε μόνο για το οικονομικό γιατί δεν έχουμε συγκριτικό στοιχείο.
Νίκος Φίλης: «Η συζήτηση είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο της χρυσοτόκου επιχείρησης των εξοπλισμών. Συμφωνώ με την πρόταση της Προέδρου να υπάρξει κοινή συνεδρίαση της επιτροπής μας με την επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα με αφορμή το θέμα που προέκυψε. Θεωρώ ότι υπήρξαν ικανοποιητικές απαντήσεις στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα πέντε αεροσκάφη. Αλλά όμως, υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα. Σε μια περίοδο που η κοινωνική και οικονομική κρίση επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και να ψάχνουμε να βρούμε με το ζόρι 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας πρέπει να προσέχουμε – έστω και αν πιεζόμαστε από διάφορες προθεσμίες – στο πώς διαθέτουμε χρήματα για εξοπλισμούς. Δεν θέλω να μπω σε έρευνα σκοπιμότητας γιατί δεν γνωρίζω τα στοιχεία του φακέλου. Για το μέλλον όμως να γίνει αυτή η συζήτηση».
UPD:
26
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα