Με 156 ψήφους «πέρασε» η «εξεταστική των μνημονίων»

Με 156 ψήφους «πέρασε» η «εξεταστική των μνημονίων»

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «παρών» οι βουλευτές του ΚΚΕ και του Ποταμιού, ενώ απείχε η ΚΟ της ΧΑ - Τσίπρας: Δύο μηνών κυβέρνηση και μας απειλείτε με προανακριτική, ενώ υπόσχεστε συναίνεση - Σαμαράς: Εξεταστική ναι, αλλά μετά τη νέο μνημόνιο που θα κάνετε - Βενιζέλος: Ο Βαρουφάκης πήγε να... προσκυνήσει την Λαγκάρντ για να κερδίσει μια εβδομάδα

Με 156 ψήφους «πέρασε» η «εξεταστική των μνημονίων»
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τα μνημόνια.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τις μνημονιακές κυβερνήσεις για την εφαρμοζόμενη πολιτική που οδήγησε  σε αύξηση του χρέους και διάλυση του κοινωνικού ιστού και την αντιπολίτευση να επιστρέφει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και για τις πρόσφατες συμφωνίες της κυβέρνησης Τσίπρα.

Κλείσιμο
Συνολικά ψήφισαν 250 βουλευτές: Υπέρ της εξεταστικής ψήφισαν 156, κατά 72 ενώ «παρών» δήλωσαν 22.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του Ποταμιού. Από την ψηφοφορία απείχε η ΚΟ της Χρυσής Αυγής.

Μετά από πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η επιτροπή θα αποτελείται από 17 μέλη και ως πρώτη προθεσμία κατάθεσης του πορίσματος ορίστηκε η 6.10.2015

Τα επόμενες ημέρες τα κόμματα θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και πιθανότατα μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την εκλογή του προεδρείου αλλά και για την συμπλήρωση του πρώτου καταλόγου μαρτύρων.

Η πρόταση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

- Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010 περίοδος κατά την οποία εισήλθε η χώρα στο Μνημόνιο και η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε την πρώτη δανειακή σύμβαση

- Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, περίοδος κατά την οποία υπογράφηκε δεύτερη δανειακή σύμβαση και πάλι από την κυβέρνηση Παπανδρέου

- Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση Παπαδήμου υλοποίησε το PSI

-  Μάιος 2012 και εντεύθεν, που αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά.

Τσίπρας: Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τέλειωσαν μαζί με το παλάτι

Την επιχειρηματολογία του για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνοντας αναδρομή στα γεγονότα της τελευταίας πενταετίας, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση για την αρνητική στάση της απέναντι στη σύσταση της επιτροπής αυτής.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η διαδικασία αυτή εκκινείται με στόχο αν απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής: η εκτόξευση του χρέους και της ανεργίας, η μείωση μισθών και συντάξεων, οι εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων, οι χιλιάδες νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και η κατάρευση του κοινωνικού κράτους.
Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι επί της αρχής πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί από τον ίδιο τον λαό και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας. Θύμισε μάλιστα πως ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε προχωρήσει στη δέσμευση για εξεταστική για το μνημόνιο.

Αναφερόμενος στην κατά την εκτίμησή το αίσθηση των πολιτών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλή βρήκε στο γραφείο της πάνω από 150 δικογραφίες. Πρόσθεσε πως η ευρύτατα διαδεδομένη εντύπωση είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει περιβάλει τον εαυτό του με μανδύα προστασίας. Σε εκείνο το σημείο ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως για να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις χωρίς πρόθεση ποινικοποίησης θέσεων και αποφάσεων.

Μίλησε, επίσης, για χρέος απέναντι σε έναν λαό που έκανε θυσίες τρομακτικές και υπέφερε και έβλεπε άλλους να μένουν έξω από αυτές τις θυσίες και τόνισε ότι κάποιοι πρόλαβαν και έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε κάποια ερωτηματικά για την τελευταία πενταετία όπως:

-Η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος
-Η απόφαση της ΤτΕ στην αυξηση του χρόνου των διακρατικών ομολόγων
-Η αλλαγή μνημονιακής φρουράς τον Νοέμβριο του 2011 και το τι διεξήχθη στις Κάννες
-Η ανατροπή, όπως είπε, του τότε Έλληνα πρωθυπουργού μέσα από παρασκηνιακές διαδικασίες

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική διάθεση του κ. Σαμαρά, όπως προκύπτει από συνεντεύξει τους, για συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας και τόνισε σε αυτό το σημείο πως στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είπε πως η ελληνική βουλή πρέπει να εξετάσει τι ακριβώς έγινε με το PSI που δημιούργησε, όπως σημείωσε, μια ανεπίστρεπτη ζημία στα ταμεία τις χώρας, ενώ πέτυχε να ξελαφρώσει από τα ελληνικά ομόλογα τις γερμανικες τράπεζες. Αναφέρθηκε επίσης και σε ερωτήματα που προκύπτουν για τις επόμενες περιόδους, όπως οι αναδιαρθρώσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν έφερνε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή ήταν ήταν στην κυβέρνηση.

Στην ανταπάντησή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην  έναρξη της επιτροπής που διερευνά το δημόσιο χρέος παρευρέθη για να ακούσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε ότι είναι μια διαδικασία που έχει την υποστήριξη του ίδιου του Προέδρου. Τέλος σημείωσε ότι η ΝΔ δεν έκανε εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο επειδή συγκυβερνήτης ήταν ο κ. Βενιζέλος.

Σαμαράς: Από την πρώτη φορά Αριστερά φθάσαμε στην Αριστερά του τίποτα

«Από τους πανηγυρισμούς του «πρώτη φορά Αριστερά» φθάσαμε μέσα σε 2,5 μήνες στην «Αριστερά του Τίποτα»» υποστήριξε ο κ. Αντώνης Σαμαράς στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για εξεταστική επιτροπή που θα εξετάσει τα μνημόνια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί συναίνεσης επιδιώκει την σύγκρουση ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον προειδοποίησε ότι «στο τέλος θα λογοδοτήσει εκείνος που έριξε την χώρα στα βράχια».

«Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε» είπε ο κ. Σαμαράς, προειδοποιώντας ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και «για την έξοδο από το μνημόνιο που ματαιώσατε και για το νέο μνημόνιο όπως και αν το ονομάσετε . Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει μέσα ο ίδιος».

Είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει «κατηγορητήρια για όσους κράτησαν την χώρα όρθια» επισήμανε όμως ότι «θα καταλήξει σε κατηγορητήριο για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ». Υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «ήρθε την χειρότερη στιγμή που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Από την μια στέλνετε επιστολή περιγράφοντας την δεινή θέση της χώρας και από την άλλη ζητάτε εξεταστικές» και πρότεινε η όποια έρευνα να γίνει μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Δεν έχετε δικαίωμα την ώρα που η χώρα αγωνιά εσείς να δημιουργείτε διχαστικές συνθήκες» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα προειδοποιώντας τον ότι «εμείς θα κάνουμε επιτροπή για το ποιος ρίχνει την χώρα στα βράχια».

Χαρακτήρισε «προπαγάνδα» τα όσα αναφέρονται στην αιτιολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «από την μια λέτε ότι η κυβερνητική πολιτική απέτυχε και από την άλλη υπογράφετε την συμφωνία της 20ης.2 που λέει ότι η κυβέρνηση πέτυχε πολλά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πρόσφατο άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση λέγοντας «λέτε ότι  ότι αποδυναμώθηκε η Δημοκρατία. Στο άρθρο του κ. Πανούση θα διαβάσετε τι σημαίνει αποδυνάμωση της Δημοκρατίας. Είναι όταν αποκαλείται φασιστικό ότι δεν τους αρέσει. Αυτά τα λόγια είναι του δικού σας υπουργού».

Υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική και εξαγγελίες «χρεοκοπούν» γι αυτό και το Μ. Μαξίμου σπεύδει «να μας στοχοποιήσει».

«Δεν ήταν το μνημόνιο που έφερε την κρίση αλλά η κρίση έφερε το μνημόνιο», είπε ο κ. Σαμαράς και πρότεινε να γίνει εις βάθος έρευνα από το 1981 έως σήμερα προκειμένου να εξεταστούν τα πάντα.

«Να δούμε εξαντλητικά και τους χειρισμούς του 2009 που μας έβαλε στο μνημόνιο. Δεν ψηφίσαμε το 1ο μνημόνιο.  Υπογράψαμε την 2η τροποποίηση με την εγγύηση να βγούμε σε γραμμή πίστωσης. Πέρυσι είχαμε βγει στις αγορές και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ευρώ προσφορά» είπε και πρόσθεσε: «Εσείς υπογράψατε την επόμενη τροποποίηση την τετράμηνη επέκταση. Όχι μισές κουβέντες λοιπόν η εξέταση να επεκταθεί και στα δικά σας».

«Σύρατε την χώρα σε πρόωρες εκλογές και οδηγείτε την χώρα σε μοιραίο ατύχημα ή νέο μνημόνιο ή και τα δύο» ανέφερε και συνέχισε: «Επιτέλους κυβερνήστε και ξεχάστε την δραπέτευση.  Απλά κυβερνήστε. Κινείστε σαν αντιπολίτευση για να κρύψετε ανικανότητά σας να κυβερνήσετε. Εμείς παραλάβαμε ελλείμματα και ύφεση και παραδώσαμε πλεονάσματα και ανάπτυξη. Παραλάβαμε την χώρα βαθειά στα μνημόνια και την παραδώσαμε στην πόρτα εξόδου των μνημονίων».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά την συναίνεση της αντιπολίτευσης.

«Αντί να αξιοποιήσετε την βοήθειά μας ψάχνετε για συγκρούσεις. Δικά σας στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός. Μιλούν για δίλημμα τι θα προπληρωθεί δάνεια ή συντάξεις; Αλήθεια πως φθάσαμε σε 2,5 μήνες από τους πανηγυρισμούς του πρώτη φορά στην Αριστερά του Τίποτα» είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τα περιστατικά καταλήψεων είπε «Δικός σας βουλευτής πήγε και συμπαραστάθηκε στον δολοφόνο του Παύλου Μπακογιάννη. Ακούμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να επιτρέπεται η κουκούλα και από την άλλη τις δηλώσεις υπουργού σας ότι στις Σκουριές μπορεί να θρηνήσουμε θύματα… γίνονται καταλήψεις παντού. Οι κουκουλοφόροι  έφτασαν μέχρι και την Βουλή με την κυβέρνηση να αποδοκιμάζει και την Πρόεδρο της Βουλής να επιδοκιμάζει».

«Αν ρίξετε την χώρα στα βράχια θα αναζητηθούν ευθύνες»

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς απαντώντας στον πρωθυπουργό επέστρεψε το γάντι αναφορικά με τις απειλές. «Σας πείραξε ότι είπα ότι είπα για προανακριτική επιτροπή αν πτωχεύσετε την χώρα. Ομολογήσατε όμως ότι σκοπεύετε να μετατρέψετε την επιτροπή σας σε προανακριτική» είπε και πρόσθεσε «εσείς απειλείτε. Ανοίξατε την βεντάλια του λαϊκισμού σας με την περισσή αλαζονεία σας και έχετε την εντύπωση ΄ότι  αν οδηγήσετε την χώρα στα βράχια δεν θα αναζητηθούν ευθύνες».

«Έχετε illusion ή delusion;» ρώτησε τον κ. Τσίπρα επιστρέφοντας την σχετική σπόντα που του είχε πετάξει νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις κατηγορίες του πρωθυπουργού περί ανατροπής του κ. Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες είπε: «Πρώτη φορά θα έχει συμβεί τέτοια ανατροπή όταν ο τότε πρωθυπουργός  έχει συζητήσει και με εσάς ποιον αντικαταστάτη θα επιλέξει – εσείς του προτείνατε τον κ. Αρσένη – και σε εμένα είχε προτείνει πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς μέχρι να καταλήξουμε στον Παπαδήμο».

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Τσίπρας τον διέκοψε για να διορθώσει ότι τον κ. Αρσένη πρότεινε για την υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά τελικά επελέγη ο κ. Π. Πικραμμένος.

Στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς απάντησε και στις κατηγορίες του πρωθυπουργού ότι «ονειρεύεται κυβέρνηση οικουμενική».

«Δεν μιλάμε για τα δικά μου όνειρα. Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω να βγούμε από τους δικούς σας εφιάλτες» είπε ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε «είπα ότι αν αυτή η συμφωνία βοηθά την χώρα θα την στηρίξω. Δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς. Λέμε ότι θα στηρίξουμε μεν αλλά δεν είμαστε δεδομένοι».

«Αν είναι έτσι με τις δικογραφίες γιατί μπλοκάρατε την συνταγματική αναθεώρηση που είχαμε ξεκινήσει» αναρωτήθηκε και συνέχισε  «Μιλάτε για προτεραιότητες. Εγω δεν είχα την εξεταστική αλλά να σώσω τον τόπο και αυτή συνεχίζω να έχω. Να σωθεί η Ελλάδα είναι το πρώτο κριτήριο».

Αναφορικά με την επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο στην οποία δεν προσκλήθηκε η αντιπολίτευση – όπως καταγγέλλουν τα κόμματα – είπε «Σας έχει υποκαταστήσει η κα. Κωνσταντοπούλου στα καθήκοντά σας κ. Τσίπρα; Έχετε νομιμοποίηση; Από την Βουλή δεν έχετε. Πως αισθανθήκατε όταν ως κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός είδατε να λείπουν τα κόμματα. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν ένιωθε και τόσο καλά. Εσείς πανηγυρίζατε που πήγατε στο κοινοβούλιο και έλειπαν εκείνοι που δεν καλέσατε. Είναι απαράδεκτα όσα είπατε».

Θεοδωράκης: Ευθύνες γιατί δεν βγήκαμε ακόμα από τα Μνημόνια

Την ανάγκη αναζήτηση των αιτιών για τις οποίες η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από τα Μνημόνια επισήμανε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι «την ώρα που εμείς ασχολούμαστε για τους λόγους που μας οδήγησαν στα μνημόνια οι άλλες χώρες έχουν ήδη βγει από αυτό και αναπτύσσονται».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για την απευθείας ανάθεση του εκσυγχρονισμού αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η κυβέρνηση έδωσε με τυμπανοκρουσίες 200 εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση» είπε ο κ. Θεοδωράκης για να προσθέσει: «Και έδωσε 500 εκατομμύρια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Χωρίς να το πει στη Βουλή, χωρίς να κάνει διαγωνισμό, στο άψε σβήσε 500 εκατομμύρια. Στην τιμή, δηλαδή, που είχε συμφωνηθεί από τους προηγούμενους τους οποίους  καταγγέλλετε. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται γρήγορα στους κανόνες του παλιού πολιτικού συστήματος».

Είπε ότι το Ποτάμι συμφωνεί σε εφ' όλης της ύλης συζήτησης που θα ξεκινά από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ σημειώνοντας «Να μιλήσουμε για τις ευθύνες των κυβερνήσεων που φόρτωναν το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Οι προσλήψεις από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Ιούνιο του 2009 έφτασαν τις 865.000! Να μιλήσουμε για τις ευθύνες των κομμάτων -και της αντιπολίτευσης- που δεν έθεσαν ποτέ θέμα δημόσιου χρέους».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι παθογένειες του παρελθόντος που έφεραν την κρίση συνεχίζονται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

«Η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει για την ΕΡΤ, τις φυλακές Γ τύπου και για τους νέους που μας κουνάνε μαντίλι ούτε μια σκέψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σημείωσε ότι «Είπε ο Υπουργός Επικρατείας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ΜΜΕ που ζουν με δάνεια και δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Συμφωνούμε. Είναι απαράδεκτο! Αλλά μισά λόγια κύριε Υπουργέ! Το Ποτάμι έχει πει πριν τις εκλογές ότι πρέπει να μπει τάξη στο τηλεοπτικό σκηνικό. Πρέπει να σπάσει η τριγωνική σχέση MEDIA-Πολιτική-Τράπεζες. Δώστε προτεραιότητα, λοιπόν. Μην παζαρεύετε με τους νέους υποστηρικτές σας. Ανοίξτε τα χαρτία σας και φέρτε νόμο στη Βουλή».

Επισήμανε ότι «εμείς στην Ελλάδα αντί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, επιμένουμε να παίζουμε ένα στείρο και αυτοκαταστροφικό παιχνίδι αντιπαράθεσης» εξηγώντας ότι «δε μιλάω για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μιλάω για συμμαχίες πάνω στις μεγάλες πολιτικές που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα. Μιλάω για τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα. Έναν νέο εκλογικό νόμο χωρίς το έκτρωμα – όπως το λέγατε παλιά – των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα». Σημείωσε τέλος ότι « Η αισιοδοξία και η ελπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μόνο δύο μήνες. Η αβεβαιότητα και η ανησυχία για την πορεία προς το άγνωστο είναι πάλι εδώ. Και δε θα φύγει με εξεταστικές».

Βενιζέλος: Αντί να συγκροτήσουμε Ομάδα Εθνικής Διαπραγμάτευσης θα κάνουμε για εξεταστική

Σφοδρή κριτική επιφύλαξε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντάς του πολιτικές που οδήγησαν την χώρα και την Οικονομία σε διολίσθηση μέσα σε δύο μήνες, διττή γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό και επιλογή -με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής- που «δηλητηριάζει» την εθνική συναίνεση ενώ «η χώρα σε διάταξη μάχης και υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται σκληρά» αλλά και για την διπλή γλώσσα.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «κείμενο προκλητικό και ανιστόρητο που βιάζει την λογική» όταν αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την Επιτροπή ενώ ήδη ανακοίνωσε τα θέματα που πρέπει να πραγματευθεί και τα πρόσωπα που πρέπει να κληθούν. Τόνισε μάλιστα πως η Εξεταστική Επιτροπή έχει μια «ακαταμάχητη δυναμική» διότι θα ασχοληθεί και με αυτά που εξελίσσονται και με κείνα που προηγήθηκαν. «Θα πάμε στο φόρουμ της Εξεταστικής γιατί χρειάζεται μια κοινοβουλευτική διαδικασία για να κατανοήσει και η κυβέρνηση ποιες είναι οι πλάνες της, οι δημαγωγίες και οι ευθύνες της» είπε ο κ. Βενιζέλος ενώ ανέφερε ότι το κείμενο της Εξεταστικής αποτελεί το ντοκουμέντο της όσμωσης με τους ΑΝΕΛ, «μια σύμπλευση αξιακού χαρακτήρα που πρέπει να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Όλα εδώ πληρώνονται. Η ιστορία είναι πάνω από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκυριακή», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε, ωστόσο, τη θλίψη του «να υποβαθμίσει ο κ. Τσίπρας τον εαυτό του σε ρόλο κατήγορου διατυπώνοντας την απειλή ότι θα ποινικοποιηθούν ευθύνες» ενώ την προηγούμενη μέρα ζητούσε συναίνεση «από μια λοιδωρούμενη αντιπολίτευση». Αναφερόμενος και στην πρόταση της ΝΔ να ξεκινήσει η έρευνα από το 1981, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την χαρά του επισημαίνοντας ως ιδιαιτέρως θετικό γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής συνυπέγραψε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνέχεια περιέγραψε την κυβέρνηση σε πλήρη εγκλωβισμό λέγοντας «δεν μπορείτε να πάτε ούτε μπρος ούτε πίσω. Ούτε ρήξη έχετε εντολή να κάνετε, ούτε στροφή και διατυπώνετε διπλή γλώσσα» και επικαλούμενος την συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ κατά την οποία, όπως είπε, ο υπουργός πήγε να προσκυνήσει. «Πήγα πολλές φορές σε αυτό το γραφείο, ποτέ δεν εκδόθηκε τέτοια ταπεινωτική ανακοίνωση» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ακόμη την πρωτοφανή επισήμανση ότι τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο κατά το εμπορικό δίκαιο.

«Σας πήραν τα 11 δισ. μέσα από τα χέρια και τώρα εκλιπαρείτε να πάρετε το 1,2 δισ.», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και λέτε πως δεν θα μας αφήσουν να πάμε σε διεθνές πιστωτικό γεγονός», απευθύνθηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε: «ναι δεν θα πάμε grexit, αλλά θα είμαστε οι τριτοκοσμικοί της Ευρώπης, οι παρίες της Ευρωζώνης».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως στο τέλος Ιουνίου οδηγούμαστε σε τρίτο Μνημόνιο.
Να πω στον κ. Τσίπρα τι έγινε στις Κάννες. Ότι έγινε στις Βρυξέλλες στην επταμερή. Αυτό έγινε στις Κάννες. Δεν μπορεί να παίξει με δημοψήφισμα ή με εκλογές. Προληπτικά ο κ. Τσίπρας έζησε τις Κάννες του» είπε.

Ακόμη, με αφορμή την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής για το δημόσιο χρέος, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για λόγους κομματικής αντιπαράθεσης, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την παρουσία του κ. Παυλόπουλου «σε μια τεχνική επιτροπή».

Παφίλης: Κρύβουν πίσω από την εξεταστική ότι κινούνται στον ίδιο δρόμο
   
«Κρυφτούλι» πίσω από την πρόταση της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση να κρύψουν ότι κινούνται στον ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κατήγγειλε, μιλώντας από την πλευρά του στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
 
«Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις ειλικρινείς στον ελληνικό λαό. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, να βρούμε τις σκοτεινές πλευρές των μνημονίων. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση. Όμως η συνολικότερη εμπειρία μας έδειξε ότι οι σκοτεινές πλευρές παρέμειναν σκοτεινές», είπε ο κ. Παφίλης και ζήτησε από τα κόμματα «να πουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια».
 
«Η κυβερνητική πρόταση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη δική της πρόταση για εξεταστική, προσπαθούν να κρυφτούν διότι κινούνται στον ίδιο δρόμο. Στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μέσα στην ΕΕ και με το ευρώ πάση θυσία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
 
«Η ΝΔ λέει όχι στο πρώτο μνημόνιο στη συνέχεια, ερχόμενη στην κυβέρνηση, δέχεται το επόμενο μνημόνιο. Υπογράφει και νέο. Έρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λέει εξεταστική από το 2009 αλλά στην πραγματικότητα αναζητά άλλοθι γιατί δεν κατάργησε τα μνημόνια με ένα νόμο, όπως έλεγε. Και πιθανότατα πάμε και σε νέο Μνημόνιο. Και ταυτόχρονα μας λέει ότι κληρονόμησε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι νέα η θεωρία της καμένης γης και των άδειων ταμείων», σχολίασε ο κ. Παφίλης ο οποίος αναρωτήθηκε «γιατί η Κυβέρνηση δεν φέρνει στη Βουλή τη ‘φιλολαϊκή' συμφωνία που υπέγραψε τον Φεβρουάριο»;
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πέσει θύμα του αποπροσανατολισμού».
 
«Εμείς θα συμμετέχουμε στην εξεταστική και με τις δυνάμεις που έχουμε θα προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια για να αντιληφθεί ο λαός. Αλλά θα ψηφίσουμε παρών γιατί διαφωνούμε ριζικά. Γιατί η κυβέρνηση κρύβει τις αιτίες και αποσιωπά ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν ήρθε από το Μνημόνιο. Συνολικά ο καπιταλιστικός κόσμος μαστίζεται από κρίση», είπε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε: « Θα ψηφίσουμε παρών και γιατί η πρόταση βγάζει λάδι το γεγονός ότι οι βάσεις των απαιτήσεων των μέτρων ήταν από το κεφάλαιο. Κρύβετε ότι το Μνημόνιο ήταν επιλογή της αστικής τάξης εδώ και πολλά χρόνια για να μειώσει το εργατικό κόστος. Υπάρχουν σκοτεινές πλευρές; Πλουτισμός κλπ; Εμάς μας ενδιαφέρει να το μάθουμε. Αλλά μην κρυβόμαστε. Αυτά φταίνε; Ή ο καπιταλισμός. Είναι καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση».
 
Σχολιάζοντας δε όσα λέει η κυβέρνηση για το χρέος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε: «Στο εξωτερικό λέμε ότι θα πληρώσουμε το χρέος και στο εσωτερικό φτιάχνουμε επιτροπή για να δούμε το καλό και το κακό χρέος. Να μας πείτε πόσα πήραν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να κάνουν επενδύσεις και πόσα έβαλαν. Δεν το λέτε όμως πουθενά».
 
Είπε επίσης ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στην Επιτροπή για την «αλήθεια για το χρέος» γιατί δεν θέλει να νομιμοποιήσει αυτό που επιχειρούν να κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Να χωρίσουν δηλαδή το χρέος σε καλό και κακό. «Μια λύση υπάρχει. Μονομερής διαγραφή του χρέους», ανέφερε ο κ. Παφίλης.
 
Μιχαλολιάκος: Δεν χρειάζεται Εξεταστική, αφού δεν εξασφαλίσαμε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο 

Με το ερώτημα «αν χρειάζεται Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο αφού δεν εξασφαλίσαμε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο;» απευθύνθηκε στη Βουλή ο γραμματέας της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, επισημαίνοντας πως «αν ήταν προδότες αυτοί που υπέγραψαν τα προηγούμενα μνημόνια, τότε είναι κι αυτοί που θα υπογράψουν το νέο Μνημόνιο, όπως κι αν το ονομάσουν».

Εκτίμησε δε, πως η Εξεταστική δεν θα αποφέρει αποτελέσματα αφού δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα, δεδομένου του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και για την Επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος επισημαίνοντας πως απαιτείται προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς και άμεση καταγγελία του Μνημονίου.

Ο κ. Μιχαλολιάκος, αφού εξέφρασε την θετική του κρίση για την πρόταση της ΝΔ που ζητεί την έναρξη της διερεύνησης από το 2081, ζήτησε η έρευνα της Επιτροπής να επεκταθεί από το 1974. Σε μια σύντομη αναδρομή στους «σταθμούς» που οδήγησαν την χώρα στα Μνημόνια, επισήμανε πως καταρχήν δεν έχει εξεταστεί ακόμη η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικονομική Ένωση, στην ζώνη του ευρώ και οι επιπτώσεις της συμφωνίας του Μάαστριχτ, η «μεγάλη ληστεία» του Χρηματιστηρίου, όπως και οι υπέρογκες σπατάλες του 2004 και τόνισε 

«Έτσι οδηγήθηκε η χώρα στο Μνημόνιο του 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου και ακολούθως στα υπόλοιπα Μνημόνια», ανέφερε.

Νικολόπουλος: Η εξεταστική επιτροπή θα γράψει ιστορία
   
Την πεποίθηση ότι «η σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής γράφει ιστορία και μπορεί να γράψουν ιστορία και τα αποτελέσματά της», εξέφρασε μιλώντας στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.
 
«Γι΄αυτό είδατε να ανησυχεί τόσο πολύ ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς. Γιατί εμείς, ως πρόσωπα πολιτικά, θα παρέλθουμε και θα ξεχαστούμε. Η αλήθεια όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η πορεία της Ελλάδας προς την κρίση και εντός αυτής, όπως θα καταγραφεί στην εξεταστική επιτροπή, θα μείνει στην εθνική συλλογική μνήμη» είπε ο κ Νικολόπουλος.
 
«Όλοι αντιλαμβάνονται την πραγματική διάσταση του εγχειρήματος. Ειλικρινά θλίβομαι τους συναδέλφους που δεν συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Έχουμε λίστα και μπορεί να έχουμε και εκλογές. Και με το 2% που να πας; Είναι αλήθεια. Όσο και πιο πίσω να πας, φτάνεις προς την έξοδο» σχολίασε για τη στάση του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Θλίβομαι και για όσους θα ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αλλά υπέκυψαν στην πολιτική σκοπιμότητα και κομματική πειθαρχία».
 
«Ήταν αντιαισθητικό το θέαμα, στελέχη της Κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου να δίνουν επικοινωνιακές μάχες εναντίον της σύστασης μιας επιβεβλημένης έρευνας. Η καταψήφιση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το έγκλημα που ηθελημένα ή αθέλητα έγινε σε βάρος των Ελλήνων, τελικά θα κριθεί από τον ίδιο το λαό. Το λαό που εδώ και χρόνια αναρωτιέται ποιοι και πως οδήγησαν την πατρίδα στον πάτο. Ποιοι παρέδωσαν την εθνική κυριαρχία και έδωσαν τα κλειδιά των υπουργείων στους εκπροσώπους των δανειστών», είπε ο κ. Νικολόπουλος.
 
«Καμώνεται το ΠΑΣΟΚ πως δεν κατανοεί γιατί η εξεταστική επιτροπή θα ξεκινήσει την έρευνα από το 2010. Είναι απλό. Διότι υπάρχει μια δανειακή σύμβαση που προβλέπει ότι τα ελληνικά δάνεια συνάπτονται από το 2010 και εφεξής στο αγγλικό δίκαιο και ότι το κράτος παραιτείται από την ασυλία επί της κυριαρχίας του. Πριν το 2010 η Ελλάδα ήταν ένα κυρίαρχο κράτος με επιλογές και το ελληνικό χρέος διέπετο από το ελληνικό δίκαιο. το 2010 τέθηκε υπό διεθνή επιτροπεία και η εθνική κυριαρχία χάθηκε. Τι δεν καταλαβαίνετε ακόμα; Θα πρέπει μήπως να στηθούν ανακριτικές και να απολογηθούν και όσοι προσπάθησαν να κρατήσουν την Ελλάδα κυρίαρχο κράτος για να αθωωθούν όσοι την παρέδωσαν στην ξενοκρατία κύριε Σαμαρά;», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξης Μητρόπουλος περιέγραψε τα τέσσερα βασικά πεδία που πρέπει να εστιάσει η έρευνα της επιτροπής λέγοντας τα εξής:

1.Να ερευνηθεί η αλήθεια ή όχι των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ και ο βαθμός διαθεσιμότητας των διεθνών αγορών κατά την προμνημονιακή περίοδο

2.Να ερευνηθούν οι δανειακές συμβάσεις και η παραίτηση από την εθνική μας κυριαρχία. Το εφαρμοστέο δίκαιο και το σύνολο των αντιαναπτυξιακών μέτρων που οδήγησε σε απώλεια του 25% του ΑΕΠ , σε ανεργία 1,5 εκατ. πολίτες, σε λεηλασία των αποθεματικών και σε κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος

3.Να ερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, η παραθεσμική πρόσκληση του ΔΝΤ και κάθε απόφαση που παρεκκλίνει του ευρωπαϊκού πλασίου.

4.Να γίνει έρευνα για τον ρόλο ινστιτούτων και ΜΜΕ που επέβαλαν την αναγκαιότητα του μνημονίου.

Οι ΑΝΕΛ

Ο κ. Δημήτρης Καμμένος, εισηγητής των ΑΝΕΛ που συνυπογράφουν την πρόταση υποστήριξε πως «το χρέος που φορτώθηκε στους Έλληνες είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί».

Εξέφρασε την διαφωνία του με τον υπουργό Οικονομιών Γιάννη Βαρουφάκη, λέγοντας: «Το κόστος δανεισμού του ΔΝΤ είναι άγνωστο και τεράστιο που ξεπερνά το 5%... το κόστος δανεισμού του ΔΝΤ έγινε με δύο συμβάσεις που πρέπει να τις δούμε».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μεταξύ των δεσμεύσεων της χώρας περιλαμβάνεται και «η αποπληρωμή του ΔΝΤ καθώς σε διαφορετική περίπτωση το EFSF  μπορεί να απαιτήσει την αποπληρωμή όλου του ποσού».

Η ΝΔ

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η πρόταση της κυβερνητικής παράταξης «χωλαίνει» ενώ υποστήριξε ότι η πρόσφατη τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που υπόγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποτελεί στην ουσία «παράταση του μνημονίου». 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πρόσφατη «επικαιροποίηση» της δανειακής σύμβασης «περιλαμβάνει και έναν πρόσθετο δυσμενή όρο που δεν είχαν οι προηγούμενες. Πρόκειται για την επιστροφή ομολόγων 11 δις ευρώ από το ΤΧΣ και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί». 

Τέλος, υποστήριξε ότι η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι «προσχηματική» λέγοντας ότι «αναφέρει πως το πρόγραμμα της ασκούμενης πολιτικής έχει αποτύχει την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει εγγράφως πως τα αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης θα αποτελέσουν σημείο αφετηρίας ενώ δεσμεύεται για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Το «Ποτάμι»

Την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θέτει ως ο ορόσημο το Ποτάμι για να ξεκινήσει η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής σύμφωνα με τον εισηγητής του Κωνσταντίνο Μπαργιώτα. Ο βουλευτής απαρίθμησε μια σειρά υποθέσεων όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες, το χρηματιστήριο κ.α. που είπε πως πρέπει να ερευνηθούν.

«Η κυβερνητική επιδίωξη είναι να στηθεί ένα σκηνικό αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η καραμανλική δεξιά από τη μια, μια διευρυμένη συμμαχία αριστεράς και δεξιάς απέναντι στην κυβέρνηση σαμαρικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ΝΔ εναντίον ΝΔ λοιπόν. Και όλοι εναντίον όλων» είπε ο κ. Μπαργιώτας για να επισημάνει πως «Η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της τόσο κοντά στο ναυάγιο. Και το ζητούμενο είναι η σωτηρία της πατρίδας, δεν είναι τα μικροκομματικά κέρδη για την επόμενη εβδομάδα»

Εφτασε στην Ολομέλεια η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος»

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για την απευθείας ανάθεση σε αμερικανική εταιρία τον εκσυγχρονισμό παλαιών αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

«Φτάσατε στο σημείο να δίνετε στις ΗΠΑ ρυθμιστικό ρόλο για τον ορυκτό πλούτο και για τα ζητήματα της περιοχής. Προχωρήσατε άμεσα σε σύμβαση εξοπλιστικών με την αμερικανική Lockheed ύψους 500 εκατ. ευρώ», είπε για να συνεχίσει: «Επιχειρείτε προσπάθεια συγκάλυψης της κυβερνητικής πολιτικής. Η καλή ημέρα όμως από το πρωί φαίνεται. Δεν συγκρούεστε για τα συμφέροντα του λαού αλλά υποτάσσεστε στα «συμφέροντα» που είναι ενάντια στον λαό».

Ακόμη, ζήτησε από το Προεδρείο της Βουλής να φέρει άμεσα προς συζήτηση την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για το ξήλωμα των μνημονίων σημειώνοντας «εκτός και αν προνοείτε ότι θα φέρουμε νέα πρόταση που θα ζητά το ξήλωμα και της δικής σας συμφωνίας».

Αναφορικά με την πρόταση για την εξεταστική είπε ότι οι δανειακές συμβάσεις δεν είναι αποκομμένες από το μνημόνιο. 

«Η επιτροπή αποβλέπει στην όξυνση αντιπαράθεσης με κοκορομαχίες και συμμετέχει και η ΝΔ με κατάθεση δικής της πρότασης», είπε για να υποστηρίξει πως «η εξεταστική επιχειρεί να συσκοτίσει την αιτία των προβλημάτων του λαού που αποτελείται από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και της διαχείρισής της όπως την περιγράφουν τα Μνημόνια».

Ο κ. Καραθανασόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι «με την παράταση της δανειακής σύμβασης συνεχίζεται το μνημόνιο, τα αντιλαϊκά μέτρα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και δεν την φέρνεται στην Βουλή για να μην φανεί η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι».

Λοβέρδος: Έρευνα από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ

«Δεν δημιούργησαν τα μνημόνια την κρίση. Η κρίση δημιούργησε τα μνημόνια», είπε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Παραδώσαμε την χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα, κούρεμα χρέους, συμφωνία για νέα μείωση του χρέους και προβλεπόμενη ανάπτυξη 3% για το 2015 και 2016. Ξεπερνούσαμε την κρίση βγαίνοντας στις αγορές».

Παράλληλα, ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση «επιδεικνύει πρωτοφανή ανωριμότητα και αφήνει την οικονομία να βουλιάζει».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή ένα ατύχημα στην οικονομία ξαναήρθε στην επιφάνεια και, όπως τόνισε, «επιβεβαιώνεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έλεγε πως ότι καταφέραμε σε 5 χρόνια μπορεί να γκρεμιστεί σε μια εβδομάδα».
«Όσο για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας ότι δήθεν εσείς διαπραγματεύεστε αυτή η προσβολή σας επιστρέφει», τόνισε και πρότεινε να γίνει εξεταστική από την περίοδο της ένταξης της χώρας στην νομισματική ένωση έως σήμερα.

Ο κ. Λοβέρδος άφησε και σαφείς αιχμές για την διακυβέρνηση Καραμανλή υπενθυμίζοντας μάλιστα τα λόγια του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Την κρίση δημιούργησε η ΝΔ και σας την παρέδωσε» έλεγε ο Τσίπρας το 2011 και συμφωνώ» ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και απαρίθμησε τα σημαντικά προβλήματα της οικονομίας όταν τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε την διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

«Δώσαμε μάχη μόνοι μας. Σήμερα ορισμένοι που ζητούν συναίνεση έπη πέντε χρόνια όπλισαν τους πολίτες με μίσος. Εμείς ζήσαμε 5 χρόνια στις επάλξεις με προσωπικό και πολιτικό κόστος και όσους με μίσος αντιμάχονταν τους θυμόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επισήμανε ότι θακαταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση, σημείωσε όμως ότι θα μετέχει σε αυτή και θα ζητήσει να κληθούν ως μάρτυρες και οι Κ. Λαγκάνρτ. Ν. Στρος Καν, Ολι Ρεν κ.α.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης