Κικίλιας κατά κυβέρνησης για «ρουσφέτι σε τρομοκράτες» - Βούτσης: Το νομοσχέδιο δεν έχει «ονοματεπώνυμο»

Κικίλιας κατά κυβέρνησης για «ρουσφέτι σε τρομοκράτες» - Βούτσης: Το νομοσχέδιο δεν έχει «ονοματεπώνυμο»

Παρασκευόπουλος: Σε μεταρρυθμίσεις με ελαφρυντική κατεύθυνση πάντα κάποιοι ευνοούνται

Κικίλιας κατά κυβέρνησης για «ρουσφέτι σε τρομοκράτες» - Βούτσης: Το νομοσχέδιο δεν έχει «ονοματεπώνυμο»
Να αντικρούσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί ευνοϊκών ρυθμίσεων για έγκλειστους τρομοκράτες επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και την απόλυση ή κατ' οίκον περιορισμό κρατουμένων για βαριά κακουργήματα.

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τιμωρηθεί πολλαπλά. Άνθρωποι με καρκίνο ή αναπηρίες ζουν σε αυτές τις κακουχίες. Έχουν τιμωρηθεί αρκετά...» υποστήριξε ο υπουργός, ενώ παρατήρησε πως όλες οι μεταρρυθμίσεις με «ελαφρυντική κατεύθυνση» θα ευνοούν κάποιους καταδίκους.

Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, που κάλεσε την αντιπολίτευση να αποσύρει τις καταγγελίες περί «νομοσχεδίου-ρουσφετιού στους τρομοκράτες».

Την ίδια ώρα, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογίες, με τις οποίες ζητούν από την κυβέρνηση την κατάργηση του «κουκουλονόμου» και της αναγκαστικής λήψης γενετικού υλικού από συλληφθέντες.

Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν «ύποπτη τη χρονική συγκυρία» κατά την οποία παρατηρείται το «μπαράζ» νομοθετικών παρεμβάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης ή της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας για θέματα που «ευνοούν όσους καίνε την Αθήνα».
Κλείσιμο

Εκτιμούν, δε, ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές τις κινήσεις, «εκβιαζόμενη από αυτούς που σήμερα έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις κτιρίων και έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι».

Παρασκευόπουλος: «Μεταρρύθμιση σε ελαφρυντική κατεύθυνση»
«Οποτε στο παρελθόν υπήρξε μεταρρύθμιση αποποινικοποίησης ή ελάφρυνσης ποινών κάποιοι ευνοήθηκαν. Πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι που θα απελευθερώνονται ή θα βρίσκονται με μικρότερη ποινή. Αν θα θέλαμε να μην υπάρξουν ευνοούμενοι, θα έπρεπε οι ρυθμίσεις να μην έχουν ελαφρυντική κατεύθυνση» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός υποστήριξε ότι η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' θα οδηγήσει σε καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες κράτησης.

Αναφορικά με το συνωστισμό που παρατηρείται στα σωφρονιστικά καταστήματα, είπε: «Ο συνωστισμός στις φυλακές σχηματίζεται με συρροή πολλών παραγόντων όπως οι "φιλοξενούμενοι" κρατούμενοι, όπως ονομάζονται πρόσωπα ξένα, που έχουν ολοκληρώσει την ποινή και παραμένουν, καθώς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η απέλασή τους. Γίνεται προσπάθεια εγρήγορσης. Η έξοδος από τις φυλακές των ξένων που έχουν ολοκληρώσει την ποινή τους είναι θέμα συνταγματικό.  Η ρύθμιση θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών σωστά και δίκαια».

Εξήγησε ότι μόνο σε ακραίες περιπτώσεις θα υπάρξουν απολύσεις ή μετατροπή ποινής σε κατ' οίκον κράτηση και σημείωσε ότι τη σχετική απόφαση θα λαμβάνουν δύο συμβούλια: ιατρικό και νομικό.

Νίκος Βούτσης: «Πιο προσεκτικοί όσοι μιλούν για ρουσφέτια τρομοκρατών»
Στη συζήτηση παρενέβη και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, που σύστησε στην αντιπολίτευση να είναι πολύ προσεκτική, όταν μιλά για «ρουσφέτια προς όφελος τρομοκρατών».

Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι από τις διατάξεις θα ευνοηθεί ευρεία γκάμα κρατουμένων «Αυτά που αναφέρονται για βαθμούς αναπηρίας δεν έχουν ονοματεπώνυμο» δήλωσε ο κ. Βούτσης, σημειώνοντας ότι στη φυλακή βρίσκονται και επιχειρηματίες καταδικασμένοι για μεγάλα σκάνδαλα, οι οποίοι είναι άρρωστοι, αλλά μια κυρία που η Δικαιοσύνη έκρινε ότι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, πρέπει να βρίσκεται εκεί που είναι.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Την ίδια ώρα, πάντως, οι προωθούμενες διατάξεις αναδεικνύουν και το «ιδεολογικό χάσμα» μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αν και ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, ζήτησαν να υπάρξουν αλλαγές ως προς τις διατάξεις που αφορούν τις αποφυλακίσεις αρρώστων, αναπήρων και ηλικιωμένων κρατουμένων.

Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής της, Βασίλης Κικίλιας, ξεκαθάρισε πως: «Πρόκειται για νομοσχέδιο-ρουσφέτι σε τρομοκράτες. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βαλθεί να μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι».

Υποστήριξε πως η Ελλάδα θα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα διαθέτει φυλακές υψίστης ασφαλείας. Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι η αποφυλάκιση των αναπήρων γίνεται «για να εξυπηρετηθεί γνωστή οικογένεια τρομοκρατίας».

Ισχυρές ενστάσεις εξέφρασε ο βουλευτής του Ποταμού Ιάσων Φωτήλας και αναρωτήθηκε  πως θα κρίνει η κυβέρνηση ότι η αναπηρία ενός κρατουμένου τον αποτρέπει από την τέλεση ενός νέου αδικήματος ή από την εμπλοκή του σε νέα υπόθεση.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε τακτισμούς και μεθοδεύσεις προκείμενου να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε άλλα θέματα, την στιγμή που κυριαρχούν οι διαπραγματεύσεις.

Σφοδρές αντιρρήσεις για σωρεία ρυθμίσεων διατύπωσε και η εισηγήτρια από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ΦώφηΓεννηματά.

Το νομοσχέδιο ψήφισαν επί της αρχής μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης