Γκερέκου: Στηρίζει Βενιζέλο ή Παπανδρέου;

Γκερέκου: Στηρίζει Βενιζέλο ή Παπανδρέου;

Η διαμάχη των δύο πολιτικών έχει προσωποποιηθεί, τονίζει η υφυπουργός Πολιτισμού, σχολιάζοντας πως «είναι μια συνταγή αποτυχίας, μια λάθος συζήτηση στην οποία δεν ενδιαφέρομαι να συμμετάσχω»

Γκερέκου: Στηρίζει Βενιζέλο ή Παπανδρέου;
Εμμεσα θέση υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ παίρνει η βουλευτής Κερκύρας, Αντζελα Γκερέκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Corfu Free Press» που κυκλοφόρησε αυτή την Κυριακή.

Η υφυπουργός Πολιτισμού, επιτίθεται σε όσους υποστηρίζουν ότι με τις διαδικασίες συγκρότησης της «Δημοκρατικής Παράταξης» εκτυλίσσεται επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι «ουδείς σκοπεύει να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ ή να θίξει την αυτονομία του», αναφέροντας ότι ο μόνος λόγος ύπαρξης ενός ενδεχόμενου «καθαρού» κομματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι μόνο η «επικύρωση ή μη της αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής προοδευτικής παρέμβασης στο πολιτικό παιχνίδι με όρους συμμαχίας».

Χαρακτηρίζει δε ως υποκριτική την όποια εκ μέρους της προσπάθεια να ισχυριστεί ότι η διαμάχη εντός του κόμματός της μεταξύ Βενιζέλου - Παπανδρέου δεν έχει προσωποποιηθεί, ενώ στηλιτεύει την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κερκύρας του κόμματος να μην συμμετάσχει στο συνέδριο για την ίδρυση της «Δημοκρατικής Παράταξης», δηλώνοντας πως η ίδια θα το κάνει.

«Θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους να ισχυριστώ ότι η διαμάχη αυτή δεν έχει προσωποποιηθεί. Τα φαινόμενα εσωστρέφειας, ακόμα κι αν έχουν πολιτική βάση, ασφαλώς δε βοηθούν στην ανασυγκρότηση ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε του ευρύτερου χώρου. Μπορεί να δίνουν ενδιαφέρουσα τροφή στις παραπολιτικές στήλες αλλά αφήνουν παγερά αδιάφορο τον κόσμο ο οποίος αναζητεί ουσιαστικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και της χώρας. Είναι μια συνταγή αποτυχίας, μια λάθος συζήτηση στην οποία δεν ενδιαφέρομαι να συμμετάσχω», σχολίασε η κυρία Γκερέκου σχετικά με την κόντρα ανάμεσα σε Βενιζέλο και Παπανδρέου.

Στην ερώτηση εάν προέχει η συγκρότηση ενός νέου κόμματος με σαφή εκλογικό στόχο ή αυτό αποτελεί προσπάθεια μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ ή και εκκαθάρισης πεδίου σε εσωκομματικό επίπεδο, η κυρία Γκερέκου δήλωσε: «Απ' όσο θυμάμαι τον εαυτό μου στην Πολιτική, σε κάθε βήμα εμπλουτισμού του χώρου με νέες δυνάμεις νέες ιδέες, επικρατούσε η ίδια ιδεοληψία: θέλετε να διαλύσετε το ΠΑΣΟΚ! Να αλλοιώσετε τη φυσιογνωμία του! Νομίζω πως έχει έρθει η στιγμή να μιλήσουμε καθαρά. Ουδείς σκοπεύει να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ ή να θίξει την αυτονομία του. Στο κάτω κάτω, οι πολίτες με τη ψήφο τους δίνουν ζωή, νόημα και περιεχόμενο σε έναν κομματικό σχηματισμό. Και τη δεδομένη στιγμή όσοι από τους συμπολίτες μας αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά ως κεντροαριστεροί ζητούν επιτακτικά τρία πράγματα: την επίτευξη της ενότητας του χώρου, τη δημιουργία μιας εναλλακτικής στρατηγικής που δεν αρκείται στην μνημονιακή διαχείριση ή στο απλοϊκό όραμα μιας “μεταμνημονιακής Ελλάδας” και την ευρεία ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του χώρου. Αν λοιπόν έχει λόγο ύπαρξης ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου είναι αυτός: Να επικυρώσει ή μη την αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής προοδευτικής παρέμβασης στο πολιτικό παιχνίδι με όρους συμμαχίας. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι οι δύο κυριότεροι πολιτικοί ανταγωνιστές του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμός το έχουν αντιληφθεί και κινούνται προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των συμμαχιών τους».  
Κλείσιμο

Οσον αφορά στο εάν οι προσπάθειες ανασυγκρότησης του χώρου με επιδιώξεις δημιουργίας κόμματος τύπου Ελιάς ή Δημοκρατικής Παράταξης μπορούν να εξαγγέλλονται και να υλοποιούνται από τα «παλαιά υλικά» του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ, η υφυπουργός απάντησε πως «η Δημοκρατική Παράταξη είναι ιστορικά ο χώρος των Δημοκρατικών στον Μεσοπόλεμο, του Κέντρου πριν από τη δικτατορία, του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς μετά τη Μεταπολίτευση. Μέσα από επιτυχίες και αποτυχίες, η ιστορική συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης είχε πάντα την έννοια ενός πολιτικού χώρου διακριτού από την Δεξιά και την Αριστερά. Επομένως έχει παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει και μέλλον. Την διάκριση ανάμεσα σε «παλαιά» και «νέα» υλικά δεν τη συμμερίστηκα ποτέ. Μόνο σκοπιμότητες μπόρεσα να διακρίνω, όταν και όπως αυτή προτάθηκε. Σε ό,τι με αφορά κρίνω, επικροτώ ή αποδοκιμάζω ιδέες και απόψεις με κριτήριο το αξιακό τους περιεχόμενο, την αξιοπιστία του προσώπου που τις εκφέρει και όχι από τα «ένσημα» που ενδεχομένως έχει “κολλήσει” στη διαχείριση θέσεων πολιτικής ευθύνης».



Σχετικά με την απόφαση της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ που ζητά πρώτα κομματικό συνέδριο και μετά οτιδήποτε άλλο, η ίδια τόνισε πως η απόφαση αυτή «είναι σεβαστή. Η Ν. Ε. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ εκφράζει έναν προβληματισμό για την προοπτική ενός κόμματος που εκπροσωπεί σε τοπικό επίπεδο και κανείς δεν μπορεί να την επιπλήξει γι αυτό. Επί της ουσίας, ο αυτοαποκλεισμός της από συμμετοχικές διαδικασίες διαλόγου με ευρύτερες δυνάμεις του χώρου νομίζω ότι δεν βοηθά την ανασυγκρότηση του χώρου σε τοπικό επίπεδο». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης