Σύγκρουση Σταμάτη με Δραγασάκη για τη διαπλοκή στη Βουλή

Σύγκρουση Σταμάτη με Δραγασάκη για τη διαπλοκή στη Βουλή

Επεισοδιακά άρχισε η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Σύγκρουση Σταμάτη με Δραγασάκη για τη διαπλοκή στη Βουλή
Το τέλος των μνημονίων αλλά και οι στρατηγικές κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μονοπωλούν τον πρώτο γύρο της συζήτησης στην Βουλή επί της προτάσεως της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης.
 
Η συζήτηση ξεκίνησε την Τετάρτη με καυγά επί του διαδικαστικού με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να επιτίθεται στον πρωθυπουργό που λείπει από την αίθουσα της Ολομέλειας λόγω της συμμετοχής του στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στο Μιλάνο
 
Στη συνέχεια σημειώθηκε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του κ. Γιάννη Δραγασάκη λόγω της αναφοράς του δεύτερου περί σχέσεων διαπλοκής «φίλου του πρωθυπουργού» με εκδότες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες.
 
«Πώς δουλεύει σήμερα το σύστημα;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για να απαντήσει «Σήμερα αρκεί λεβας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, καμιά φορά και μέτριος εκδότης, ένας εφοπλιστής, ένας φίλος πρωθυπουργού, που μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο και να ακυρωθεί ένας νόμος να ακυρωθεί ένα πρόστιμο. Ετσι δεν είναι;».
 
Κλείσιμο
Από την άλλη πλευρά ο κ. Σταμάτης απάντησε λέγοντας «Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό στην αίθουσα. Βαριά κατηγορία ή βαριά συκοφαντία και είναι στο χέρι του να αποδείξει τι από τα δύο ισχύει. Ονοματεπώνυμο. Πείτε ονόματα έτσι μιλούν οι έντιμοι πολιτικοί. Μπορεί να έχουμε διαφορές αλλά ο καθένας έχει προσωπική εκτίμηση για κάθε βουλευτή. Σήμερα μας απογοητεύσατε».

Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε τον λόγο για να αναφέρει ότι «εάν υπάρξει επιμονή για ονόματα ίσως και να τα πω. Δεν είμαι έτοιμος αυτή την στιγμή. Το πότε θα το καθορίσω εγώ. Μέχρι τότε προτείνω φιλικά αν θέλετε ελέγξετε όλες τις τροπολογίες που πέρασαν με ευθύνη Μπαλτάκου και μετά ξανασυζητάμε», για να ανταπαντήσει ο υπουργός: «Απάντηση δεν υπάρχει. Ο λόγος πρέπει να είναι ξεκάθαρος και  εσείς έχετε το βάρος της απόδειξής και όχι εμείς. Άλλη εικόνα είχαμε για εσάς».

Μάκης Βορίδης: «Το μνημόνιο τελείωσε»
 
Εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι το Μνημόνιο τελείωσε ενάμιση χρόνο πριν την κανονική του λήξη χάρη στις ενέργειες του πρωθυπουργού που σταθεροποίησε την οικονομία της χώρας, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιάννης Δραγασάκης απάντησε πως «η κυβέρνηση δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Παραπλανά τον κόσμο», ενώ σημείωσε ότι «το τέλος των Μνημονίων είναι όπως αυτό που ακούγαμε ότι φεύγουν οι βάσεις στην Σούδα» και πως «οι βάσεις όμως εξακολουθούν να υπάρχουν».
 
Ο κ. Βορίδης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, εκτιμώντας πως «σε συνεννόηση με τους εταίρους, τις αγορές και το διεθνές περιβάλλον δεν θα χρειαστούμε άλλο τον Μηχανισμό Στήριξης».
 
«Το μνημόνιο τελειώνει 1,5 χρόνο νωρίτερα από ό,τι ήταν να τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως στην νέα -μεταμνημονιακή-  εποχή που δεν θα υπάρχουν «βάρβαροι», το ερώτημα που θέτουν οι πολίτες και πρέπει να απαντήσουν τα πολιτικά κόμματα είναι: δουλειές, ανάκτηση εισοδημάτων και μείωση φορολογίας.

Πρόσθεσε δε πως «στο μενού ο πολίτης έχει δύο λύσεις». «Η μια η δική μας που λέμε ότι έχουμε μοχλό για την οικονομία την αύξηση παραγωγικότητας, του ανταγωνισμού, τις  ιδιωτικές επενδύσεις την  απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας», είπε ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Υπάρχει και η άλλη λύση του ΣΥΡΙΖΑ -δεν το λένε κρατική οικονομία- αλλά κοινωνική διαδικασία μέσων παραγωγής. Υπάρχει πρόγραμμα που λέει θα κάνουμε προσλήψεις στο Δημόσιο και κρατικές τις τράπεζες».
 
Σημείωσε, επίσης, ότι οι πολίτες δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα «με κρυφή ατζέντα» αλλά με πραγματικές θέσεις όπως «για την εξωτερική πολιτική λένε  ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου πρέπει να εμπνευστούν από τα βήματα των χωρών Λατινικής Αμερικής που έχουν δύσκολο και αντιφατικό δρόμο αποδέσμευσης ή σχετικής ανεξαρτησίας από Διεθνείς οργανισμούς».
 
«Όμως οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου το έχουν τακτοποιήσει αυτό το ζήτημα ιδρύοντας την ΕΕ. Τι προτείνετε λοιπόν στους πολίτες;», ανέφερε.
 
«Η προοπτική εκλογής ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε εκροή καταθέσεων 70 δισ. ευρώ»
 
Ο κ. Βορίδης είπε ακόμη πως η χώρα μετά της εκλογές του 2012 βρισκόταν σε κατάσταση πλήρους «διεθνούς ανυποληψίας» και στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ, ενώ σημείωσε ότι «η πολιτική αστάθεια οδήγησε τους πολίτες στην δική τους κρίση και με προοπτική εκλογής ΣΥΡΙΖΑ έφυγαν 70 δισ. ευρώ από τις τράπεζες για να επιστρέψουν τώτρα σταδιακά».

«Σε αυτές τις συνθήκες ο Σαμαράς και η κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τρία κόμματα ανέλαβαν έργο διατήρησης της χώρας στο ευρώ να σταθεροποιήσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν όρους ανασυγκρότησης. Πού είμαστε δύο χρόνια μετά; Κανείς δεν συζητά για έξοδο από ευρώ. Εχει γίνει ένα μικρό θαύμα που αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες. Οικονομία σχεδόν κατεστραμμένη αλλά χάρη στις θυσίες του λαού έχει σταθεροποιηθεί. Η ύφεση μετατράπηκε σε μικρή ανάπτυξη. Ήδη αποκλιμακώνεται η ανεργία. Το  τραπεζικό σύστημα σταθεροποιημένο. Μια οικονομία σε κατάσταση καταρρεύσεως και χώρα υπό πτώχευση και πλέον είναι σταθεροποιημένη και έχει μπει σε δρόμο ανάπτυξης», πρόσθεσε.
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δίχασε την κοινωνία με λόγο μίσους που οδήγησε σε δολοφονίες»
 
Στη συνέχεια, έστρεψε τα πυρά προς την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Η αξιωματική αντιπολίτευση έπαιξε τον ρόλο της βάσει Συντάγματος όλη αυτή την περίοδο; Να θυμίσω τις ύβρεις, απειλές, τρομοκρατία, κρεμάλες, δοσίλογους. Να θυμίσω όλα όσα άκουσε η κυβερνητική πλειοψηφία όταν οι βουλευτές της προσπαθούσαν να κρατήσουν όρθια την χώρα; Ο λόγος του μίσους έχει συνέπειες. Ξεχνάτε πόσο κοντά ήρθαμε στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απόλυτης αποσταθεροποίθησης με πιθανές τραγικές συνέπειες;».
 
«Είχαμε πολιτικές δολοφονίες αυτό το διάστημα; Ναι! Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας ακριβώς, αφενός εγκληματιών που δρούσαν με την μορφή πολιτικού κόμματος και της τρομοκρατίας της άκρα αριστεράς και αν δεν επενέβαινε η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει δεν ξέρουμε αυτός ο κύκλος βίας που θα οδηγούσε», υπογράμμισε.

Γιάννης Δραγασάκης: «Όταν η κυβέρνηση λέει ότι θα τελειώσουν τα μνημόνια είναι σαν τότε που λέγαμε ότι θα φύγουν οι βάσεις των Αμερικάνων»
 
Κριτική στην ρητορική της κυβέρνησης περι επερχόμενου τέλους στα Μνημόνια έκανε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «όταν η κυβέρνηση λέει ότι θα τελειώσουν τα μνημόνια είναι σαν τότε που λέγαμε ότι θα φύγουν οι βάσεις των Αμερικάνων».

Αναφορικά με τις καταγγελίες Βορίδη περί καλλιέργειας μίσους απάντησε: «Μιλήσατε για μίσος; Ο Σαμαράς δεν ήταν αρχιτέκτονας της θεωρίας των δύο άκρων; Μιλήσατε για εγκλήματα; Ποιοι ήταν οι συνομιλητές της γνωστής οργάνωσης;».

Χαρακτήρισε «τακτικισμό» την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης ενώ υποστήριξε πως οι πραγματικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι επικοινωνιακοί. Είπε ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει την χώρα «ξέφραγο αμπέλι» και προέβλεψε χειρότερες ημέρες με απελευθέρωση των απολύσεων, απαγόρευση κινητοποιήσεων, και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο κ. Δραγασάκης μίλησε για τις εξαγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ δηλώνοντας ότι αποτελούν ένα «πρώτο κύκλο ανασυγκρότησης της χώρας» διότι στην συνέχεια θα ακολουθήσει ένα δεύτερος κύκλος «θεσμικής ανασυγκρότησης του κράτους».

Παναγιώτης Ρήγας: Η ανασυγκρότηση της χώρας δεν γίνεται με χορούς του Ζαλόγγου
 
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παναγιώτης Ρήγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαρκή και συντονισμένη «λασπολογία» εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, ενώ υπενθύμισε στον κ. Βορίδη ότι η προσπάθεια για την σωτηρία της χώρας δεν ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012 αλλά πριν από τέσσερα χρόνια.
 
«Το ότι προκαλέσαμε ψήφο εμπιστοσύνης το κάναμε γιατί με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ - του άρπα κόλα και ρεσάλτο στην εξουσία- δημιουργήθηκε  διαρκής ανασφάλεια στον κόσμο για το αν θα γίνουν εκλογές. Αν θα πέσει η κυβέρνηση κ.α. Με την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης δίνουμε θεσμική απάντηση», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Η χώρα πρέπει να ξαναγίνει κανονική χώρα. Συμμετέχουμε στην κυβέρνηση για να βγει η χώρα από κρίση».

Υποστήριξε ακόμη πως η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί την τακτική της διγλωσσίας, ενώ σημείωσε πως αν και καταγγέλλει κάθε κυβερνητικό μέτρο στο πρόγραμμά του, χρησιμοποιεί τα ευεργετικά του αποτελέσματα.

Επίσης, είπε πως απομένει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και στην συνέχεια το κάθε κόμμα θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Αυτά όλα δεν γίνονται άρπα κόλλα, ούτε με εξόδους Μεσολογγίου ή χορούς Ζαλόγγου. Υπάρχει ανάγκη να είμαστε σε σοβαρό διάλογο με δανειστές και εταίρους. Ούτε Βενεζουέλα ούτε πειράματα Λατινικής Αμερικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γιάννης Δημαράς: «Πανεθνικό πατριωτικό μέτωπο για να αντιμετωπιστούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα

Ως «συναγερμό» για την δημιουργία «ενός πανεθνικού πατριωτικού ενωτικού μετώπου» που θα αντιμετωπίσει όλα τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας χαρακτήρισε την τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς.

«Η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για μικροπολιτικούς λόγους», είπε και εκτίμησε ότι ασχέτως αποτελέσματος «θα καταλήξει  σε πολιτικό τσουνάμι μίσους και διχασμού που αντιτίθεται με το μήνυμα και την απαίτηση του λαού για ενότητα και συναδέλφωση».

Γιάννης Μιχελάκης: Πολυγλωσσία και χάος από τον ΣΥΡΙΖΑ
 
Ως αναγκαία χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει σε ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, σημειώνοντας πως «συνδέεται άμεσα με τον αγώνα που δίνει στο εσωτερικό μέτωπο και το διεθνές πεδίο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, την επιστροφή στην ανάπτυξη, την αναγέννηση των χαμένων ελπίδων».

«Είναι ταυτόχρονα μια έμπρακτη απάντηση στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν σε πολιτική ανωμαλία», είπε ο εισηγητής της ΝΔ για να προσθέσει: «Είναι απάντηση σε αυτούς που δεν διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο τη χώρα την πιο κρίσιμη στιγμή. Σχέδια ανωμαλίας που δεν στρέφονται απλά και μόνο εναντίον της κυβέρνησης. Πλήττουν την ίδια τη χώρα. Πλήττουν την οικονομία. Πλήττουν τα συμφέροντα των πολιτών».
 
«Ποια είναι, όμως, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ελληνικό χρέος;», αναρωτήθηκε.

«Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης υποστηρίζει πως "αντί για κούρεμα μπορεί να γίνει πάγωμα". Ο κ. Γιώργος Σταθάκης... ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης επιμένει στο μεγάλο κούρεμα… Και η ασυνεννοησία δεν σταματά εδώ. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν  στη ΔΕΘ ότι "το πρώτο βράδυ της νίκης θα ακυρώσουμε τα μνημόνιο". Ο κ. Σκουρλέτης δήλωνε ότι "δεν θα γίνει σε μία ημέρα η καταγγελία του μνημονίου γιατί προϋποθέτει συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο". Τι τελικά σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα έκανε αν ποτέ γινόταν κυβέρνηση; Σε ποιο αδιέξοδο θα οδηγούσε τη χώρα; Κάποιοι λένε ότι θα προχωρούσαν σε στάση πληρωμών. Κάποιοι άλλοι υπόσχονται δημοψήφισμα», είπε.

Τόνισε, τέλος, ότι «απέναντι στην πολυγλωσσία και το χάος του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς κάνουμε πράξη ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την έξοδο από την κρίση: Απεμπλοκή  από το Μνημόνιο. Αποχώρηση του ΔΝΤ. Λύση στο πρόβλημα χρέους», ενώ υποστήριξε πως πάνω από όλα είναι υποχρέωσή μας να μην αφήσουμε σενάρια ανωμαλίας να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

«Δεν είναι ζήτημα κομματικής σκοπιμότητας. Είναι υπόθεση ύψιστης εθνικής ευθύνης. Αυτό το νόημα έχει και η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά», τόνισε.

Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ): Αρνούμαστε την συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής

Για σκηνικό αυξανόμενης έντασης που επιβαρύνει την οικονομία της χώρας έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ενώ υποστήριξε ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

«Στη ΔΗΜΑΡ είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές γι αυτό και είμαστε σταθερά υπερ της αλλαγής πορείας Ευρώπης», είπε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, ενώ υποστήριξε ότι «η χώρα μας παραμένει σε κατάσταση κρίσης.

«Δεν έχει βρεθεί διέξοδος από την πορεία που απειλεί την κοινωνία. Τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να είναι στόχος. Όμως ο ποσοτικός στόχος στο Μεσοπρόθεσμο είναι ανέφικτος. Για να είναι βιώσιμα τα πλεονάσματα πρέπει να στηρίζονται στην ανάπτυξη και όχι στην φορολόγηση», ανέφερε ο κ. Αναγνωστάκης.

Τέλος, σημείωσε πως απαιτούνται «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με σταθερό ευρωπαϊκό βηματισμό» καθώς και «νέα σχέση με τους εταίρους για την αυτονομία της χώρας. Ειδικό πρόγραμμα για μείωση της ανεργίας. Η κυβέρνηση αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας και να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων. Εμείς ως ΔΗΜΑΡ αρνούμαστε την συνέχεια αυτής της πολιτικής».
 
Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ): «Τσεκουροφόρος» ο Βορίδης

Για φίμωση μίλησε ο εισηγητής της ΧΑ, Ηλίας Παναγιώταρος, με αφορμή την απόφαση του εισαγγελέα να μην επιτρέψει στους προφυλακισμένους βουλευτές του μορφώματος να παραστούν στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Χαρακτήρισε τον κ. Βορίδη «τσεκουροφόρο», ενώ για τους προφυλακισμένους βουλευτές 
πρόσθεσε: «Πώς καταργείται το τεκμήριο αθωότητας; Αν ο Βορίδης έχει έρθει το 1997 σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια;».

Τέλος, μίλησε και αυτός για σχέσεις κυβέρνησης με μεγαλοεκδότες και τραπεζίτες, ενώ υποστήριξε πως «χωρίς απαίτηση του γερμανικού δανείου, δεν μπορείτε να μιλάτε για ανάπτυξη».

Νίκος Καραθανασόπουλος: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζουν τον λαό

Επίθεση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Επιχειρούν τεχνίτη πόλωση και κάλπικη αντιπαράθεση που χαμηλώνει τον πήχη των λαϊκών απαιτήσεων», είπε για να προσθέσει: «Όσο προχωρούμε αυξάνονται οι ομοιότητες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βασικό χαρτί και των δύο ο αποπροσανατολισμός του λαού».

Θεόδωρος Παραστατίδης: Σταματήστε να καλείτε σε απολογία τον ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή κριτική στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική άσκησε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Θεόδωρος Παραστατίδης, ενώ παράλληλα κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να σταματήσει να καλεί σε απολογία τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήρθε η ώρα να απαλλαγεί η χώρα από συγκυβέρνηση και την πολιτικής», είπε για να καλέσει τους πολίτες σε συμπόρευση «για συγκρότηση ενιαίου δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου που θα συμβεί στις επόμενες εκλογές».

Υποστήριξε ακόμη ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ως εργαλεία επικοινωνιακά που τρομοκρατούν τον κόσμο με έξοδο από ευρώ και φυγή τραπεζικών καταθέσεων.

«Όλα αυτά θα συμβούν σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση. Όμως εσείς κυβερνάτε και όχι άλλοι που καλείτε να απολογηθούν», ανέφερε για να σημειώσει: «Από πότε η Δημοκρατική διαδοχή μπορεί να χαρακτηριστεί αστάθεια. Έχετε την λογική ότι μόνο εσείς είστε Έλληνες και μόνο εσείς δικαιούστε να κυβερνήσετε ανεξάρτητα από το τι θέλουν οι πολίτες».

Λοβέρδος: «Πολιτικές σουσουράδες επιχειρούν να κλείσουν την πόρτα που οδηγεί σε έξοδο από την κρίση»

Τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο στόχος των 180 βουλευτών και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή επισήμανε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση του αιτήματος της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία του Σώματος.

Παράλληλα, μίλησε για «πολιτικές σουσουράδες» οι οποίες κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης επιχειρούν να κλείσουν την πόρτα που οδηγεί σε έξοδο από την κρίση.

«Για να υπάρξει η πολιτική σταθερότητα χρειάζεται να ολοκληρωθεί η τετραετής κοινοβουλευτική περίοδος», είπε ο υπουργός Παιδείας για να προσθέσει: «Για να γίνει αυτό και να υπάρξουν οι 180 βουλευτές προϋποτίθεται να μην γίνουν άλλες απολύσεις, να υπάρξουν γενναίες  ρυθμίσεις και απομείωση της φορολογίας. Θα επιτευχθούν οι τρεις στόχοι η πορεία είναι προδιαγραμμένη».

Ο κ. Λοβέδρος ζήτησε να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα τελευταία βήματα εξόδου από τα μνημόνια και επιστροφής στην ευημερία.

Πρόσθεσε, όμως, ότι «ενώ δίνουμε μάχη, ακούγονται πολιτικές φωνούλες από πολιτικές σουσουράδες εκτός βουλής» και εξήγησε: «Η πρώτη λέει «μα τι σας πειράζουν οι εκλογές. Σας πειράζει η Δημοκρατία. Όμως, η Δημοκρατία  προϋποθέτει και σταθερότητα. Η αστάθεια έφερε δικτατορία και φασισμό… Σε αυτές τις υποκριτικές φωνές που λένε αν πειράζει η Δημοκρατία λέμε ότι ποτέ δεν ήταν αντίπαλος σε αυτές τις στιγμές η Δημοκρατία αλλά ο φασισμός».

«Η δεύτερη φωνή είναι αυτή που υποστηρίζει ότι όλα τα μέτρα που πήραμε μέσα στην κρίση τα πήραμε ως πολιτική επιλογή» είπε για να συνεχίσει: «Ψαρεύουν σε θολά νερά οι δημαγωγοί. Τους συμβουλεύω να δουν τα πράγματα από την σκοπιά που υπαγορεύει η πραγματικότητα». 


Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ): Θα δώσω ψήφο όχι επειδή είμαι μαντρωμένος ή πρόβατο

Σκληρή κριτική σε μια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου στην Βουλή επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για την εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πάταξης της φοροδιαφυγής. Αναφέρθηκε στην υπόθεση των εμβασμάτων αλλά και στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» ενώ πρόσθεσε «υπήρξε απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αθλητισμού, κ.κ. Χαρδούβελη και Αδριανού, σύμφωνα με την οποία πρώην πρωταθλητές θα διορίζονται εφοριακοί. Ετσι θα δώσουμε την μάχη για την φοροδιαφυγή;».

Δριμύτατη ήταν και η κριτική του για την εκπρόσωπο της κυβέρνησης Σοφία Βούλτεψη στην οποία είπε «δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης»: «Ζημιά έκανε η απόφαση της κυρίας Βουλτεψη να μην καλυφθεί η ομιλία Τσίπρα στην ΔΕΘ. Σε αυτές τις συμπεριφορές εγώ δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης. Η ίδια μάλιστα είπε ότι εκτός από τους Ρομά υπάρχουν και άνθρωποι. Δεν ξέρω αν είναι ρατσίστρια ή έκανε λάθος διατύπωση αλλά σε κάθε περίπτωση έκανε ζημιά».

Ωστόσο υποστήριξε πως «Θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί θα ήταν καταστροφή να πάμε σε εκλογές. Θα δώσω ψήφο, όχι επειδή είμαι μαντρωμένος ή πρόβατο αλλά με ήσυχη συνείδηση απέναντι σε αυτούς που με εξέλεξαν».

Γιοβανόπουλος: «Απαιτείται εθνική συνεννόηση μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας»

Το στίγμα των διεργασιών που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ώρες στο στρατόπεδο των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών έδωσε ο κ. Κώστας Γιοβανόπουλος επισημαίνοντας την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» από τα μέλη της παρούσας Βουλής.

Ο κ. Γιοβανόπουλος επιτέθηκε με σφοδρότητα τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στην αντιπολιτευτική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 «Συνειδησιακά δεν μπορώ παρά να αρνηθώ την ψήφο εμπιστοσύνης ειδικά σε ένα καθεστώς εκβιαστικό γιατί έρχεται να μας προσμετρήσει σε κάθε μαντρί ο κάθε δημοσιογραφίσκος. Αν θα πάμε στους 120 του ΣΥΡΙΖΑ ή στους άλλους της κυβέρνησης» ειπε για να προσθέσει «Με ποιο θράσος ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης με τόσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που απαλλάξατε από ευθύνες τους αγροτοπατέρες;».

Από την άλλη είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για διαγραφή χρέους αλλά αυτό το κάνει ο πιστωτής. Τι πασοκική νοοτροπία είναι  αυτή; Πείτε την αλήθεια. Πού θα βρείτε τα λεφτά από πού θα τα πάρετε; Πείτε ότι το χρέος είναι αβάσταχτο. Τι να την κάνετε την πηγή της εξουσίας; Εχετε έπαρση. Δεν επιδείξατε την στοιχειώδη εμμονή να τελειώσει η αλητεία με την ασυλία των υπουργών και βουλευτών δεν είχατε την εντιμότητα να το κάνετε».

Ωστόσο, σημείωσε ότι απαιτείται «εθνική συνεννόηση» μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε: «Είναι δύσκολη η εποχή για να βαδίσουμε μόνοι μας. Διδαχθείτε από τα παραδείγματα. Αν έχετε στόφα να διοικήσετε την χώρα δείξτε το με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Από εσάς περιμένουμε να δείξετε τον χαρακτήρα. Το κλειδί το κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τελειώνουν τα μνημόνια. Πείτε το να το ξέρουμε… Να ζητήσουμε μια καλύτερη και ελεύθερη Ελλάδα αλλά πρέπει να μοχθήσουμε γι αυτό. Αυτά να πείτε στους ψηφοφόρους σας. Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη σε αυτό και να το κάνουμε έντιμα». 


 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης