LIVE

Κορωνοϊός

Τι αποκαλύπτει η Ναόμι Κλάιν για τη συνάντησή της με τον Τσίπρα

Τι αποκαλύπτει η Ναόμι Κλάιν για τη συνάντησή της με τον Τσίπρα

«Ήμασταν ένα κόμμα που είχε τοποθετήσει το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, αλλά, εξαιτίας όλων αυτών των χρόνων της ύφεσης στην Ελλάδα, ξεχάσαμε την κλιματική αλλαγή» είχε παραδεχτεί στην Καναδή συγγραφέα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Γιατί συγκρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ με τις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής

Στο... μυαλό του Αλέξη Τσίπρα εισβάλλει η συγγραφέας Ναόμι Κλάιν, όπως προκύπτει από το νέο της βιβλίο, «This Changes Everything: Capitalism vs The Climate».

Στα αποσπάσματα του βιβλίου, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ την Πέμπτη και δημοσιεύονται στο περιοδικό The Nation, η συγγραφέας αποκαλύπτει πως ο κ. Τσίπρας, όταν είχε συναντηθεί μαζί της στην Αθήνα, δεν είχε διστάσει να παραδεχθεί, αναφερόμενος στις πολιτικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ: «Ήμασταν ένα κόμμα που είχε τοποθετήσει το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, αλλά, εξαιτίας όλων αυτών των χρόνων της ύφεσης στην Ελλάδα, ξεχάσαμε την κλιματική αλλαγή».

Η παραπάνω αναφορά συμπεριλαμβάνεται στο νέο βιβλίο της Ν. Κλάιν «This Changes Everything: Capitalism vs The Climate», σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό The Nation, το οποίο δημοσιεύει αποσπάσματα από το βιβλίο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ την Πέμπτη.

«Έναν περίπου χρόνο πριν, δειπνούσα με μερικούς νέους φίλους στην Αθήνα» γράφει η Ναόμι Κλάιν -την οποία, σημειωτέον, ο κ. Τσίπρας είχε... μπερδέψει κάποτε με το διάσημο μανεκέν, Ναόμι Κάμπελ.

«Την επομένη το πρωί, είχα προγραμματισμένη συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα, τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και μία από τις λίγες πηγές αισιοδοξίας σε μια Ευρώπη ρημαγμένη από τη λιτότητα» αναφέρει η συγγραφέας του βιβλίου, όπως σημειώνεται στο περιοδικό, τονίζοντας στη συνέχεια: «Ζήτησα από την ομήγυρη ιδέες για ερωτήσεις που θα μπορούσα να θέσω στο νέο πολιτικό. Ένας από αυτούς πρότεινε: "Η ιστορία σου χτύπησε την πόρτα. Εσύ απάντησες;"».

Η Κλάιν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισημαίνει στο βιβλίο της: «Την περίοδο εκείνη, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του κ. Τσίπρα, διενεργούσε έναν έξοχο αγώνα κατά της λιτότητας. Παρ' όλα αυτά, δυσκολευόταν να διαμορφώσει μια δική του θετική οικονομική προοπτική. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ότι το κόμμα του δεν αντιτάχθηκε στην απόφαση της κυβερνητικής συμμαχίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια απειλή για τις ωραίες θάλασσες της Ελλάδας και για το κλίμα συνολικά. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι τα κεφάλαια που θα προέλθουν από το εγχείρημα, πρέπει να δοθούν για την κάλυψη των συντάξεων και όχι για να αποπληρωθούν οι πιστωτές της χώρας. Με άλλα λόγια, το κόμμα δεν παρείχε μια εναλλακτική λύση στην εξόρυξη, αλλά απλά διέθετε πιο δίκαια σχέδια για την αναδιανομή των πόρων, κάτι ανάλογο με τις περισσότερες αριστερές κυβερνήσεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής».

Στο δημοσίευμα του περιοδικού The Nation αναφέρεται, επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η συγγραφέας σημειώνει στο βιβλίο της πως, «όταν συναντηθήκαμε την επόμενη μέρα με τον κ. Τσίπρα, ανέφερα χωρίς περιστροφές ότι οι ανησυχίες για την περιβαλλοντική κρίση επισκιάσθηκαν από άλλες, πολύ πιο άμεσες».

«"Ήμασταν ένα κόμμα που είχε τοποθετήσει το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας" δήλωσε (o κ. Τσίπρας), "αλλά, εξαιτίας όλων αυτών των χρόνων της ύφεσης στην Ελλάδα, ξεχάσαμε την κλιματική αλλαγή"».

Τέλος, όπως τονίζεται, η Καναδή συγγραφέας διατυπώνει την άποψη ότι «αυτό είναι βέβαια απόλυτα κατανοητό. Πρόκειται επίσης για μια τρομερά χαμένη ευκαιρία και όχι μόνο για ένα κόμμα σε μια χώρα του κόσμου».

Προσέθεσε, δε, ότι «η έρευνα που έχω κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια, με έχει πείσει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα ιστορικό άνοιγμα για την προοδευτική μεταμόρφωση» και «έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε πολιτικές που θα βελτιώσουν δραματικά τη ζωή, να κλείσουν το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να δημιουργήσουν τεράστιο αριθμό καλών θέσεων εργασίας», καθώς και για «την προώθηση της δημοκρατίας, για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Compare before Flying

Η μεγαλύτερη απάτη είναι η κλιματική αλλαγή ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Τεράστια μπιζνα άνοιξε μία αγορά που δεν υπήρχε τρισεκατομμυρίων δολλαρίων, γέμισε τον κόσμο με φοβίες και με ψεύτικες ανάγκες. ΜΚΟ, λεφτά κάτω από το τραπέζι, λαβύρινθος offshore, περίεργες πηγές χρηματοδότησης, όλα αυτά παράλληλα με τις επίσημες. Οι αλλαγές στο κλίμα της Γης μέσα σε μία περίοδο τρισεκατομμυρίων ετών είναι φυσιολογικό φαινόμενο πράγμα παραδεκτό από όλους τους επιστημονικούς κύκλους. Γίνεται σε φάσεις πολλών χιλιάδων ετών φτάνοντας από το πάγωμα και ξεπάγωμα ωκεανών μέχρι την αντιστροφή των πόλων. Όλα τα ρίχνουν στην εκπομπή co2 από τον σύγχρονο άνθρωπο και τις δραστηριότητες του, ξεχνόντας επιτούτου να αναφέρουν άλλες φυσικές πηγές εκπομπής -πολύ πιο επιβαρυντικές-που υπάρχουν για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Σκεφτήτε μόνο ότι για να φτιαχτεί μία μπαταρία υβριδικού αυτοκινήτου η ενέργεια που καταναλώνεται σε όλα τα στάδια -από την εξόρυξη της πρώτης ύλης μέχρι την τελική της μορφή- ισούται με την ενέργεια που καταναλώνουν 120 συμβατικά αυτοκίνητα που κινούνται ασταμάτητα για μία εβδομάδα. Στο internet υπάρχουν εκατομμύρια άρθρα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας του σύγχρονου ανθρώπου. Υπάρχουν άλλα τόσα εκατομμύρια άρθρα που αποδεικνύουν το αντίθετο με στοιχεία και υπολογισμούς. Τα βασικά κανάλια παροχής πληροφοριών επιλέγουν συνειδητα να παρέχουν μόνο την μία πλευρά της πληροφορίας, στο βάθος φτάνουμε στους τρόπους χρηματοδότησης αυτών των εταιριών και τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος ανθρώπων που κινούν εταιρίες και ιδρύματα που θα ήθελαν να βλέπουν να καταναλώνετε χρήμα και σε νέες ...."ανάγκες". Μήν τρώτε αμάσητα όσα σας προσφέρουν για να βγάλουν λεφτά από προιόντα και ανάγκες που δημιουργήθηκαν τεχνηέντως για να ανοίξει μία αγορά τρις. δολλαρίων.

climatedepot

Η μεγαλύτερη απογοήτευση τους, όλων αυτών που επενδύουν στο φόβο της κλιματικής αλλαγής (βλέπε υπερθέρμανση) είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών που δείχνουν ότι όχι μόνο δεν υπερθερμαίνεται ο πλανήτης συνολικά αλλά παρατηρήτε σταδιακή και συνεχόμενη μικρή πτώση της θερμοκρασίας του από το 2002 που αποδεικνύει ότι κλείνει ο κλιματικός κύκλος αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επένδυαν με το φόβο. Η ίδια η Γή τους διαψεύδει πανηγυρικά, συνεχίζοντας τους κλιματικούς κύκλους της όπως κάνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σχετική αρθρογραφία (για την πραγματικότητα της ψύξης του πλανήτη) υπάρχει σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες στο internet.

κωστης

αρα ο τσιπρας θα : φτιαξει το κλιμα, θα μας κανει ολους δυ θα σβησει το χρεος θα μαλακωσει τους τζιχαντιστες θα χαμηλωσει το θιβετ, θα ρηχανει τον ειρηνικο θα βαθυνει τον ατλαντικο θα παγωσει τον βορειο ωκεανο θα δροσισει τη σαχαρα, θα δωει πρωταθλημα στον παοκ, θα φαει η μυγα σιδερο, θα παει την συνταξη 1800 θα παει το πετρελαιο 0,0000000009 το γαλονι, θα αυξησει τις εξαγωγες και τις εισαγωγες, θα σβησει τα δανεια θα σωσει τις τραπεζες, θα ιδιωτικοιησει τη γη θα εθνικοποιησει την παραγωγη θα ριξει την βασιλισσα της αγγλιας θα στηριξει τον καρολο, θα νομιμοποιοησει την μοιχεια θα στηριξει τις ζωντοχηρες, θα φορολγησει την ναυτιλια θα ελαφρυνει τους εφοπλιστες, θα κρατικοποιησει την βιομηχανια θα επιδοτησει τους βιομηχανους, θα αυξησει τα επιδοματα ανεργιας εργασιας ημιαργιας αεργιας μερικης εργαρσιας, θα επιδοτησει την εγκαιρη προσελευση την φωτοτυπια το φαξ το εμαιλ το σμσ, θα επαναφερει στο δημοσιο το 5ωρο με τις ωρες μετακινησης επιδοτουμενες και συμπεριλαμβανομενες και αυτα οχι στην ελλαδα μονο, αλλα απανταχου και σε ολο τον κοσμο

Κλαιν μαιν

δηλ. εμεις της λεγαμε ο κοσμακης καιγεται και η αμερικανοεβραια μας ελεγε για την "κλιματικη αλλαγη" και τα πρασινα αλογα . Θα μας κανουνε να συμπαθησουμε και το τσιπρα ρε π....! Mr Alexis καλα ελεγες εσυ να συναντηθεις με την Ναομι ΚΑΜΠΕΛ καλυτερα , στειλ την αυτην στον ΓΑΠ και τον Αντρικο να πουνε για καμια πρασινη κομπινα με ΜΚΟ

ναομι καμπελ

το δαμε και αυτο, βρεθηκε καποια με πιο καμενο εγκεφαλο απο τον τσιπρα, κοντα της ο τσιπρας φαινεται τερας ορθολογικης και common sense

30,000 scientists sue Al Gore

Της είπε κανείς πως η κλιματική αλλαγή εξαιτίας του ανθρώπου αποδείχθηκε απάτη;

Κοιμήσου

Κοιμήσου μωρό μου..Κοιμήσου...Ξάπλωσε πάνω στους πάγους της Αρκτικής και κοιμήσου ήσυχος..Άμα νιώσεις νερό να πλατσουρίζει στο π....δάκι σου, όνειρο θα είναι μπέμπη μου. Όχι μωρό μου, δεν λιώνει ο πάγος. Οι κακοί Εβραίοι έχουν κάνει συνομωσία πάλι...Όχι μικρό μου, δε χρειάζεται να προσέχεις το περιβάλλον...Ψέμματα είναι όλα, μπορείς να συνεχίσεις να μολύνεις άφοβα μικρό μου...Κοιμήσου...

Κοινή λογική

Ευτυχώς για την ανθρωπότητα που εκτός από τους μπαρουφολόγους τύπου Κλάιν οι οποίοι ζούνε στον κόσμο τους υπάρχουν και κάποιοι αφανείς που πραγματικά προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο. Απορία: η συγκεκριμένη κυρία τα ταξίδια της τα κάνει με τα πόδια ή με αεροπλάνο το οποίο χρησιμοποιεί πετρέλαιο;

mind the GAP

ποδηλατο και κουπι οπως ο ΓΑΠ

ΑΕ

Μπράβο, είσαι πολύ έξυπνος... Πληροφοριακά τα αεροπλάνα δεν καίνε πετρέλαιο

Για να καταλαβαινόμαστε.

Η Ναόμι Κλάϊν γεννήθηκε και μεγάλωσε σε οικογένεια ακτιβιστών. Εγινε μια έξυπνη ερευνήτρια σε θέματα πραγματικά σύγχρονα και ενδιαφέροντα και τα βιβλία τησ είναι διαβαστερά. Το "δόγμα του σοκ" επηρέασε πολλούς σκεπτόμενους ανθρώπους. Ακόμη και ο Γιανναράς την παρέθεσε σαν σημείο αναφοράς. Ομως ενώ η γραφή είναι συναρπαστική, οι απόψεις δεν παύουν να είναι μονομερείς και πολλά που βλέπουμε σήμερα σε χώρες που παριέγραψε στο βιβλίο της πριν 15-20 χρόνια δεν την δικαιώνουν. Καθόλου περίεργο που είδε τον Τσίπρα σαν αναδυόμενο ηγέτη στην Ευρώπη. Ηθελα νάξερα αν πήγαινε στη Νορβηγία θα τους έλεγε να σταματήσουν την εξόρυξη; Αλλο να κάνεις καμπάνια υπέρ των ανανεούμενων πηγών ενέργειας και άλλο να λες σε μια χώρα χρεοκοπημένη να μην κάνει εξόρυξη. Αλλωστε λέει διάφορα ο Rifkin στα βιβλία του που την ενδιαφέρουν. Εμείς είχαμε τη Μπιρμπίλη μας και άμα πάρουμε τα πάνω μας και τότε θα γεμίσουμε ανεμογεννήτριες. Εκεί θέλω την Κλάϊν σε μια συζήτηση με την καλόγρια που της ενοχλούσαν την προσευχή οι ανεμογεννήτριες και τους οικολόγους που απειλούν με πόλεμο αν βάλει η Μονή Πεντέλης φωτοβολταϊκά στο βουνό.

λουκα

απεταξαμην τις δαιμονικες σατανογεννητριες

κλιματική αλλαγή .................talk talk

....περι ανεμων και περι υδατων ...δηλαδη. !

ο θιασος του σορος σε μια φωτο

σκεψου ποσο πολυ δικτυωμενος ειναι ....για να τον κανουν τοση μεγαλη-οργανωμενη-προβολη.

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ

Κλάιν...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης