Σαμαράς σε ΣΥΡΙΖΑ: «Νομίζετε ότι σας ακούει η κοινωνία; 30-40 ήταν απ' έξω σήμερα»

Σαμαράς σε ΣΥΡΙΖΑ: «Νομίζετε ότι σας ακούει η κοινωνία; 30-40 ήταν απ' έξω σήμερα»

Με 153 υπέρ, 142 κατά και ένα «παρών» ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή - Έγκλημα να υπονοείτε ότι θα γίνει «κούρεμα» καταθέσεων, είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους θα διανεμηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα

Σαμαράς σε ΣΥΡΙΖΑ: «Νομίζετε ότι σας ακούει η κοινωνία; 30-40 ήταν απ' έξω σήμερα»
Με τη στήριξη 153 βουλευτών της συγκυβέρνησης υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, καθώς από τη διαδικασία απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ειδικότερα, το αποτέλεσμα έχει ως εξής

- Ψήφισαν 296 βουλευτές

Κλείσιμο
- Υπέρ ψήφισαν 153

- Κατά 142

«Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης.

Απόντες ήταν επίσης οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός.

«Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός ανάκαμψης μετά από πολλά χρόνια. Είναι βήμα προς τα μπροστά» σχολίασε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σκληρή επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα

Εστιασμένη στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, τον οποίο κατηγόρησε για “αθεράπευτο λαικισμό”, ενώ του καταλόγισε προσπάθεια για χρεοκοπία της χώρας.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: “Υπηρετείτε τις εμμονές σας και παράγετε φανατισμό, σας ενόχλησε ότι μιλήσαμε για τις επιτυχίες της Ελλάδας, σας προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό και αμφισβητείται τις επιτυχίες της χώρας. Σας χαροποιούσε το Grexit, ενώ τώρα στεναχωριέστε για το Grecovery, σας στεναχωρεί που αλλάξαμε πορεία στο καράβι. Αυτά είναι κακοπιστία και τύφλωση από ιδεοληψία. Είσαστε μισαλλόδοξοι στις επιτυχίες της χώρας και αυτό σας οδηγεί σε λάθος αντιπολίτευση. Δεν ψηφίσατε καμία περικοπή σπατάλης που φέραμε. Καλλιεργείτε σύγχυση στην κοινή γνώμη με ψέματα που αξιοποιούν οι λαικιστές”.

Σας θυμίζω τα ψέματα που λέγατε, είπε ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

- Πρώτο, ότι θα φορολογηθούν τα ακίνητα με μεγαλύτερους φόρους που θα φθάνουν στη δήμευση. Με το νέο φόρο ακινήτων το 75% των φορολογουμένων, θα πληρώσει λιγότερα από το 2013 και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, δεν θα πληρώνεται από το λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ είναι και από τους χαμηλότερους διεθνώς.

- Δεύτερο ψέμα ότι θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί. Οι κατοικίες των ανέργων, των φτωχών και των μικρομεσαίων, θα προστατευθούν. Αυτή είναι η δική μας θέση.

- Επίσης, ότι θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, είναι έγκλημα και μόνο να το υπονοείτε... Αντίθετα, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πιο θωρακισμένες. Τώρα θα αρχίσει να αποκαθίσταται και η ρευστότητα που καθυστέρησε όχι από δική μας ευθύνη.  

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση έκανε επανάσταση:

- Πρώτον, με το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως είπε και εξήγησε ότι για πρώτη φορά η χώρα δεν θα χρειαστεί δανεικά, για να βγάλει τις ανάγκες της. Είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να αποδεσμευτούμε από το Μνημόνιο. Το δέχονται όλοι πλην ΣΥΡΙΖΑ.

- Εξαλείφουμε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και διορθώνουμε έτσι μακροχρόνιες αδυναμίες της οικονομίας

- Πετύχαμε τους στόχους του προυπολογισμού στις δαπάνες, στα έσοδα, στην ύφεση, στην πάταξη φοροδιαφυγής. Υπήρξε υστέρηση στην ανεργία, που όμως σταθεροποιήθηκε στο 27% και από του χρόνου θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Η σημαντικότερη επανάσταση, όμως, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η στροφή στην ανάκαμψη. Σχεδόν όλοι προεξοφλούν ότι το 2014 θα είναι έτος επιστροφής στην ανάκαμψη έπειτα από έξι οδυνηρά χρόνια ανάκαμψης, που θα γίνει με δικές μας δυνάμεις.

Είναι αυτό, είπε ο κ. Σαμαράς, μία πραγματική επιτυχία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, δίνοντας έτσι στήριξη στον κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκε βολές από βουλευτές της συμπολίτευσης.

Όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις, έγιναν πολλές θυσίες από το λαό, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι θυσίες του έπιασαν τόπο και βάζουν τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.

Δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα, γιατί εμείς το εμποδίσαμε, όπως επίσης δεν χρεοκόπησε η εξωστερέφεια και η ανταγωνιστικότητα. Έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη αναδιάρθωση χρέους που έχει γίνει παγκοσμίως και χωρίς να χρεοκοπήσουμε, είπε ο κ. Σαμαράς.

Για την Παιδεία, σημείωσε ότι η κατάσταση εξομαλύνεται και ότι, ενώ ο ιδιωτικός τομέας έχει χάσει 800.000 θέσεις εργασίας, εμείς ασχολούμαστε με μερικές εκατοντάδες στον δημόσιο τομέα.

Υπαινίχθη ότι “κάποιοι από αυτούς που χάνουν τις θέσεις τους είναι συνεπώνυμοι”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν κυκλώματα συγγενών που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Θέλετε κλειστά τα πανεπιστήμια αν κινδυνεύσετε να χάσετε τον έλεγχο” είπε χαρακτηριστικά.

Θα τα αλλάξουμε όλα, θα προχωρήσουμε σε πείσμα όλων αυτών των αντιστάσεων, είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε τα επόμενα βήματα για το 2014:

- Θα λυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, αφού επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο.

- Θα δοθεί επιστροφή από το πρωτογενές πλεόνασμα στην κοινωνία, 200 εκατομμύρια θα πανε στους χαμηλοσυνταξιούχους και 100 στους ένστολους. Εμείς δίνουμε ελπίδα στην κοινωνία, ενώ εσείς την θέλετε σε απόγνωση, είπε, απευθυνόμενος πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ.

- Η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές

Όλα αυτά θα επιταχύνουν την ανάκαμψη και τη μείωση της ανεργίας. Εφέτος ξεπεράσαμε τους στόχους, θα τους ξεπεράσουμε και του χρόνου, ενώ θα αρχίσουν να αποδίδουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Παράλληλα, όσο ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνουμε τη θέση μας μέσα στην Ευρώπη.

Σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους θα διανεμηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα

Με περίπου 300 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αναμένεται να ενισχυθούν το επόμενο έτος οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ένστολοι, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής λίγο πριν την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού το βράδυ του Σαββάτου.

Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να προσδιορίσει ποιο θα είναι ακριβώς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, παραπέμποντας στον Απρίλιο του 2014 όταν θα είναι διαθέσιμα τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σε δύο από τις πλέον ευάλωτες ομάδες, χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους, το 2014 θα διανεμηθούν περίπου 300 εκατ.ευρώ. «Αν δοθούν σε 300 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους 200 εκατ. το χρόνο και στους ένστολους άλλα 100 περίπου αυτά φτάνουν τα 300 εκατ.», τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Και εκτιμούμε ότι θα περισσέψουν κι άλλα για να βοηθήσουμε κι άλλες κοινωνικές ομάδες».

Κατά τον κ. Σαμαρά η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος «θα είναι η πρώτη σημαντική ανακούφιση σε συμπολίτες μας που αδικήθηκαν και που υποφέρουν και θα δώσει και σημαντική ενίσχυση στην κοινωνική συνοχή». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης