Κάλεσμα Βενιζέλου για μια μεγάλη Κεντροαριστερά

Κάλεσμα Βενιζέλου για μια μεγάλη Κεντροαριστερά

Aνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ -Κλείνει την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ- Το μεγαλύτερο κόστος για το ΠΑΣΟΚ ήταν η σύγκρουσή του με την εκλογική του βάση

Κάλεσμα Βενιζέλου για μια μεγάλη Κεντροαριστερά
Κάλεσμα Βενιζέλου για μια μεγάλη Κεντροαριστερά
Σε κομματική και προσωπική αυτοκριτική προχώρησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη λήξη του συμποσίου για τα 39 χρόνια του κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην προσφορά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά και περιέγραψε το μοντέλο κράτους για το οποίο θα αγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ. Επίσης είπε πως δεν υπάρχει λύση εκτός ευρώ και απευθύνθηκε στους ψηοφόρους του κόμματος, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές προτίμησαν άλλα κόμματα. Εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα.
 
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος αναέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου και σε άλλα  ιστορικά πρόσωπα του κόμματος της Μελίνας Μερκούρη, του Γιώργου Γεννηματά, του Γιάννη Αλευρά, του Ανάσταση Πεπονή και του Αντώνη Τρίτση.

Αποτιμώναντας τη Μεταπολίτευση ο κ. Βενιζέλος την περιέγραψε ως εξής:
Την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Την περίοδο που κυριαρχείται από την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας  και των κοινοβουλευτικών θεσμών.
Από την ενίσχυση του κράτους δικαίου.
Από την εγκαθίδρυση του κοινωνικού κράτους.
Κλείσιμο
Από τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Από εντυπωσιακές  κατακτήσεις στο επίπεδο ανάπτυξης της χώρας και στο βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού.
Από μία νέα εικόνα στις υποδομές.
Από μία μοναδική στην ελληνική ιστορία, πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε επίσης τις αδυναμίες της Μεταπολίτευσης και ανέφερε:
Τις μεγάλες διαρθρωτικές αδυναμίες του κράτους, της κοινωνίας, της οικονομίας.
Την διόγκωση του δημόσιου τομέα, το αντιπαραγωγικό πελατειακό κράτος, τις αντιφάσεις, τις ανισότητες, την έλλειψη επίγνωσης των κινδύνων, τις υπερβολές, τους λαϊκισμούς, τις απλουστεύσεις, τον παρασιτισμό, την έλλειψη κρατικής εποπτείας σε σημαντικούς τομείς του οικονομικού και γενικότερα του δημόσιου βίου.
Τη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία. Τις επιπόλαιες καταστάσεις, που στην πραγματικότητα συνθέτουν τα αίτια της κρίσης που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία δύσκολα χρόνια.

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά αποκατέστησε τις μεγάλες ιστορικές ανισότητες της μεταπολεμικής περιόδου. Συγκεκριμένα είπε ότι:
Το ΠΑΣΟΚ διασφάλισε το πλαίσιο της εθνικής ενότητας και άρα της εθνικής στρατηγικής παρά τις κομματικές πολώσεις της περιόδου.
Το ΠΑΣΟΚ οργάνωσε τις νέες μορφές συμμετοχής στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, αναδιανέμοντας ευκαιρίες, βαθμούς επιρροής, εισοδήματα.

Για το 2009 είπε ότι το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μπροστά στον άμεσο κίνδυνο της ασύντακτης χρεοκοπίας, ο οποίος ενείχε το δίλλημα: Να αποφύγει κανείς την ιστορική ευθύνη και το πολιτικό κόστος διατυπώνοντας ένα λόγο δήθεν προοδευτικό, ένα λόγο δήθεν υπερήφανο εθνικά, που οδηγεί στην καταστροφή, την διάλυση, την ταπείνωση; Ή να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες, να αποδεχθεί δυσανάλογο κόστος για να επιτευχθεί μία δύσκολη, αλλά συντεταγμένη και ασφαλής πορεία, με μεγάλες θυσίες και απώλειες, που είναι όμως οι μικρότερες δυνατές;

Ο κ. Βενιζέλος κάνοντας προσωπική αυτοκριτική είπε ότι το Μάιο του 2010 έπρεπε να επιμείνει στην πρόταση για υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων, επειδή αυτό "θα ήταν πολύ πιο δίκαιη ιστορικά η κατανομή της ευθύνης στις πολιτικές δυνάμεις κατά το μετρό  της συμμετοχής τους στη άσκηση  της εξουσίας τις κρίσιμες περιόδους".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως το μεγαλύτερο κόστος για το κόμμα του ήταν η σύγκρουσή του με την εκλογική του βάση. Η επιλογή για την αντιμετώπιση της κρίσης από το ΠΑΣΟΚ έγινε, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος "από πατριωτισμό, από αίσθηση εθνικής ευθύνης, για λόγους  γενικού συμφέροντος, αλλά και για να προστατευθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Για  να προστατευτούν τα μεσαία στρώματα, για να αποφευχθεί το συντριπτικά χειρότερο". Τόνισε ότι μια λύση εκτός ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε δραματικές καταστάσεις.
Οι συνέπειες της διαχείρησης της οικονομικής κρίσης, κατά τον κ. Βενιζέλο δεν συγκρίνονται ούτε κατά διάνοια με την ασύντακτη χρεωκοπία, την επιστροφή στην υποτιμημένη δραχμή, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, την εξαέρωση  καταθέσεων και ακινήτων περιουσιών, τον αποκλεισμό από το διεθνές οικονομικό σύστημα, την διακοπή των διεθνών εμπορικών σχέσεων.

Εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βενιζέλος μίλησε για αντιφάσεις παλινωδίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης είπε ότι "καμώνεται ότι είναι η επανάληψη του ΠΑΣΟΚ των αρχών της μεταπολίτευσης, ενώ παίζει σε μία ιδεολογικοπολιτική φάρσα".
Επιπλέον υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχα αρνηθεί να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία είπε ότι υπάρχουν ιστορικές διαφορές και ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας. Για την προγραμματική συμφωνία είπε πως "δεν είναι μια συμφωνία των δύο κομμάτων που επωμίζονται τώρα  το βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Είναι το πολιτικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης".
Κάλεσε επίσης δυνάμεις της κοινωνίας να συσπειρωθούν γύρω από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, το οποίο περιέγραψε, με τις εξής δεσμεύσεις και παραδοχές:
"Νέα δημοσιονομικά περιοριστικά μέτρα δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή της χώρας. Δεν αντέχει η πατρίδα μας την ανακύκλωση της αβεβαιότητας.
Ζητούμε υπεύθυνη στάση από τους εταίρους μας. Είναι απαράδεκτο και προκλητικό να επανέρχονται στη διεθνή συζήτηση  αρνητικά στερεότυπα και να παράγεται πανευρωπαϊκή αβεβαιότητα για να ικανοποιηθούν εσωτερικές προεκλογικές σκοπιμότητες σε κάποιες χώρες  και όλα αυτά να  στρέφονται σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα της Ευρωζώνης.
Κανείς δεν δωρίζει τίποτα σε κανέναν μέσα στην Ευρωζώνη. Αντίθετα, κάποιες χώρες κερδίζουν από την κρίση και κάθε αντίθετη προσέγγιση είναι μυωπική και επικίνδυνη.
Καλούμε τους εταίρους μας να αναγνωρίσουν τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά του. Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τριάμισι χρόνια στην Ελλάδα  είναι μοναδική στη διεθνή δημοσιονομική ιστορία".

Επίσης ως προτεραιότητα ανέδειξε την κοινωνική συνοχή, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνοντας την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ παρενέβη στα παρακάτω ζητήματα:

- των πλειστηριασμών
- των ρυθμίσεων των δανείων
- των ρυθμίσεων  των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων
- της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση
- στην προώθηση των προγραμμάτων ανάσχεσης της ανεργίας
- στην ανασυγκρότηση του προνοιακού δικτύου
- στη στήριξη  των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα και το ΕΣΠΑ
- στην ορθολογική, δίκαιη και διαφανή διαχείριση της κινητικότητας.
- στην προώθηση της μεταρρύθμισης στο λύκειο

Μιλώντας για τη ΔΗΜΑΡ είπε: "Λυπηθήκαμε πολύ γιατί η ΔΗΜΑΡ έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω και τώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ εθνικής ευθύνης και αντιπολιτευτικής ευκολίας θέτοντας σε αμφισβήτηση  τη  θεμελιώδη επιλογή που και η ίδια έκανε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Αν και είχε δυστυχώς αρνηθεί να τη κάνει μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου, πριν δηλαδή επικρατήσει η τεχνητή πόλωση των επαναληπτικών εκλογών".

Για μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε:
Σε ποια προγραμματική βάση μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση με ένα χώρο η ηγεσία του οποίου βασίζει την ύπαρξή του στη συκοφάντηση, την υπονόμευση, την ακύρωση όχι απλά και μόνο του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αλλά της ιστορικής διαδρομής της Παράταξης;
Ποια μπορεί να είναι η   αξιόπιστη και έντιμη κοινή βάση με ένα κόμμα που ακόμα και τώρα θέτει ζήτημα μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου που οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από την Ευρωζώνη και στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης μιας ευρύτερης Κεντροαριστεράς, με στόχο μια Ελλάδα αυτοδύναμη, παραγωγική, ανταγωνιστική, δημοκρατική και εθνικά ασφαλή.

Για να γίνει αυτό, είπε ο κ. Βενιζέλος, προυπόθεση είναι ένα άλλο κράτος, το οποίο και περιέγραψε:

Ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, του δημοσίου συμφέροντος και της ανάπτυξης.
Ένα κράτος στην υπηρεσία της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ένα κράτος που λειτουργεί ως εγγυητής δικαιωμάτων.
Ένα κράτος που λειτουργεί ρυθμιστικά.
Ένα κράτος που λειτουργεί παροχικά και αναδιανεμητικά.
Αλλά όχι ένα κράτος επιχειρηματίας. Ένα κράτος που στηρίζει την επιχειρηματικότητα.
Όχι ένα κράτος που έχει αιμομικτική σχέση με την αγορά.

Επιπρόσθετα ο κ. Βενιζέλος απευθήνθηκε "σε όσους τοποθετούν τον εαυτό τους στον χώρο της προοδευτικής παράταξης, όπως και αν την ορίζουν, όπως και αν την ονομάζουν, στο χώρο μια μαχόμενης, υπεύθυνης ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς που δεν κινδυνεύει από τον δήθεν κομματικό πατριωτισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δεν μπορεί να ταλαιπωρείται από την έλλειψη συνείδησης  των μεγεθών οποιουδήποτε προσώπου, όσο συμπαθές και αν  είναι αυτό".

Μάλιστα είπε πως "οι επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία των τοπικών κοινωνιών να κάνουν επιλογές αξιοκρατικές, ενωτικές, πραγματικά προοδευτικές. Και είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τις επιλογές αυτές.
Οι επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η στιγμή, το μομέντουμ, η ευκαιρία να προβληθεί και να κερδίσει η ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για μια άλλη Ευρώπη, έναν άλλον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έναν άλλον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης