Πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ

Πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ

Δείτε το πλήρες κείμενο της πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ
Πρόταση για σύσταση εξεταστική επιτροπής, που θα διερευνήσει «τις άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνουπου σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια» κατέθεσαν στη Βουλή τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ.

Το πολυσέλιδο κείμενο ξεκινά με την καταγραφή των πραγματικών περιστατικών, θέτοντας ως αφετηρία την υπογραφή της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου την 10.6.2013 και καταγράφοντας τους υπουργούς που την υπογράφουν, την ομιλία του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, με την οποία ανήγγειλε «αιφνιδιαστικά τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ» και προσθέτει ότι «eν έτει 2013, η Ελληνική Κυβέρνηση επέβαλε το "μαύρο", ως χρώμα και ως καθεστώς, στις οθόνες των πολιτών».

Επιπροσθέτως, επισημαίνει τις σφοδρές αντιδράσεις διεθνών ΜΜΕ, την αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αλλά και τις εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις που προκλήθηκαν από την κυβερνητική απόφαση.

Στο κεφάλαιο «αντικείμενο έρευνας» εξηγούν ότι «κατά την περίοδο των τελευταίων εβδομάδων, ελήφθη σειρά πολιτικών και νομικών αποφάσεων και πραγματοποιήθηκαν ενέργειες που συνιστούν απόπειρα βίαιης κατάργησης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μέσω ενός ακραία αντιδημοκρατικού, κατάφωρα αντισυνταγματικού και άκρως επιζήμιου για το δημόσιο συμφέρον κυβερνητικού σχεδίου».

Και προσθέτουν: «Η εξέταση των ευθυνών που προκύπτουν, πρέπει να διεξαχθεί υπό το πρίσμα των προφανών κυβερνητικών σκοπών που υλοποιούνται δια της απόπειρας κατάργησης της ΕΡΤ ΑΕ, και οι οποίοι συνίστανται:

α) στην κυβερνητική-κομματική χειραγώγηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της κατάργησης της ΕΡΤ και της δημιουργίας ενός συρρικνωμένου και ελεγχόμενου ραδιοτηλεοπτικού φορέα,

β) στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και την ενίσχυση της διαπλοκής (κυβερνητικής και κομματικής), όπως προκύπτει από τα ήδη αντλούμενα από ιδιωτικούς φορείς οφέλη

γ) στην ανθρωποθυσία 2.500 και πλέον εργαζομένων στο βωμό της υποταγής στα κελεύσματα των δανειστών».

Τέλος, επισημαίνουν ότι «το Κοινοβούλιο οφείλει να διερευνά κάθε επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον ενέργεια των ασκούντων την εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξεταστεί η συνολική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την διακοπή του σήματος της ΕΡΤ, να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να αναζητηθούν και διερευνηθούν οι ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες όλων των ενεχομένων προσώπων» και σημειώνουν πως «ενδεικτικώς αναφέρονται οι εξής ενότητες προς διερεύνηση:

Κλείσιμο
·         ζημία από τις οφειλόμενες αποζημιώσεις στο προσωπικό της ΕΡΤ

·         ζημία από την αντιποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων στο Αρχείο της ΕΡΤ και στο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση

·         ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την ακύρωση προγραμματισμένων εκπομπών

·         ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την αδυναμία εκτέλεσης συμβατικών υποχρεώσεων κάλυψης γεγονότων (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών γεγονότων, που, ενώ έχουν πληρωθεί από την ΕΡΤ, αναμεταδίδονται από ιδιωτικούς σταθμούς)

·         ζημία από την κατάπτωση ποινικών ρητρών για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων χωρίς έγκαιρη αναγγελία στον αντισυμβαλλόμενο

·         ζημία από την αδυναμία υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ

·         ζημία από τον κίνδυνο κατάργησης του προγράμματος της ERT HD και ουσιαστικής αχρήστευσης ανάλογου εξοπλισμού αξίας εκατομμυρίων ευρώ που έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα η ΕΡΤ.

»Οι ανωτέρω ενότητες αποτελούν ενδεικτική απαρίθμηση των ζητημάτων που χρήζουν διερεύνησης από την Βουλή των Ελλήνων. Η έρευνα πρέπει να επεκταθεί και στο «πλιάτσικο» που επιχειρείται πάνω στη λαβωμένη ΕΡΤ. Ενδεικτικώς αναφέρεται η χαριστική εκχώρηση του δικαιώματος μετάδοσης του τρίτου τελικού του Ελληνικού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και η πρωτοφανής κυκλοφορία περιοδικού με τίτλο «ο κόσμος στη Ραδιοτηλεόραση», πιστής αντιγραφής-πλαστογραφίας του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» το οποίο συνιστά περιουσιακό στοιχείο της ΕΡΤ Α.Ε. και εκδίδεται από το έτος 1938».

»Όπως ήδη αναφέρθηκε, η συνολική ζημία του Δημοσίου από την βίαιη διακοπή του σήματος της ΕΡΤ και τη θέση της σε καθεστώς νομικής και δικαστικής αμφισβήτησης, υπολογίζεται σύμφωνα με δημοσιοποιηθείσες εκτιμήσεις στο ύψος των 300 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει όμως να αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς διερεύνησης και εκτίμησης από ειδική εξεταστική κοινοβουλευτική επιτροπή. Συναφώς, επιβάλλεται να διερευνηθεί και ποιοι ήταν οι ωφεληθέντες από αυτές τις έκνομες ενέργειες».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν θέτει χρονικό όριο εντός του οποίου πρέπει να συζητηθεί η πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Τέλος, εκτός των 71 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση υπογράφει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης