Σκληρή κριτική σε Κουβέλη από στελέχη της ΔΗΜΑΡ

Σκληρή κριτική σε Κουβέλη από στελέχη της ΔΗΜΑΡ

Χαρακτηρίζουν άλμα στο κενό την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση - «Δε θέλαμε και δε θέλουμε να παρασύρουμε την Ελλάδα σε εκλογές» είπε ο Φώτης Κουβέλης - Κατήγγειλε τη στάση των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων του σε σειρά ζητημάτων

Σκληρή κριτική σε Κουβέλη από στελέχη της ΔΗΜΑΡ
Μαίνεται ο «πόλεμος» στη ΔΗΜΑΡ μετά την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση. Με επιστολή τους, που κατέθεσαν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, 127 στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς ασκούν σκληρή κριτική στον Φώτη Κουβέλη, σημειώνοντας ότι με την απόφαση να «εγκαταλείψει το καράβι» εμφανίζεται ότι κάνει ένα άλμα στο κενό.

Οι «127» σημειώνουν παράλληλα και την αντίθεσή τους στην πορεία που διαγράφει τις τελευταίες εβδομάδες η παράταξη.

«Πάμε μπροστά για τη δημοκρατική μεταρρυθμιστική αριστερά ή επιστρέφουμε στην πεπατημένη της «προγραμματικής αντιπολίτευσης»;», αναρωτιούνται ρητορικά και τονίζουν ότι «πριν από ένα χρόνο, το κόμμα μας, η Δημοκρατική Αριστερά, έκανε ένα μεγάλο βήμα, ...., και αποφάσισε τη συμμετοχή της σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας για τη σωτηρία αλλά και την ανασυγκρότηση σε υγιείς βάσεις της χώρας. Η επιλογή αυτή αποκάλυπτε υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης, συνιστούσε το πρώτο απτό δείγμα γραφής μιας κυβερνώσας Αριστεράς και έριχνε το σπόρο για την αλλαγή κουλτούρας της ελληνικής κοινωνίας, σχετικά με την αναγκαιότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας».

Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που προέρχονται απ΄ όλες τις βαθμίδες του κόμματος δηλώνουν ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση συνιστά σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο οφείλεται να διαφυλαχθεί και σημειώνουν ότι η απόφασή να «εγκαταλείψει το καράβι» εμφανίζεται ότι κάνει ένα άλμα στο κενό. Ασκείται ακόμη κριτική για αδικαιολόγητη μεγέθυνση της διαφωνίας ως προς το εργασιακό καθεστώς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση,και εκφράζεται ο φόβος πώς γίνεται επίκληση του αδιαμφισβήτητου πολιτικού τυχοδιωκτισμού της ΝΔ ως πρόσχημα για την απόσειση του βάρους των κυβερνητικών ευθυνών.

Κλείσιμο
Για την επόμενη της ΔΗΜΑΡ προτείνουν: «να δυναμώσουμε και να κάνουμε πιο ευδιάκριτο το πολιτικό μας στίγμα, εκείνο που από την ίδρυσή μας προσδιορίσαμε, ως φιλοευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική αριστερά. Να αναζητήσουμε σχέδιο και στρατηγική, να επαναλάβουμε την άρνησή μας και την αντίθεσή μας στον στείρο αντιπολιτευτισμό και στις επικίνδυνες πρακτικές του λαϊκισμού.Για την ανασυγκρότηση της χώρας δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων».

Κουβέλης κατά πάντων

Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση ανέλυσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ξεκινώντας από το ζήτημα της ΕΡΤ ο κ. Κουβέλης επεκτάθηκε στο σύνολο των διαφωνιών μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση, καθώς και στη στάση των δύο άλλων εταίρων στα επί μέρους ζητήματα.

Για το θέμα της ΕΡΤ που απ’ ό,τι φαίνεται αποτέλεσε την θρυαλλίδα των εξελίξεων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε: «Φτάσαμε, όμως, στο σημείο ο πρωθυπουργός όχι απλώς ερήμην των άλλων, αλλά ερήμην και των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων του, και μάλιστα παρά τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεση των εταίρων, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο με τους υπουργούς της ΝΔ και να κλείνει εν μια νυκτί την ΕΡΤ. Εν μια νυκτί, αλλά αυτή η νύκτα εξελίσσεται σε σκοτάδι διαρκείας. Τρεις εβδομάδες συμπληρώνονται τη Δευτέρα με μαύρες οθόνες..»

Ασκώντας κριτική στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ο κ. Κουβέλης τόνισε πως «σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την τρικομματική κυβέρνηση σε μονοκομματική. Επιχείρησε ακόμη και σε θέματα που δεν ανήκουν στον πυρήνα των μνημονιακών δεσμεύσεων να βάλλει τη στενή ιδεολογικοπολιτική σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Διαμόρφωσε ένα περιβάλλον μη ισότιμων σχέσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων».

Έτσι ανέφερε τις διαφωνίες με αντικείμενο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και μίλησε για «στροφή της Ν.Δ. προς το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής», η οποία «προκάλεσε την μετατόπιση της θέσης της από το δεν χρειάζεται «αντιρατσιστικός νόμος» στο να γίνουν , μετά τη διεθνή κατακραυγή , «νομοθετικές βελτιώσεις» του υφιστάμενου πλαισίου.

Όμως δεν στάθηκε μόνο εκεί. Προέβη σε αναφορές και σε άλλα ζητήματα, όπως η Διοικητική Μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα έδειξε τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι, παρά τις προσπάθειες του κ. Μανιτάκη «δεν έκαναν τίποτα για την προώθηση της μεταρρύθμισης και την προετοιμασία της κινητικότητας, ακριβώς για να μην ταράξουν το δικό τους σύστημα».

Ο κ. Κουβέλης κατήγγειλε επίσης ότι σε σχέση με το «χαράτσι» στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες δεν έγινε καμιά διαπραγμάτευση. Ειδικότερα ανέφερε πως η απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών να μην επεκταθεί το «χαράτσι» για το 2013 «δεν έμεινε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα ούτε μία ημέρα, αφού 2 ώρες μετά το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη συνέχιση του τέλους και για το 2013, το οποίο, χάρη βέβαια στη δική μας σθεναρή στάση μειώθηκε κατά 15%» .

Επιπλέον ο κ. Κουβέλης σημείωσε και άλλα σημεία διαφωνίας όπως στη φορολογία της περιουσίας και των ακινήτων, στην στήριξη των αδύναμων, καθώς και στο νέο φορολογικό σχέδιο το οποίο, όπως είπε, «ακόμη είναι γεμάτο από ρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα».

Συν τις άλλοις στάθηκε στις αποκρατικοποιήσεις και στην μη ενημέρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στο θέμα της πώλησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Είπε χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός ότι στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων αναφέρεται ρητά ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, σε έγγραφο που στάλθηκε από το Υπ. Ανάπτυξης στην Τρόικα, αναφέρεται η δέσμευση της κυβέρνησης να πωλήσει και τμήμα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Για το θέμα αυτό η ΔΗΜΑΡ δεν είχε ενημερωθεί ποτέ. Την ίδια στιγμή προωθείται η πώληση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στα λιμάνια και όχι οι συμβάσεις παραχώρησης όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί».

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και στο ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή την ΕΡΤ έκανε λόγο για «συνήθη στάση του ΠΑΣΟΚ να διαχειρίζεται επικοινωνιακά ένα ζήτημα και την κρίσιμη στιγμή να μην αναλαμβάνει την ευθύνη να σηκώσει το βάρος μιας σθεναρής διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Κουβέλης άφησε αιχμές και για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά μετά την αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ.

«Είχα βεβαίως την απορία, ποιος διακινεί την υπόγεια προπαγάνδα , ότι την ώρα της δύσκολης διαπραγμάτευσης για την ΕΡΤ, δήθεν έγινε συζήτηση για τον ανασχηματισμό και αντιπροεδρίες; Τώρα δεν έχουμε καμία απορία. Ούτε κανείς άλλος στην Ελλάδα», είπε.

Πρόσθεσε, δε, εκδηλώνοντας τον αιφνιδιασμό του για την τελική απόφαση του κ. Βενιζέλου να συμπράξει με τον κ. Σαμαρά: «από κοινού οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν πρόταση νόμου για την καταψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ- και μάλιστα με αναδρομικά αποτελέσματα – και πρόταση για τον αντιρατσιστικό νόμο. Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στη Βουλή. Όταν θα έρθουν για συζήτηση και ψηφοφορία τι θα κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;»

Ο κ. Κουβέλης άφησε να εννοηθεί ότι μεσούσης της πολιτικής κρίσης λόγω ΕΡΤ και πριν αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, παράγοντες της ΝΔ επιθυμούσαν την προσφυγή στις κάλπες. «Έχουμε την εκτίμηση ότι “κύκλοι” της Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς με τις μονομερείς ενέργειές τους αντικειμενικά παρωθούσαν σε ρήξη και εκλογές. Άλλο ζήτημα βέβαια ότι ανέκρουσαν πρύμναν».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επανέλαβε πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ότι «δε θέλαμε και δε θέλουμε να παρασύρουμε την Ελλάδα σε εκλογές και πάλι εκλογές». Μάλιστα υπονόησε πως μετά το καλοκαίρι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, λέγοντας πως στο θέμα της αποφυγής των εκλογών «παραμένουμε σταθεροί. Όπως όταν είμαστε στη κυβέρνηση έτσι και τώρα. Θέλουμε να δούμε την ίδια στάση ευθύνης από όλους. Όχι μόνο τώρα, αλλά και μετά το καλοκαίρι και κατόπιν».

Το κείμενο των 127 στελεχών της ΔΗΜΑΡ


Στο μεταξύ, κείμενο με το οποίο καταγράφουν τη διαφωνία τους με την απόφαση να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση, κατέθεσαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής 174 στελέχη του κόμματος.

Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που προέρχονται απ΄ όλες τις βαθμίδες του κόμματος δηλώνουν ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση συνιστά σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο οφείλεται να διαφυλαχθεί και σημειώνουν ότι η απόφασή να «εγκαταλείψει το καράβι» εμφανίζεται ότι κάνει ένα άλμα στο κενό.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης