Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για πρόταση μομφής

Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για πρόταση μομφής

Η στρατηγική της πλειοψηφίας και ο αιφνιδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ

Ληστές τραυμάτισαν  διευθυντή τράπεζας στην Καρδίτσα
Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για πρόταση μομφής
«Πρόωρα» χαμόγελα και αίσθημα αισιοδοξίας για την τελική έκβαση της σημερινής καθοριστικής κοινοβουλευτικής μάχης, έφερε στο κυβερνητικό στρατόπεδο το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας επί των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που υπέβαλαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Εκτίμηση κυβερνητικών πηγών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιμονή του να αμφισβητήσει την απόρριψη των ενστάσεων με την δι΄ ανατάσεως ψηφοφορία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής «έβαλε αυτογκόλ», καθώς με τα 170 «ναι» που συγκεντρώθηκαν μετά την ονομαστική κλήση επιβεβαίωσαν την «δεδηλωμένη» που διαθέτει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν προετοιμασμένοι για «κάθε ενδεχόμενο» και είχαν προετοιμάσει «άμυνες», ώστε να μην αιφνιδιαστεί η Βουλή από πρωτοβουλίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με στόχο να προκληθεί ένταση και να ματαιωθεί η ψήφιση των μέτρων.

Γι΄ αυτό και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης μόλις εγέρθηκε η αμφισβήτηση αντί να επιμείνει στο γράμμα του Κανονισμού που απέκλειε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, απεδέχθη το αίτημα, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ως κίνηση κατευνασμού και κατέληξε σε υπαναχώρηση των κομμάτων που είχαν θέσει το θέμα της ψηφοφορίας, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποχώρησαν από την αίθουσα.

Στην κυβέρνηση, πάντως, περίμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρούσε «αιφνιδιασμό», κάνοντας χρήση άλλης δυνατότητας που δίνει ο Κανονισμός και συγκεκριμένα της υποβολής πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, με στόχο να μετατεθεί η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα, όπως και του προϋπολογισμού, η συζήτηση επί του οποίου είναι προγραμματισμένη να αρχίσει αύριο και να ολοκληρωθεί την Κυριακή.
Κλείσιμο

Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση ήταν –και παραμένει- σε ετοιμότητα και, εφόσον υποβληθεί πρόταση μομφής, θα ζητήσει άμεση έναρξη της συζήτησης, ενώ, παράλληλα, θα ζητήσει ανάλογο περιορισμό του χρόνου συζήτησης επί του προϋπολογισμού, ο οποίος «πάση θυσία», όπως λέγεται, θα ψηφιστεί έως την Κυριακή, ώστε να μην υπάρξουν προσκόμματα στη συνεδρίαση της επομένης στο Eurogroup.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης