LIVE

Κορωνοϊός

Ερώτηση Τσίπρα για το «μέγα σκάνδαλο» της «Ελληνικός Χρυσός»

Ερώτηση Τσίπρα για το «μέγα σκάνδαλο» της «Ελληνικός Χρυσός»

«Το σκάνδαλο είναι μεγάλο αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε  ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η αξία μεταλλευμάτων εκτιμάται στα 15,5 δισ. ευρώ». Οι μέτοχοι της εταιρείας είναι κατά 95% η καναδική Eldorado Gold S.A και κατά 5% η ΑΚΤΩΡ ΑΕ.

Επίκαιρη επερώτηση για «το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της σύμβασης παραχώρησης στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε των μεταλλείων Κασσάνδρας» κατέθεσαν στη Βουλή 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στην επερώτηση με θέμα, «Εξορύξεις και Μεταλλεία Χρυσού σε Χαλκιδική, Κιλκίς και Θράκη» προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στην πώληση των μεταλλείων στην συγκεκριμένη εταιρεία αντί 11 εκατ. ευρώ, χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό, ενώ με τη σύμβαση παραχώρησης η εταιρεία απαλλάχτηκε από οποιοδήποτε φόρο μεταβίβασης ή άλλο φόρο και από οποιεσδήποτε οικονομικές υποχρεώσεις από τη λειτουργία των μεταλλείων.

«Το σκάνδαλο είναι μεγάλο αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε-95% καναδική Eldorado Gold S.A και 5% ΑΚΤΩΡ Α.Ε- ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η αξία μεταλλευμάτων εκτιμάται στα 15,5 δισ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας και η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Οι 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν εκτεταμένη αναφορά και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των μεταλλείων ζητώντας τη διακοπή του έργου και την επανεξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Ορων. Παράλληλα κάνουν λόγο για συγκεκριμένες πρακτικές της εταιρείας έναντι των πολιτών που διαμαρτύρονται για την περιβαλλοντική υποβάθμιση, σημειώνοντας: «Η εταιρεία πυροδότησε στην περιοχή ανεξέλεγκτες καταστάσεις απαγορεύοντας την πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες εκτάσεις που εκχωρήθηκαν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, καθώς επικρατεί καθεστώς τρομοκρατίας με συρματοπλέγματα και ιδιωτική αστυνομία, με ολοπρόσωπες κουκούλες που κάνουν εξακριβώσεις στοιχείων, χρησιμοποιούν σωματική και λεκτική βία, εμποδίζουν και κρατούν όμηρο όποιον θεωρούν ύποπτο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης επερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς το Υπουργείο
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
 
Θέμα: Εξορύξεις και Μεταλλεία Χρυσού σε Χαλκιδική, Κιλκίς και Θράκη
 
Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, με σύμβαση εξωδικαστικού συμβιβασμού, μεταβιβάσθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο το ενεργητικό των Μεταλλείων Κασσάνδρας (μεταλλειοκτησία 317.000 στρεμμάτων, 310 σπίτια, 11.000 τ.μ. αστικών οικοπέδων, 2.500 στρέμματα γης, 30.000 τ.μ. γραφείων και βιομηχανικών κτιρίων, 2 υπόγεια μεταλλεία με φρέατα και συστήματα στοών, αντλιοστάσια, εγκαταστάσεις λιθογόμωσης, δύο πλήρη συγκροτήματα εμπλουτισμού, αποθήκες, οχήματα και μηχανήματα μεταλλείου) της εταιρείας TVX HELLAS A.E., αντί 11 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ημέρα, το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στην πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε» αντί 11 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό ( Ν 3220/2004, ΦΕΚ 15Α/28.01.2004).

Με τη σύμβαση παραχώρησης η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» απαλλάσσεται από οποιοδήποτε φόρο μεταβίβασης ή άλλο φόρο και από οποιεσδήποτε οικονομικές υποχρεώσεις από τη λειτουργία των μεταλλείων. Το σκάνδαλο είναι μεγάλο αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε – 95% καναδική Eldorado Gold S.A. και 5% ΑΚΤΩΡ Α.Ε. - ανέρχεται στα 2.3 δις ευρώ, ενώ η αξία μεταλλευμάτων εκτιμάται στα 15.5 δις ευρώ. Επιπλέον όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι όροι της σύμβασης συνιστούν κρατική ενίσχυση υπέρ της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» ύψους 15.3 εκ. ευρώ (απόφαση 23.02.2011 - ΙΡ/11/216), το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Τ-233/11) ζητώντας την ακύρωση της παραπάνω απόφασης, ενεργώντας ουσιαστικά σαν εκπρόσωπος της εταιρείας. Η εκδίκαση της προσφυγής εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

Με τα Δ8-Α/Φ.7.49.13/13030/2458/15.06.2012 και Δ8-Α/Φ.9.36/οικ. 19759/3846/4.10.2012 έγγραφα, το Ελληνικό Δημόσιο συνομολογεί την παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., και ζητά από τη Δ.O.Y Μεγάλων Επιχειρήσεων να εισπράξει εντός ενός μηνός το ποσό των 21.616.315,93 ευρώ.
Είναι δεδομένο ότι αυτή η εξάπλωση των δραστηριοτήτων που ξεκινά, σε νέες παρθένες περιοχές με την παραχώρηση των 314.000 στρεμμάτων, στην πλειοψηφία δασικών εκτάσεων, στην εταιρεία, εκ των οποίων 100.000 στρέμματα ενταγμένα στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και με κεντρικό σημείο το όρος Κάκαβος, που αποτελεί τον υδροδότη μεγάλου μέρους των χωριών της περιοχής, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες ξεφεύγουν, πλέον, από τα συνήθη όρια της ΒΑ Χαλκιδικής και επεκτείνονται σε μεγάλο μέρος του κεντρικού τμήματός της.

Τον Αύγουστο του 2010 υποβάλλεται στο ΥΠΕΚΑ προς έγκριση η Μ.Π.Ε από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ. Ακολουθεί προσχηματική δημόσια διαβούλευση που καταγγέλλεται από φορείς και πολίτες. Στις 26 Ιουλίου 2011 με Κ.Υ.Α εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή, λειτουργία, αποκατάσταση και παρακολούθηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ. στη Β.Α. Χαλκιδική (201745/26-07-2011). Τον Νοέμβριο 2011 οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Ε 7803/ 09-11-2011 και Ε7947/ 11-11-2011) ζητώντας την ακύρωση της παραπάνω ΚΥΑ.

Ακολουθεί παραχώρηση 4.100 στρεμμάτων δάσους στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (7633/29-03-2012 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης), απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της παραπάνω απόφασης (Ε.Α. 308/2012) και, τέλος, απόρριψη της αίτησης αναστολής από το ΣτΕ.
Κατόπιν αυτού, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ, έχει ξεκινήσει τις εργασίες χωρίς καμία επίβλεψη από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι μετά από καταγγελία για παράνομα κτίσματα στην παραχωρηθείσα έκταση, η Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής (1020/8396/14-κβ 23-04-2012) καλεί την πολεοδομία να διενεργήσει αυτοψία, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Πρόσφατα, παρ’ όλες τις διαψεύσεις του ΥΠΕΚΑ και την ανησυχία που εκφράζει με το υπ. αρ. 77519/1.10.2012 έγγραφό του ο Γενικού Δ/ντης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες επεμβάσεις, η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ δίνει ρητή εντολή (αρ. πρωτ. Δ8-Α/Φ.7.49.13/19668/3810/4.10.2012) στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε έκδοση πρωτοκόλλων εγκατάστασης υλοτομίας σε όλη την εγκεκριμένη από τη ΜΠΕ έκταση.

Δεν φτάνουν όμως αυτά. Η εταιρεία πυροδότησε στην περιοχή ανεξέλεγκτες καταστάσεις απαγορεύοντας την πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες εκτάσεις που εκχωρήθηκαν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, καθώς επικρατεί καθεστώς τρομοκρατίας με συρματοπλέγματα και ιδιωτική αστυνομία, με ολοπρόσωπες κουκούλες που κάνουν εξακριβώσεις στοιχείων, χρησιμοποιούν σωματική και λεκτική βία, εμποδίζουν και κρατούν όμηρο όποιον θεωρούν ύποπτο. Το Μάρτιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο 2012 οι ειρηνικές πορείες χιλιάδων πολιτών προς την τοποθεσία «Σκουριές» ανακόπτονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών.
Η αντίδραση και οι ανησυχίες των πολιτών στοιχειοθετούνται και υποστηρίζονται από ανεξάρτητους και έγκυρους επιστημονικούς φορείς (ενδεικτικά τα πορίσματα και οι γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Περιβάλλοντος Α.Π.Θ, του ΤΕΕ/ΤΚΜ, της Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ, του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Θεσ/κης) καθώς και από συλλόγους και φορείς που τεκμηριώνουν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αποστράγγιση των ορεινών όγκων, πτώση και υφαλμύρωση του υπόγειου υδροφορέα, ρύπανση επιφανειακών και υπογείων νερών με θειϊκό οξυ και βαρέα μέταλλα, ρύπανση της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα σωματίδια και βαρέα μέταλλα (κυρίως αρσενικό), μόνιμες και μη αναστρέψιμες ζημιές στα αρχέγονα δάση, το τοπίο και τη βιοποικιλότητα, και εκτεταμένη ρύπανση των εδαφών από βαρέα μέταλλα.

Ας μην ξεχνάμε τη διαρροή κυανίου στο Δούναβη (2000), στην περιοχή Baia Mare της Ρουμανίας από τα μεταλλεία χρυσού της Aurul S.A. που χαρακτηρίστηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ στον ευρωπαϊκό χώρο. Επίσης, τη διαρροή υδροκυανίου μετά από έντονη βροχόπτωση (Ιούνιος 2006) στον αέρα, το έδαφος και το νερό στο μεταλλείο χρυσού Kisladag, Τουρκία της Eldorado Gold, που προκάλεσε δηλητηριάσεις σε χιλιάδες ανθρώπους και ζώα της περιοχής. Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα οι καταστροφικές κατολισθήσεις το 2011 στις Φιλιππίνες που αποδίδονται στην αποψίλωση των δασών από μεταλλευτικές εταιρείες (Tampakan S.A).

Οι γνωμοδοτήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία προειδοποιούν για επιδράσεις στο νευρικό σύστημα των παιδιών, αναιμίες, νεφρικές βλάβες, γαστρεντερίτιδα, νεφρίτιδα, ηπατικές βλάβες, ηπατίτιδα, ηπατική κίρρωση, ίκτερο και καρκίνο. (Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ, Μπένος Αλέξης, Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Α.Π.)
Τέλος, εκτιμάται ότι οι θέσεις εργασίας που θα εκλείψουν θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές που θα δημιουργηθούν, καθώς θα πληγούν άμεσα τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, δασοπονία, μελισσοκομία, αλιεία και άλλες οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή (ΤΕΕ – ΤΚΜ, Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ., Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι Θεσ/κης, Βαρσακέλης Ν., Αν. Καθηγητής Βιομηχανικής Πολιτικής Σχολής Α.Π.Θ).

Παρόμοιες δραστηριότητες προωθούνται τόσο στο Πέραμα Έβρου όσο και στο Κιλκίς. Ιδιαίτερα στο Κιλκίς, το θέμα της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού είναι ζωτικής σημασίας. Ο νομός Κιλκίς συγκαταλέγεται στους επτά πιο άμεσα απειλούμενους με ερημοποίηση. Αντί να ληφθούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της λειψυδρίας και της ερημοποίησης, το επίσημο κράτος προσπαθεί να εγκαθιδρύσει εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας που είναι υδροβόρες και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Πάντως και στο Κιλκίς και στον Έβρο οι τοπικές κοινωνίες αντιτίθενται σ΄αυτή την προοπτική και σύσσωμες οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές γνωμοδότησαν αρνητικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (18)

στελιος χαλκιδικης

παιδια σας γραφω απ τον τοπο που σχεδιαζουν να καταστρεψουν καναδοι και μπομπολας. η χαλκιδικη ειναι ενας παραδεισος εχουμε τον τουρισμο τη θαλασσα και τα νερα μας. εχουμε τη πυλη του αγιου ορους με 600000 τουριστες και επισκεπτες καθε χρονο. η εξορυξη χρυσου θα καταστρεψει μια για παντα τον μοναδικο πνευμονα νερου ολης της χαλκιδικης και ολων των ξενοδοχειων.για να γινει εξορυξη πρεπει να αποσταγγιστει ολο το βουνο. επιπλειον οι καναδοι θα ξεκοιλιασουν τα δαση μας ,θα παρουν τον ελληνικο χρυσο που ειναι 1 γραμμαριο σε αναλογιο ενος τονου μεταλλευματος και θα μας γεμισουν ατελειωτες χαβουζες τοξικων υγρων.και ολα αυτα για πεντε ανθρωπους που θα οικονομισουν και πολλες χιλιαδες που θα αρρωσταινουν και πολλες χιλιαδες που θα χασουν τις δουλειες τους στον τουρισμο στην αλιεια,στην γεωργια και στην πτηνοτροφια και φυσικα στη μελισσουργια της χαλκιδικης. θα δεχοσασταν ολα αυτα εσεις??? Εμεις δεν τα δεχομαστε και αντιστεκομαστε γιατι θελουμε να ζησουμε οπως ζουμε ολα αυτα τα χρονια. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ . ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

anna

το θεμα ειναι οτι καταστρεφουν ολη τη χαλκιδικη για 11 εκατ. μας αντιστοιχουν 15 ευρο κατα ατομο...και μας καταδικασαν σε θανατο.....γιατι δεν μας ειπαν να τους δινουμε 15 ευρο το χρονο?...να παιρνουν 11 εκατ καθε χρονο....γιατι?...γιατι ειναι προδοτες απο τον πρωτο μεχρι τον τελευταιο

kathrin

  Επειδη οσοι ειναι εξω απ το χορο , πολλα τραγουδια λενε......Καλυτερα να σωπασουν..! Η φυσικη καταστροφη που θα υποστει η Χαλκιδικη θα ειναι τεραστια! Αρχισαν να ξεπουλανε την Ελλαδα κομματι κομματι για πενταροδεκαρες,οταν θα καταλαβουν πως μια τετοια δραστηριοτητα θα εχει αντικτυπο σε ολη σχεδον την Ελλαδα τοτε θα ειναι αργα...... Ολοι πρεπει να σκεφτουν πως η μολυνση θα ειναι μεγαλης εκτασης θα επηρεαστουν πολες περιοχες οχι μονο αυτες που ειναι κοντα στην περιοχη που θελουν να γινει το εργοστασιο.Και ναι καλυτερα να απολυθουν300 και 500 ατομα παρα να αρρωστησουν αυριο μεθαυριο τα παιδια μας...Ο καρκινος δεν κανει διακρισεις, και για οσους δεν εχουν πισθει ας δουνε κ κανενα ντοκιμαντερ για τις βλαβες που προκαλουν τετοιου ειδους επενδυσεις.....

Η φωνή της λογικής

Ο κόσμος που αντιδρά στη περιοχή προέρχεται από όλους τους πολιτικούς χώρους και πάνω απ΄όλα. "βαμμένοι" μπλε, πράσσινοι κτλ. Αυτά να τα αφήσουμε περί χρωματισμών γιατί είναι εκείνα που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Δεν υπάρχει χρώμα. Μόνο σωστό και λάθος. Εν προκειμένω να σας αναφέρω περί των υπέρμαχων της """"επένδυσης"""". Οι 1500 θέσεις που ισχυρίζεται θα δώσει η εταιρία θα είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα (15-20 χρόνια) και γι αυτό όλο θα αφήσουν πίσω όλα τα απόβλητα της επεξεργασίας (με τον κίνδυνο που συνεπάγεται κάτι τέτοιο -έντονα σεισμογενής περιοχή-, βλέπε Ουγγαρία το 2010), εξάντληση των κοιτασμάτων νερού στην περιοχή (υδροδοτείται μέχρι και το "πρώτο πόδι" από εκεί), καταστροφή του αρχέγονου δάσους (μπορείτε να "googlaρετε" για να καταλάβετε τι σημαίνει), τοξική σκόνη από την ανοικτή εξόρυξη που φθάνει οπουδήποτε (ενδεικτικά 60χλμ απέχει η Θεσσαλονίκη, η σκόνη από τη Σαχάρα "ταξιδεύει" πάνω από 1000χλμ !!), καταστροφή της μελισσοκομίας πάνω από 800 παραγωγοί (πάνω από 50% των Ελλήνων Επαγγελματιών Μελισσοπαραγωγών βρίσκεται στην περιοχή), τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία. Ο κ. Δήμαρχος τεχνητά σταματάει οποιεσδήποτε αναπτυξιακές δραστηριότες της περιοχής προχωράνε (σταμάτησε σε όλα τα παραλιακά χωριά την επέκταση σχεδίου πόλεως) έτσι ώστε έμμεσα να μειώσει τις αντοχές των κατοίκων και να εμφανίζει μεγάλα ποσοστά ανεργίας, απαλλαγή της εταιρίας από οποιαδήποτε υποχρέωση αποκατάστασης του περιβάλλοντος και για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί,...και το οικονομικο του σκανδάλου που είναι όπως το έχει περιγράψει ο κ. Τσίπρας. Άλλωστε η χώρα μας καταδικάστηκε από την Ε.Ε. και γι αυτό το σκάνδαλο. Αλλά το ωφέλη για τους διαπλεκόμενους είναι απείρως υψηλότερα. Τα συμπεράσματα δικά σας....να αποφασίζουμε σαν λογικά σκεπτόμενοι πολίτες αυτό είναι το μέλλον και ίσως η σωτηρία της πατρίδος μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά έχει διαφορετική προσέγγιση σε πολλά θέματα από την κοινή λογική αλλά στο συγκεκριμένο είναι πέρα για πέρα σωστό και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Πριν γράφουμε για οτιδήποτε στα "δημόσια" βήματα που έχουμε την ευκαιρία μέσω των site καλό θα ήταν να ήμαστε όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένοι και όχι με αυτά που μας "ταϊζουν" στην τηλεόραση. Καλή δύναμη σε όλους μας!

oti nane

μερικοι δεν πατε καλα ........... πρωτον πριν πειτε οτιδηποτε απλα καντε ενα search στο google(τοσο απλο) να δειτε πωσ ειναι τα ορυχεια χρυσου και πωσ γινεται η εξορυξη του............η super τεχνολογεια που λεει ο φιλος απο κατω ειναι με το ξεπλυμα των κοιτασματων με νερο και χημικεσ ουσιεσ που αποκολουν τον χρυσο............έχοντασ ως αποτέλεσμα την μολυνση του νερου και ενφανιση καρκίνου..........................απο την οικονομική πλευρα του θέματος σύμφωνα με γνωματευσει του ΑΠΘ το ελληνικό κράτος θα κερδίσει γύρω στα 150 με 200 εκ Ε όταν παράλληλα η εταιρεία θα βγάλει γύρω στα 700 .................. ερωτηση προσ διαφωνούντεσ οτι ο μπόμπολασ πηρε εκταση γης και ότι άλλο 11 εκ Ε όπου το κέρδος απο την εκμετάλευση ανέρχεται στο 1 δισ δεν σασ πειράζει ......καλα μασ κανουν τελικά

yfesh

 Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά διακοπή τησ λειτουργίας του μεταλλείου....Ποια είναι ακριβώς η αναπτυξιακή πολιτική του? τα κλείνουμε όλα αράζουμε και έχει ο θεος???Επίσης δε γραφετε πουθενά στο άρθρο οτι απέναντι από τουσ συριζοκατοίκους που τους έπιασε αμόκ ξαφνικά για το περιβάλλον βρίσκονται εκτός από την "ύπουλη" εταιρία με τουσ κουκουλοφόρους και πολλοί σοβαροί κάτοικοι καθώς σε περίπτωση που κλείσει το μεταλλείο 500 και πλέον άνθρωποι τησ περιοχής θα μείνουν άνεργοι (αυτό βέβαια δε το γράφετε πουθενά στο άρθρο)... Οπότε κλείνουμε το μεταλλείο απολύεται ο κόσμος και τα χωραφάκια των βολεμμένων "περιβαλοντολόγων" στη γύρω περιοχή αυξάνουν την αξία τους και καταγράφεται άλλη μια νίκη για τους αγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ!

τα παντα ολα

"μια πολυ σοβαρη επενδυση" απο ποιον για ποιον και κερδος ποιος θα εχει? οσοι δεν εχουν παει στην περιοχη καλυτερα να σωπαινουν. ετσι σοβαρη ηταν και η επενδυση που ηθελε να κανει ο κωστακης με το βατοπαιδι και ξεπουλησε για το νερο και τα ψαρια της βιστωνιδας το ακινητο στο ολ. χωριο αλλα εκει ηταν μερικα εκατομμυριακια ενω εδω παιζουν με τα δις και με ανθρωπινες ψυχες. φανταζομαι οτι η χα θα εχει και ακλονητα επιχειρηματα επι του θεματος

anagnostis

 H φραση "η αξια του χρυσου ειναι 15 δις" δηλωνει αερολογια δικην εντυπωσιασμου. μπορει η αγοραια τιμη να ειναι αυτη αλλα το κοστος εξορυξης 1-2 γραμμαριων χρυσου απο 1 τοννο μεταλευμα γνωριζει να μας πει ο Αλεξης ποσο ειναι .Γνωριζει τι τεχνολογια και εξοπλισμος χρηαζεται για να ειναι χαμηλοτερο απο την τιμη ενος γραμμαριου χρυσου.

ΘΩΜΑΣ

 ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ -ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ( ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ) ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΒΓΟΥΝΕ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ, ΧΘΕΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΜΕ ΤΑ 600 ΔΙΣ ΜΥΡΙΑ! ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ. ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΝΩ.

vagos

ΕΓΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ (ΟΠΩΣ ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΕ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ) ΑΝ ΠΟΥΛΗΣΕ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΔΟΥΣ;;;;;; ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης