Ξανά «στην παράταση» για τα εργασιακά

Ξανά «στην παράταση» για τα εργασιακά

Τι σημαίνει η προειδοποίηση Κουβέλη ότι θα επιμείνει «μέχρι τέλους» να μην περάσουν οι αξιώσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις - Τα πέντε σημεία του Βενιζέλου - Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την έγκριση των μέτρων - ΠΛηροφορίες για προσπάθεια να αποσυνδεθούν οι αλλαγές στα εργασιακά από τα άλλα θέματα της συμφωνίας

Ανανέωση για τη Lotus Elise
Ξανά «στην παράταση» για τα εργασιακά
Σε κινήσεις τακτικής πριν κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα επιδίδονται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Η επανάληψη της άρνησης του κ. Φώτη Κουβέλη και δευτερευόντως του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να ψηφίσουν το εργασιακό πακέτο ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων με την Τρόικα.

Μετά τη λήξη της σύσκεψης των τριών αρχηγών, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει συνεργασία με τους υπουργούς κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα, Χρήστο Σταικούρα και Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, στο γραφείο του κ. Σαμαρά μπήκε ξανά για δέκα λεπτά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σαμαράς κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο εκτιμάται ότι η σταθερή στάση των δύο άλλων αρχηγών βοηθά τη διαπραγματευτική του τακτική.

Από την στιγμή που οι δύο πολιτικοί αρχηγοί απορρίπτουν το εργασιακό, η μόνη διέξοδος είναι να πάρει πίσω τις απαιτήσεις της για την πλήρη κατάργηση του εργασιακού πλαισίου η Τρόικα.
Κλείσιμο

Η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου για συνολική πολιτική διαπραγμάτευση για ένα βιώσιμο πακέτο εκλαμβάνεται ως πίεση προς την πλευρά των δανειστών.

Καθώς ο χρόνος που εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου μειώνεται, την πίεση δεν την έχει μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, όπου ήδη σημειώνονται διαρροές βουλευτών και βεβαίως την ελληνική κοινωνία, που περιμένει με αγωνία τα σκληρά μέτρα. Είναι σαφές ότι επιθυμούν να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσής τους.

Ο πρωθυπουργός πάντως θέλει να έχει κλείσει η συμφωνία μέσα στην εβδομάδα, ώστε να την φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, παράλληλα με την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι πάντα να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες μέχρι τις 12 Νοεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαμαράς θέλει να έχει κλείσει το ελληνικό ζήτημα με την εκταμίευση της δόσης, ανεξάρτητα από τη συνολικότερη συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Μία διέξοδος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το δημοσιονομικό πακέτο και να μείνει το εργασιακό για περαιτέρω διαπραγμάτευση σε δεύτερο χρόνο, όπως ήταν και ο αρχικός προγραμματισμός, πριν η Τρόικα το βάλει, ως μη όφειλε, στο τραπέζι των συζητήσεων.

Τα πέντε σημεία του Βενιζέλου

Με πέντε σημεία προσήλθε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Τα σημεία στα οποία επέμεινε ο κ. Βενιζέλος στη δίωρης διάρκειας συνάντησή τους ήταν τα εξής:

α. Να ξεκινήσει άμεσα η πολιτική διαπραγμάτευση και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς να μη χάσει λεπτό ως προς αυτό.

β. Δεν γίνονται αποδεκτές οι αλλαγές στα εργασιακά.

γ. Να μην υπάρξει άλλου τύπου λογαριασμός, όπου θα μπαίνουν οι δόσεις για το χρέος και ο οποίος δεν θα είναι υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος και την επίβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δηλαδή, να μην κατατεθεί η δόση του δανείου από την πλευρά των δανειστών σε έναν ειδικό λογαριασμό από τον οποίο θα εκταμιεύεται κάθε φορά ένα ποσό, ανάλογα με την πρόοδο του δημοσιονομικού προγράμματος.

δ. Να υπάρξει εσωτερική ισορροπία στα μέτρα, ούτως ώστε να μην εφαρμοστούν οριζόντιες περικοπές.

ε. Να μην υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης