Σαμαράς: Εκταμίευση της δόσης χωρίς άλλη καθυστέρηση

Σαμαράς: Εκταμίευση της δόσης χωρίς άλλη καθυστέρηση

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι τα ταμειακά αποθέματα επαρκούν ως τις 16 Νοεμβρίου - "Πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία" - "Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν μόνος στις Βρυξέλλες» - Ολάντ και Μόντι θα επισκεφθούν την Αθήνα για συνομιλίες

Σαμαράς: Εκταμίευση της δόσης χωρίς άλλη καθυστέρηση
Αποστολή στις Βρυξέλλες: Σπύρος Γκουτζάνης
 
«Δεν θα χρειαστεί άλλη σύνοδος κορυφής για να υπάρξει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ»,  είπε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε με κατηγορηματικότητα ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα παραμείνει στο ευρώ. Η Ευρώπη θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή».
Κλείσιμο

Ο κ. Σαμαράς δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής που «δικαιώνει τον σχεδιασμό του».

Αναφερόμενος στην εκταμίευση της δόσης είπε: «Είμαι βέβαιος ότι μόλις βγει η θετική έκθεση της τροίκας θα προχωρήσει η εκταμίευση χωρίς άλλη καθυστέρηση. Και πιστεύω ότι με την δήλωση της τρόικας εκφράστηκε η αισιοδοξία για μία διαδικασία που ήταν επώδυνη.

Εχουμε πλήρη γνώση του τι αποφασίζεται, αλλά και βεβαιότητα ότι είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι και είναι απόφαση όλων μας, όταν περάσουν τα δύσβατα, δύστροπα δύσκολα μέτρα, να προχωρήσουμε στο μεγάλο ζητούμενο, να γυρίσει η καμπύλη και να πάμε προς την ανάπτυξη. Εκεί είναι όλη μας η προσπάθεια. Μέχρι 16 Νοεμβρίου αρκούν τα αποθέματα της χώρας».


 
Ολάντ και Μόντι θα επισκεφθούν την Αθήνα για συνομιλίες με τον Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τους ηγέτες των ισχυρών χωρών της ΕΕ λέγοντας ότι «η Μέρκελ είναι κυρίαρχος παράγοντας για όσα σχεδιάζονται στην Ευρώπη. Μιλήσαμε για μεγάλες προσπάθειες να πετύχουμε συμφωνία με τρόϊκα. Την ενημέρωσα αναλυτικά. Με τον κ. Ολάντ συναντηθήκαμε τώρα στο περιθώριο της Συνόδου. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές.

Είμαστε σε συνεχή επαφή. Είναι σημαντική η στήριξή του. Ο κ. Ολάντ αποδέχθηκε να έρθει στην Αθήνα με μεγάλη χαρά και δια της διπλωματικής οδού θα καθοριστεί η ημερομηνία επίσκεψής του. Σήμερα ο Μόντι μου απάντησε στην πρόσκληση που του είχα κάνει στην Ρώμη, θα έρθει με χαρά στην Αθήνα το προσεχές διάστημα».


 
Πώς σχολίασε ο πρωθυπουργός τη δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης για την Ελλάδα

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην δήλωση των 17 για την Ελλάδα και στην δική του τοποθέτηση: «Είναι θετκή αναφορά για την Ελλάδα που αλλάζει το ψυχολογικό κλίμα. Προεξοφλείται η παραμονή μας στο ευρώ. Δηλώνεται ρητά ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι σε σωστή τροχιά προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Αν συγκρίνετε με παλαιότερα, είναι μεγάλη αλλαγή. 

Ζήτησα να αποφευθούν οι μεγάλες περικοπές στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για να έχουμε επαρκείς διαρθρωτικούς πόρους μέχρι το 2020. Παρά τις δυσκολίες πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Εδώ έχει πέσει πυρηνική βόμβα είμαι μια κατάσταση τρισχειρότερη από πριν και ως εκ τούτου τα κριτήρια πρέπει να είναι διαφορετικά. Βρήκα κατανόηση. Αν ισχύσουν τα προηγούμενα κριτήρια θα πέσει σχεδόν στο μισό το συνολικό ποσό. Δηλαδή από τα 20 μπορεί και στα 11 εάν κρατηθούν τα προηγούμενα κριτήρια. Το ζήτησα πολύ επίμονα. Είμαστε σε καλό δρόμο».
 
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα της επιμήκυνσης αλλά και στην πρόταση του ΔΝΤ για νέο κούρεμα λόγω της μη βιωσιμότητας του χρέους: «Για την επιμήκυνση, την χρηματοδότηση και την βιωσιμότητα του χρέους θα καταλήξουμε σε συμφωνία μόλις υπάρξει η έκθεση της τρόϊκας. Και μόλις ρυθμιστούν και ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ των εταίρων μας γι αυτά τα ζητήματα.

Τα παλεύουμε συστηματικά με στοιχεία, με νούμερα, με αποδείξεις, με επαφές.  Όσο για καινούργιο επίσημο κούρεμα, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το κανουμε, η δική μου δουλειά είναι να πω πως θα τελειώσουμε. ας τα βρουν μεταξύ τους, χωρίς αυτό να επιβαρυνει τη δικιά μας τη θέση. Θέλω να είμαι αμυντικός προκειμένου να μην δεχθώ πλήγμα».
 
Σαμαράς: Στο μηδέν το αίμα της οικονομίας...
 
Ο κ. Σαμαράς μίλησε εκτεταμένα για την κατάσταση στην χώρα μας: «Όλοι αναγνώρισαν, όλοι ανεξαιρέτως ότι έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Επισήμανα ότι μόλις υπάρξει θετική έκθεση της τρόϊκας θα πρέπει να επισπευστεί, άμεσα η δόση, διότι η οικονομια βρίσκεται στα όριά της. Το αίμα της οικονομίας που είναι η ρευστότητα βρίσκεται στο μηδέν. Η ανεργία είναι εφιαλτική. Σβήνεται το δικαίωμα των νέων για όνειρα. Ο κάθε Ελληνας ζει κάθε μέρα ένα δράμα. Αυτό δεν είναι Ευρώπη.

Υπογράμμισα ότι ακόμη και η πρόοδος που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη για να εκτείθεται σε κίδνυνο από υπερβολικές δηλώσεις ή απαιτήσεις. Οσο συνεχίζεται, τροφοδοτείται ο εξτρεμισμός, λαϊκισμός, φαινόμενα πολιτικά που είναι απαράδεκτα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση από άλλλους ηγέτες. Το κλίμα έχει αλλάξει. Και αυτό εκφράστηκε ακόμη και από την επίσημη δήλωση της Ευρωζώνης, η μόνη που έγινε με θετική αναφορά και στη χώρα μας και στην προοπτική της εκταμίευσης. Για πρώτη φορά όχι η ευχή αλλά η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Επαινούνται δημόσια οι τεράστιες θυσίες του λαού.



Επιτέυχθηκε ένα από τα πιο κρίσιμα, έξοδος από ευρώ. Ευχαριστώ τους δύο αρχηγούς για την ενεργό συμπαράστασή τους, την στήριξή τους στην εθνική προσπάθεια. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν μόνος στις Βρυξέλλες».
 
Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι «στην ημερήσια διάταξη δεν υπήρχε θέμα για περιπτώσεις χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού, αλλά για την Ελλάδα βγήκε πολυ θετική δήλωση. Το κύριο πρόβλημα ήταν το πως θα αντιμετωπιστεί συνολικα η κρίση χρεους και ποιά θα είναι τα απαραίτητα βήματα για να μην ξαναυπάρχουν τέτοια προβλήματα. Στη χθεσινή συζήτηση υπήρχαν τρία πράγματα που μας ενδιαφέρουν. Η προτεραιότητα στην ανάπτυξη που κάποτε ήταν απαγορευμένη λέξη και τώρα την αναφέρουν όλο και περισσότερο.

Η χρηματοοικονομική ένωση πως θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος. Μας ενδιαφέρει εξαιρετικά γιατί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα επωφεληθεί και ηΕλλάδα μειώνοντα το χρέος της.
Τρίτο είναι η δημοσιονομική ένωση. Ανοίγει τον δρόμο να δανείζονται οι χώρες εγκαίρως και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης