Ο Παπακωνσταντίνου δεν με ενημέρωσε για τη λίστα Λαγκάρντ, λέει ο Βενιζέλος

Ο Παπακωνσταντίνου δεν με ενημέρωσε για τη λίστα Λαγκάρντ, λέει ο Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά να καταθέσει στη Βουλή και δεσμεύεται να παρουσιάσει πλήρως την αλήθεια για «να βγει η χώρα από τον κλοιό της δημαγωγίας και της ισοπέδωσης των πάντων»

Βενιζέλος: «Πολύ δύσκολες οι περικοπές των 11,5 δισ.»
Βαρύτατους υπαινιγμούς για τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ με τους 1991 καταθέτες στη Γενεύη, άφησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνένετυξή του στην δημόσια τηλεόραση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν τον είχε ενημερώσει για την λίστα Λαγκάρντ όταν παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και άφησε αιχμές κατά του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Ι.Διώτη λέγοντας: «Θεωρώ ότι ήταν υπερβολική η εμπιστοσύνη που έδειξα σε ανθρώπους που θεωρούσα ότι μπορούσαν να ασκήσουν τα θεσμικά τους καθήκοντα με άψογο τρόπο».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος, η χώρα δεν έπρεπε να αποκαλύψει δημόσια ότι διαθέτει στοιχεία προϊόντα υποκλοπής και εκτίμησε ότι αυτό θα δυσκολέψει την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελβετία. Συμπλήρωσε πάντως ότι «τώρα που έγινε αυτή η μεγάλη δημόσια συζήτηση, τώρα πρέπει να ρθούν τα στοιχεία στη Βουλή»
 
Να καταθέσει στη Βουλή ζητά ο Βενιζέλος


«Μόνο η πλήρης  παρουσίαση της αλήθειας μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τον κλοιό της δημαγωγίας και της ισοπέδωσης  των πάντων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του τόπου», επισημαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε επιστολή την οποία απέστειλε προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ζητώντας να κληθεί να καταθέσει για τη λίστα Λαγκάρντ.
Κλείσιμο

Στο γράμμα που έστειλε στον κ. Αναστάσιο Νεράντζη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει «ότι είναι  χρήσιμη για το έργο της Επιτροπής  η ενημέρωση της απευθείας από εμένα ως πρώην Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για όσα γνωρίζω από την περίοδο της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Βενιζέλου προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας:

«Κύριε Πρόεδρε,
επειδή η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ήδη επιληφθεί – και ορθώς – του ζητήματος που έχει προκύψει με το ηλεκτρονικό υλικό που είχε δοθεί ατύπως  την άνοιξη του 2010 από τη Γαλλία στην Ελλάδα για καταθέσεις Ελλήνων σε μια ελβετική τράπεζα, θεωρώ ότι είναι  χρήσιμη γιατί το έργο της Επιτροπής  η ενημέρωση της απευθείας από εμένα ως πρώην Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για όσα γνωρίζω από την περίοδο της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα.

Όπως ξέρετε, ζήτησα ήδη το υλικό αυτό να διαβιβασθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής γιατί μόνο η πλήρης  παρουσίαση της αλήθειας μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τον κλοιό της δημαγωγίας και της ισοπέδωσης  των πάντων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του τόπου.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ευάγγελος Βενιζέλος».

«Νόμιμη η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ», λέει ο Κλαδάς 

«Αξιοποιήσιμη» χαρακτήρισε την λίστα Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σπύρος Κλαδάς και επισήμανε ότι «η κοινοτική φορολογική οδηγία του 1977» καθιστά τόσο το περιεχόμενο του CD όσο και την έρευνά νόμιμα.

Η άποψη του κ. Κλαδά ταυτίζεται με αυτή που εξέφρασε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης και σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης. 

Επιπροσθέτως, ο κ. Κλαδάς επισήμανε ότι η αξιοποίηση της λίστας «θα προκαλούσε ρεαλιστικό έσοδο όπως φόροι τόκων όπως κοινές πράξεις φοροαποδοσης. Δεν βλέπω νομικό λόγο να μην αξιοποιηθεί η λίστα. Η λίστα δόθηκε όχι για να κατονομαστεί εγκληματική πράξη αλλά για να υπάρξει φορολογικό έσοδο όπως άλλωστε έγινε και σε άλλες χώρες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης