Υποδιοικητής ΤτΕ: "Μόνον τέσσερις τράπεζες είναι βιώσιμες"

Υποδιοικητής ΤτΕ: "Μόνον τέσσερις τράπεζες είναι βιώσιμες"

 "Το ΤΤ δεν είναι βιώσιμο" - "Μόνον οι Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank" είναι αυτόνομα βιώσιμες, δήλωσε ο κ. Παπαδάκης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής


Υποδιοικητής ΤτΕ: "Μόνον τέσσερις τράπεζες είναι βιώσιμες"
Τα δραματικά αποτελέσματα των ελέγχων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας παρουσίασε ο υποδιοικητής της Γιάννης Παπαδάκης εξηγώντας με τον τρόπο αυτό τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να του βάλει «πωλητήριο».

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδάκης μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, εξήγησε ότι «το ΤΤ κρίθηκε μη βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Είχε σαφή υστέρηση με τα ανταγωνιστικά ιδρύματα όσον αφορά στην πλειονότητα εποπτικών κριτηρίων και λειτουργικού κόστους. Οι ανάγκες ρευστότητας από το ευρωσύστημα ήταν 25% πάνω από το όριο αναφοράς.

Η έκθεση έδειξε χαμηλή επάρκεια διοίκησης και ευαισθησία σε κινδύνους πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο» και επισήμανε ότι «Συνολικά το ΤΤ εμφάνισε θετικές τιμές μόνο σε 3 από τα 12 εποπτικά κριτήρια και 4 από τα 12 επιχειρηματικά. Στα εποπτικά παρουσίασε 4% επιτυχία με άριστα 100% και στα επιχειρηματικά -61% όταν σε άλλες τράπεζες η χαμηλότερη βαθμολογία ήταν +54% όλα αυτά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκαλούσε το PSI.»

Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαδάκης γενικά για τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου σημείωσε ότι λίγο πριν τις πρόσφατες εκλογές οι απώλειες καταθέσεων ανέρχονταν σε 80 δις ευρώ και συμπλήρωσε πως «σήμερα είναι 70 δις ευρώ. Είναι θετικό ότι επανακάμπτουν οι καταθέσεις και μειώνεται η έκθεση στο ευρωσύστημα».

Κλείσιμο
Παράλληλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών είπε ότι οι νομικές υπηρεσίες επισημαίνουν ότι «οι κοινές μετοχές του ΤΧΣ έχουν δικαίωμα ψήφου και τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα «δεν μπορεί να αυθαιρετήσει.
Τέλος, αναφέρθηκε και στα 28 δις. ευρώ που είχαν δοθεί στις τράπεζες επί υπουργίας Αλογοσκούφη σημειώνοντας ότι οι τράπεζες οφείλουν ακόμα 550 εκ. ευρώ στο δημόσιο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κύριος Παπαδάκης ανέφερε πως στόχος της ανακεφαλαιοποίησης είναι η αυτόνομη βιωσιμότητα των τραπεζών με την επισήμανση ότι ήδη τέσσερις τράπεζες εκπληρώνουν αυτή την αυτονομία και είναι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης