Παπανδρέου: Σε οριακό σημείο η διαπραγμάτευση

Παπανδρέου: Σε οριακό σημείο η διαπραγμάτευση

Ολοκληρώθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ - 3 και 4 Μαρτίου η Εθνική Συνδιάσκεψη...

Παπανδρέου: Σε οριακό σημείο η διαπραγμάτευση
Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τη χώρα περιέγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κύριος Γιώργος Παπανδρέου στο πολιτικό συμβούλιο που πραγματοποιείται  από τις 6 το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους.

Ο κύριος Παπανδρέου είπε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο αφού υπάρχει επιφυλακτικότητα και δυσπιστία σε σχέση με τις πολιτικές δεσμεύσεις που ζητούνται από την Ελλάδα. Επίσης δυσπιστία υπάρχει και για την επίλυση του καθαυτού οικονομικού προβλήματος κυρίως από τις χώρες που έχουν την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση.

Ο κύριος Παπανδρέου, δεδομένου ότι στις 27 Φεβρουαρίου περνάει από τη γερμανική βουλή η συμφωνία με την Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ θα πάρει όσες περισσότερες δεσμεύσεις μπορεί, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Κλείσιμο
Αναφορικά με την εκλογική διαδικασία εντός του κόμματος ζήτησε από τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να πάνε συντεταγμένα και ενωτικά. Τέλος, στην αρχή της συνεδρίασης παρέστη ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ενημέρωσε για την πορεία του PSI.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται  το πρόβλημα της ηγεσίας, με τον γενικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη να προτείνει τη διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης για τις 3 και 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αρνείται την ανάγκη να επιταχυνθεί κάπως η διαδικασία εκλογής και ο νέος πρόεδρος να αναδειχθεί νωρίτερα από τις 18 Μαρτίου, που έχει προγραμματιστεί, αλλά δεν συναινεί στην αλλαγή του τρόπου εκλογής και επιμένει να στηθούν κάλπες σε όλες τις οργανώσεις.

Η εμμονή του αυτή έρχεται σε σύγκρουση όμως με ορισμένα πραγματικά δεδομένα, αν και κανείς εκ των κορυφαίων δεν θέτει ευθέως αλλαγή της διαδικασίας, για να μην κατηγορηθεί ότι δεν θέλει την έκφραση της κομματικής και λαϊκής βάσης. Είναι ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο να γίνει σε τόσο μικρό χρόνο μία αξιόπιστη ανοιχτή εκλογική διαδικασία, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν τα αναγκαία χρήματα στο κομματικό ταμείο. Αναρωτιούνται πολλοί, πώς είναι δυνατόν να είναι οι 250 εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες και το συνολικό χρέος να ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η Ιπποκράτους να επιμένει σε μία κοστοβόρα διαδικασία.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε επιτακτικά άμεση αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα, παρουσιάζοντας την ιδεολογική του πλατφόρμα για την επόμενη μέρα (διαβάστε εδώ σχετικά) παρόντος του Ευάγγελου Βενιζέλου, υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Στίγμα, όμως, έδωσε τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (διαβάστε εδώ), ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, όσο και η Λούκα Κατσέλη (εκ των βουλευτών που διαγράφηκαν απ΄πο το ΠΑΣΟΚ), η οποία ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. (διαβάστε εδώ σχετικά).

Το πολιτικό συμβούλιο θα ενημερωθεί επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της κρίσης χρέους, ενώ θα συζητήσει και το ζήτημα των διαγραφών εκείνων των βουλευτών, που καταψήφισαν το νέο μνημόνιο. Θεωρείται πάντως δύσκολο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις σήμερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης