LIVE

Κορωνοϊός

Η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα επιδεινώσει την ύφεση

Κάρτα εργασίας, πρόστιμα έως 100.000 για τις εισφορές

Η πρώην υπουργός δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στην προοπτική να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές της εθνικής σύμβασης

Η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που οδηγεί σε υπερίσχυση της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας έναντι της κλαδικής ή της ομοιοεπαγγελματικής σε περίπτωση συρροής, που νομοθετείται με την παράγραφο 5 του άρθρου 37, σε συνδυασμό με την ικανότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων όχι μόνο από αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, αλλά και από ενώσεις προσώπων (παρ. 1 άρθρου 37), σηματοδοτεί τη δυνατότητα για ανεξέλεγκτες και απότομες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα που μπορούν να φτάσουν μέχρι το επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μία τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε δραματικές μειώσεις στους ήδη μειωμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς χιλιάδων εργαζομένων, και θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την ύφεση το 2011 όσο και το 2012.

Οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις ανήκουν στην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκα Κατσέλη και κατατέθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος από τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως αναφέρει η πρώην υπουργός, σήμερα, περίπου 1,9 εκατ. εργαζόμενοι σε τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ο επισιτισμός, το εμπόριο, οι κατασκευές, ο χρηματοπιστωτικός τομέας κ.ά., καλύπτονται από επιχειρησιακές, κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις (Πίνακας 1). Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες κλαδικές συμβάσεις, οι αμοιβές στον κλάδο εμπορίου-πωλητές κυμαίνονται από 860,64 ευρώ (εισαγωγικός μισθός) έως 1.467 ευρώ (33 έτη εργασίας), δηλαδή η απόκλιση από τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ κυμαίνεται από 16,37% έως 69,41%. Αντίστοιχα, στον κλάδο των τραπεζών, οι αντίστοιχες αποκλίσεις κυμαίνονται από 26% έως 28,3%.


•    Στους πίνακες 3, 4, 5 και 6 έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ (χωρίς την επίδραση πολλαπλασιαστή) μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα της τάξης του 10%, 20% και 30%.

•    Εάν η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι της τάξης του 10% (σενάριο 1), τότε υπολογίζεται ότι η μισθολογική δαπάνη θα μειωθεί κατά 4,5 δις ευρώ. σε ετήσια βάση, οδηγώντας σε μείωση 2,09% του ΑΕΠ.

•    Εάν η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι της τάξης του 20% (σενάριο 2), τότε υπολογίζεται ότι η μισθολογική δαπάνη θα μειωθεί κατά 9 δις ευρώ. σε ετήσια βάση, οδηγώντας σε μείωση 4,17% του ΑΕΠ.

•    Εάν η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι της τάξης του 30% (σενάριο 3), τότε υπολογίζεται ότι η μισθολογική δαπάνη θα μειωθεί κατά 13,5 δις ευρώ. σε ετήσια βάση, οδηγώντας σε μείωση 6,26% του ΑΕΠ.

•    Η απότομη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα επομένως από 10-30%, θα αφαιρέσει σύμφωνα με υπολογισμούς 4,5-13,5 δις ευρώ από την Ελληνική οικονομία, δηλαδή μείωση κατά 2,09-6,26 τοις εκατό του ΑΕΠ. Επομένως, η ύφεση που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 (-2,5%) θα ξεπεράσει με συντηρητικές εκτιμήσεις το -5%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΓΙΑ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Βγάλε εισιτήριο κι εσύ για την Ζιμπάμπουε με τον ψευταράκο τον Παπανδρέου

ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΥΓΗΣ!

 ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ! ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΜΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ! ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΡΘΕΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Vasilis

Αγαπητή κυρία Κατσέλη εσείς καλά τα λέτε και τα λέγατε. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που σας εκπαραθύρωσαν από την κυβέρνηση. Φωνές με δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία δεν χωράνε σε αυτή την πλέον ανάλγητη, αντικοινωνική και αντιλαική κυβέρνηση που έχει περάσει από τη μεταπολεμική Ελλάδα!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης