«Η Κύπρος αποφασίζει για το τι κάνει»

«Η Κύπρος αποφασίζει για το τι κάνει»

Το θέμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Παπανδρέου-Ερντογάν

«Η Κύπρος αποφασίζει για το τι κάνει»
Το κυπριακό πρόβλημα τέθηκε στην συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρωί της Δευτέρας.

"Μονομερείς πρωτοβουλίες θα έβλαπταν τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό", είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και υποστήριξε ότι "η έρευνα και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Κύπρου πρέπει να γίνει μετά την εξεύρεση λύσης".

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Αναντολού", κατά την τηλεφωνική συνομιλία οι δύο πρωθυπουργοί "αντάλλαξαν απόψεις για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης του Ανώτατου Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας προς τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου".

Ο Ερντογάν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό σχετικά με την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με τις έρευνες στη Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος είναι η αναζήτηση λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μίλησε για την ανάγκη αδιατάρακτων και εποικοδομητικών συνομιλιών.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και ηρεμία και διαμήνυσε στον συνομιλητή του πως είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση του 12ου οικοπέδου, ενώ ζήτησε να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Κυβερνητικοί παράγοντες διευκρινίζουν ότι το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ανδρών δεν ήταν «ξαφνικό», αλλά προγραμματισμένο, αφού δεν έγινε η συνάντηση στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε μια περίοδο όπου η Τουρκία απειλεί με θερμό επεισόδιο στην περιοχή λόγω της των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, από πλευράς της Κύπρου και του Ισραήλ.

Τη στάση της Τουρκίας κατήγγειλε από το βήμα του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδης, ο οποίο τόνισε πως η Άγκυρα με τις κινήσεις της υπονομεύει το πνεύμα συνεργασίας με την Αθήνα.


www.twitter.com/AndreasBelegris
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης