Δημήτρης Καιρίδης: Δεν αποσύρεται η τροπολογία για τους μετανάστες - Δεν προσελκύουμε νέες ροές, ενισχύουμε την αγορά εργασίας

Δημήτρης Καιρίδης: Δεν αποσύρεται η τροπολογία για τους μετανάστες - Δεν προσελκύουμε νέες ροές, ενισχύουμε την αγορά εργασίας

Η χώρα μας γίνεται φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών, αντέδρασε ο Αντώνης Σαμαράς - «Βαυκαλίζεται όποιος δεν βλέπει την πραγματικότητα, μη γελιόμαστε, ο φάρος προσέλκυσης είναι η Γερμανία και η Βόρεια Ευρώπη» απάντησε ο Καιρίδης

kairidis_ert_main23
Της τροπολογίας για την εργασία και τη νόμιμη άδεια διαμονής μεταναστών τρίτων χωρών που βρίσκονταν στη χώρα μας χωρίς άδεια μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023 υπεραμύνθηκε με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και τόνισε ότι η χώρα μας γίνεται, επί της ουσίας, «φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε: «Κοιτάξτε, όποιος θεωρεί ότι αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα, νομίζω ότι βαυκαλίζεται και δεν βλέπει την πραγματικότητα. Αφορά αυτούς που ήδη διαμένουν εδώ και όχι αυτούς που είναι να έρθουν. Μη γελιόμαστε. Ο φάρος προσέλκυσης είναι η Γερμανία και η Βόρεια Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και όχι τελικού προορισμού. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έρχονται εδώ παράνομα, φεύγουν από την Ελλάδα. Απορρίπτονται οι αιτήσεις του ασύλου τους και παράνομα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Η κυβέρνηση λοιπόν αντιλαμβάνεται την πιθανότητα η τροπολογία αυτή να περάσει με ψήφους της αντιπολίτευσης -του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα- και να μην την υπερψηφίσουν βουλευτές της συμπολίτευσης» ρωτήθηκε ο κ. Καιρίδης στο σημείο αυτό, για ν' απαντήσει: «Η τροπολογία θα περάσει απόλυτα με τις ψήφους της ΝΔ. Το γεγονός ότι θα την ψηφίσουν και τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης θεωρώ ότι είναι κάτι θετικό. Προφανώς το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο προσελκύει κραυγές και λαϊκισμούς. Θα δοθούν οι απαντήσεις και στη Βουλή σήμερα και αύριο».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν πρόκειται ν' αποσύρει την τροπολογία. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cxp3i79sqezl)


Κλείσιμο
Επιχειρηματολογώντας, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε: «Δεν προσελκύουμε νέες ροές και αυστηροποιούμε το πλαίσιο καθώς, αν πάψει η απασχόληση, τότε η άδεια ανακαλείται». Όπως είπε, σε καμία περίπτωση η τροπολογία δεν αποτελεί νομιμοποίηση, αλλά προσπάθεια οι άνθρωποι αυτοί να μην είναι ούτε στην παράνομη αδήλωτη εργασία και επίσης να καταγραφούν».

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία παραμένει απολύτως αυστηρή και ταγμένη στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία. Μιλάμε για μεγάλη μείωση των ροών, την οποία καταφέραμε και ελέγξαμε με πολύ συγκεκριμένες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες. Με τον φράχτη, με το Λιμενικό, με τη συνεννόηση με την Τουρκία. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο. Η πάγια διάταξη της επταετίας, η οποία εισήχθη το 2014, συνεχίζει να ισχύει» υπογράμμισε.

«Ωστόσο» συνέχισε, «άπαξ και για κάποιους μήνες δίνουμε το δικαίωμα σε αυτούς οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, όχι αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα. Άρα, δεν προσελκύουμε νέες ροές. Μιλάμε γι' ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, οι οποίοι ως επί το πλείστον δεν ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα, απλώς έληξαν οι άδειες διαμονής τους, διότι πέρασαν οι προθεσμίες, διότι δεν μαζεύτηκαν τα χαρτιά που έπρεπε να μαζέψουν, διότι υπάρχουν διάφορες δυσκολίες. Εμείς λοιπόν ερχόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους και λέμε: Όποιος ήταν εδώ επί τρία χρόνια πριν από τις 30 Νοεμβρίου του '23, για πρώτη φορά φέρνουμε τη σύνδεση με την εργασία».

Μέσα στην αίτηση, όπως είπε, δεν προβλέπεται καθαρό ποινικό μητρώο, διότι γίνεται ενδελεχής έλεγχος, πρέπει να προσκομίζει και συμβόλαιο εργασίας. Μάλιστα, εάν παύσει η απασχόληση, τότε η άδεια ανακαλείται.

«Χρειάζεται να ενισχυθεί η αγορά εργασίας»

Χρειάζεται να τραβήξουμε γραμμή και να γυρίσουμε σελίδα, είπε στη συνέχεια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η δημόσια ασφάλεια, να καταγραφούν και να ταυτοποιηθούν όλοι όσοι είναι εδώ «και προφανώς να ενισχυθεί και η αγορά εργασίας, η οποία πάσχει».

Και εξήγησε: «Πήραμε μια ρύθμιση του 2014, τη ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά, που δεν άλλαξε καν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία ρύθμιση λοιπόν, την οποία έφερε ο Κώστας Καραμανλής το 2005 και επαναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς το 2014. Παίρνουν χαρτιά περίπου 6 με 8 χιλιάδες κάθε χρόνο, κυρίως Αλβανοί και δευτερευόντως Γεωργιανοί και άλλες εθνικότητες. Πολλαπλασιάσετε το επί 4, διότι μιλάμε για επτά χρόνια, επομένως μιλάμε για 30.000».

Στην ερώτηση εάν με αυτή την τροπολογία μπορεί να στέλνεται σήμα σε τρίτες χώρες ότι «χαλαρώνει» η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Καιρίδης απάντησε: «Ο φράχτης θα ολοκληρωθεί και το Λιμενικό ενισχύεται και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν γίνονται. Δεν είναι νομιμοποίηση, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Όσοι έχουν μπει έχουν μια τριετή άδεια διαμονής, αρκεί να εργάζονται. Άρα, αυτό δεν ισχύει για κάποιον που θα μπει στην Ελλάδα του 2024. Χρειάζεται να έχει συμπληρώσει τριετία διαμονής».

«Δεν δίνουμε ούτε δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης, να φέρουν δηλαδή τις οικογένειές τους. Δεν δίνουμε ούτε μόνιμη διαμονή ούτε ιθαγένεια, όπως κάνουν άλλα κράτη, όπως η Γερμανία. Είναι μια ρύθμιση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, διότι έχουμε μεγάλη διαρροή προς την Ιταλία, όπου πηγαίνουν επειδή πιο εύκολα παίρνουν χαρτιά εκεί. Αφορά κυρίως τους εργάτες γης, αλλά αφορά και εργάτες σε μεγάλα έργα. Εμείς δεν θέλουμε να είναι στην αδήλωτη εργασία, δεν θέλουμε να είναι στο παράνομο. Θέλουμε να τακτοποιήσουμε την κατάσταση, να τους καταγράψουμε και να ξέρουμε που βρίσκονται, ενώ από εδώ και πέρα προχωράμε σε διμερείς συμφωνίες με τη Μολδαβία, με τη Γεωργία, με μια σειρά από χώρες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και τον εν γένει εκσυγχρονισμό του συστήματος νόμιμης μετανάστευσης» συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Βοιωτία: DNA και αποτυπώματα του 17χρονου βρέθηκαν στο όπλο του αστυνομικού

Αττική: Απίστευτο βίντεο με επιβάτιδα λεωφορείου στην Αττική να πηδά από το παράθυρο

Αντίθετος στην ισότητα ανδρών-γυναικών στο τένις ο Κύργιος: «Έπαιξα 4 ώρες, η Σβιτολίνα 40 λεπτά και πήραμε τα ίδια χρήματα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης